• Etusivu
  • Piha

Ulkorapun remontti - eroon vanhoista laatoista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.08.2024
202011_67356.jpg

Poravasara osoittautui käteväksi laattojen irroituksessa, vaikka ne eivät olleetkaan enää kovin tukevasti kiinni.

Laatat etuoven edessä katetulla terassilla olivat joskun ihan hyvä idea - ei enää. Olihan näistä haittaakin muun muassa liukkaus, saumojen likaantuminen ja värjääntyminen sekä lopussa laattojen irtoaminen. Ruosteinen rappuralli jätti myös aikoinaan pysyvät jälkensä keraamisiin laattoihin ja kallistuksetkin taisivat olla pielessä. Vesi jäi makaamaan sinne, minne sen ei kuulunut jäädä. Laatat saivat lähteä ja tilalle tuli uusi pinta ja maalikerros.

Yli 15 vuotta paikoillaan nököttäneet* laata irtosivat jo helposti, osa jopa ehjinä. Alta puskeva kosteus tekee tehtävänsä aikaa myöten ja irroittaa laattoja betioniterassista. Muutamaa vuotta aiemmin olivat saumalaastitkin alkaneet rapistua irti.

Vaikka näissäkin laatoissa oli pintastruktuuri ja laatat ulos tarkoitettuja kuivapuristelaattoja, olivat ne silti erittäin liukkaita talvella. Varsinkin kun lattojen päällä oli lunta, ei kannattanut astua ovesta ulos kovin huolimattomasti.

<p data-block-key="hee50">Joskus laatat irtoavat helpostikin.</p>
Joskus laatat irtoavat helpostikin.
Info

Info

Laatat voit viedä oman paikkakuntasi jäteasemalle ja niille on oma keräyspaikkansa tiilien ja kaakeleiden seurassa.

*Ennen vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksissa on tehtävä asbestikartoitus ennen rakenteisiin kohdistuvia purkutöitä.

Jos ajattelit laatoittaa portaan edustan tai terassin, muista ostaa pakkasenkestäviä keraamisia laattoja. Laatat tulee kiinnittää sään kestävällä laastilla ja kiinnitettävien laattojen kanssa käytää aina ulos tarkoitettua saumalaastia. Ulos tarkoitetut laastit elävät alustan mukaan ja sopeutuvat säävaihteluihin. Kun kiinnität laattoja, muista tarkistaa 100 % laastipeitto. Laastia tulee levittää sekä laatalle että alustalle.

Laatat voidaan asentaa myös kelluvana eli niitä ei kiinnitetä alustaansa. Kelluvien laattojen on syytä olla riittävän paksuja (20 mm) ja ne voi asetella vaikka hiekkapatjan päälle. Tämä metodi sopii esimerkiksi kattamattomille ulkoterasseille.

Tässä tapauksessa nyt kun irroitimme laatat, pintaan jäi vanhaa kiinnityslaastia, ja teki siitä erittäin epätasaisen ja huonon alustan uudelle pintavalulle.

<p data-block-key="xsitj">Laattojen irroittaminen vei mukanaan myös paloja alustan betonilaatasta.</p>
Laattojen irroittaminen vei mukanaan myös paloja alustan betonilaatasta.

Laattojen irroittamisen jälkeen pinnat hiottiin puhtaaksi ja kiinnityslaasti saatiin irroitettua timanttilaikalla. Pintaa ei ollut tarkoitus saadakaan sileäksi, koska päälle oli tulossa kuitenkin uusi valu. Touhu oli äärettömän pölyttävää, joten muistakaa suojata paikat, jonne pölyä ei valtavasti haluta, sekä tottakai myös itsenne!

Hionnan jälkeen pinta pitää harjata ja imuroida huolellisesti puhtaaksi pölystä. Alustaan jäänyt pöly heikentää uuden pinnan tartuntaa.

Muista! Käytä hiomiseen asianmukaisia ja omaan osaamistasoosi soveltuvia koneita sekä muista suojata itsesi asianmukaisilla suojaimilla.

Uuden pinnan valaminen

Ulkovaluissa käytetään useimmin kuivabetonia tai sementtilaastia. Koska kaadotkin tehtiin uudelleen, valittiin laastiksi hienompi sementtilaasti, jotta saatiin tehtyä riittävän ohut kerros tarpeellisiin kohtiin. Suositeltu kerrospaksuus sementtilaastilla on 10-50 mm. Kuivabetoni olisi ollut tähän työhön liian karkeaa, sillä minimikerrospaksuus kuivabetonilla on 30 mm.

Menekiksi laskimme vanhan rautakaupan laskentatavan mukaan n. 2kg/mm/m2 eli noin 10 m2 alueelle 10-35 mm kerrospaksuudella säkkejä ostettiin 23 kpl. Kuormasta jäi 3 ylimääräistä säkkiä, jotka paikallinen rautakauppias otti ystävällisesti takaisin.

<p data-block-key="y9kgp">Vanha mylly ei aivan täyttänyt turvallisuusvaatimuksia.</p>
Vanha mylly ei aivan täyttänyt turvallisuusvaatimuksia.
<p data-block-key="32zdv">Menekki kuivabetonilla on n. 20 kg/m²/10 mm:n kerros</p>
Menekki kuivabetonilla on n. 20 kg/m²/10 mm:n kerros

Suurehkon betonimäärän sekoittamiseen kannattaa ehdottomasti käyttää betonimyllyä. Vispilällä jaksaa sekoittaa säkillisen tai kaksi, mutta suurempaan tarpeeseen menetelmä on aivan liian hidas. Valupäivänä oli turhankin kuuma sää, mutta päivää ei voitu enää siirtää. Laastia sekoitettiin kaksi säkkiä kerrallaan ja senkin levityksessä oli kiire, kun auringossa lämpötila kohosi yli 30 asteeseen.

Kaatojen uudelleen tekemiseen ja kunnollisten kaatojen varmistamiseen löytyy nykyään hyviä välineitä. Vuokraa tai lainaa tasokas laseri, sillä sementtilaastikin jähmettyy yllättävän nopeasti, varsinkin lämpimällä säällä. Laser nopeuttaa ja eritoten helpottaa korkeuksien mittaamista ja saat varmistettua riittävät kaadot.

Saimme ystävältä lainaksi muun muassa maanrakennuksessa käytettävän, tehokkaan tasolaserin.

20209_66772.jpg

Ennen valua pohja tulee kostuttaa tartunnan varmistamiseksi. Kaikessa rakentamisessa, hyvät työvälineet ovat kullanarvoisia. Hanki siis ennen valutöiden aloittamista kunnollinen ja riittävän pitkä teräsliippi sekä uretaanihierrin.

Varsinkin hankalissa paikoissa, kuten tässä, joutuu märän betonin päälle astumaan vielä useasti, joten hyvänä "kelluntavälineenä" voi käyttää esimerkiksi suulakepuristettua eristelevyn palaa.

Valmista valua on muistettava kastella säännöllisesti kuivumisen aikana, jottei betoni kuivu liian nopeasti ja ala halkeilla. Kastelu on aloitettava heti kun pinta kestää kävelemisen. Lyhimmillään jälkihoito on kolme vuorokautta ja suuremmalle kulutukselle tulevat pinnat vaativat seitsemän vuorokauden jälkihoitoa. Pinnan vois myös peittää muovilla, mutta on varmistettava, ettei ilma pääse muovin ja laatan väliin. Pinnan voi peittää heti valun jälkeen tai jo valun aikanakin. Peittäminen suojaa samalla sateelta.

<p data-block-key="juyq1">Pinnan valu</p>
Pinnan valu
<p data-block-key="n7f63">Muutaman päivän jälkihoito.</p>
Muutaman päivän jälkihoito.
Info

Info

Vinkit vanhan betonin päälle valamiseen:

  • Betonia saat hiottua timanttilaikalla
  • Vuokraamoista löytyy tehokkaita betonihiomakoneita
  • Itsevaaittuva tasolaser mittatikulla helpottaa kaatojen tekoa
  • Betonin menekki: 2 kg/mm/m2
  • Kysy rautakaupastasi etukäteen, jos voit palauttaa ylimääräiset säkit
  • Varmista betonin hyvä tartunta kastelemalla alusta ennen uutta valua
  • Muista kastella valmista valua tai peitä tiiviisti muovilla

Tasoitus ja esikäsittely

Ylärappusen pinta ja sivut tasoitettiin ulos soveltuvalla korjausmassalla, koska pinta ei saanut nousta montaa milliä. Samalla massalla sai paikattua joitain kohtia myös valusta. Tässä tapauksessa käytimme Ardexin A 46:tta. Korjausmassa on tarkoitettu erityisesti ulkokäyttöön muun muassa betoni- ja rappauspinnoille. Ardex 46:lla voi täyttää koloja ja epätasaisuuksia ja tehdä kallistuksia sekä oikaisuja. Muista ulkona aina käyttää nimenomaan ulkokäyttöön tarkoitettuja tuotteita.

Tasoituksen jälkeen kaikki pinnat hiottiin vielä sileäksi. Vuokrasimme betonihiomakoneen imurilla, jolla hionta sujui todella nopeasti ja melko vaivattomastikin. Pinnasta sai samalla hiottua myös pintaan noussutta kalkkia, joka haittaa maalin tartuntaa.

<p data-block-key="d840c">Betonihiomakoneella teet viimeisen silauksen pintaan, jos haluat pinnasta erityisen tasaisen.</p>
Betonihiomakoneella teet viimeisen silauksen pintaan, jos haluat pinnasta erityisen tasaisen.

Ennen pinnan maalaamista pinta on pestävä huolellisesti muutamaan kertaan esikäsittelyaineella, jotta loppukin kalkki saadaan pois ja varmistetaan maalin tartunta. Pinnan on oltava puhdas, kuiva, rasvaton, huokoinen ja kalkiton.

Esikäsittely, varsinkin ulkona, on erittäin tärkeä maalipinnan hyvän tartunnan varmistamiseksi. Valitsemamme pintamaalin ohjeissa neuvotaan tarkistamaan lattiapinnan huokoisuus "vesitippatestillä". Jos vesi jää pinnalle, lattia ei ole riittävän huokoinen, jolloin maali ei kiinnity.

Pinnan pitää antaa kuivua 48 tuntia pesun jälkeen.

<p data-block-key="ihzjj">Pese, pese ja vielä kerran pese.</p>
Pese, pese ja vielä kerran pese.

Loppusilaus pintaan maalilla

Kun valitset maalia ulos betoniterassille, ei pintaan voi laittaa ihan mitä tahansa maalia. Maasta nouseva kosteus korkkaa helposti sopimattomat maalit irti alustastaan. Maalin tai pinnoitteen on myös kestettävä kulutusta.

Omalle terassille valitsimme kokeiluun V33 Lattiamaalin ulkokäyttöön. Maali on tarkoitettu ulos betonilaattapinnoille ja kivetyksille. Työvälineet oli helppo puhdistaa, koska maali on vesiohenteinen. Maali levittyi helposti ja oli myös peittävää. Kaksi kerrosta maalia pintaan peitti erinomaisesti ja 2,5 litran astia riitti hyvin koko terassiin. Vesiohenteisena nopea kuivuminen oli hyvä etu, varsinkin kissataloudessa. Kaikissa lattiamaaleissa on muistettava pitkät kovettumisajat. Vaikka pinnalla voi kävellä, se ei tarkoita, että pinta kestäisi esimerkiksi teräviä pistekuormia. Kovettumisajat vaihtelevat maaleittain 7 päivästä kuukauteen.

Väriksi valikoitui betoninharmaa, joka näin jälkikäteen tuntuu nyt hieman vaalealta. Vaaleassa pinnassa kura näkyy, mutta myös hyvin tummassa värissä ongelma olisi täysin sama. Ulkoportaille tuskin löytyy väriä, jossa mikään lika ja tahrat eivät erottuisi. Tasaisella, yksivärisellä väripinnalla kun kaikki muut värit vain erottuvat joukosta.

20209_66777.jpg

Käytössä uusi maalattu ja sileä pinta ei ole vielä osoittautunut liukkaaksi, vaikka pinnalla olisi ollut paljonkin vettä. Talvi tuo omat haasteensa ja nähtäväksi jää, miten pinta toimii talvella ja miten hyvin se loppujen lopuksi pysyy siistinä.

Kerrotaan sitten ensi keväänä, miten maalaus kesti.

20209_66812.jpg
Piha
terassi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20186_53390.jpg
Ohjeita ja vinkkejä terassin pintakäsittelyyn
Talven jäljiltä terassi voi olla huonossakin kunnossa ja kesän lähestyessä terassin pintakäsittely onkin taas ajankohtaista. Terassin pintakäsittelyyn on muutamia niksejä, jotka on hyvä muistaa. Paras suoja terassille saadaan, kun käsittely uusitaan joka vuosi. Parhaimmat maalauskelit ovat toukokuusta syyskuuhun.Mitä pitää huomioida ennen käsittelyäPuun kosteus tulee olla enintään 18 %. Kostea puu aiheuttaa maalin huonon tartunnan ja voi johtaa maalin ennenaikaiseen irtoamiseen. Ilman, käsiteltävän pinnan ja tuotteen lämpötilan on oltava vähintään +5°C. Ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 %.
20122_29682.jpg
Nyt on aika päivittää taloyhtiön julkisivut
Lumon parvekelasitus on kätevä tapa tuoda lisätilaa kotiisi. Parvekelasitus suojaa parvekettasi vettä, lunta, tuulta ja pölyä vastaan. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua parvekkeella iltakahvin äärellä hyvien ystävien seurassa punertuvaa taivaanrantaa katsellen...Lisätietoa parvekelaseistaJätä yhteydenottopyyntö tästä!
20145_39420.jpg
Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Päällemaalattu tapetin pohjapaperi -pysyvyys?
Kysymys:Hei,Poistin lastulevyseinistä vinyylitapettia, mutta pohjapaperin irrottaminen kävi niin tuskastuttavaksi, että lopulta kahdelle seinälle vedettiin pohjamaali ohuen paperikerroksen päälle. Maalin ollessa märkää paperi kupruili jonkin verran, mutta oikeni täysin tasaiseksi, kun maali kuivui. Onko tässä tapauksessa pelkoa siitä, että pohjapaperi alkaisi myöhemmin uudelleen kupruilla, jos päälle vedetään uutta maalia tai tapettia, vaikka nyt näyttääkin olevan kunnossa?Kiitos avusta.
20077_5714.jpg
Tulisijat ja hormistot, suunnittelu
3.4 SisätyötOn erittäin tärkeää, että talossa on vähintään yksi puilla lämpiävä tulisija. Tulisijasta leviävä lämpö on tunnultaan aivan erilainen kuin lämpöpatterista tuleva lämpö. Toki tulisijalla on myös omat hyötynäkökohtansa. Kun talossa on hyvä ilmanvaihto, voidaan yhdellä tulisijalla lämmittää taloa tasaisesti hyvinkin pitkään. Vastaavasti myrsky voi tehdä tuhojaan niin, että talo ei saa sähköä pariin päivään. Tulisija on silloin kultaakin kalliimpi, vaikka lämmönjako muuten ei toimikaan.
20172_48419.jpg
Kastelli-talo Lempäälään, 2.osa:Suunnitelmista kohti rakennuslupaa
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.Lue myös edellinen osa: Tontista talosuunnitelmiin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton