• Etusivu
  • Piha

Tee Se Itse - kasvihuone

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.10.2024
200611_674.jpg

Periaatekuva rungosta

Kasvihuoneella jatkat kasvukautta molemmista päistä. Suunnittele se mieltymystesi mukaan jatkeeksi puutarhalle, asuinhuoneille tai molemmille. Talvipakkasella kuuran koristelema kasvihuone on sekin pihan kaunistus.

Kasvihuoneen koko

Pienen kasvihuoneen tulisi olla vähintään 4 neliön kokoinen. Jos kasvihuoneesi on suurempi, noin 10 neliömetriä, sopiva pohjan leveys on silloin 2-2,5 metriä. Keskikäytävän leveys tulisi olla 50 senttiä. Harjakorkeus n. 2 metriä, jotta pystyt seisomaan reilusti (räystäskorkeus noin 1,3 - 1,5 metriä).

Kasvihuoneen perustaminen on syytä tehdä huolella

  • Poista kasvihuoneen perustuksen alta ruokamultaa vähintään puolen metrin syvyydeltä ja tuo sen tilalle karkeaa soraa. Asenna soran päälle paksu suodatinkangas.
  • Muuraa perustus esimerkiksi kevytsoraharkoista tai rakenna se tehdasvalmisteisesta teräskehikosta.
  • Perustus kestää roudan, kun kasvihuoneen maapohja ja sen reuna-alueet salaojitetaan. Salaojita kasvihuoneen pohja kunnollisesti, jos käytät kasvualustana huoneen alla olevaa maata. Sopiva kasvualustan paksuus on 20 cm.
  • Päällystä kasvihuoneen käytävä puuritilöillä, betoni- tai luonnonkivilaatoilla tai sorakivillä.
  • Mitoita ovi niin, että pääset sisään kottikärryjen kanssa.

Runko

Runko voidaan tehdä esimerkiksi kyllästetystä puusta, 50x100 kokoisen puutavaran avulla rungosta tulee erittäin vankka mutta mikäli kasvihuoneesta tehdään pienikokoinen, riittää puutavaran kooksi 50x75. Pysty- ja päätytolpat on joka tapauksessa hyvä tehdä hieman suuremmasta puutavarasta kuin muut osat, suuremmassa kasvihuoneessa siis 50x125 ja pienemmässä kasvihuoneessa 50x100. Puuosat kannattaa maalata valkoisiksi, jolloin ne heijastavat paremmin lämpöä. Kestopuinen runko kestää parhaimmillaan 15-20 vuotta. Suoja-aineita käytettäessä on selvitettävä niiden mahdollinen myrkyllisyys, jotta kasvimaan tuotteet olisivat turvallisia.

Riittävästi tuuletusaukkoja

Tuuletusaukkoja tulee olla noin 30-40 prosenttia pohjan pinta-alasta. Luukkuja on tehtävä useampia esim. oveen, päätyihin tai kattoon. Katossa oleva tuuletusluukku on erittäin tärkeä sillä lämmin ilmahan nousee ylös.

Kate

Katteeksi käy lasi, kaksikerros-muovilevy tai muovikalvo. Myös vanhoja ikkunoita kannattaa hyödyntää mikäli sellaisia on jäänyt varastoon.

Kasvihuoneen fiksu sijoittaminen

Kasvihuone tarvitsee sekä aurinkoa että suojaa siltä. Sijoita kasvihuone sellaiseen paikkaan, jossa kasvillisuus varjostaa sitä osan päivää. Huoneen paahteiselle seinustalle voit kylvää vaikka isoja auringonkukkia luomaan tarpeellista varjoa.

Katso lukijoidemme ihastuttavia malleja

<p data-block-key="6h1aw">Kuva: nimimerkki PRIMUS</p>
Kuva: nimimerkki PRIMUS
<p data-block-key="sp5z5">Kuva: nimimerkki MOONLIGHT</p>
Kuva: nimimerkki MOONLIGHT
<p data-block-key="jaf8a">Kuva: nimimerkki PARMESAN</p>
Kuva: nimimerkki PARMESAN
<p data-block-key="eke5y">Kuva: nimimerkki VIIPPU</p>
Kuva: nimimerkki VIIPPU
<p data-block-key="bfrlz">Kuva: nimimerkki MARLENE</p>
Kuva: nimimerkki MARLENE
<p data-block-key="z2rqw">Kuva: nimimerkki: RUUSUKKI</p>
Kuva: nimimerkki: RUUSUKKI
<p data-block-key="klq1x">Kuva: nimimerkki PUUKONSUOJUS</p>
Kuva: nimimerkki PUUKONSUOJUS
<p data-block-key="wqiop">Kuva: nimimerkki ITU</p>
Kuva: nimimerkki ITU
<p data-block-key="eh5ls">Kuva: nimimerkki ANNAW</p>
Kuva: nimimerkki ANNAW
<p data-block-key="c89n7">Kuva: nimimerkki HYRINÄ</p>
Kuva: nimimerkki HYRINÄ
<p data-block-key="b36mp">Kuva: nimimerkki HUITUKKA</p>
Kuva: nimimerkki HUITUKKA
<p data-block-key="pmwib">Kuva: nimimerkki CHERI</p>
Kuva: nimimerkki CHERI
Piha
ideat
ohjeet
kasvimaa
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20175_49285.jpg
Tee itse tuikkulyhty askartelubetonilla
Kaipaatko jotain pientä puuhastelua, vaikka mökille?Tässä on tarjolla oiva ohje tuikkulyhtyjen tekoon. Mitään erikoisia tarvikkeita et tarvitse, vaan valtaosa materiaalista löytyy taatusti jokaiselta kotoa. Vain pussi weber HobbyConcrete Askartelubetonia ja päästä oma luovuutesi valloilleen.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
200611_843.jpg
Tee se itse - Jäteaitaus
Nyt, kun kevät on lujaa vauhtia tulossa, on hyvä aloittaa piharakenteiden rakentaminen. Rakentamisen voi aloittaa tekemällä vaikka jäteastian ympärille siistin aitauksen. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
200611_670.jpg
Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
Sytykesipsit ja takkatuli.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
20156_43765.jpg
Tee se itse: hiekkalaatikko
Lapset rakastavat hiekkalaatikkoleikkejä ja siksi hiekkalaatikko löytyykin usean lapsiperheen pihasta. Hiekkalaatikon rakentaminen onnistuu helposti myös itse. Näillä tee se itse -ohjeilla saa rakennettua hiekkalaatikon, joka on varustettu kätevällä penkillä / pöydällä. Penkillä voi lepuutella jalkojaan ja se toimii myös oivallisena hiekkakakkujen alustana. Hiekkalaatikon ohjeet ovat 2 m x 2 m kokoiselle hiekkalaatikolle. Hiekkalaatikon ohjeita voi soveltaa sekä oman pihan että käyttötarpeiden mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton