• Etusivu
  • Talo

Maalarin ohjeet sisämaalaukseen

Eli mitä ja miten maalaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2023
Petroolin värinen olohuone

© Adobe Stock

Sisäseinät ovat lattian ohella kenties näkyvin osa huonetiloja. Ennen kuin pääset maalaamaan uusia värejä seinille, on hyvä tarkistaa muutama asia maaleista ja maalaamisesta. Mitä voi laittaa minnekin ja mitä on hyvä huomioida, että lopputulos on vaivasi arvoinen. Tärkeää kuitenkin on, että maalaustyö on oikein ja huolellisesti tehty.

Mitä maalataan?

Mikä on maalausalusta? Onko kyseessä uusi vai aiemmin käsitelty pinta? Onko alustana rakennuslevy, tasoitettu betonipinta vai kenties puupaneeli? Mikä on maalattavan huoneen käyttötarkoitus? Onko kyseessä kostea tila vai vaikkapa makuuhuone? Kaikki nämä seikat vaikuttavat tuotteen valintaan. Ja mikäli kyseessä on aiemmin käsitelty kohde, oikean tuotteen valintaa auttaa tieto aiemmasta pintakäsittelyaineesta.

Kun kyseessä on uusi pinta, esimerkiksi vastikään asennettu rakennuslevy tai sisäverhouspaneeli, maalauksen tarkoituksena on kaunistaa ja suojata pintaa. Jos taas aiemmin käsitelty pinta halutaan maalata uudelleen, syynä voi olla joko huonokuntoisen pinnan kunnostus tai yksinkertaisesti vain värisävyn vaihto.

Älä jätä pohjatöitä väliin

Seinien maalauksessa on syytä kiinnittää huomiota pinnan esikäsittelyyn. Huonoa pohjaa ei maalilla voi piilottaa. Jos pohjatyöt on tehty huonosti, sauma- ja paikkakohdat peilaavat rumasti valoa vasten.

Esikäsittelyn jälkeen seinä pohjamaalataan. Tässä vaiheessa tarkistetaan mahdolliset alustan virheet. Seinää kannattaa tutkailla eri suunnista, apuna voi käyttää kohdevaloa. Tarvittaessa virhekohdat korjataan hiomalla tai kittaamalla ja hiomalla uudelleen. Lopuksi korjatut kohdat pohjamaalataan uudelleen.

Hyväkuntoinen aiemmin maalattu seinä pestään, huuhdotaan hyvin ja kuivataan. Tarvittaessa pinta voidaan karhentaa hiekkapaperilla. Mahdolliset kolhut kitataan ja hiotaan kevyesti. Kaikkien pohjatöiden yhteydessä on muistettava puhdistaa pinta hyvin pölystä ennen maalausta.

Maalaamattomat pinnat

Puhdista pinnat pölyharjalla. Tasoita epätasaisuudet pinnalle sopivalla tasoitteella. Hio tasoitetut kohdat hiontapaperilla ja poista hiontapöly pölyharjalla.

Kun tapetti ei irtoa

Poista tapetit mahdollisuuksien mukaan ennen maalaamista. Tapauksissa, joissa tapetti on joko laitettu liimalla tai suoraan maalaamattoman levyn päälle, poistaminen voi olla mahdotonta. Näissä tapauksissa sinulla on muutama vaihtoehto:

  1. Seinän levyttäminen uudelleen esimerkiksi saneerauskipsilevyllä
  2. Tasoitetapetin käyttäminen
  3. Seinän ylitasoittaminen

Joissain tapauksissa tapetin höyryirroittimista on hyötyä, mutta hyvin liimattua tapettia ne eivät irrota. Pohjamaalaamattomat levypinnat menevät erittäin helposti rikki tapetteja poistettaessa.

Sait tapetin irti

Jos sait vanhan tapetin pois, poista vanha liisteri huolellisesti pesemällä tai mekaanisesti hiomalla. Huuhtele huolellisesti puhtaalla vedellä. Poista mahdollinen hilseilevä ja heikosti kiinni oleva maali kaapimella ja tasoita kolot ja kuopat kohteeseen sopivalla tasoitteella. Hio tasoitetut kohdat ja poista hiontapöly pölyharjalla. Jos vanha maalipinta on kova ja kiiltävä, karhenna se hiomalla. Jos pinta on jauhomainen eikä kestä vettä, on aikaisempi käsittely syytä poistaa tai pohjustaa pinta alkydipohjamaalilla ennen maalausta vesiohenteisilla sisämaaleilla.

Pohjamaalaus - onko sillä väliä?

Uusi levypinta on aina syytä pohjamaalata, varsinkin jos aikoo tapetoida. Huomioitavaa myös on, etteivät kaikki maalit suinkaan sovi tapetin alle. Vääränlainen maali saattaa jopa haitata tapetointia. Maahantuojien suosituksia kannattaa noudattaa. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä halvempi pohjamaali, sitä vähemmän kuiva-aineita maalissa on, eli sen peittävyys ja laatu heikkenevät.

Tasoitepinnat sekä tiilipinnat kannatta myös ehdottomasti pohjamaalata. Tähän tarkoitukseen sopii varmasta se edullisinkin vaihtoehto. Ensimmäinen kerros maalia erittäin huokoiselle pinnalle imeytyy todella nopeasti ja maalia kuluu purkin kyljessä kerrottua menekkiä enemmän. Pohjamaalaamalla säästät pintamaalauksessa sievoisen summan.

Lasikuitutapetti ja maalattava tapetti vaativat myös pohjamaalin, jo pelkästään samoista säästösyistä kuin tasoitepintojen maalaaminenkin. Ensimäinen kerros imee maalia rutkasi enemmän kuin seuraavat kerrokset.

Vanhan tapetin päälle maalaaminen on riskialtista. Toki sekin onnistuu, jos tapetti on vanhaa ja tapetoija on, vanhojen maalareiden esimerkin mukaan, tuikannut joukkoon hieman liimaa. Jos tapetti on kiinni pelkällä liisterillä, maali saattaa vetyttää tapetin irti seinästä kupruille, eivätkä kuprut enää oikene. Toki näin ei aina välttämättä käy, mutta se riksi aina on.

Ennestään maalatut pinnat voidaan maalata uudelleen päälle ilman pohjamaalausta. Jos huoneessa on tupakoitu tai pinnoilla on nokea, pitää pohjamaalaus suorittaa erikoismaalilla, joka eristää. Muussa tapauksessa noki ja tupakka hiipivät uuden maalikerroksen läpi. Pinnat on toki myös hyvä pestä ja nykyään löytyykin tuotteita, joilla hankalia tahroja saa jonkin verran poistettua.

Roiskerapattu katto suositellaan pohjamaalattavaksi ensin liuotinohenteisella pohjamaalilla. Vesiohenteinen maali saattaa irrottaa roiskerappauksen katoista. Esimerkiksi Teknos neuvoo kostuttamaan huomaamattomasta kohdasta märällä sienellä tai rätillä. Jos tasoite lähtee irti, pitää pohjamaalaus suorittaa liuotinohenteisella pohjamaalilla. Jos tasoite pysyy katossa, se on jo kertaalleen pohjamaalattu, ja näin ollen voidaan maalata päälle vesiohentiesella maalilla.

Vanhan paneelin maalaukseen on kehitelty maaleja ja vahoja, joita voidaan valmistajan mukaan levittää suoraan vanhan puupaneelin päälle. Jos pintamaalisi ei kuulu tähän joukkoon, pohjat kannattaa käsitellä erikoispohjamaalilla. Tämä estää esimerkiksi puun uuteaineiden ja tervan läpitunkeutumisen, jotka kellastuttavat pintamaalin. Pohjamaali sopii myös käsittelemättömälle puulle kellastumien ja oksakohtien aiheuttamien värjäytymien estämiseen.

Kostean tilan maalaaminen vaatii aina oman järjestelmänsä ja sen tarkkaa noudattamista. Tässä et voi luistaa. Käytä ainoastaan saman valmistajan tuotteita ja siinä järjestyksessä, jota tuotteen valmistaja neuvoo käyttämään. Tässä ei ole oikotietä onneen.

Tuotteen valinta

Tuote valitaan kiiltoryhmän ja tilan mukaan. Maaleja löytyy täyshimmeästä aina kiiltävään asti. Perus remonttimaalit ovat yleensä puolihimmeitä. Mitä kiiltävämpi maali, sitä helpommin pohjan mahdolliset virheet tulevat esille. Himmeissä maaleissa on ollut ongelmana niiden kulutuskestävyys ja herkkä naarmuuntuminen.

Himmeä viestii rauhaa ja sopusointua, kiiltävä dynaamisuutta, se saa värit hehkumaan.

Jos maalaat hyvin tummia pintoja, pohja- ja pintamaali kannattaa valita saman sävyisiksi. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä laadukkaat pintamaalit peittävät kahden kerroksen maalaustekniikalla. Mitä vähemmän maalissa on kuiva-aineita, sen heikompi on peittävyys, ja joudut maalaamaan useampaan kertaan.

Asuinhuoneisiin sopivat vesiohenteiset dispersiomaalit. Maali valitaan tilan käyttötarkoituksen mukaan, runsaammalle pesulle ja puhdistukselle alttiina oleville pinnoille (esim. keittiöt ja eteiset) löytyvät omat tuotteensa ja kevyempiin rasitusolosuhteisiin omansa.

Maalin menekin laskeminen

Maalin menekki litroina lasketaan jakamalla maalattava neliömäärä (esim. pituus x korkeus) tuotteen etiketissä olevalla riittoisuusarvolla (l/m²). Menekin laskemista voi kokeilla myös netistä löydettävillä menekkilaskureilla.

Näppituntumalla levytettyä sisäseinää maalaa 9 l purkilla noin 90 m2 yhteen kertaan. Huokoista pintaa taas 9 l purkilla ei maalaa kuin korkeintaan 50 m2. Keskikokoinen purkki (n.3 l) riittää tehosteseinän maalaamiseen kahteen kertaan tai hyvin pienen huoneen tai alkovin maalaamiseen. Litran purkilla maalaat korkeintaan 2,5 korkean ja 2 m leveän seinän kahteen kertaan valmiiksi. Litra on seinämaalauksessa siis lähinnä paikkamaalauspurkki.

Ennen maalauksen alkua

Lue tuotteen käyttöohjeet huolellisesti maalipurkin etiketistä. Suojaa lattia hyvin esimerkiksi rakennuspaperilla. Irrota jalkalistat tai vaihtoehtoisesti suojaa ne maalarinteipillä. Teippi kannattaa poistaa heti maalauksen jälkeen, jolloin se irtoaa helposti eikä lohkaise uutta maalipintaa poistettaessa. Poista pistorasioiden ja katkaisijoiden peitelevyt. Muista myös tehdä pistorasia jännitteettömäksi. Varaa tarvittaessa lisävalaistusta käden ulottuville.

Uusia paneeleita maalatessasi pohjamaalaa ne ennen asentamista. Varmista myös, että pohjamaali on kuivunut.

Maalausolosuhteet

Huolehdi riittävästä tuuletuksesta. Käsiteltävän pinnan on oltava puhdas ja kuiva. Ilman, maalin ja käsiteltävän pinnan lämpötilan on pääsääntöisesti oltava vähintään +15–20 astetta ja ilman suhteellisen kosteuden noin 50 %. Joillain tuotteilla vaatimukset saattavat poiketa edellisestä, tämä on syytä varmistaa tuoteselosteesta. Puuta pintakäsiteltäessä puun suhteellisen kosteuden on oltava alle 16 %.

Maalausvälineet

Valitse oikeanlainen työväline. Vesiohenteiset tuotteet kannattaa levittää keinokuitusiveltimellä, sillä se nostaa maalin paremmin purkista, eivätkä harjakset turpoa käytössä. Luonnonharjas sopii hyvin alkydi- ja öljymaaleille. Maalaustela on kätevin väline seinä- ja kattomaalien levitykseen. Telalaatikko pysyy puhtaana, kun laitat sen päälle muovin ennen kuin kaadat maalin laatikkoon. Varaa mukaan myös sivellin nurkkien ja rajakohtien maalausta varten.

Maalaustyön kulku

Sekoita tuotteet huolellisesti ennen käyttöä ja käytön aikana. Jos maalaat koko huoneen, aloita aina katosta. Seuraavaksi ovat vuorossa seinät. Pohjamaalaa tasoitetut kohdat ennen koko pinnan maalausta. Rajaa maalattava alue ensin siveltimellä tai rajauslevyllä. Jos olet oikeakätinen, aloita seinien maalaus oikealta ylhäältä, jos vasenkätinen, vasemmalta ylhäältä. Näin voit ottaa tukea maalaamattomalta pinnalta. Kattoja maalatessasi valitse työskentelysuunnaksi päävalon eli ikkunasta tulevan valon suunta.

Lopuksi

Kun maalaustyö on valmis, nosta huoneen lämpötilaa ja vähennä ilmankosteutta, jotta maali kuivuu. Anna maalatun pinnan kuivua riittävästi, sillä pelkkä pinnan kuivuminen maaleissa ja lakoissa ei riitä. Niiden lopullinen kuivuminen kestää tuotteesta ja kalvon paksuudesta riippuen muutamasta päivästä neljään viikkoon, tämän jälkeen pinnat kestävät pesua ja kulutusta.

Jos maalia jää yli, pyyhi purkin ja kannen reunat puhtaiksi maalista ja sulje kansi huolellisesti. Vältä maalin pitkäaikaista säilyttämistä vajaassa tai huonosti suljetussa astiassa. Muista myös tarkistaa etiketistä, kestääkö tuote säilytyksen kylmässä. Vie nestemäinen maalijäte ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjät ja kuivat purkit voit viedä kierrätykseen tai yleiselle kaatopaikalle.

Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
201710_50610.jpg
Ekohumlantie, Porvoo
Klassinen, kartanotyylinen omakotitalo, jonka harja-/mansardikatto sai modernin betonitiilikatteenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKesällä uudet omistajat saaneen tyylikkään, vuonna 1988 valmistuneen porvoolaistalon betonitiilikatto oli remontoitava, sillä sen aikanaan tavanomainen ratkaisu, muovinen aluskate, oli jo monin paikoin pahasti repeillyt. Vanhat Ormaxin Mahti -betonikattotiilet sen sijaan olivat vielä ehjät.
201711_51012.jpg
Suomi 100 -omakotimallisto
Arkkitehtina suomalainen rakentajaKastellin Suomi 100 -juhlavuoden Ready-mallistossa on valmiina suomalaisten omakotirakentajien halutuimmat toiveet. "Emme tehneet juhlamallistosta huippuarkkitehtien design-luomusta, vaan otimme "arkkitehdiksi" suomalaisen rakentajan. Keskityimme täyttämään ne toiveet, jotka ovat pitkän kokemuksemme mukaan suomalaiselle rakentajalle kaikkein halutuimpia. Me suomalaiset ajattelemme järkevästi oman kodin hankintaa ja muun muassa jälleenmyyntiarvo on valinnoissa tärkeä. Kunnioitimme juhlavuoden omakotimallistossa suomalaisia arvoja. Sen suomalaiset ovat ansainneet juhlavuonnaan", toteaa liiketoimintajohtaja Jukka Vaaramo Kastellillta.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastelli-taloesite
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton