• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse - Laatikko

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.10.2024
200611_699.jpg

Kuten aikaisemmissa tee se itse -osioissa on todettu: rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Tällaisia ovat mm. sisäverhouspaneelien pätkät. Niitä voi jäädä niin saunan paneloinnistakin kuin sisäkaton verhouksestakin. Paneelin pätkät ovat turhan kalliita polttopuiksi varsinkin kun hyötykäyttö on mahdollista monin eri tavoin. BR>Nyt tehtävän laatikon koko on ajateltu kodinhoitohuoneeseen tulevaksi "hapenottopenkiksi", jota voi samalla hyödyntää esim. polttopuiden tilapäiseen säilyttämiseen, pyykkikorina tai jopa lehtilaatikkona. Kokoa muuttamalla ja tapaa soveltamalla saat erilaisia monikäyttöisiä laatikoita.

Hapenottopenkki:

Tarvikkeet ( n. 800x500mm):

10-12 kpl 800 mm paneelin pätkiä

10-12 kpl 500 mm paneelin pätkiä

4 kpl 50x50 pystytukia, korkeus n. 430 mm

2 kpl vaakatukia 50x50 n. 670 mm

2 kpl vaakatukia 50x50 n. 370 mm

laudanpätkiä vinotueksi

pohja: paneeli, lautaa, levyä…..

Kansi:

6-7 kpl 800 mm paneelin pätkiä

Innolla nikkaroimaan:

Katkaise tarvittavat paneelin pätkät ja aloita penkin kokoaminen osasta A . "Aja" ylimmäisestä paneelista urospontti pois. Tee kuviosahalla kuvan mukainen "koverrus". Naulaa esim. viimeistelynaulaimella paneelit kiinni pystytukiin (50x50). Kiinnitä myös alas vaakatuki pohjan kiinnitystä varten sekä vinositeet. Tee näitä osia 2 kpl. Kun osat A:t ovat valmiita, aloita osan B tekeminen. Helpoin tapa on koota osa B erikseen kasaan (esim. lautojen varaan) ja kiinnittää vasta sitten sen kiinni osiin A. Tai voit paneloida penkin päätyä molempiin A osiin samanaikaisesti. Muista kiinnittää alas vaakatuki pohjan kiinnitystä varten. Muista tarkistaa penkin ristimitat!

200611_700.jpg

Kansi:

Kannen koko riippuu valmiin penkin koosta! Ota penkistä mitat ja tee kansi saamiesi mittojen mukaan. Laita myös kanteen tuet kuvan mukaisesti esim. laudasta (tukien paksuus tulevan painokuorman mukaan). Ruuvaa tukilaudat alhaalta päin, kuitenkin varoen etteivät ruuvit tule kannen läpi (inhottava istua).

200611_701.jpg

Viimeistely:

200611_702.jpg

Laatikon kanteen kannattaa laittaa salvat ja saranat, varsinkin lapsiperheessä.
Pinta voidaan jättää "luonnolliseksi" , käsitellä maalilla tai erilaisilla kuultomaaleilla, maalata koristeita ym.

Käyttökohteet:
Paneelista tehtyä laatikkoa voi hyödyntää monella eri tapaa: eteiseen penkiksi, jolloin saadaan säilytystilaa esim kengille, talvivarusteille,lastenhuoneeseen säilytyslaatikoksi tai jopa terassille grillitarvikkeiden säilytykseen (voidaan tehdä myös ulkovuorauspaneelista)!

Rakentaminen
säilytys
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

200611_2018.jpg
Kysy, vastaamme
Rakentaja.fi palvelussa toimii suuren suosion saavuttanut kysy, vastaamme -palvelu. Palvelussa voi kysyä mitä tahansa rakennushankkeeseen liittyvää kysymystä. Palvelu sisältää jo yli 30 000 kysymystä ja vastausta rakennusvaiheittain, joten myös jo esitettyjen kysymysten/vastausten selailu saattaa auttaa moneen ongelmatilanteeseen..
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Rajaus
Nurmikko voidaan rajata muovisella reunanauhalla, puulla tai betonireunuksella.Muovinen reunanauhaMuovinen reunanauha on helppo asentaa. Reunanauhaa varten kaivetaan vako ja nauha upotetaan maahan. Jos kukkapenkki halutaan pitää vähän koholla, valitaan leveämpi reunanauha jolloin sitä jää enemmän näkyviin ja tukemaan mullan pysymistä kukkapenkissä. Jos kukkapenkki ja nurmikko ovat samassa tasossa ja reunanauhaa tarvitaan vain estämään nurmikon leviäminen kukkapenkkiin, voidaan reunanauhaa upottaa maahan enemmän.Reunanauhan rikkoontumisen estämiseksi vaihtoehtoina ovat, että reunanauha upotetaan leikattavan nurmikon tasolle tai että leikkurin teräkorkeutta nostetaan niin, etteivät terät silppua nauhaa päältäajettaessa. Jos reunanauha asennetaan huomattavasti koholle, pitää sen vierestä ruoho leikata nurmikoiden viimeistelijällä eli siimaleikkurilla tai nurmikon viiimeistelyyn tarkoitetuilla saksilla.PuuKäsittelemätön puinen lauta kestää kostean mullan kanssa kosketuksissa muutaman vuoden, mutta painekyllästetty lauta on huomattavasti kestävämpi. Lauta voidaan upottaa reunanauhan tavoin maahan tai siitä voidaan tehdä kehikko kukkapenkin ympärille.BetonikivetBetonikivet ovat yksi, joskin kallis vaihtoehto. Kivet pitää asentaa huolella asennushiekan tai kivituhkan päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Yksityiskohtaisempia asennusohjeita saa kivien myyjiltä.Lue lisää nurmikon hoidosta
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
Pihagrillin pohjatyöt
Tiiligrillin muuraus onnistuu hyvillä ohjeilla
Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.
200611_641.jpg
Tee Se Itse -kukkakärryt
Varsin yksinkertainen ja edullisesti toteutettava kukkakärry sopii hyvin pihan koristeeksi. Kärryt voi valmistaa vaikkapa rakennustarvikkeiden tähteistä, mutta määrät ovat sen verran pieniä, että ostaminenkaan ei ole suuri kynnys. Paitsi omalle pihalle, kukkakärryt sopivat myös lahjaksi tai mökkituliaisiksi.
202112_74232.jpg
Kala on terveellinen pikaruoka hektiseen arkeen
Kala on pikaruokaa, sillä se valmistuu todella nopeasti. Kalaruoka valmistuu lähes aina alle puolessa tunnissa. Monesti aloitteleva ruoanlaittaja kypsentää kalaa todennäköisemmin liikaa kuin liian vähän. Kalassa on vain vähän sidekudosta, ja siksi sitä ei tarvitse paistaa tai haudutella kauaa. Liika kypsentäminen tekee kalasta kuivaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton