• Etusivu
  • Piha

Rintamamiestalon laajennusosan terassi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.03.2022
20209_66571.jpg

Rungon ensimmäinen kerros terassijalkojen päälle vaaittuna.

Terassi päätettiin rakentaa katoksen sisäpuolelle niin, että se seisoo "omilla jaloillaan". Pihalle oli jo aiemmin rakennettu suurempi terassi vastaavalla tavalla. Tukevarunkoinen ja varsin raskasrakenteinen terassi katsottiin paremmaksi rakentaa niin, ettei se tukeudu ollenkaan itse rakennukseen, vaan on oma kokonaisuutensa.

Perusmaa terassin alla on tiivistettyä soraa ja sokkelin vierusta on terassinosalta myös routaeristetty. Terassi seisoo betonilaattojen päälle asennettujen säädettävien terassijalkojen varassa. Terassin runko toteutetaan järeästä painekyllästetystä puutavarasta sekä mitallistetusta kuusisahatavarasta, joka käsiteltiin puunsuoja-aineella.

Terassin perustaminen - valittu perustamisvaihtoehto

Terassin rakentaminen talon yhteyteen voidaan toteuttaa niin, että se tukeutuu osin tai kokonaan talon rakenteisiin. Vähänkin isompi terassi tarvitsee kuitenkin omat perustukset. Terassille voidaan valaa anturat ja upottaa valuun pilarikengät. Jos maaperä on sovelias, perustamiseen voidaan käyttää myös kierrepaaluja. Yhtenä vaihtoehtona on terassinjalka, jos alapuolella oleva maaperä on hyvin kantavaa.

Terassinjalkojen käyttö valittiin ratkaisuksi tässä laajennuksessa, jossa maaperä on kallioinen ja tasattu tiivistetyllä soralla. Kunkin terassijalan alle laitettiin vielä betoninen pihalaatta. Korkeuseroja saa maaperässä olla, sillä terassijaloissa on säätö.

Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.
Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.

Terassin runko

Painekyllästetystä puutavarasta toteutetun rungon ensimmäinen kerros oli kooltaan 45 x 195 mm lankkua ja sen päälle ristiin 45 x 145 mm lankut. Valtaosa risteyskohdista jäykistettiin sopivilla naulauslevyillä, jolloin rungosta tuli tukeva jo tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että runko on vaaterissa, koska tarvittaessa sitä on vielä helppo säätää.

Rungon päälle ladottiin vielä höylätystä kuusesta tehdyt koolaukset, 45 x 120 mm. Runko on kantavuudeltaan jopa turhankin järeä, mutta siihen haluttiin myös massaa, sillä omilla jaloillaan seisovasta tulee näin tukevuuden lisäksi myös hyvin paikallaan pysyvä ja se kestää tarvittaessa raskaammankin pistemäisen kuorman, kun esimerkiksi side by side -jääkaappipakastin pitää uusia.

Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.
Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.

Terassin kansilaudoitus

Kansilaudoitus toteutettiin niin ikään painekyllästetystä 28 x 120 mm kokoisesta terassilaudasta. Vaihtoehtoina olisi ollut myös esimerkiksi lehtikuusi tai komposiittilauta. Koolausjako (k600) on sopiva valitulle kansilautakoolle. Kansilautojen ja koko rungon kiinnitykseen on käytetty rst-ruuveja.

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Aloituskokouslainsäädäntöä
Antaessaan tiedotetta Rakentamismääräyskokoelman A2, UUDET MÄÄRÄYKSET RAKENNUSTEN SUUNNITTELIJOILLE JA SUUNNITELMILLE julkaisemisesta, Ympäristöministeriö toteaa mm.
20087_11894.jpg
AIKA-talo mukautuu tilatarpeisiin
Kastelli-talot tuo Vaasan Asuntomessuille psykologiseen talosuunnitteluun perustuvan uutuusmalliston AIKA 188 -talon. Muunneltavuus eri sukupolvien tarpeisiin ja lapsiperheen arjen hallinta uudenlaisten tilaratkaisujen avulla ovat tämän talon avainsanoja..Messutalon numero 20 suunnittelusta on vastannut arkkitehti Jouko Saari. Hän on hyödyntänyt puutalorakentamisen perinteitä modernilla tavalla– Vanhat ja toimivat asiat on säilytetty, mutta ilme on moderni ja katse suunnattu tulevaisuuteen, Jouko Saari tiivistää.
20081_8095.jpg
Pienhiukkasia vastaan
Tulikivi Oyj toimii aktiivisesti minimoidakseen puunpoltosta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt. Yritys on saanut Hiukkasteko 2006 -palkinnon, ja Tulikiven uusi vuolukiviuunimallisto on saanut ensimmäisenä tulisijamallistona Allergiatunnuksen. Lisäksi Tulikivi on aloittanut Puhtaampien tulisijojen Suomi -ohjelman, jonka tarkoitus on uusia Suomen tulisijakanta mahdollisimman vähäpäästöiseksi.Puu on uusiutuva energiamuoto, jonka käyttöä bioenergiana kannattaa suosia. Puunpoltosta vapautuu ilmaan kuitenkin pienhiukkasia, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Pienhiukkaspäästöt voi minimoida käyttämällä uuden teknologian moderneja tulisijoja, huolehtimalla polttopuun riittävästä kuivuudesta ja käyttämällä tulisijaa ohjeiden mukaan oikealla tavalla.Tulikivi Oyj on tulisijavalmistajana toiminut jo pitkään puunpolton hiukkaspäästöjen vähentämisen puolesta. Yritys sai TEKES:n Hiukkasfoorumilta Hiukkaspalkinnon 2006 aktiivisesta tuotekehityksestä päästöjen minimoimiseksi.Tulikiven uusi vuolukiviuunimallisto puolestaan sai tammikuussa 2008 oikeuden käyttää Allergia- ja Astmaliiton myöntämää Allergiatunnusta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tulisijoille on myönnetty Allergiatunnus. Tulikivi-uunien päästöt olivat erittäin matalaa tasoa ja täyttävät tunnukselle asetetut kriteerit erinomaisesti.Yritys on myös aloittanut Puhtaampien tulisijojen Suomi -ohjelman, jonka tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä uusia noin kolmannes nykyisistä tupruttavista tulipesistä. Tulikiven moderneilla tulipesäratkaisuilla päästään reilusti alle Suomeen kaavailtujen puun pienpolton päästörajojen."Puulämmitys on luonnonmukainen ja edullinen energiamuoto, joka ei kiihdytä ilmastonmuutosta. Valitettavasti suuri osa Suomen tulisijoista on tekniikaltaan vanhanaikaisia, eivätkä ne täytä ympäristöministeriön kaavailemia päästövaatimuksia", sanoo Tulikivi Oyj:n toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.Hänen mukaansa uusilla ympäristöystävällisillä takoilla ja uuneilla Suomi voisi olla maailmassa edelläkävijä ja mallimaa vähäpäästöisen puunpolton osaajana.
20189_54807.jpg
Yhdistä löylyhuone ja pesutila nousuportaalla
Löylyhuone ja pesutila sulautuvat visuaalisesti toisiinsa, kun tiloja yhdistää nousuporrasKäsitys siitä, miltä saunan löylyhuoneen pitäisi näyttää, on muuttumassa. Tulikivi on luonut uuden saunakonseptin, jossa raja pesutilan ja löylyhuoneen välillä hälvenee entisestään. Sauna alkaa jo pesutilan puolelta kiinteällä luonnonkivisellä nousuportaalla. Sen päällä voi istua vilvottelemassa tai tehdä vaikka jalkahoitoja. Nousuportaalta astutaan lasioven kautta ylös lattiamaiselle jalkalauteelle, johon kiuas upotetaan. Valikoituihin kiukaisiin saa nyt Nobile- ja Grafia-vuolukiviverhoilun, joissa vuolukiven pintaa on muokattu vesikäsittelyn avulla. Tulikiven toteuttamissa saunakokonaisuuksissa puisten istuinlauteiden materiaaliksi voi valita valkovahattua tai käsittelemätöntä haapaa sekä lämpöleppää.
20138_35874.jpg
Osaatko saumata laatoituksen oikein?
Nyt saumataan laattojen saumat Webeerin DECO- ja PROF-Laattasaumalla sisä- ja ulkotiloissa.DECO- ja PROF-saumalaastit ovat saaneet kiitosta käyttäjiltään. Tuotteissa on kiinnitetty eritystä huomiota työstettävyyteen ja helppoon pesuun. Oikeaoppinen pesutekniikka palkitsee tekijän tiiviillä ja tasavärisellä saumalla. Saumat ovat hyvin kulutuksen kestäviä ja värit pysyviä. Tiivis sauma on helppo pitää puhtaana, puhdistukseen riittää vesi tai laimea pesuliuos.Tutustu Weberin laasteihin
20219_72740.jpg
Näillä vinkeillä suojaat kotisi asuntomurroilta lomasi aikana
Lomakausi on täydessä vauhdissa, ja moni viettää loman kodin ulkopuolella mökillä tai matkoilla. Asuntomurtojen määrät ovat kasvaneet viime vuosina erityisesti loma-aikoina. Yale Smart Living -tuoteryhmäpäällikkö Markku Ryynänen Abloy Oy:sta antaa vinkit, joiden avulla asuntomurroilta voi suojautua.Suomalaisista pientaloasujista 33 % murehtii poissa ollessaan, onko oma koti kunnossa.* Eikä ihme, sillä vuoden 2018 elokuussa asuntomurtojen määrän uutisoitiin kasvaneen jopa 20 prosentilla. Asuntomurtoja tehdäänkin tyypillisesti juuri kesälomakaudella, asukkaiden ollessa pitkiä aikoja poissa kotoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton