• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse -Puukatos

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2020
20086_11230.jpg

Puukatoksen esimerkkimitat millimetreinä.

Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan. Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.

Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt

Työkalut

Kaikenlaisessa rakentamisessa on aina hyvä olla oikeat työkalut. Tässä projektissa käytetään seuraavia:

- käsisaha
- mitta
- kynä
- vasara / ruuvinväännin
- vatupassi

Materiaalit

Puukatoksen rakentamiseen tarvittava materiaalimäärä on suhteellisen pieni riippuen tietysti varastoitavasta puumäärästä. Jos mahdollista, rakentamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi talon paneloinnista jääneitä jätepaloja tai muuta ylimääräistä puutavaraa. Sivuseiniin on suositeltavaa laittaa vinotuet. Puukatoksen rakentamisessa käytetään seuraavanlaisia mittoja:

Materiaalien mitoitus

Ennen katoksen rakentamista on hyvä katsoa sille sopiva paikka sekä tasoittaa vajan alle jäävä maa. Vajan alle kannattaa asettaa esimerkiksi pari harkkoa tai betonista pihalaattaa tukemaan pohjaa. Tässä vaiheessa on myös hyvä tarkistaa vatupassin avulla, että harkot tai pihalaatat ovat samassa tasossa. Harkkojen tai pihalaattojen päälle asetetaan vielä bitumihuopaa maasta nousevan kosteuden estämiseksi.

Seuraavaksi katkaistaan puutavarasta varastoon sopivat osat. Runkoa varten katkaistaan kakkoskakkosesta tai muusta sopivasta puutavarasta kaksi 1200 mm, neljä 1400 mm ja kaksi 1500 mm pitkää pätkää. Näillä ohjeilla katon kaltevuudeksi tulee noin 11 astetta. Ulkonäkösyistä puuvajan katto on hyvä rakentaa samalla kaltevuudella kuin itse talon katto. Sivuseiniä varten katkaistaan 500 mm pitkiä rimoja. Rimojen määrään vaikuttaa niiden väliin jätettävän raon suuruus. Tässä ohjeessa rimoja sahataan 13 kappaletta ja niiden väliin jäävä rako on 80 mm.

Katon rakentamista varten kuvaan on merkitty 21x120 mm lauta. Näitä on sahattava 15 kappaletta. Lautojen väliin jäävä rako on 77 mm, eli päällekkäin tulevat laudat limittävät toisiaan 21 mm. Saatavilla olevan puutavaran mukaan tätäkin mittaa voi soveltaa, mutta lautojen tulisi kuitenkin peittää toisiaan jonkin verran, jotta katto pitäisi sille mahdollisesti tippuvan veden poissa. Ohjeessa oletetaan, että räystäs suojaa puukatosta riittävästi ja näin katosta ei tarvitse rakentaa täysin vesitiivistä.

Kokoaminen

Puukatoksen kokoaminen kannattaa aloittaa sivuseinien kasaamisella. Rimojen kiinnitykseen riittänee kaksituumaiset(50 mm) ruostumattomat naulat tai ruuvit. Kun sivuseinät on saatu koottua, on aika kiinnittää vaakatolpat. Nämä kiinnitetään toisiinsa neljätuumaisilla(100 mm) ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Kuvan mukaisesti lyhyimmät tolpat tulevat alas vaakatasoon, keskipitkät ylös vaakatasoon sekä eteen pystyyn. Pisimmät tolpat kiinnitetään katoksen takaosaan. Viimeisenä muttei vähäisimpänä rakennetaan katto. Ensin kiinnitetään alimmat laudat(8 kpl) kaksituumaisilla ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Sen jälkeen paikalleen asennetaan toinen, limittyvä kerros. Limityksen näkee riittävän tarkasti silmämääräisesti, jos alemman kerroksen raot ovat tasaiset.

Älä säilytä polttopuupinoa rakennuksen seinustalla

Polttopuiden säilytyksessä on huomioitava palomääräykset ja työturvallisuus. Oikeanlainen varastointi säilyttää puut kuivina. Rakennusten seinustoilla ei saa säilyttää polttopuuta. Jos seinustalla oleva polttopuupino syttyy tai sytytetään, on vaarana koko rakennuksen palaminen. Paikalliset palo- ja rakennusvalvontaviranomaiset antavat neuvoja paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Muita Tee Se Itse -ideoita

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta
20197_58885.jpg
Taidetta oveen magneettilevyllä
Tiesitkö että väliovi voi olla taideteos? Liune-ovet mullistavat tilankäytön ja antavat vapauden sisustaa taiteella lattiasta kattoon – ovia myöten. Tällainen koti oli esillä Kouvolan Asuntomessuilla kesällä 2019, jossa Liune-ovi on saanut pintaansa taiteilija Johanna Oraksen teoksen.
taidelasiovet-pyörretalossa-1920x1080
Kaunein välioviäänestys 2024
Kaunein väliovi -äänestys on päättynyt.Välioviäänestyksen tulokset ovat nähtävillä tässä artikkelissa >>Arvonnan voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti....................................................................................................................Tänä vuonna kaunein välioviäänestykseen on valittu ovia Liune-kohteista. Muun muassa Nata Salmelan saunan liukuovi, saaristohotelli the Barö:n vihreät liukuovet tai Harri Syrjäsen CLT-ovet ovat tämän vuoden äänestyksessä mukana.Valitse suosikkisi kuuden vaihtoehdon joukosta. Samalla voit osallistua arvontaan. Tutustu vaihtoehtoihin ja äänestä suosikkiasi artikkelin lopussa olevalla lomakkeella.Palkintona äänestäneiden kesken arvotaan 300 € arvoinen lahjakortti Liune verkkokauppaan. Lahjakortin voi käyttää kaikkiin Liunen normaaleihin verkkokauppatuotteisiin. Äänestys päättyy 29.2.2024 ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti viestillä.
20181_51444.jpg
Fortum Innovaatiokilpailu
Fortum julkistaa innovaatiokilpailun, jolla haetaan ideoita asumismukavuuden lisäämiseen. Fortumin marraskuussa 2017 teettämän kyselyn mukaan taloyhtiöiden huoneistoissa eniten asumismukavuutta haittaavat tunkkaiselta tuntuva sisäilma sekä suuresti vaihtelevat lämpötilat. Neljästäsadasta vastaajasta noin 40 % mainitsi tunkkaisuuden ja yli 30 % lämpötilojen suuren vaihtelun. Ratkaisuilta asukkaat odottavat puoliautomaattisuutta.
20239_82975.jpg
Jätevesijärjestelmä mittatilaustyönä: näin se onnistuu
DanHatch on kansainvälinen yrtitys, jonka yksi toimipisteistä on 1980-luvulla rakennettu teollisuuslaitos Suomessa Kokemäellä. Yritys on uusimpia Vestellin yhteistyöprojekteja. Laitos toimii broilerihautomona, ja sijaitsee luonnonsuojelualueen sekä pohjavesialueen läheisyydessä. Laitoksen käyttötarkoitus ja sijainti asettivat projektille erityisvaatimuksia vesienkäsittelyn suhteen.
20199_60172.jpg
Älykäs höyrynsulkujärjestelmä - mitä eroa perinteiseen höyrynsulkukalvoon?
Rakenteissa oleva kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Usein kattorakenteissa käytetään kosteaa puuta, mikäli katon ulkopinnalle on asennettu höyrytiivis kalvo ja myös sisäpuolelle sijoitetaan höyrynsulkukalvo, tulee rakenteisiin jäämään kosteutta, joka ei pääse poistumaan. Tällaisesta kosteuden kertymisestä syntyy suurella todennäköisyydellä vakavia vahinkoja rakenteisiin, puuosien lahoaminen sekä hankalat homevauriot ovat yleinen näky. Tällaisia ongelmia kuitenkin voidaan välttää ISOVER Vario ® höyrynsulkujärjestelmän avulla.Kun rakennat ja tiivistät, kiinnitä erityistä huomiota oikeanlaiseen kosteuden torjumiseen. ISOVER Vario ®-järjestelmän kanssa tämä on helppoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton