• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Pannunalunen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.07.2023
200611_715.jpg

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Esimerkiksi kaakeleita tai klinkkereitä. Toki muutama pala saakin jäädä varalle, jos joutuu joskus jotain korjaamaan ja samaa sävyä tai kuviota voi olla vaikea löytää kaupasta. Seuraavassa kuitenkin pari ideaa ylimääräisten keraamisten laattojen ym. hyödyntämiseen.

Pannunalusta tai tarjotin

Keraamisista laatoista saa tehtyä kauniin ja hyvin lämpöä kestävän pannunalustan tai kätevän tarjottimen vaikkapa kesän grillauksiin ja ulkona syömistä varten. Yksinkertaisimmillaan tarvitaan vain pala lastulevyä, laattoja ja sopivaa reunalistaa. Kiinnitykseen liimaa, nauloja tai silikonia. Lastulevyn paksuudeksi sopii 15 – 20 mm,. Paksummista tulee helposti turhaa painoa ja ohuemmat saattavat vääntyillä. Kosteuden kestävä lastulevy on hyvä vaihtoehto, etenkin jos alusta suunnitellaan ulkokäyttöön, vaikkapa grillikatokseen.

Alustan valmistaminen

Kaakelit liimataan kiinni lastulevyyn. Paras vaihtoehto on laattaliima. Kaakelit asetetaan liimausvaiheessa kiinni toisiinsa, koska niitä ei saumata. Levy mitoitetaan niin, että kaakelien ympärille voidaan naulata tai liimata sopiva lista suojaamaan ja koristamaan kokonaisuutta. Pannun alustaan käy hyvin vaikkapa reunalista.

Tarjoilualustaa varten tarvitaan jämäkämpi lista esim. sileäksi höylätty 15 x 45 mm lista tai jopa leveämpi, jos halutaan muotoilla myös kädensijat tarjottimeen. Tarjoilualustaa ja erityisesti sen kokoa suunniteltaessa on hyvä muistaa, että lastulevystä ja laatoista tulee nopeasti painoa. Lähinnä se soveltuukin grilliherkkujen siirtoon grilliltä tarjoilupöydälle eikä niinkään jokaiselle henkilökohtaiseksi tarjottimeksi.

200611_716.jpg

Viimeistelyt ja variaatiot

Alustaa kiertäviin listoihin voi lopuksi muotoilla uran, johon sormenpäät on mukava asettaa alustaa nostettaessa. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi tarjottimeen voi jo ennakolta valmistaa listat joihin on tehty kädensijat.

Samaa ideaa voi soveltaa eri tarkoituksiin. Alustan voi valmistaa vaikkapa kukkaruukkujen alle yms. tarkoituksiin. Listoja voi sävyttää laattojen väriin tai sisustukseen sopiviksi. Esimerkiksi keittiön välitilan kaakeloinnista yli jäävistä laatoista voi valmistaa kokonaisuutta täydentävän pannunalusen, jonka reunalistat voi sävyttää vaikkapa keittiökalusteisiin sopiviksi.

200611_717.jpg
200611_718.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20207_65859.jpg
Lataa ilmainen sähkökalusteopas
Täältä voit tutustua ABB:n Yli 260 sivuiseen oppaaseen sähkökalusteista ja samalla löydät vinkit, ohjeet ja ratkaisut sähkökalusteiden sijoitteluun. Kuvastossa esittelyssä muun muassa Impsessivo ja Jussi-kalusteet, sekä ABB Free@Home-kodinohjausjärjestelmä.Löydä itsellesi sopivat ratkaisut!Lataa opas
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Aloituskokouslainsäädäntöä
Antaessaan tiedotetta Rakentamismääräyskokoelman A2, UUDET MÄÄRÄYKSET RAKENNUSTEN SUUNNITTELIJOILLE JA SUUNNITELMILLE julkaisemisesta, Ympäristöministeriö toteaa mm.
20191_56057.jpg
Näin turvaat vapaa-ajanasuntosi
Vapaa-ajanasunnon tai mökin omistaja on usein huolissaan kiinteistöstään. Avainten säilyttäminen ja jakaminen turvallisesti kohteissa, joissa käyttäjiä on useita, on usein haasteellista. Entä kun vapaa-ajanasunto jää pitkäksi aikaa tyhjilleen?
201111_28752.jpg
Kattoturva kuntoon
Hyvien säiden aikana on syytä tarkistaa katon ja erityisesti kattoturvarakenteiden kunto ennen nuohoojan – ja lumen tuloa.
20204_64300.jpg
Näin onnistut kotisi ilmanvaihdon suunnittelussa
Hyvän ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita. Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
20203_63204.jpg
Kova, kestävä ja uskomaton ripustuslujuus
Suurtakin rasitusta kestävä Gyproc Habito® antaa mahdollisuuden niin monipuoliseen seinälle ripustamiseen, kuin myös seinävahvuuden kaventamiseen. Väliseinäratkaisut onnistuvat niin asuin- kuin varastotiloihinkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton