• Etusivu
  • Piha

Tee Se Itse - kasvihuone

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2020
200611_674.jpg

Periaatekuva rungosta

Kasvihuoneella jatkat kasvukautta molemmista päistä. Suunnittele se mieltymystesi mukaan jatkeeksi puutarhalle, asuinhuoneille tai molemmille. Talvipakkasella kuuran koristelema kasvihuone on sekin pihan kaunistus.

Kasvihuoneen koko

Pienen kasvihuoneen tulisi olla vähintään 4 neliön kokoinen. Jos kasvihuoneesi on suurempi, noin 10 neliömetriä, sopiva pohjan leveys on silloin 2-2,5 metriä. Keskikäytävän leveys tulisi olla 50 senttiä. Harjakorkeus n. 2 metriä, jotta pystyt seisomaan reilusti (räystäskorkeus noin 1,3 - 1,5 metriä).

Kasvihuoneen perustaminen on syytä tehdä huolella

  • Poista kasvihuoneen perustuksen alta ruokamultaa vähintään puolen metrin syvyydeltä ja tuo sen tilalle karkeaa soraa. Asenna soran päälle paksu suodatinkangas.
  • Muuraa perustus esimerkiksi kevytsoraharkoista tai rakenna se tehdasvalmisteisesta teräskehikosta.
  • Perustus kestää roudan, kun kasvihuoneen maapohja ja sen reuna-alueet salaojitetaan. Salaojita kasvihuoneen pohja kunnollisesti, jos käytät kasvualustana huoneen alla olevaa maata. Sopiva kasvualustan paksuus on 20 cm.
  • Päällystä kasvihuoneen käytävä puuritilöillä, betoni- tai luonnonkivilaatoilla tai sorakivillä.
  • Mitoita ovi niin, että pääset sisään kottikärryjen kanssa.

Runko

Runko voidaan tehdä esimerkiksi kyllästetystä puusta, 50x100 kokoisen puutavaran avulla rungosta tulee erittäin vankka mutta mikäli kasvihuoneesta tehdään pienikokoinen, riittää puutavaran kooksi 50x75. Pysty- ja päätytolpat on joka tapauksessa hyvä tehdä hieman suuremmasta puutavarasta kuin muut osat, suuremmassa kasvihuoneessa siis 50x125 ja pienemmässä kasvihuoneessa 50x100. Puuosat kannattaa maalata valkoisiksi, jolloin ne heijastavat paremmin lämpöä. Kestopuinen runko kestää parhaimmillaan 15-20 vuotta. Suoja-aineita käytettäessä on selvitettävä niiden mahdollinen myrkyllisyys, jotta kasvimaan tuotteet olisivat turvallisia.

Riittävästi tuuletusaukkoja

Tuuletusaukkoja tulee olla noin 30-40 prosenttia pohjan pinta-alasta. Luukkuja on tehtävä useampia esim. oveen, päätyihin tai kattoon. Katossa oleva tuuletusluukku on erittäin tärkeä sillä lämmin ilmahan nousee ylös.

Kate

Katteeksi käy lasi, kaksikerros-muovilevy tai muovikalvo. Myös vanhoja ikkunoita kannattaa hyödyntää mikäli sellaisia on jäänyt varastoon.

Kasvihuoneen fiksu sijoittaminen

Kasvihuone tarvitsee sekä aurinkoa että suojaa siltä. Sijoita kasvihuone sellaiseen paikkaan, jossa kasvillisuus varjostaa sitä osan päivää. Huoneen paahteiselle seinustalle voit kylvää vaikka isoja auringonkukkia luomaan tarpeellista varjoa.

Katso lukijoidemme ihastuttavia malleja

Kuva: nimimerkki PRIMUS
Kuva: nimimerkki PRIMUS
Kuva: nimimerkki MOONLIGHT
Kuva: nimimerkki MOONLIGHT
Kuva: nimimerkki PARMESAN
Kuva: nimimerkki PARMESAN
Kuva: nimimerkki VIIPPU
Kuva: nimimerkki VIIPPU
Kuva: nimimerkki MARLENE
Kuva: nimimerkki MARLENE
Kuva: nimimerkki: RUUSUKKI
Kuva: nimimerkki: RUUSUKKI
Kuva: nimimerkki PUUKONSUOJUS
Kuva: nimimerkki PUUKONSUOJUS
Kuva: nimimerkki ITU
Kuva: nimimerkki ITU
Kuva: nimimerkki ANNAW
Kuva: nimimerkki ANNAW
Kuva: nimimerkki HYRINÄ
Kuva: nimimerkki HYRINÄ
Kuva: nimimerkki HUITUKKA
Kuva: nimimerkki HUITUKKA
Kuva: nimimerkki CHERI
Kuva: nimimerkki CHERI
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20117_27173.jpg
Ideoita myös pihalle!
Asuntomessut merellisessä Kokkolassa ovat nyt avautuneet! Esiteltävänä on 40 toinen toistaan upeampaa kohdetta; messualueella sijaitsee 30 omakotitaloa (joista 8 on omarantaista), kaksi rivitaloa ja kolme kerrostaloa.Ihailtavaa ja katseltavaa, sekä toteuttamiskelpoisia ideoita löytyy myös rakennusten ulkopuolelta. Messualueen mielenkiintoinen, pyöreä muoto, sekä kauniit puisto- ja viheralueet istutuksineen antavat alueelle viimeistellyn ja luonnonläheisen vaikutelman.Katsele avoimin silmin ympärillesi ja tarkastele, miten rakennukset on sijoitettu tontille, kuinka tontti on rajattu, miten kulkureitit suunniteltu ja mitä materiaalia niissä on käytetty - pohdi myös ratkaisujen toimivuutta ja niiden hyödyntämistä omalla tontillasi! Kiinnitä huomiosi myös erilaisiin tiloihin ja niiden toteutustapoihin. Äläkä unohda kasvillisuutta; kokonaisuus on valmis vasta, kun puutarha on kunnossa!Asuntomessut Kokkolassa 15.7 - 14.8.2011
20098_17880.jpg
Aluskate - vain välttämätön paha?
Aluskatteen tarpeesta ja tärkeydestä ollaan montaa mieltä. Monille se on vain välttämätön paha, ja pakollinen kuluerä, josta halutaan säästää. Siksipä helposti tulee valittua se halvin muovikalvo mitä kaupasta löytyy. "Eihän se edes näy mihinkään sen jälkeen, kun vesikate on asennettu!" "Sehän on vain rakennusaikainen suoja, eikö kevytpressukin riittäisi?"Totuus on kuitenkin toinen: aluskatteella on useita tärkeitä tehtäviä. Ensinnäkin se ohjaa vesikaton raoista tai vauriokohdista läpi pääsevän kosteuden turvallisesti pois rakennuksesta. Toiseksi se huolehtii asuintiloista tulevan kondensoituvan vesihöyryn poistosta alusrakenteita ja lämmöneristeitä kastelematta. Lisäksi aluskate toimii rakennusaikaisena suojana, mutta vain väliaikaisesti. Vesikate suositellaan aina asennettavaksi mahdollisimman pian rakennuksen päälle.Lisätietoa Icopalin aluskatteista...
20204_64300.jpg
Näin onnistut kotisi ilmanvaihdon suunnittelussa
Hyvän ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita. Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
20118_27322.jpg
Knapen talo Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa
Asuntomessujen oheiskohde, Knapen talo, on herättänyt suurta mielenkiintoa. Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa sijaitseva, vuonna 1818 rakennettu ja juuri remontoitu, kohde on houkutellut päivittäin satoja vieraita. Kävijöitä on kiinnostanut sekä Jukka Rintalan sadunomaisen värikäs sisustus että talon historia ja perinteitä kunnioittaen tehty remontti.
20219_72597.jpg
Moderni versio perinteisestä kalastajamökistä - tutustu uutuuteen
Kalastajakylistä ja suomalaisesta rannikkomaisemasta inspiraationsa saanut Tyrsky on osa Hongan uusien hirsihuviloiden mallistoa. Ilmeikkään vapaa-ajan asunnon on suunnitellut arkkitehtina työskentelevä olympiamitalisti ja kilpapurjehtija Tuuli Petäjä-Sirén.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton