• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse – Puukatos

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2024
1920 AdobeStock_541104138

Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan. Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.

Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt

Työkalut

Kaikenlaisessa rakentamisessa on aina hyvä olla oikeat työkalut. Tässä projektissa käytetään seuraavia:

  • käsisaha
  • mitta
  • kynä
  • vasara / ruuvinväännin
  • vatupassi

Materiaalit

Puukatoksen rakentamiseen tarvittava materiaalimäärä on suhteellisen pieni riippuen tietysti varastoitavasta puumäärästä. Jos mahdollista, rakentamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi talon paneloinnista jääneitä jätepaloja tai muuta ylimääräistä puutavaraa. Sivuseiniin on suositeltavaa laittaa vinotuet.

Puukatoksen rakentamisessa käytetään seuraavanlaisia mittoja:

Materiaalien mitoitus

Ennen katoksen rakentamista on hyvä katsoa sille sopiva paikka sekä tasoittaa vajan alle jäävä maa. Vajan alle kannattaa asettaa esimerkiksi pari harkkoa tai betonista pihalaattaa tukemaan pohjaa. Tässä vaiheessa on myös hyvä tarkistaa vatupassin avulla, että harkot tai pihalaatat ovat samassa tasossa. Harkkojen tai pihalaattojen päälle asetetaan vielä bitumihuopaa maasta nousevan kosteuden estämiseksi.

Seuraavaksi katkaistaan puutavarasta varastoon sopivat osat. Runkoa varten katkaistaan kakkoskakkosesta tai muusta sopivasta puutavarasta kaksi 1200 mm, neljä 1400 mm ja kaksi 1500 mm pitkää pätkää. Näillä ohjeilla katon kaltevuudeksi tulee noin 11 astetta. Ulkonäkösyistä puuvajan katto on hyvä rakentaa samalla kaltevuudella kuin itse talon katto. Sivuseiniä varten katkaistaan 500 mm pitkiä rimoja. Rimojen määrään vaikuttaa niiden väliin jätettävän raon suuruus. Tässä ohjeessa rimoja sahataan 13 kappaletta ja niiden väliin jäävä rako on 80 mm.

Katon rakentamista varten kuvaan on merkitty 21x120 mm lauta. Näitä on sahattava 15 kappaletta. Lautojen väliin jäävä rako on 77 mm, eli päällekkäin tulevat laudat limittävät toisiaan 21 mm. Saatavilla olevan puutavaran mukaan tätäkin mittaa voi soveltaa, mutta lautojen tulisi kuitenkin peittää toisiaan jonkin verran, jotta katto pitäisi sille mahdollisesti tippuvan veden poissa. Ohjeessa oletetaan, että räystäs suojaa puukatosta riittävästi ja näin katosta ei tarvitse rakentaa täysin vesitiivistä.

<p data-block-key="2lkip">Puukatoksen esimerkkimitat millimetreinä.</p>
Puukatoksen esimerkkimitat millimetreinä.

Kokoaminen

Puukatoksen kokoaminen kannattaa aloittaa sivuseinien kasaamisella. Rimojen kiinnitykseen riittänee kaksituumaiset (50 mm) ruostumattomat naulat tai ruuvit. Kun sivuseinät on saatu koottua, on aika kiinnittää vaakatolpat. Nämä kiinnitetään toisiinsa neljätuumaisilla (100 mm) ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Kuvan mukaisesti lyhyimmät tolpat tulevat alas vaakatasoon, keskipitkät ylös vaakatasoon sekä eteen pystyyn. Pisimmät tolpat kiinnitetään katoksen takaosaan. Viimeisenä muttei vähäisimpänä rakennetaan katto. Ensin kiinnitetään alimmat laudat (8 kpl) kaksituumaisilla ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Sen jälkeen paikalleen asennetaan toinen, limittyvä kerros. Limityksen näkee riittävän tarkasti silmämääräisesti, jos alemman kerroksen raot ovat tasaiset.

Älä säilytä polttopuupinoa rakennuksen seinustalla

Polttopuiden säilytyksessä on huomioitava palomääräykset ja työturvallisuus. Oikeanlainen varastointi säilyttää puut kuivina. Rakennusten seinustoilla ei saa säilyttää polttopuuta. Jos seinustalla oleva polttopuupino syttyy tai sytytetään, on vaarana koko rakennuksen palaminen. Paikalliset palo- ja rakennusvalvontaviranomaiset antavat neuvoja paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Muita Tee Se Itse -ideoita

Talo
pihasuunnittelu
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202210_74053.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
20209_66492.jpg
Monimuotoinen puutarha on pörriäisten paratiisi
Hyönteisillä on merkittävä rooli maailman ruuan tuotannossa. Jopa 2/3 maailman ruokasadosta tulee hyönteispölytteisistä tai merkittävästi pölyttäjähyönteistä hyötyvistä kasveista. Tämän lisäksi hyönteisillä on välillistä vaikutusta muihin eläinlajeihin, erityisesti hyönteisiä ravintonaan käyttäviin lintuihin ja lepakoihin. Hyönteiset osallistuvat luonnonkiertokulussa ravinteiden kierrättämiseen ja toimivat haitallisten tuhoeläinten luontaisina vihollisina.
Pihagrillin pohjatyöt
Tiiligrillin muuraus onnistuu hyvillä ohjeilla
Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton