• Etusivu
 • Piha

Ohjeita ja vinkkejä terassin pintakäsittelyyn

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.01.2024
20186_53390.jpg

Terassin käsittely.

Talven jäljiltä terassi voi olla huonossakin kunnossa ja kesän lähestyessä terassin pintakäsittely onkin taas ajankohtaista. Terassin pintakäsittelyyn on muutamia niksejä, jotka on hyvä muistaa. Paras suoja terassille saadaan, kun käsittely uusitaan joka vuosi. Parhaimmat maalauskelit ovat toukokuusta syyskuuhun.

Mitä pitää huomioida ennen käsittelyä

Puun kosteus tulee olla enintään 18 %. Kostea puu aiheuttaa maalin huonon tartunnan ja voi johtaa maalin ennenaikaiseen irtoamiseen. Ilman, käsiteltävän pinnan ja tuotteen lämpötilan on oltava vähintään +5°C. Ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 %.

Käsittelyn esivalmistelu

Ympäristön suojaus kannattaa tehdä ajoissa ennen öljyämistä. Terassin käsittelyä varten on varattava tarpeeksi öljyä samasta sävytyserästä. Tällöin vältytään mahdollisilta sävyerojen syntymiseltä.

Vaihda lahot ja huonokuntoiset puuosat uusiin. Poista irtoava vanha maali teräskaapimella tai teräsharjalla. Pese likaantuneet tai homeiset pinnat ja anna kuivua hyvin.

Terassin käsittely

Puuöljy levitetään puhtaaseen puupintaan siveltimellä tai sienellä. Öljyn annetaan imeytyä noin 30 minuuttia. Tämän jälkeen imeytymätön öljy pyyhitään pois. Käsittele terassi syysuuntaisesti muutama lauta kerrallaan. Öljyä poikkisahatut päät huolellisesti.

Öljytessä terassia, käsittele koko lauta päästä päähän yhtä jaksoisesti. Näin vältät päällekkäisten sivelyjen kohdalle jäävät tummat jatkokset. Vain sävytetty tuote suojaa puuta harmaantumiselta.

Tarvikkeiden pesu

Pese maalausvälineet ensin vedellä, liuottimella tai pesuaineella. Käytä lopuksi pesussa pesuainetta, jotta harjakset jäävät pehmeiksi. Huuhtele vielä vedellä.

Tarvikkeet

 • Varrellinen harja
 • Vesiletku tai painepesuri
 • Ämpäri
 • Teräsharja, lasta
 • Maalaussivellin tai sieni
 • Jatkovarsi
 • Suojausmateriaalit, kuten hanskat
<p data-block-key="ivgxa">Terassin käsittely käynnissä.</p>
Terassin käsittely käynnissä.
Info

Info

Vinkkejä käsittelyyn

 • Painekyllästetyn puun on annettava kuivua asennuksesta vähintään puoli vuotta ennen käsittelyä.
 • Käsittele lämpökäsitelty puu mahdollisimman pian asennuksen jälkeen.
 • Käsittele puupaljaasta puutavarasta valmistettu terassi pohjustepuunsuojalla ympäriinsä ennen öljyämistä.
 • Jos jatkat öljyämistä seuraavana päivänä, voit laittaa pensselit tiiviisti muovipussiin yön ajaksi pesemättä niitä.
 • Kohollaan olevat naulat kannattaa löydä sisään ennen maalausta.
 • Sekoita öljy huolellisesti purkin pohjaa myöten ennen maalausta.
 • Yksi hyvä vaihtoehto terassiöljyksi on Valtti Plus Terassiöljy. Ulkokäyttöön suunniteltu öljy on UV-suojattu ja erikoispigmenteillä sävytetty puuöljy. Tuotteen säänkestävyys ja värinpysyvyys on erittäin hyvä.
Piha
terassi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20189_54579.jpg
Helppohoitoinen ja pitkäikäinen terassi
Nappaa tästä ideoita terassin ja oleskelualueen suunnitteluun. Pihakivien malli- ja värivalikoima on laaja. Ota kuitenkin pihakivien valinnassa huomioon muutamia eri asioita kuten pihan maastonmuodot, kiveysalueiden muodot sekä alueiden kuormitus ja hoito. Pienikokoinen kivi taipuu eri suuntiin kallistuviin kaatoihin ja muotoihin. Isokokoinen laatta sopii tasaisiin, maltillisesti kallistuviin kohteisiin. Mitä isompi kivi tai laatta, sitä vähemmän saumapintaa. Talon ja ympäröivän maiseman värit ohjaavat myös pihakivien värin valintaa.
20154_43216.jpg
Uusi tyylikäs sivuunliukuva terassilasitus
Lumonin liukulasi on monikäyttöinen. Se sopii katettujen ja avoterassien sekä puu- ja alumiinirunkoisten ulkonevien terassien lasittamiseen. Lisäksi liukulasi soveltuu myös katoksien ja sisääntulojen suojaksi.Lasituksen rakenne ei vaadi välttämättä kiinteää reunalasia, minkä ansiosta lasit on mahdollista saada avautumaan kahteen eri suuntaan. Liukulasielementin toinen pystypuite voidaan myös jättää haluttaessa pois.
20182_51771.jpg
Hanki lasitettu terassi kesän juhliin viimeistään nyt
Onko juhlia tiedossa tulevana kesänä? Ylioppilasjuhlat, viisikymppiset, rippijuhlat, kesäjuhlat tai vaikkapa juhannus. Jos mielit hankkia terassilasit ennen kesän juhlakautta, alkaa olla jo kiire. Kesä on kiireisintä sesonkiaikaa lasitoimittajilla ja lupaprosessissakin voi vierähtää kunnan puolella tovi. Kannattaa siis toimia heti.
20217_71496.jpg
Vinkit kotiin asuntomessuilta: pintoja, kiukaita ja takkoja
Jälleen on rakentamisesta ja sisustamisesta kiinnostuneille tullut vuoden kohokohdan aika, Asuntomessut avaavat porttinsa ja messukohteet ovensa 9.7.2021 lähtien aina 8.8.2021 saakka. Tänä vuonna messut järjestetään Lohjan Hiidensalmessa, Lohjanjärven rannalla. Kodit ovat täynnä erilaisia ideoita, joista jokainen messuvieras voi napata ajatuksia myös omaan kotiinsa.Tässä Tulikiven messuvinkit.
20233_80993.jpg
Jos kattosi on rakennettu ennen 2000-lukua, huomioi nämä seikat
Kevään saapuminen näkyy ja kuuluu aina Vesivekin vuotopäivystyksessä, missä puhelin pirisee tällöin vilkkaasti. Kun kevätaurinko alkaa sulattaa katolle sataneen lumikerroksen, testataan katteen ja alapohjarakenteiden vedenpitävyys.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tiilirakenteiden yleisimmät puhdistusmenetelmät
Mekaaninen puhdistusMekaanisia puhdistusmenetelmiä ovat harjaus ja kaavinta. Näitä kannattaa yrittää aina ensimmäiseksi. Harjaus ja kaavinta ei kuitenkaan sovi sellaisiin likatahroihin, jotka voivat levitä (esim. öljy, rasva, tuore maali, rasvainen noki, jne.) Harjaus ja kaavinta tehdään aina kuivaan rakenteeseen. Sopivin työväline on jäykkä kuituharja, ns. juuriharja. Kaavinta suoritetaan parhaiten puulastalla tai rakenteen värin mukaisella tiilen kappaleella. Metalliharjaa tai -kaavinta ei saa käyttää, sillä niistä jää helposti tummia jälkiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton