• Etusivu
  • Talo

Pintamateriaalisuunnittelu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.01.2013
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Pintamateriaalit ovat talon näkyvin osa. Pintamateriaalien valinnassa tulisi huomioida materiaalin soveltuvuus kohteeseen (lattia, seinä, katto), materiaalin soveltuvuus ko. tilaan sekä asukkaan mieltymykset. Muita valintakriteerejä ovat palo- ja yleinen turvallisuus, ekologisuus ja itse rakennus. Rakennuksen osalta tavoitteena voi olla joku tyylisuuntaus tai ja korjauskohteissa historia ja aikakausi.

Sisäpintamateriaalien jaottelu

Sisäpintamateriaalit voidaan jaotella karkeasti kolmeen ryhmään.

- Lattiaan soveltuvat materiaalit
- Seiniin soveltuvat materiaalit
- Kattoon soveltuvat materiaalit.

Edellisten lisäksi voidaan tarkentaa jaottelua märkätiloihin soveltuvat materiaalit. Lisäksi voidaan huomioida erikseen alakattomateriaalit ja kulutuskestävyyden tai palonkeston perusteella suoritettava luokittelu.

Määräykset ja ohjeet

Pientalojen kohdalla rakentamismääräykset ottavat kantaa lähinnä kosteiden tilojen pintamateriaaleihin ja siinä yhteydessä lähinnä vesieristykseen. Lisäksi paloturvallisuus saattaa rajoittaa joissain tapauksissa valintaa. Esimerkiksi tulisijojen yhteydessä. Ohjeistuksissa huomioitavaa on lähinnä materiaalin soveltuvuus käyttötarkoitukseen.

Muuta huomioitavaa

Osa materiaaleista tarvitsee erikseen vielä pintakäsittelyn, kuten lakkaus, maalaus tai vahaus. Pintamateriaaleja voidaan soveltuvin osin käyttää myös muuhun kuin niille tarkoitettuun kohteeseen. Esimerkiksi lattiaan tarkoitettuja laattoja voidaan käyttää myös seinäpinnoissa. Tärkeämpää on huomioida, mihin pintamateriaalia ei voi käyttää. Seiniin tarkoitetut keraamiset laatat eivät yleensä sovellu käytettäväksi lattiaan. Jotkut materiaalit voivat soveltua useampaan paikkaan, kuten puupaneelit kattoon ja seiniin. Valittavaan materiaaliin voi vaikuttaa myös lämmönjakotapa. Lähinnä lattialämmitys voi asettaa rajoituksia valinnalle. Useimmat lattiamateriaalit soveltuvat lattialämmityksen yhteyteen, mutta on syytä tutustua materiaalivalmistajan antamiin ohjeisiin. Lemmikit tulisi myös huomioida materiaalien valinnassa. Etenkin koirien kynnet jättävät helposti jälkiä vähänkin pehmeämpiin pintoihin. Erityisesti korkeissa tiloissa pintamateriaalien valinnassa on huomioitava myös akustiikka ja äänen vaimennus. Asentamisen helppous voi myös olla valintakriteerinä, erityisesti niillä, jotka tekevät asennuksen itse.

Tilan mukainen materiaalivalinta

Eri tiloihin valitaan tavallisesti erityyppiset materiaalit. Eri tilojen mukaisia valintaperusteita käsitellään Lattiapintamateriaalin valinta ja Seinä- ja kattopintamateriaalien valinta artikkeleissa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20132_33811.jpg
Miltä näyttää sisustajien omilla parvekkeilla?
Sisustussuunnittelija Maija-Riitta RiuttamäkiAmmattilaisen on vaikeaa suunnitella itselleen, sillä mahdollisuuksia on niin paljon! Muutimme taloon syksyllä, ja minulle jäi talvi aikaa miettiä. Mihin parvekettamme käytetään? Milloin siellä ollaan? Paljonko haluan kuluttaa rahaa?Keskikesän vietämme maalla, joten hylkäsin ajatuksen auringonottotuoleista. En ole viherpeukalo enkä pidä värikkäistä, koristeellisista kesäkukista. Rahaa halusin käyttää vain minimin. Parvekkeen pitäisi jatkaa kotimme sisustustyyliä, joka on selkeän moderni pääväreinään musta ja valkoinen.Parvekkeen mitat ovat 4,5 m x 2 m. Tila on siis kohtuullisen kokoinen, mutta kaikkea sinne ei mahdu. Lopulta mieleni täytti ajatus lämpimistä elokuun illoista leppoisasti grillaillen ja viinilasin ääressä istuskellen. Päädyin kalustamaan parvekkeen reilun kokoisella ruokailuryhmällä.
20081_8239.jpg
Olohuone tilana
Olohuoneen olemusMillaisen kokonaisuuden haluamme luoda? Mikä on huoneen ensivaikutelma? Onko lähtökohtana viihtyisyys, persoonallisuus, tyylikkyys, esiteltävyys? Vaikka olohuoneessasi olisi valkoiset seinät, kalusteissa designina mustaa nahkaa ja kromia tai wanhat lautalattiat ja madonreikäiset puukalusteet, huoneen sisustuksen onnistumisesta kertoo se, vietätkö tässä tilassa aikaa paljon vai hakeudutko useammin keittiöön tai vaikkapa makuuhuoneeseen.
13_P_24901.jpg
Tiilipiipun muuraus
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
20176_49385.jpg
Ribbingintie, Helsinki
Kaunis, valkotiilinen 90-luvun talo,jossa monimuotoinen kattoKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Eliittikatot OyRemonttitarvetta oli useammastakin syystä. Pahviset aluskatteet olivat monin paikoin kastuneet. Läpivientien tiivistykset olivat tekemättä, yläpohjan tuuletus ei ollut kunnossa ja katto oli vuotanut muutamista paikoista. Alkavaa lahoa oli päässyt syntymään muutamiin paikkoihin mm. kattoluukun ympärille ja räystään alusiin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hankintarajat, ajoitus ja hankintatavat
Toimenpiteet:Rakennuttajan erillishankinnat suoritetaan "Koneiden ja laitteiden sekä irtokalusteiden hankintasuunnitelman" mukaisesti. Hankinnat valmistelee tilaajan edustajat projektipäällikön johdolla. Rakennuttajatehtävistä vastaava valvoo hankintojen ajoitusta. Rakennuttajan hankinnoissa noudatetaan samoja periaatteita kuin osaurakoiden kyselyissä. Koneet, laitteet ja irtokalusteet ostetaan paikoilleen asennettuna.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö, tilaajaDokumentit:Hankintasuunnitelma, aikatauluHyväksyntä:Tilaaja
20206_65520.jpg
Kastellin messukohteessa on kiinnitetty huomiota myös sisäilmaan
Tuusulan asuntomessuilla on näytteillä uusia koteja yhteensä 41 kappaletta. Messualueella on puurunkoisia taloja, hirsitaloja ja kivitaloja, sekä yksi- että kaksikerroksisia ratkaisuja. Yksi näistä on Kastellin Kuori 125 kohdenumero 15, jossa on kiinnitetty huomiota myös sisäilmaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton