• Etusivu
  • Talo

Maalarin neuvot saunan sävytykseen ja käsittelyihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.01.2024
1920 sauna-only-3435549_1920

Mustaksi sävytetyssä saunassa on savusaunamaista tunnelmaa.

Kotien saunoja halutaan sisustaa luomalla niihin erilaisia tunnelmia. Materiaalivalintoihin ja valaistukseen panostetaan. Perinteisen vaalean puun rinnalle on tullut paljon erilaisia puulajeja ja värejä uskalletaan kokeilla. Kokosimme perusohjeet, joilla selviät saunan käsittelyurakasta. Joukosta löytyy myös pitkällä uralla vastaantulleita erikoisuuksia ja kokemuksia.

Voiko jättää käsittelemättä?

Pintakäsittely suojaa puuta kosteudelta ja likaantumiselta, mutta pintakäsittely ei kuitenkaan ole mikään pakollinen juttu. Nykyään saatavat lämpökäsitellyt puulajit kestävät käsittelemätöntä puuta paremmin kosteutta. Lämpökäsittely pienentää veden imeytyvyyttä puuhun. Myös lämpökäsittelemättömät puut voi jättää ilman suojakäsittelyä, mutta se vaikuttaa pintojen puhtaanapitoon.

<p data-block-key="bvlmo">Eri puulajeja ja käsittelyjä yhdistämällä teet yllättäviä saunasisustuksia.</p>
Eri puulajeja ja käsittelyjä yhdistämällä teet yllättäviä saunasisustuksia.

Perinnerakentamiseen ja käsittelyihin erikoistuneiden Panu Kailan ja Risto Vuolle-Apialan mukaan saunaa ei tarvitse pintakäsitellä laisinkaan. Käsittelyt lähinnä suojaavat pintaa likaantumiselta ja helpottavat siivoamista sekä ovat esteettisiä. Kailan ja Vuolle-Apialan ohjeiden mukaan voit siis jättää saunan myös käsittelemättä.

Suurin osa saunoista kuitenkin käsitellään, jotta siivoaminen olisi helpompaa. Löylyhuoneessa, varsinkin lauteissa, on tärkeää käyttää tuotteita, jotka imeytyvät hyvin puuhun. Saunan puupinnat pintakäsitellään, jotta ne säilyvät puhtaina ja hyvännäköisinä mahdollisimman pitkään ja ne olisi helpompi puhdistaa.

<p data-block-key="2pa8g">Leppäpaneeli seinissä ja lämpökäsiteltyä haapaa lauteissa. Yhdistele vapaasti!</p>
Leppäpaneeli seinissä ja lämpökäsiteltyä haapaa lauteissa. Yhdistele vapaasti!

Seinien käsittely

Nykyään käsittelyyn löytyy paljonkin tuotteita, muun muassa erilaisia öljyjä (esimerkiksi myrkytön ja luontoystävällinen parafiiniöljy), vahoja ja saunasuojia. Oikean tuotteen valinta riippuu siitä, minkälaisen lopputuloksen haluat, nykyään kun käsittelyjä löytyy vaikka helmiäispinnalla.

Mattapintaa haluaville seinäpaneelit kannattaa käsitellä vahalla tai parafiiniöljyllä. Vahatut seinät menevät vuosia ilman uudelleen käsittelyä, mutta parafiiniöljykäsittely on hyvä uusia muutaman kertaa vuodessa.

Saunasuojaa taas ei saa levittää seinille montaa kerrosta, koska se muodostaa kalvoa paneelin pintaan. Tiivis saunasuojakerros tukkii kaiken hengittävyyden paneelista, eikä sauna enää toimi kuten sen pitäisi.

Info

Info

Muovittomia vaihtoehtoja käsittelyyn:

Muovittomia vaihtoehtoja ovat muun muassa

  • Amello Saunan petsi
  • Uula Ilona kuultomaali
  • Coloria öljyvaha
  • Sateenkaari Perinnetaito Puunkuullotusöljy
  • Parafiiniöljy
  • Erilaiset spriipohjaiset petsit

Vanhan suojan päälle uutta?

Saunasuojaa ei tule laittaa seiniin paksuja kerroksia. Jos paneeli on ennen käsitelty saunasuojalla, ei päälle voi lisätä montaa uutta kerrosta. Jokainen uusi kerros tekee pintaa entistä kiiltävämmäksi ja epämiellyttävän kuumaksi.

Vanhan paneelin käsittely uudelleen sävyttämällä on hieman riskialtista, varsinkin jos aikomuksena on saada tummuneesta pinnasta valkoinen tai vaalea. Vaikka tuotteita suositellaankin laitettavaksi vanhan käsittelyn päälle, on tuotetta ja sävyä hyvä kokeilla ensin vaikka lauteiden alle, josta se ei näy.

20207_65933.jpg

Aina ei välttämättä auta edes vanhan käsittelyn poistaminen kokonaan, eikä syytä miksi näin kävi saada koskaan selville. Harmaan sävyn kanssa olen törmännyt tapauksiin, joissa lopputulos on ollut erittäin kirjava. Valkoinen taas saattaa kääntyä lilan sävyiseksi. Mustaksi sävyttäminen sen sijaan onnistuu aina.

Sävytys on aina paras tehdä uudelle puhtaalle puulle. Jopa vanha ja käsittelemätön paneeli tai lauteet muuttaa saunavahan tai -suojan väriä hieman.

Puulaji vaikuttaa lopputulokseen

Jos haluat ehdottomasti sen tietyn sävyn seiniin ja lauteisiin, jonka olet valinnut värikartasta, paras puulajivaihtoehto on vaalea haapa tai kuusi. Niiden oma luonnollinen väri ei muuta kuultavan saunavahan tai -suojan sävyä. Muiden puulajien oma väri taittaa kuultavia sävyjä hieman.

Jos et halua muuttaa puulajin ominaisväriä yhtään, on paras vaihtoehto saunavaha. Se ei tummenna tai syvennä puulajin väriä kuten öljyt, esimerkiksi parafiini.

<p data-block-key="bvlmo">Parafiiniöljyllä käsittely syventää lämpökäsitellyn haavan väriä.</p>
Parafiiniöljyllä käsittely syventää lämpökäsitellyn haavan väriä.

Sävyä myös lauteisiin

Lauteita voi siis myös sävyttää. Lauteissa voi käyttää vesiliukoista vahaa tai spriipohjaisia petsejä, joita on löytynyt markkinoilta jo kauemmin kuin vahoja. Yllättävää kyllä, spriipohjainen petsi tarttuu myös aiemmin vahattuun tai öljyttyyn pintaan. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että lopputulos ei aina välttämättä ole tasaisesti levittynyt väri, toisin kuin suoraan puhtaalle puulle siveltynä. Kovalle kulutukselle ja vedelle alttiiksi joutuvat pinnat tulee viimeistellä öljyllä (esim. Liberon Finishing Oil).

Puhtaalle puulle lauteisiin ja lauteiden sävytykseen sopivat saunavahat, parafiiniöljy ja laudesuojat. Parafiiniöljyllä käsitellyt lauteet voidaan uudelleen käsitellä jopa 4 kertaa vuodessa. Huomioi myös, että kerran vuodessa käsittely ei riitä pitämään lauteita kunnossa, jos saunaa käytetään esimerkiksi 2-3 kertaa viikossa. Parafiiniöljyn etuna on kuitenkin se, ettei siinä mineraalipohjaisena voi kasvaa hometta tai sieniä ja öljy pitää laudepuut kunnossa.

Saunasuojaa ei lauteisiin kannata laittaa, koska pintaan ei saa muodostua paksua "lakkakalvoa", joka lämmetessään voisi tuntua kuumalta tai jopa tahmealta.

Suojaa puiset lattiat ja ritilät

Saunan puiset lattiat ja lattiaritilät ovat olleet kauan ilman käsittelysuositusta. Yksi kasviöljypohjainen lattiaöljy (Supi) löytyy Tikkurilalta ja sisältää pintaa suojaavia homeenestoaineita. Se suojaa lattiat ja lattiaritilät lialta ja kosteudelta ja vähentää puupinnan halkeilua. Koska öljykäsitelty pinta hylkii vettä ja likaa, se myös pysyy puhtaampana ja puhdistuu helpommin kuin käsittelemätön pinta.

Mäntysuovalla voi myös suojata uudet lattiaritilät. Pese ritilät runsaalla mäntysuopavedellä, äläkä huuhtele ritilöitä vaan annan niiden kuivua. Käsittely ei ole niin pitkäikäinen, kuin esimerkiksi öljyäminen. Lattiaritilöitä ei kannata maalata tai lakata, koska ne tekevät ritilöistä arvaamattoman liukkaita.

20207_65932.jpg

Puhdista pinnat ennen pintakäsittelyä

Ennen pintakäsittelyä on aina tärkeää puhdistaa pinnat tarkoituksenmukaisella tavalla. Jos pinnat on käsitelty parafiiniöljyllä, kunnon pesu riittää ennen uutta käsittelykertaa. Jos taas pinnat on käsitelty saunasuojalla ja tarkoituksena on vaihtaa pinnan väriä, on parempi hioa vanha käsittely kokonaan pois. Ylimalkainen nyrkkisääntö voisi olla: jos pinta on kiiltävä, poista vanha käsittely.

Muista esilämmitys

Saunan pintakäsittelyn jälkeen on tärkeää ensin esilämmittää ja tuulettaa sauna hyvin ennen käyttöönottoa.

20207_65934.jpg
Talo
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20154_43009.jpg
Takkamaista tunnelmaa saunaan
Tulikiven saunatuoteryhmästä löytyvät Hile ja Utu tuovat suuren lasiluukkunsa ansiosta tunnelmaa saunaan. Moderni muotokieli, hyvät löylyominaisuudet sekä puhdas palaminen ovat asioita, joihin vuolukivipintaisessa Hile-kiukaassa sekä teräskuorisessa Utu-kiukaassa on panostettu. Kiukaiden etuna on suuri kivitila, jonka ansiosta löylyt ovat pehmeät ja lämmönsiirto kiuasrungosta kiviin on tehokasta.
201412_41913.jpg
Kiuas osaksi saunan sisustusta
Saunan lämpö rentouttaa ja tuo hyvää oloa. Tulikivi-kiukailla saat jatkettua kodin sisustusta myös saunatiloissa. Kiukaissa on panostettu moderniin muotokieleen sekä hyviin löylyihin. Suuret kivitilat varmistavat pehmeät löylyt sekä tehokkaan lämmönsiirron kiuasrungosta kiviin. Sauna lämpenee nopeasti ja löylyistä tulee miellyttävän pehmeät ja kosteat. Siron kokonsa ja selkeälinjaisen muotoilunsa ansiosta kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin.
201710_50634.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa valot perässäsi
Valitse kylpytiloihin samanlaiset asennuskalusteet kuin muuallakin kotonasiKalusta kylpytilat samoilla sähköasennuskalusteilla kuin kodin muutkin pistorasiat ja kytkimet. Impressivo-sarjasta voit valita myös värin sopivaksi kylpytilojen kaakelointiin, jolloin perusvärit ovat valkoinen, alumiini ja antrasiitti.Impressivo-sarjan monipuolisuus on sen vahvuus. Se käy sekä uppo- että pinta-asennukseen. Myös kosteisiin tiloihin löytyy oikeat ratkaisut. Impressivon voi asentaa myös ulos sekä uppoon että pintaa.Lue lisääTilaa ilmainen ABB asennuskalusteet -esite EsitepalvelustaTilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta
20093_15329.jpg
Tee kattoremontti nyt!
Nyt on paras aika suunnitella kattoremonttiTilaa tuotteet ja asennus valmiiksi - parhaat asennusajat menevät nopeastiKysy tarjous omaan kotiisi kevättarjoushintaan 16.5.2010 mennessä (tarjous voimassa aina kuukauden antamispäivästä)Etu koskee yksityisasiakkaiden omakotitalojen kattoremontteja ja uudiskattoja. Tarjous koskee ennen 16.5.2010 pyydettyjä uusia tarjouksia, joissa tilaus tehdään tarjouksen voimassaoloaikana. Etua ei voi siirtää muihin tuotteisiin eikä sitä voi muuttaa rahaksi.Käyttäkää oheista tarjouspyyntölinkkiä edun saadaksenne: Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton