• Etusivu
  • Piha

Tee se itse - Kukkakärryt

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.11.2006Päivitetty 12.10.2018
200611_641.jpg

Varsin yksinkertainen ja edullisesti toteutettava kukkakärry sopii hyvin pihan koristeeksi. Kärryt voi valmistaa vaikkapa rakennustarvikkeiden tähteistä, mutta määrät ovat sen verran pieniä, että ostaminenkaan ei ole suuri kynnys. Paitsi omalle pihalle, kukkakärryt sopivat myös lahjaksi tai mökkituliaisiksi.

Raaka-aineet


Kärryt on toteutettu akselia ja kiinnitysruuveja lukuun ottamatta kokonaan puusta. Kuormaosan päädyt ovat 22 x 200 mm sahapintaisesta laudasta ja reunat 22 x 100 mm laudasta. Viistous on valittavissa oman maun mukaan. Laitojen sisäpuolelle tehdään pystytolpat, joihin laidat kiinnitetään. Sopiva koko on esim. 28 x 28 mm. Pohjan voi tehdä levystä tai irtonaisista laudoista, jotka asetetaan laitojen alareunoihin kiinnitettyjen rimojen varaan. Aisat voidaan tehdä esimerkiksi 25 x 50 mm puutavarasta, joita voi vaikka halkaista 25 x 100 mm:n laudasta.

Kukkalaatikon pidempi sivu yläreunasta on n. 70 cm ja alareunasta n. 60 cm. Pääty on yläreunastaan n. 50 cm ja alareunastaan n. 40 cm. Mitat ovat ulkomittoja. Päätylevy on annettuja mittoja materiaalivahvuuden verran pienempi eli n. 46 cm ja 36 cm. Mitat ovat suuntaa antavia, mutta paljon suurempaa latikkoa ei kannata tehdä, sillä tällöin siitä voi multakuormineen tulla turhan raskas. Laatikkoa ei tarvitse kiinnittää aisoihin, sillä tarkoituksena ei ole käyttää kärryjä.

Pyörä on muotoiltu 50 mm paksusta lankusta. Pyörän ei tarvitse olla täysin pyöreä, mutta jos sellainen halutaan, pyörän teettämistä voi kysellä vaikkapa paikalliselta puusepältä. Puusepältä kannattaa

200611_642.jpg
200611_644.jpg

Pyörä on muotoiltu 50 mm paksusta lankusta. Pyörän ei tarvitse olla täysin pyöreä, mutta jos sellainen halutaan, pyörän teettämistä voi kysellä vaikkapa paikalliselta puusepältä. Puusepältä kannattaa

Pyörän keskelle ja aisoihin porataan reiät akselia varten. Akselina käytetään esim. kierretankoa. Pyörän molemmille puolille laitetaan pari mutteria tai holkit, jotta aisat voidaan levittää. Aisojen ulkopuolelle asetetaan lukitusmutterit. Muttereita ei kannata kiristää tiukkaan, jotta aisojen levittäminen onnistuu. Aisoihin kiinnitetään tukijalat ja niiden päälle sopiva tukipuu, joka pitää aisat sopivasti erillään.

Pintakäsittely


Pintakäsittelyyn on käytetty Tikkurilan Valtti Coloria, joka suojaa puuta, mutta jättää puun oman tekstuurin näkyviin.

200611_645.jpg

Istutus

200611_646.jpg

Ennen mullan laittamista kärryihin, pohja ja reunat kannattaa vuorata muovilla tai suodatin kankaalla. On hyvä muistaa, että ylimääräisen veden on päästävä valumaan pois.

Ja ei kun kärryt näytille!
Ja ei kun kärryt näytille!
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200811_14082.jpg
Boknäs kalustaa työhuoneen
Perinteisillä tummanruskeilla Boknäs-huonekaluilla sisustetussa työhuoneessa on vanhanajan isännän kirjastohuoneen tunnelma. Purjelaivan merikapteeni voisi hyvinkin haluta huoneen kotisatamakseen. Karttapallo kertoo maailmanmatkaajasta, pyöreä laivanikkuna muistuttaa keinuvasta työpaikasta. Päällekkäin pinottavista elementeistä voi koota tarpeiden mukaisen hyllykön. Lasikippiovet näyttävät hyllyn sisällön mutta pitävät pölyn poissa. Työpöytä ja –tuoli ovat tyyliltään wanhasta konttorista. Kolmijalkavalaisin ei ole mikä tahansa lamppu vaan kaluste, joka vaatii riittävästi tilaa päästäkseen esiin. Kuluneen näköinen nojatuoli huoneen nurkassa vahvistaa sekin huoneessa vallitsevaa ajan patinoimaa tunnelmaa.Tutustu Boknäsin valikoimiin
20186_53390.jpg
Ohjeita ja vinkkejä terassin pintakäsittelyyn
Talven jäljiltä terassi voi olla huonossakin kunnossa ja kesän lähestyessä terassin pintakäsittely onkin taas ajankohtaista. Terassin pintakäsittelyyn on muutamia niksejä, jotka on hyvä muistaa. Paras suoja terassille saadaan, kun käsittely uusitaan joka vuosi. Parhaimmat maalauskelit ovat toukokuusta syyskuuhun.Mitä pitää huomioida ennen käsittelyäPuun kosteus tulee olla enintään 18 %. Kostea puu aiheuttaa maalin huonon tartunnan ja voi johtaa maalin ennenaikaiseen irtoamiseen. Ilman, käsiteltävän pinnan ja tuotteen lämpötilan on oltava vähintään +5°C. Ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 %.
20086_11592.jpg
Eikka-mökki, kohde 22
Eikka-mökki sijaitsee messualueen kalastajamökkialueella, kokonaisuus muodostuu kahdesta rakennuksesta, huvilasta ja venevajasta. Moni-ilmeinen mökki on rakennettu laulaja-artistin lapsuusmaisemiin hänen omien toiveidensa mukaan: selkeäksi, avaraksi ja valoisaksi.Meren läheisyyteen sijoitetuilta rakennuksilta vaaditaan enemmän. Lämpimyyttä, kestävyyttä ja tiiveyttä. Kastellin paikalla tehty seinä on saumaton ja kaikki rakenneliittymät ovat lämpimästi rakennettuja ja vedottomia. Tämä merkitsee erinomaista energiatehokkuutta ja selvää säästöä lämmityskustannuksissa.
202211_80136.jpg
Tiesitkö tämän led-valojen yleisen puutteen? Hinnalla on merkitystä
Edullinen led-valo ei välttämättä toista lainkaan tiettyjä värisävyjä. Alan ammattilainen kertoo, miten valaistussuunnittelu toteutetaan onnistuneesti.
20203_63620.jpg
Tapetoi seinät, ennen kuin ne kaatuvat päälle
Kaikki kynnelle kykenevät ovat olleet etätöissä kotona jo pitkään. Mitä näet: viisi, kymmenen vai viisitoista vuotta vanhan tapetin? Kenties jo parhaat päivänsä nähneet, nuhruiset ja reikäiset. Nyt on aika vaihtaa vanhat tapetit uusiin ja alkaa viihtyä kotityömaalla. Listasimme tapetointi-ideat loppukesän remontteihin.
20238_82864.jpg
Talotuulettimen vaihdolla satojen eurojen energiansäästö
Energian hinnan nousu ja etenkin sähkön hinnan nousu ja hinnankehityksen epävarmuus kannustaa energiansäästöön. Ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen on yksi varsin helpoista vaihtoehdoista, joka tuo nopeasti säästöjä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton