• Etusivu
  • Sisustus

Maalarin neuvot saunan sävytykseen ja käsittelyihin

Sari Nieminen
Päivitetty 22.05.2025
Saunan sävytys mustaksi

Mustaksi sävytetyssä saunassa on savusaunamaista tunnelmaa.

Saunasta saa helposti juuri omannäköisen, kun uskaltaa kokeilla.

Saunan materiaalivalintoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Perinteisen vaalean puun rinnalle on tullut paljon erilaisia puulajeja ja saunan puuosien sävyttämistä uskalletaan kokeilla erikoisemmillakin väreillä. Kokosimme perusohjeet, joilla selviät saunan käsittelyurakasta. Joukosta löytyy myös pitkällä rakennustarvikkeiden myyntiuralla vastaan tulleita erikoisuuksia ja kokemuksia.

Voiko saunan puupinnan jättää käsittelemättä?

Pintakäsittely suojaa puuta kosteudelta ja likaantumiselta, mutta pintakäsittely ei kuitenkaan ole mikään pakollinen juttu. Nykyään saatavat lämpökäsitellyt puulajit kestävät käsittelemätöntä puuta paremmin kosteutta. Lämpökäsittely pienentää veden imeytyvyyttä puuhun. Myös lämpökäsittelemättömät puut voi jättää ilman suojakäsittelyä, mutta se vaikuttaa pintojen puhtaanapitoon.

<p data-block-key="bvlmo">Eri puulajeja ja käsittelyjä yhdistämällä teet yllättäviä saunasisustuksia.</p>
Eri puulajeja ja käsittelyjä yhdistämällä teet yllättäviä saunasisustuksia.

Perinnerakentamiseen ja käsittelyihin erikoistuneiden Panu Kailan ja Risto Vuolle-Apialan mukaan saunaa ei tarvitse pintakäsitellä laisinkaan. Käsittelyt lähinnä suojaavat pintaa likaantumiselta ja helpottavat siivoamista sekä ovat esteettisiä. Kailan ja Vuolle-Apialan ohjeiden mukaan voit siis jättää saunan myös käsittelemättä.

Suurin osa saunoista kuitenkin käsitellään, ihan jo siitä syystä, että siivoaminen olisi helpompaa. Löylyhuoneessa, varsinkin lauteissa, on tärkeää käyttää tuotteita, jotka imeytyvät hyvin puuhun. Saunan puupinnat pintakäsitellään, jotta ne säilyvät puhtaina ja hyvännäköisinä mahdollisimman pitkään.

<p data-block-key="2pa8g">Erittäin vaaleita puulajeja kannattaa suojata esimerkiksi parafiiniöljyllä likaantumiselta.</p>
Erittäin vaaleita puulajeja kannattaa suojata esimerkiksi parafiiniöljyllä likaantumiselta.

Saunan seinäpaneelien käsittely

Nykyään käsittelyyn löytyy paljonkin tuotteita, muun muassa erilaisia öljyjä, esimerkiksi myrkytön ja luontoystävällinen parafiiniöljy sekä vahoja ja saunasuojia. Oikean tuotteen valinta riippuu siitä, minkälaisen lopputuloksen haluat, nykyään kun käsittelyjä löytyy vaikka helmiäispinnalla.

Mattapintaa haluaville seinäpaneelit kannattaa käsitellä vahalla tai parafiiniöljyllä. Vahatut seinät menevät vuosia ilman uudelleen käsittelyä, mutta parafiiniöljykäsittely on hyvä uusia muutaman kertaa vuodessa.

Saunasuojaa taas ei saa levittää seinille montaa kerrosta, koska se muodostaa kalvoa paneelin pintaan. Tiivis saunasuojakerros tukkii kaiken hengittävyyden paneelista, eikä sauna enää toimi kuten sen pitäisi.

Info

Info

Muovittomia vaihtoehtoja saunan pintojen käsittelyyn:

Muovittomia vaihtoehtoja ovat muun muassa

  • Amello Saunan petsi
  • Uula Ilona kuultomaali
  • Coloria öljyvaha
  • Sateenkaari Perinnetaito Puunkuullotusöljy
  • Parafiiniöljy
  • Erilaiset spriipohjaiset petsit

Vanhan saunasuojan päälle uutta?

Saunasuojaa ei tule laittaa seiniin paksuja kerroksia. Jos paneeli on ennen käsitelty saunasuojalla, ei päälle voi lisätä montaa uutta kerrosta. Jokainen uusi kerros tekee pintaa entistä kiiltävämmäksi ja epämiellyttävän kuumaksi.

Vanhan paneelin käsittely uudelleen sävyttämällä on hieman riskialtista, varsinkin jos aikomuksena on saada tummuneesta pinnasta valkoinen tai vaalea. Vaikka tuotteita suositellaankin laitettavaksi vanhan käsittelyn päälle, on tuotetta ja sävyä hyvä kokeilla ensin vaikka lauteiden alle, josta se ei näy.

Aina ei välttämättä auta edes vanhan käsittelyn poistaminen kokonaan, eikä syytä miksi näin kävi, saada koskaan selville. Harmaan sävyn kanssa olen törmännyt tapauksiin, joissa lopputulos on ollut erittäin kirjava. Valkoinen taas saattaa kääntyä lilan sävyiseksi. Mustaksi sävyttäminen sen sijaan onnistuu aina.

Sävytys on aina paras tehdä uudelle puhtaalle puulle. Jopa vanha ja käsittelemätön paneeli tai lauteet muuttaa saunavahan tai -suojan väriä hieman.

Puulaji vaikuttaa saunan sävytyksen lopputulokseen

Jos haluat ehdottomasti sen tietyn sävyn seiniin ja lauteisiin, jonka olet valinnut värikartasta, paras puulajivaihtoehto on vaalea haapa tai kuusi. Niiden oma luonnollinen väri ei muuta kuultavan saunavahan tai -suojan sävyä. Muiden puulajien oma väri taittaa kuultavia sävyjä hieman.

Jos et halua muuttaa puulajin ominaisväriä yhtään, on paras vaihtoehto saunavaha. Se ei tummenna tai syvennä puulajin väriä kuten öljyt, esimerkiksi parafiini.

<p data-block-key="bvlmo">Parafiiniöljyllä käsittely syventää lämpökäsitellyn haavan väriä.</p>
Parafiiniöljyllä käsittely syventää lämpökäsitellyn haavan väriä.

Sävyä voi lisätä myös lauteisiin

Lauteita voi siis myös sävyttää. Lauteissa voi käyttää vesiliukoista vahaa tai spriipohjaisia petsejä, joita on löytynyt markkinoilta jo kauemmin kuin vahoja. Yllättävää kyllä, spriipohjainen petsi tarttuu myös aiemmin vahattuun tai öljyttyyn pintaan. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että lopputulos ei aina välttämättä ole tasaisesti levittynyt väri, toisin kuin suoraan puhtaalle puulle siveltynä. Kovalle kulutukselle ja vedelle alttiiksi joutuvat pinnat tulee viimeistellä öljyllä (esim. Liberon Finishing Oil).

Puhtaalle puulle lauteisiin ja lauteiden sävytykseen sopivat saunavahat, parafiiniöljy ja laudesuojat. Parafiiniöljyllä käsitellyt lauteet voidaan uudelleen käsitellä jopa 4 kertaa vuodessa. Huomioi myös, että kerran vuodessa käsittely ei riitä pitämään lauteita kunnossa, jos saunaa käytetään esimerkiksi 2-3 kertaa viikossa. Parafiiniöljyn etuna on kuitenkin se, ettei siinä mineraalipohjaisena voi kasvaa hometta tai sieniä ja öljy pitää laudepuut kunnossa.

Saunasuojaa ei lauteisiin kannata laittaa, koska pintaan ei saa muodostua paksua "lakkakalvoa", joka lämmetessään voisi tuntua kuumalta tai jopa tahmealta.

Suojaa saunan puiset lattiat ja ritilät

Saunan puiset lattiat ja lattiaritilät ovat olleet kauan ilman käsittelysuositusta. Yksi kasviöljypohjainen lattiaöljy (Supi) löytyy Tikkurilalta ja sisältää pintaa suojaavia homeenestoaineita. Se suojaa lattiat ja lattiaritilät lialta ja kosteudelta ja vähentää puupinnan halkeilua. Koska öljykäsitelty pinta hylkii vettä ja likaa, se myös pysyy puhtaampana ja puhdistuu helpommin kuin käsittelemätön pinta.

Mäntysuovalla voi myös suojata uudet lattiaritilät. Pese ritilät runsaalla mäntysuopavedellä, äläkä huuhtele ritilöitä vaan annan niiden kuivua. Käsittely ei ole niin pitkäikäinen, kuin esimerkiksi öljyäminen.

Lattiaritilöitä ei kannata maalata tai lakata, koska ne tekevät ritilöistä arvaamattoman liukkaita.

Puhdista pinnat ennen pintakäsittelyä!

Ennen pintakäsittelyä on aina tärkeää puhdistaa pinnat tarkoituksenmukaisella tavalla. Jos pinnat on käsitelty parafiiniöljyllä, kunnon pesu riittää ennen uutta käsittelykertaa. Jos taas pinnat on käsitelty saunasuojalla ja tarkoituksena on vaihtaa pinnan väriä, on parempi hioa vanha käsittely kokonaan pois. Ylimalkainen nyrkkisääntö voisi olla: jos pinta on kiiltävä, poista vanha käsittely.

Muista esilämmitys

Saunan pintakäsittelyn jälkeen on tärkeää ensin esilämmittää ja tuulettaa sauna hyvin ennen käyttöönottoa.

20207_65934.jpg
Sisustus
koti
sauna
tuotetietous
ideat
ohjeet

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Sokkelin pinnoitus kivirouhetta käyttäen
Miten sokkelin voi pinnoittaa? - Neljä erilaista tapaa esittelyssä
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
Saunatarvikkeita mökin terassilla, pyyhe, vihta ja kiulu
Suomalainen sauna: Opas saunan kunnostukseen ja ylläpitoon
Sauna. Sehän se on, perin juurin suomalaista. Ikivanha perinne, jossa Suomessakin historia ulottuu jo varmasti yli 2 000 vuoden taakse. Vanhimmat saunat olivat vain maahan kaivettuja kuoppia, joihin oli sijoitettu kivikasa, jota taas kuumennettiin tulisijassa.Myöhemmin kehittyi savusauna, jonka varmasti monikin muistaa jo ihan omasta kokemuksesta. Tuo savuinen tuoksu ja noenmustat seinät sekä lempeä lämmin höyry kiukaan suhistessa.Sauna on aina ollut ihmisille pyhä paikka: siellä on synnytty, paranneltu vaivoja ja siellä on pesty puhtaaksi viimeiselle matkalle. Erilaiset rituaalit sekä tavat ovat olleen tarkkoja, saunassa ei sopinut huutaa, kiroilla eikä muutenkaan käyttäytyä sopimattomasti. Kansanperinteessä on lisäksi maininta saunatontusta, jonka suosiosta tuli pitää monin eri tavoin huolta.Tälläkin hetkellä Tilastokeskus arvioi Suomessa olevan 3,3 - 3,5 miljoonaa saunaa. Luku perustuu väestötietoihin ja arvioihin talouksien saunaomistuksista.Joka tapauksessa saunakansaa voisi joku sanoa, vaikka tilastollisesta luvusta napsaisisi osan poiskin. Keräsimme yhteen vinkkejä saunan suunnitteluun, rakentamiseen sekä remontointiin liittyen. Nappaa talteen myös ohjeet saunan käsittelyyn.Rentouttavia saunahetkiä...
Tyttö seisoo Glasroc GTX 9 tuulensuojalevyä vasten ja tuuli puhaltaa kasvoihin.
Suojaa kotisi seinärakenteet säältä
Tuulensuojalevyjä käytetään rakennusten ulkoseinissä tuulensuojaukseen. Samanaikaisesti tuulensuojalevyt suojaavat rakennusaikana eristeitä sekä runkorakenteita myös kosteudelta. Ulkoseinärakenteen tulee olla tuulitiivis. Seinärakenteen ollessa riittävän tiivis, tuulenpaine ei pääse heikentämään seinärakenteen sisällä seinän lämmöneristyskykyä. Samalla lämpöhäviöt pysyvät pieninä.
202112_74133.jpg
Vuoden vaihde täyttyy räiskeestä, valonvälähdyksistä ja paukkeesta
Ilotulitteita; raketteja, patoja, suihkuja ja vaikka mitä muita, ammutaan vuoden vaihtuessa miljoonia kappaleita meillä Suomessakin. Loistavat raketit takaavat vuoden vaihtumisen juhlavissa tunnelmissa – vaikka niitä ei itse lähettäisikään.
20153_42609.jpg
Rakennusluvan hakemisen voi tehdä myös sähköisesti
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että luvan saamisen kannalta jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän tapahtumasarjan moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut helpotusta. Lupapiste-palvelun kautta voidaan edistää rakennuslupa-asiointia verkossa, vuorovaikutuksessa asiointikunnan viranomaisen kanssa. Tarpeellisten tietojen tallentaminen voidaan hoitaa näppärästi yhteisen hakemusnäkymän kautta ja eri osapuolet pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä – vuorokauden ympäri.Tutustu Lupapisteen palveluun
200910_19093.jpg
Akvatermin irtolohkovaraajan asennus
Irtolohkot on suunniteltu helpottamaan saneerauskohteisiin asennettavia säiliöitä. Niiden avulla voidaan ahtaasta oviaukosta saadaan mahdollisimman suuri varaaja sisään asennuspaikalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton