• Etusivu
 • Rakentaminen

Tee se itse - Jäteaitaus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.11.2006Päivitetty 12.10.2018
200611_843.jpg

Nyt, kun kevät on lujaa vauhtia tulossa, on hyvä aloittaa piharakenteiden rakentaminen. Rakentamisen voi aloittaa tekemällä vaikka jäteastian ympärille siistin aitauksen. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.

Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.

Materiaalit:

 • tolpat 50x50 4 kpl ( tai 50x100)
 • pilarikengät 4 kpl
 • lautaa n. 30 m
 • maalia
 • nauloja / ruuveja
 • kuivabetonia anturan koon mukaan

Työkalut:
 • käsisaha / sirkeli
 • vatupassi
 • lapio
 • vasara / ruuviväännin
 • ... työtavoista riippuen...

Perustaminen:

Aitauksen perustaminen riippuu tontin maaperästä. Aitaus voidaan perustaa mm. harkkojen päälle tai betonianturoiden päälle. Jäteaitauksen pohja voidaan tehdä sorasta, päällystää pihakivillä tai laatoilla.

Aitauksen rakentaminen:

Aitauksen rakentaminen aloitetaan kaivamalla anturoille kuopat (syvyys riippuu maaperästä). Kuoppaan valetaan anturamöykky, johon laitetaan pilarikengät pystyyn. Tee pienet muotit maan pinnalle jäävään osaan esim. laudasta ja työnnä pilarikengät valuun pystyyn. Tarkista pilarikenkien suoruus vesivaa'an avulla ja tue ne tukevasti.

Kun pilarikengät ovat kuivuneet paikoilleen, kiinnitetään tolpat pilarikenkiin kiinni. Kuvissa on esitetty tolppien kooksi 50x50, mutta esim. 50x100 sopii myös hyvin. Tolppien väliin asennetaan vinositeet tukemaan aitausta. Tolpat voidaan väliaikaisesti tukea suoriksi maahan tukeutuvien tukipuiden avulla. Kun tolpat ovat pystyssä vaakalaudoitus voi alkaa. Vaakalaudoituksen valmistuttua asennetaan vielä edessä oleviin tolppiin kiinni pystylaudat.

20123_30199.jpg

Viimeistely

Jäteaitaus voidaan maalata talon kanssa samaan sävyyn.
Aitauksen ympärille voi istuttaa pihakasveja, köynnöskasveja tai asetella koristekiviä.

20123_30200.jpg
20123_30201.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20187_53731.jpg
Kastelli Viva: ei hukkatiloja eikä suurta hintalappua
Kastellin messutalo Porin Asuntomessuilla on näyttävä ja moderni Viva, joka on suunniteltu mukautumaan erilaisiin elämäntilanteisiin. Kompaktin messukodin parhaisiin puoliin lukeutuvat suurikokoinen terassi ja parveke sekä sisätiloihin luonnonvaloa antava ikkunaseinä.
201810_54888.jpg
Ulkoiluvälineiden säilytysratkaisut kotiin
Erilaiset säilytysmahdollisuudet ovat pieni mutta merkittävä osa kodin kokonaisuutta ja viihtyisyyttä. Kun koti on järjestyksessä, mieli lepää eikä aikaa kulu hukassa olevan polkupyörän tai laskettelusuksien etsimiseen. Kuinka mukavaa onkaan, kun renkaille, pyörille, suksille ja muille ulkoiluvälineille löytyy talosta paikkansa.
200611_2027.jpg
Asunto-oy:n ja osakkeenomistajan vastuut
Asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välinen kunnossapitovastuu määritellään asunto-osakeyhtiölaissa.Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä kunnossapitovastuu toisin kuin laissa sanotaan. Osakkeenomistajan on viipymättä ilmoitettava yhtiölle havaitsemastaan huoneiston viasta tai puutteesta. Korjaamattomina kosteus- tai homevauriot helposti laajenevat moniin huoneistoihin tai yhtiön yhteisiin tiloihin. Siksi yhtiön kannattaa huolehtia korjausten tekemisestä tai teettämisestä vaikka kunnossapitovastuu olisikin osakkailla. Jos osakkeenomistaja laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa, hän voi joutua korvaamaan myös yhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluvia korjauksia.
20087_11997.jpg
Talo Yari, kohde 21
Arkkitehti Heikki Aitoahon mukaan Yari-taloa suunnitellessa periaatteena oli tavoittaa valoisa ja avara skandinaavinen tunnelma. Mielessä olivat myös toscanalainen perustalo ja napolilainen kylänäkymä. Rakennus on vaaleaksi rapattu ja sen sivulla kohoaa italianpunainen siipi.Koti on suunniteltu kahdelle aikuiselle, sisustuksen suunnittelijoina Piia Haipus, Askon huonekalut ja Mere Sundqvist, Cello-tuotteet. Yarissa on käytetty selkeitä pintaratkaisuja: tammiparkettia, kookkaita laattoja ja puhdaslinjaisia hanoja. Lasikaiteisten portaiden vierusseinä on saanut pintaansa modernin metallinhohtoisen metsätunnelmatapetin.
20235_78879.jpg
Lataa sähköautosi suomalaisella latauslaitteella helposti kotona ja mökillä
Suomalaisten kiinnostus sähköautoiluun on kasvanut parin viime vuoden aikana valtavasti, osittain omasta tahdosta, mutta osittain myös valtion rohkaisemana. Useat valtiot ovat asettaneet myös kovia tavoitteita ilmastopoliittisista syistä korvata bensiini- ja dieselkäyttöiset ajoneuvot sähköajoneuvoilla. Latauspisteitä onkin alettu rakentaa ympäri Suomen muun muassa kauppojen yhteyteen, jotta sähköautojen lataus olisi mahdollisimman vaivatonta kaikille. Useat taloyhtiötkin ovat jo ottaneet mukaan viisivuotissuunnitelmiinsa latauspisteiden hankinnan. Pientaloasujille koti tulee jatkossakinolemaan tärkein latauspaikka, koska autot yleensä siellä seisovat pisimpään paikoillaan. Latauslaitteen virallinen nimitys on latausasema.
20116_26430.jpg
Kokkolan messujen oheiskohde
Yksi Kokkolan suurista ylpeyden aiheista on 12 puutalokorttelin laajuinen vanhakaupunki Neristan, ner-i-stan. Juuri täällä sijaitsee myös Kokkolan asuntomessujen mielenkiintoinen oheiskohde: vuonna 1818 rakennettu Knapen talo.Lääkäri, runoilija Ernst V. Knapen perheen kotitalo sijaitsee osoitteessa Isokatu 36. Vuosia tyhjillään ollut talo entisöidään uuteen kukoistukseen vanhoja perinteitä ja Neristanin henkeä kunnioittaen. Kohteen sisustuksen suunnittelee Jukka Rintala.Tule nauttimaan puutalokorttelien tunnelmasta. Neristanin kaduilla kävelijän silmiä hivelee vanha arkkitehtuuri. Messujen oheiskohde on auki messujen aukioloaikoina. Kokkolan asuntomessut ovat avoinna päivittäin 15.7.-14.8. kello 10-18.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton