• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Pannunalunen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.11.2006Päivitetty 03.07.2023
200611_715.jpg

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Esimerkiksi kaakeleita tai klinkkereitä. Toki muutama pala saakin jäädä varalle, jos joutuu joskus jotain korjaamaan ja samaa sävyä tai kuviota voi olla vaikea löytää kaupasta. Seuraavassa kuitenkin pari ideaa ylimääräisten keraamisten laattojen ym. hyödyntämiseen.

Pannunalusta tai tarjotin

Keraamisista laatoista saa tehtyä kauniin ja hyvin lämpöä kestävän pannunalustan tai kätevän tarjottimen vaikkapa kesän grillauksiin ja ulkona syömistä varten. Yksinkertaisimmillaan tarvitaan vain pala lastulevyä, laattoja ja sopivaa reunalistaa. Kiinnitykseen liimaa, nauloja tai silikonia. Lastulevyn paksuudeksi sopii 15 – 20 mm,. Paksummista tulee helposti turhaa painoa ja ohuemmat saattavat vääntyillä. Kosteuden kestävä lastulevy on hyvä vaihtoehto, etenkin jos alusta suunnitellaan ulkokäyttöön, vaikkapa grillikatokseen.

Alustan valmistaminen

Kaakelit liimataan kiinni lastulevyyn. Paras vaihtoehto on laattaliima. Kaakelit asetetaan liimausvaiheessa kiinni toisiinsa, koska niitä ei saumata. Levy mitoitetaan niin, että kaakelien ympärille voidaan naulata tai liimata sopiva lista suojaamaan ja koristamaan kokonaisuutta. Pannun alustaan käy hyvin vaikkapa reunalista.

Tarjoilualustaa varten tarvitaan jämäkämpi lista esim. sileäksi höylätty 15 x 45 mm lista tai jopa leveämpi, jos halutaan muotoilla myös kädensijat tarjottimeen. Tarjoilualustaa ja erityisesti sen kokoa suunniteltaessa on hyvä muistaa, että lastulevystä ja laatoista tulee nopeasti painoa. Lähinnä se soveltuukin grilliherkkujen siirtoon grilliltä tarjoilupöydälle eikä niinkään jokaiselle henkilökohtaiseksi tarjottimeksi.

200611_716.jpg

Viimeistelyt ja variaatiot

Alustaa kiertäviin listoihin voi lopuksi muotoilla uran, johon sormenpäät on mukava asettaa alustaa nostettaessa. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi tarjottimeen voi jo ennakolta valmistaa listat joihin on tehty kädensijat.

Samaa ideaa voi soveltaa eri tarkoituksiin. Alustan voi valmistaa vaikkapa kukkaruukkujen alle yms. tarkoituksiin. Listoja voi sävyttää laattojen väriin tai sisustukseen sopiviksi. Esimerkiksi keittiön välitilan kaakeloinnista yli jäävistä laatoista voi valmistaa kokonaisuutta täydentävän pannunalusen, jonka reunalistat voi sävyttää vaikkapa keittiökalusteisiin sopiviksi.

200611_717.jpg
200611_718.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20124_30445.jpg
Haluatko rakentaa ympäristöystävällisesti? (demo)
Rakentamisessa pyritään noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita myös rakennusateriaaleissa. Icopalin Noxite on ilmaa puhdistava ympäristöystävällinen tuote niin korjausrakentamiseen kuin uudisrakennuksiinkin. Se sopii asuinrakennuksiin sekä liike- ja teollisuuskiinteistöihin.Rakennuksen ympäristöominaisuuksista on helppo huolehtia. Kun rakennus katetaan Noxite®-tuotteilla, aurinko, tuuli ja vesi hoitavat loput. Ilman puhdistaminen on näin yksinkertaista: Noxite®-pinnoitettu, 130 m²:n kokoinen katto puhdistaa ilmasta saman verran typenoksidia kuin Euro5-päästöluokiteltu bensiinikäyttöinen henkilöauto tuottaa 15000 ajokilometrin aikana.Noxite®-tuotteiden typpipäästöjä neutraloiva vaikutus perustuu niiden sisältämään titaanidioksidiin (TiO2). Titaanidioksidi toimii katalyyttina ja muuntaa typenoksidin vähäiseksi määräksi nitraattia. Nitraattipitoisuus on pienempi kuin kivennäisvedessä. Auringon ultraviolettisäteily saa pintakermin ja sirotteen sisältämän titaanidioksidin neutraloimaan tehokkaasti yli 90 % katon pinnalle laskeutuneista typenoksidihiukkasista.Noxite-pinnoitettu bitumikate vaikuttaa lähiympäristön hengitysilman laatuun ja vähentää osaltaan ilmakehän saastekuormitusta. Vaalean värinsä ansiosta Noxite-kate voi vähentää myös rakennuksen energiankulutusta. Vaalea väri ei ime auringon lämpöä samalla tavalla kuin perinteinen, musta bitumikate, jolloin kesällä rakennuksen jäähdytykseen käytettävän energian tarve vähenee.
20086_11473.jpg
Aitta vierasmajaksi
Finwoodin valmistama tilava aitta sopii erinomaisesti vierasmajaksi. Aitta on tehty puolipyöreähirrestä, joka on kehitetty profiililtaan sellaiseksi, että se soveltuu sekä höylä- että pyöröhirrestä valmistettujen mökkien pihapiireihin. Hirren valmistustekniikka on kuten pyöröhirressä, aina kuivausta ja höyläystä myöten. Aitta voi toimia myös pienenä ensimökkinä tai vaikka harrastetilana.Siirry huutokauppaan ja jätä tarjous
201210_32456.jpg
Kastellilta huolenpitoa omakotitaloille ensimmäisenä Suomessa!
Kastellin kattava Huolenpito-palvelu on laatuaan ensimmäinen Suomessa. Huolenpito-palvelu auttaa pitämään Kastelli-talon energiatehokkuuden ja teknisen kunnon hyvänä koko sen elinkaaren ajan. Esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän toimiminen koko ajan suunnitelman mukaisesti varmistaa asumisviihtyisyyden ja säästää lämmitysenergiaa. Ammattitaitoinen huolenpito kasvattaa talon käyttöikää ja nostaa sen jälleenmyyntiarvoa.Pitää kodin kunnossa sisällä ja ulkonaMuistuttaa huoltotöistä oikeaan aikaanHavaitsee sään ja kulumisen aiheuttamat viat ajoissaLisää kodin ja laitteiden käyttöikääAuttaa säästämään energiaa ja vettäSäästää tulevissa korjauskuluissaKokoaa talon tiedot yhteen paikkaanKotitalousvähennys pienentää huoltokustannustaMerkkihuolto lisää talon jälleenmyyntiarvoa
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mistä valojen vilkkuminen voi johtua?
Kysymys:Hei, Meillä on vuonna 1992 rakennettu talo haja-asutusalueella. Tätä on normaalisti tapahtunut huomiomme mukaan vain talvella (saattaa olla että on vasta nyt kiinnitetty tähän huomioita jo syksyisinkin). Talon valot välkkyvät aika ajoin. Ei niin paljoa, että menisi pimeäksi asti mutta pientä himmenemistä ja kirkastumista. Joskus katko sen verran pitkä, että kelloradio sekoaa (ei sisällä muistiparistoa) tai uunin kello menee sekaisin, kuten pitemmän sähkökatkon aikana.Jotenkin tuntuu myös, että eteisen hehkulamppu ei kestä tätä välkähtelyä. Nyt lisäksi olemme huomanneet, kun käynnistää tietokoneen tapahtuu vastaavanlainen välkähdys. Muita oireita ovat samalla esim. että digiboksi vaihtaa samaan aikaa itsekseen kanavaa. Muita sähköön ja antennipuoleen liittyviä ongelmia on, että antennijohdosta voi joskus saada sähköiskun tai vastaavan (siis siten, että antennijohto on seinässä, ei laitteessa kiinni).Miten tuota vikaa kannattaisi lähteä etsimään? Onko vika talon sähköjärjestelmässä (maadoitus, liian paljon virtaa käyttäviä laitteita, sulakkeet ei kyllä laukea)? Vai onko vika mahdollisesti muuntajassa (jännitevaihtelut)?
20083_9162.jpg
Näyttävä ovikatos
Ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sään rasituksilta. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Icopalin Fastlock Uni –valokatteesta on saatavana asennusvalmis ovikatospakkaus tarvikkeineen. Kokonaisuuteen kuuluu katokseen tarvittava määrä valokatetta, katoksen rakenteet sekä kiinnikkeet.
20208_66314.jpg
Lapsiperheen kotiin seinälevy, joka kestää kovempaakin menoa
Lapsiperheen kotiin Gyproc Habito® -rakennuslevyt olivat nappivalinta.Kun Matti Posio rakensi perheelleen omakotitaloa Inkooseen vuonna 2015, hän valitsi kaikin tavoin pitkäaikaisia, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja. Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt hän vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.Habito®-levyt ovat erittäin kestäviä: niiden iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Siksi niillä onkin helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu – erinomainen seikka varsinkin lapsiperheessä.Kun Posiot rakensivat taloaan, Matilla ja Jennillä oli kaksi lasta. Nykyisin perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1-vuotias Elias, 6-vuotias Eino, 8-vuotias Saana sekä saksanseisoja Moku.Vilkkaiden lasten isä ei ole halunnut joutua miettimään, kestävätkö talon seinät jalkapallopeliä sisätiloissa. Eläväisten lasten on saatava leikkiä rajustikin, jos siltä tuntuu

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton