• Etusivu
  • Piha

Tee Se Itse: Pihan luonnonkiveys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.10.2024
200611_658.jpg

1. Penger tasoitetaan, alareunaan on hyvä tehdä alimmaiselle kivelle pieni syvennys niin siitä tulee ikäänkuin perustus kivipedille. Suodatinkangas estää kasvillisuuden tunkeutumisen kivien raoista.

Pihan viimeistelyyn ja komistukseen voidaan käyttää myös luonnonkiviä. Luonnonkiveä voi käyttää joko pelkästään tai yhdistellä sitä betonin ja puun kanssa. Luonnonkivimateriaali on eläväpintaista, kestoltaan lähes ikuista. Luonnonkivillä voi luovasti toteuttaa itseään. Käyttötavasta tai paikasta riippuen luonnon muovaamia kiviä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai kivituhkaan asennettuina.

Lisätietoa pihakivistä...

<p data-block-key="e377a">2. Kivet ladottiin siten, että alimpaan riviin, syvennykseen, aseteltiin isompia kiviä ja pienet kivet siitä ylöspäin.</p>
2. Kivet ladottiin siten, että alimpaan riviin, syvennykseen, aseteltiin isompia kiviä ja pienet kivet siitä ylöspäin.
<p data-block-key="g2lug">3. Kivien väliin ei laiteta maa-ainesta, ettei rikkaruohoille tarjota valmista kasvualustaa turhaan. Halutessaan voi kivien sävyyn sopivaa soraa heitellä isompien kivien väleihin (mutta tämäkin makuasia). Syksyn lehdet ja neulaskarikkeenkin kannattaa säännöllisesti harjata tai puhaltaa lehti-imurilla pois, ettei se maadu kivien väliin.</p>
3. Kivien väliin ei laiteta maa-ainesta, ettei rikkaruohoille tarjota valmista kasvualustaa turhaan. Halutessaan voi kivien sävyyn sopivaa soraa heitellä isompien kivien väleihin (mutta tämäkin makuasia). Syksyn lehdet ja neulaskarikkeenkin kannattaa säännöllisesti harjata tai puhaltaa lehti-imurilla pois, ettei se maadu kivien väliin.
<p data-block-key="chl7y">4. Valmis pengerrys.</p>
4. Valmis pengerrys.
<p data-block-key="82ee0">5. Luonnonkiviä voidaan käyttää myös nauhamaisesti eri pihapintojen rajaukseen. Portaat on toteutettu betonisista pihakivistä.</p>
5. Luonnonkiviä voidaan käyttää myös nauhamaisesti eri pihapintojen rajaukseen. Portaat on toteutettu betonisista pihakivistä.

Ideoita luonnon kiven käyttöön

Luonnonkivien käytössä rajana on oikeastaan vain mielikuvitus. Yleensä niitä kuitenkin käytetään rinnakkain betonisten pihakivien ja puun kanssa. Uudisrakentajan kannattaa kysellä luonnonkivien käyttömahdollisuuksista pihasunnittelijalta. Etsi pihasuunnittelijoita ja pihakivitoimittajia

Palveluhakemistostamme

200611_664.jpg
200611_665.jpg

Loivaan rinteeseen istutusryhmää korostamaan toteutettu luonnonkiveys, jossa kivet on hakattu kivituhkaan. Ratkaisussa kiveystä voidaan käyttää kulkualustana.

<p data-block-key="3bkyv">Riippahernepuu (rungollinen) ympäröitynä kivituhkaan asennetuilla luonnonkivillä.</p>
Riippahernepuu (rungollinen) ympäröitynä kivituhkaan asennetuilla luonnonkivillä.

Kivituhka on kalliomurskeesta seulottua, pienimmät raekoot (0/3…5 mm) sisältävää kiviainesta. Kivituhkan perusvärit ovat harmaa ja punainen. Kivituhkaa voi hankkia samasta paikasta kuin muita pienrakentajan kiviaineksia.

Lisätietoa kiviaineksista...

Luonnonkiviä on tarjolla luonnollisesti myös lohkottuina graniitista esim. nupu- ja noppakivet. Usein parhaaseen lopputulokseen päästään yhdistelemällä kaikkia kivivaihtoehtoja, tasapainoisesti kasvien ja puun kanssa.

<p data-block-key="74385">Ja ei kun latomaan!</p>
Ja ei kun latomaan!
Piha
ideat
ohjeet
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20209_66571.jpg
Rintamamiestalon laajennusosan terassi
Terassi päätettiin rakentaa katoksen sisäpuolelle niin, että se seisoo "omilla jaloillaan". Pihalle oli jo aiemmin rakennettu suurempi terassi vastaavalla tavalla. Tukevarunkoinen ja varsin raskasrakenteinen terassi katsottiin paremmaksi rakentaa niin, ettei se tukeudu ollenkaan itse rakennukseen, vaan on oma kokonaisuutensa.Perusmaa terassin alla on tiivistettyä soraa ja sokkelin vierusta on terassinosalta myös routaeristetty. Terassi seisoo betonilaattojen päälle asennettujen säädettävien terassijalkojen varassa. Terassin runko toteutetaan järeästä painekyllästetystä puutavarasta sekä mitallistetusta kuusisahatavarasta, joka käsiteltiin puunsuoja-aineella.
200611_681.jpg
Tee se itse - Reunuslaatat
Tee Se Itse -palstaltalöydät lisää ideoita ja ohjeita.Tutustu, ihastu ja ota mallia - tai jalosta ideoita entistä paremmiksi!
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
200611_715.jpg
Tee se itse: Pannunalunen
Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Esimerkiksi kaakeleita tai klinkkereitä. Toki muutama pala saakin jäädä varalle, jos joutuu joskus jotain korjaamaan ja samaa sävyä tai kuviota voi olla vaikea löytää kaupasta. Seuraavassa kuitenkin pari ideaa ylimääräisten keraamisten laattojen ym. hyödyntämiseen.
202110_73190.jpg
Maistuvat joulumuistamiset veikeässä paketissa
Kuinka moni tunnustaa tuskailevansa joka ikinen joulu joulumuistamisten kanssa? Varsinkin, jos muistettavia ihmisiä on paljon. Lasten opettajia koulussa sekä päiväkodin aikuisia olisi mukava kiittää kuluneesta lukukaudesta. Kukaan ei halua viedä "turhaa tilpehööriä", koska niitä lahjoja tulee muutenkin kymmenittäin. Mitäpä jos tällä kertaa veisit muistamiset veikeässä paketissa, jäljelle (pitäisi) jäädä vain lahjapaperit ja syöjälle äärimmäisen hyvä mieli.
202310_73221.jpg
Kransseja luonnonmateriaaleista
Kuulutko heihin, jotka haluavat kieputtaa erilaiset luonnonmateriaalit kranssiksi omaan ulko-oveen tai lahjoittaa luomuksensa sukulaisille ja ystäville joulun alla? Talvikauden klassikko on vihreä havukranssi, mutta mikään ei estä täydentämästä sitä myös muilla materiaaleilla. Laita mukaan vaikka varpuja, erilaisia oksia, käpyjä tai sammalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton