• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Saunajakkara

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.11.2006Päivitetty 16.11.2020
200611_691.jpg

Saunan alin askelma tai pesuhuoneen istuin valmistuu kätevästi saunan lauteiden ylijäämäpalasista. Aikaakaan moisen tekemiseen ei kauaa mene, kunhan lähistöllä on mitta, käsisaha, vasara, nauloja tai ruuveja sekä hiekkapaperia.

Lisäksi tarvitaan tietenkin ne laudankappaleet (höylätyt), 6 kpl 45x45 pituus (l) 300 mm, 2 kpl 45x95 l = 500 mm, 2 kpl 45x95 l = 400 mm sekä 4x33x95 l = 500 mm (kehikon rakentamiseen voi käyttää laudepuuta eli 28 x 95 mm). Jakkaran voi tehdä myös sahatavarasta, jolloin käsivoimat vahvistuvat hiekkapaperin käytössä.

200611_692.jpg

Aloitetaan:


Ensin tehdään nelikulmainen laatikko kahdesta 45x95 l = 500 mm ja kahdesta 45x95 l = 400 mm. Naulataan tai mieluimmin ruuvataan napakasti kiinni toisiinsa.

Seuraavaksi joka nurkkaan vasaroidaan 45x45 l = 400 mm. Jalat voi laittaa joko pystyyn tai sahata kiinnityspäästä tolpat vähän vinoon, jolloin jakkaran jalat ovat istuinosan reunan ulkopuolella (tukipisteet reunan ulkopuolella) ja jakkarasta tulee tukevampi. Jalkojen pituus voi vaihdella käyttötarpeen ja mieltymyksen mukaan, 300...400 mm. Nelikulmioon kiinnitetään lisäksi tasaisin välein istuinosan vaakatuet 45x45 l = 400 mm.

Jatketaan:


Kehikon päälle naputellaan 4x33x95 l = 500 mm niin, että lautojen väliin jää pienet raot, josta vesi pääsee valumaan pois. Laudat asetellaan niin, että lautojen reunat tulevat pitkällä sivulla hieman kehikon yli. Samoin laudoista voi tehdä hieman pidemmät, jos haluaa reunojen ylettyvän kehikon yli lyhemmässä reunassa.

Jos haluaa, ettei jakkara seiso suoraan lattian päällä, jalkoihin voi asentaa säätöjalat, jotka saat lähimmästä rautakaupasta.

Lopuksi:


Katsotaan, että naulojen tai ruuvien kannat eivät ole koholla ja polta ahteria. Lisäksi kaikki terävät särmät hiotaan pois, samoin katsotaan, ettei työssä ole tikkuja sojottamassa sinne sun tänne. Jakkaran voi käsitellä esim. Tikkurilan Supi Laudesuojalla tai sävyttää saunavahalla, samalla kun lauteetkin käsitellään. Jalkoihin voi asentaa 10 mm:n kumityynyt, jotta puu ei ole jatkuvassa kosketuksessa märkään lattiaan.

200611_693.jpg
200611_694.jpg

Ja vihoviimeiseksi:

Eikun pesulle!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_69086.jpg
Hirsimökkien kysyntä kasvaa - nostalgiset piilopirtit ovat taas arvossa
Kiinnostus vapaa-ajan asuntoihin ja mökkirakentamiseen on kasvanut voimakkaasti koronapandemian myötä. Suomalaiset kaipaavat nyt mökille, ja monet tutut arvot ovat palanneet. Vapaa-ajan asunnon tarjoamaa pesämäistä rauhaa ja yhteyttä luontoon pidetään tärkeinä. Hongan vuoden 2021 huvilauutuudet tarjoavat ylellisten hirsihuviloiden lisäksi niin moderneja vapaa-ajan hirsitaloja, klassisia hirsimökkejä kuin perinteisiä piilopirttejäkin.
20233_81142.jpg
Kolme valintakriteeriä lattiatasoitteelle
Sisäilman laatua arvostetaan liian vähän. Niin kauan kaikki on kunnossa eikä asiaa ajatella, kun ongelmia ei ole. Mutta kun ongelmat ilmaantuvat, alkaa kuumeinen mietintä, mistä ne johtuvat.Tutkimusten mukaan vietämme yli 90% ajastamme sisätiloissa. Tästä syystä sisäilmaan ja varsinkin sen laatuun on kiinnitettävä huomiota.
1888_86907960_2016121135633.jpg
Runko näyttää tulevan kodin muodon konkreettisesti
Rakennuksen runkoRakennuksen runko voi olla betonia, harkkoa tai puuta. Myös vaihtoehtoisia rakennusmateriaaleja käytetään, mutta niiden käyttö Suomessa on marginaalista. Runko voidaan tehdä myös elementeistä.Perustuksen päältä ylöspäin nousevaa rakennuksen osaa kutsutaan rungoksi. Sen ulkopuolelle tehdään julkisivu, sisäpuolelle sisäseinät. Se sisältää itsessään lämmöneristyksen tai runkotolppien väliin tehdään eristys.Kun runko on pystyssä, rakennuksen muoto hahmottuu entistä helpommin ja haaveet talon valmistumisesta nopeasti nousevat jälleen pintaan. Valitettavasti työtä on vielä edessä useamman tunnin verran.Rungon tehtävänä on myös siirtää vesikatolta tulevat kuormat perustusten kautta maaperään.
20154_42886.jpg
Liikuta ilmaa mistä vaan
Uuden sukupolven ilmanvaihtokoneetVallox 096 MV, Vallox 110 MV, Vallox 145 MV ja Vallox 245 MV eivät ainoastaan vaihda ilmaa, vaan hyödyntävät tehokkaasti poistoilman lämmön . Ne ovatkin saaneet markkinoiden parhaan A+ -energiamerkinnän, sillä niiden lämmön talteenoton vuosihyötysuhde on yli 75 %. Koneet on suunniteltu pohjoisen ankariin olosuhteisiin ja siksi ne toimivat moitteetta kovillakin pakkasilla. MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on myös vuodenaikoihimme sopiva kesä/talvi- automatiikka viileän talteenotolla ja automaattisella kesäajan tuuletuksen tehostuksella. Kesällä ulkoilman ollessa lämmintä, ei poistoilman lämpöä tarvitse ottaa talteen, vaan lämmön talteenotto ohitetaan. Ilmanvaihto tehostuu automaattisesti yöaikaan tuoden sisälle viileämpää ilmaa.Tilaa veloitukseton Vallox-ilmanvaihtoesite
20161_45243.jpg
Ilmanvaihtokone tärkeä matalaenergiatalossa
Suomalainen pientalorakentaminen on matalaenergiarakentamista. Matalaenergiataloissa ilmanvaihdon toimivuus ja tarpeenmukainen käyttö on keskeistä, koska rakennustapa on tiivis ja lämmön hukka on minimoitu. Hallittu ilmanvaihto on toteutettu poistoilman lämmöntalteenotolla, jolloin lämmintä sisäilmaa ei johdeta suoraan ulos, vaan sisältä poistuvan ilman lämpö hyödynnetään ulkoa tulevan ilman lämmitykseen.Matalaenergiataloissa korostuu ilmanvaihdon tarpeenmukaisuus: ns. turha ilmanvaihto jää pois, kun ilmastointikone ei ole koko ajan käy täysillä, vaan se mukautuu sisäilman kosteuspitoisuuden ja ihmismäärän mukaan. Esimerkiksi saunottaessa koneen kosteusanturi automaattisesti lisää koneen tehoa ja palauttaa ilmanvaihdon normaaliteholle, kun kosteuspitoisuus on normalisoitunut. Samoin toimii hiilidioksidianturi ihmismäärän lisääntyessä. Lämmöntalteenotolla ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla varmistetaan energiataloudellisuus ja hyvä sisäilma.Ilmanvaihdosta tulee energiatehokasta paitsi lämmöntalteenoton ja tarpeenmukaisen käytön ansiosta, myös ilmanvaihtokoneen vähäisen sähkönkulutuksen ansiosta. Samalla asumisviihtyvyys on taattu: kosteudet, hajut sekä rakennusmateriaalien päästöt poistetaan sisäilmasta ja tilalle tuodaan riittävästi ja vedottomasti raikasta ilmaa.Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi-kaupasta Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20083_9507.jpg
Jäsentukusta nyt kaiverretut ovikilvet ja talonnumerot
Ovikilpi kotiovella kertoo ketkä talossa asuvat ja talon numero auttaa oikean osoitteen etsijää löytämään oikean talon. Vähintäänkin postilaatikossa pitää olla selkeä nimikilpi.Jäsentukusta löydät nyt edullisesti erilaiset messinkiset ovikilpivaihtoehdot ja numerot. Erilaisia vaihtoehtoja on useita. Ovikilven sijaan voi valita myös kolkuttimen nimellä varustettuna. Nimi toteutetaan ammattimaisena kaiverrustyönä. Tutustu myös tarjouspakettiin, jossa ovikilven ostaja saa edullisesti myös postilaatikkoon asennettavan muovikyltin, johon niinikään kaiverretaan nimi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton