• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse - Jäteaitaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200611_843.jpg

Nyt, kun kevät on lujaa vauhtia tulossa, on hyvä aloittaa piharakenteiden rakentaminen. Rakentamisen voi aloittaa tekemällä vaikka jäteastian ympärille siistin aitauksen. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.

Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.

Materiaalit:

  • tolpat 50x50 4 kpl ( tai 50x100)
  • pilarikengät 4 kpl
  • lautaa n. 30 m
  • maalia
  • nauloja / ruuveja
  • kuivabetonia anturan koon mukaan

Työkalut:
  • käsisaha / sirkeli
  • vatupassi
  • lapio
  • vasara / ruuviväännin
  • ... työtavoista riippuen...

Perustaminen:

Aitauksen perustaminen riippuu tontin maaperästä. Aitaus voidaan perustaa mm. harkkojen päälle tai betonianturoiden päälle. Jäteaitauksen pohja voidaan tehdä sorasta, päällystää pihakivillä tai laatoilla.

Aitauksen rakentaminen:

Aitauksen rakentaminen aloitetaan kaivamalla anturoille kuopat (syvyys riippuu maaperästä). Kuoppaan valetaan anturamöykky, johon laitetaan pilarikengät pystyyn. Tee pienet muotit maan pinnalle jäävään osaan esim. laudasta ja työnnä pilarikengät valuun pystyyn. Tarkista pilarikenkien suoruus vesivaa'an avulla ja tue ne tukevasti.

Kun pilarikengät ovat kuivuneet paikoilleen, kiinnitetään tolpat pilarikenkiin kiinni. Kuvissa on esitetty tolppien kooksi 50x50, mutta esim. 50x100 sopii myös hyvin. Tolppien väliin asennetaan vinositeet tukemaan aitausta. Tolpat voidaan väliaikaisesti tukea suoriksi maahan tukeutuvien tukipuiden avulla. Kun tolpat ovat pystyssä vaakalaudoitus voi alkaa. Vaakalaudoituksen valmistuttua asennetaan vielä edessä oleviin tolppiin kiinni pystylaudat.

20123_30199.jpg

Viimeistely

Jäteaitaus voidaan maalata talon kanssa samaan sävyyn.
Aitauksen ympärille voi istuttaa pihakasveja, köynnöskasveja tai asetella koristekiviä.

20123_30200.jpg
20123_30201.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20139_36337.jpg
Kastellin Täyslämpimät huvilamallistot
Täyslämmin huvila on ympärivuotinen rauhoittumispaikka - meille jokaiselle. Kastellin tiiviit rakenteet pitävät huolen, että huvila ei jäähdy talvella vaan huvilalle voidaan lähteä vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta.Tutustu Kastelli-huvila mallistoonTilaa Kastellin huvilaesite
20091_14685.jpg
Valloxilta matalaenergiatuotesarja
Vallox Oy on kehittänyt erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloihin suunnitellun ilmanvaihtokonetuotesarjan. Vallox 90 SE, 150 SE, Vallox 200 SE ja Vallox 280 SE -malleissa lämmön talteenoton hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia.
20183_52113.jpg
Ilmavesilämpöpumppu kasvanut kodin lämmittäjäksi
Uutta omaa kotia rakentavista melkein kaikki tietävät maalämmön tehokkuuden – ja suurin osa myös valitsee sen. Myös korjausrakentajat arvostavat maalämmön energiasäästöä ja helppohoitoisuutta. Aina maalämpö ei kuitenkaan ole realistinen valinta, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja, erinomaisiakin.Lämmittäminen ilmasta kerätyllä energialla on monelle tuttu ilmalämpöpumpuista. Samaa periaatetta käytetään ilma-vesilämmityksessä, jossa ilmasta kerätty lämpö jaetaan lattia- tai patterilämmityksellä talon tiloihin ja lisäksi saadaan kodin lämmin vesi. Parhaista laitteista on useiden vuosien positiiviset kokemukset, vaikka maalämmön tehokkuuteen ei ole päästykään.
20145_39379.jpg
Osallistu NIBEn kevätkampanjaan
Tehokasta ja ympäristöystävällistä lämmitystä!NIBEn laajasta lämpöpumppuvalikoimasta löydät toimivan, pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellun ratkaisun niin uuteen kuin remontoitavaankin kotiin.Energiakustannukset pienenevät jopa 80% ja saat ekologista lämpöä energiatehokkaasti. NIBEn lämpöpumpuilla vuosihyötysuhde (SCOP) on jopa yli 5! (EN 14825- Cold climate )NIBE laatuun voit aina luottaa!Nyt kannattaa hankkia NIBE maalämpö- tai ilmavesijärjestelmä. KAUPAN PÄÄLLE SONY α3000 JÄRJESTELMÄKAMERA!
20234_81394.jpg
Energiaremontti aurinkopaneeleilla - miksi se kannattaa?
Sähkön rajusti heittelehtivät hinnat ovat viime aikoina saaneet monet pohtimaan sähkönkulutustaan sekä miettimään keinoja kustannusten hillitsemiseksi. Kohonneiden kustannusten myötä energiaremonttien kysyntä onkin kasvanut merkittävästi. Energiaremontilla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta ja hillitään energiakustannuksia. Energiaremontti ei ainoastaan auta säästämään kustannuksissa, vaan se usein myös parantaa asumisviihtyvyyttä ja -mukavuutta, lisää kiinteistön jälleenmyyntiarvoa, sekä pienentää lämmityksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.
23_P_19741.jpg
Kestävä Kivitalo -palkinto 2009
Oululainen rakennusliike Rakennus-Hanka Oy antoi Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy:lle toimeksi suunnitella arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan laadukkaan asuinkerrostalon, jonka pitää olla kilpailukykyinen myös hinnaltaan. Näin tehtiin 17 huoneiston As Oy Oulun Etumasto täydentämään Oulun vuoden 2005 asuntomessualuetta.Etumasto valmistui viime keväänä Toppilansaareen. Marraskuussa sille myönnettiin Kestävä Kivitalo –palkinto.– Palkinnon tarkoituksena on edistää hyvää ja kestävää kivirakentamista, jossa on käytetty mahdollisimman pitkälle paikalla rakentamisen menetelmiä, projektipäällikkö Pentti Lumme Kestävä Kivitalo -yritysryhmästä toteaa.Rakennus-Hanka Oy on keskittynyt omaperustaiseen asuntotuotantoon Oulun seudulla.– Me rakennamme perinteisesti paikalla niin paljon kuin se on mahdollista. Meillä on sekä ammattitaitoiset työntekijät että omat muotit ja kalustot. Näin esimerkiksi paikallavalut eivät vie sen enempää aikaa kuin elementeistä rakentaminen. Paikalla rakentaminen tarkoittaa laatua, jota asukkaatkin osaavat arvostaa, toimitusjohtaja Matti Eeronheimo toteaa.– Suunnittelijankin kannalta paikalla rakentaminen on parempi vaihtoehto. Se on hyvä ja onhan sen myös perinteinen tapa rakentaa, johtaja Juha Paldanius lisää.As Oy Oulun Etumastossa jopa parvekelaatat on valettu paikalla yhtä aikaa huoneistojen laattavalujen kanssa. Näin parvekelaatta on huoneiston lattian tasolla, mikä on pieni, mutta tärkeä lisä esteettömyyteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton