• Etusivu
  • Sisustus

Sisustuksen uusi aalto vuonna 2024 – Biofilinen suunnittelu

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Aulis Lundell Oy
Päivitetty 08.04.2024
biofilinen-sisustus-2024-aulis-lundell-liune-ovet-1920x1080

AI:n luoma kuva biofilisesta sisustuksesta. Kuva Adobe Stock.

Vuosi 2024 on täällä, ja se tuo mukanaan uusia tuulia sisustuksen maailmaan. Kotimme ovat paikkoja, joissa vietämme suuren osan ajastamme, ja sisustustrendit heijastavat yhä enemmän henkilökohtaisia arvojamme ja elämäntapaamme. Tänä vuonna trendit kutsuvat meitä luomaan tiloja, jotka eivät ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös tuntuvat hyvältä sekä vievät meidät takaisin luonnon pariin.

Kun ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan sisätiloissa, he menettävät yhteyden luontoon, jolla hyvin herkästi on negatiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Nina Rissanen kertoo kandidaattityössään luonnolla olevan tutkitusti monia hyvinvointivaikutuksia, ja erään ajattelutavan mukaan nämä vaikutukset johtuvat ihmisille synnynnäisestä biofiliasta. Biofilia tarkoittaa ihmisten tuntemaa luontorakkautta ja halua kokea yhteyttä luonnon kanssa. (Lähde: Nina Rissanen, Biofilinen suunnittelu – hyvinvointia tilaan? 2019)

Luonnonläheisyys ja biofilinen suunnittelu

Biofilinen eli luonnonmukaisen suunnittelun filosofia, jatkaa kasvuaan vuonna 2024. Se ei ole pelkästään esteettinen valinta, vaan myös tapa edistää hyvinvointia ja luoda yhteyden tunnetta luontoon.

<p data-block-key="oynlg">Pyörre-talossa Liunen taidelasiovet tuovat luonnon sisätiloihin.</p>
Pyörre-talossa Liunen taidelasiovet tuovat luonnon sisätiloihin.

Biofilinen suunnittelu on sisustusfilosofia, joka pyrkii tuomaan luonnon elementtejä sisätiloihin ja edistämään ihmisten hyvinvointia. Se perustuu ajatukseen, että ihmisillä on synnynnäinen tarve olla yhteydessä luontoon. Tämä suunnittelutapa voi sisältää esimerkiksi viherkasvien käytön, luonnonmateriaalien, kuten puun ja kiven, hyödyntämisen sekä luonnonvalon maksimoinnin tiloissa.

<p data-block-key="824vx"> Upeassa kohteessa Helsingin Punavuoressa lisää valoa tuo Liune TÄHTI-pariovet. </p>
Upeassa kohteessa Helsingin Punavuoressa lisää valoa tuo Liune TÄHTI-pariovet.

Biofilisessa suunnittelussa korostetaan myös tilojen esteettisyyttä ja monikäyttöisyyttä. Esimerkiksi yritysten aulatiloja voidaan suunnitella monitoimitiloina, jotka palvelevat sekä työntekijöitä että asiakkaita, ja joissa viherkasvit ja luonnonmateriaalit luovat miellyttävän ympäristön.

Lisäksi biofilinen suunnittelu voi olla osa laajempaa kaupunkisuunnittelua, jossa pyritään luomaan hyvinvoivia kaupunkeja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi viherkattojen ja kaupunkipuistojen rakentamista, jotka lisäävät luonnon läsnäoloa tiiviisti rakennetuissa ympäristöissä.

Mitä biofilinen tarkoittaa sisustussuunnittelussa?

Biofilinen sisustussuunnittelu sisätiloissa tarkoittaa luonnon elementtien, kuten kasvien, veden, valon ja luonnonmateriaalien, kuten puun ja kiven, integroimista osaksi sisätilojen suunnittelua. Tavoitteena on luoda ympäristö, jotka edistää ihmisen hyvinvointia ja tuo hänet lähemmäs luontoa.

<p data-block-key="oynlg">Nina Kellokosken Liunelle suunnittelemia lasiovia.</p>
Nina Kellokosken Liunelle suunnittelemia lasiovia.

Tässä muutamia esimerkkejä biofilisen suunnittelun soveltamisesta sisätiloissa:

  • Luonnonvalon hyödyntäminen: Suurten ikkunoiden ja valoa heijastavien pintojen käyttö maksimoi luonnonvalon määrän tilassa.
  • Kasvien käyttö: Viherseinät ja huonekasvit tuovat vihreyttä ja raikkautta sisätiloihin.
  • Luonnonmateriaalit: Puu, kivi, ja muut luonnonmateriaalit luovat lämpimän ja kutsuvan tunnelman.
  • Veden elementti: Vesiaiheet, kuten pienet suihkulähteet tai akvaariot, lisäävät tilaan rauhoittavaa elementtiä sekä luonnon äänimaisemaa.
  • Luonnonmuotojen jäljittely: Kaarevat muodot ja orgaaniset kuviot sisustuksessa ja kalusteissa matkivat luonnon orgaanisia muotoja.
Info

Info

Fun Fact

Vihreä väri sisustuksessa on tunnettu sen rauhoittavasta vaikutuksesta. Se liitetään usein luontoon, kasvuun ja rauhaan. Vihreän sävyt voivat myös lisätä luovuutta ja keskittymiskykyä, mikä tekee siitä hyvän valinnan työ- ja opiskelutiloihin.

Vihreä herättää mielikuvia elinvoimasta ja raikkaudesta, ja symboloi toivoa sekä uudistumista. Kirkkaammat vihreän sävyt tuovat energiaa ja eloisuutta tilaan, kun taas tummemmat sävyt luovat seesteisyyttä ja syvyyttä. Vihreä väri parantaa ihmisten viihtyvyyttä tiloissa.

Yleisesti ottaen vihreä väri vaikuttaa positiivisesti ihmisen mielialaan ja voi auttaa luomaan harmonisen ja tasapainoisen ympäristön.

Äänimaailma liittyy biofiliseen suunnitteluun

Biofilinen suunnittelu voi sisältää myös äänimaisemien luomisen, joka jäljittelee luonnon ääniä, kuten lintujen laulua tai veden solinaa. Äänimaailma luo tilaan rentouttavaa vaikutusta.

Äänimaailmaan pystytään erinomaisesti vaikuttamaan aistiesteettömillä liukuovilla. Biofilisessä suunnittelussa rauhallisen äänimaailman luominen sisätiloihin rentouttaa ja lievittää stressiä. Samanaikaisesti aistiesteettömät ja hiljaiset liukuovet tarjoavat saumattoman siirtymän eri tilojen välillä, mikä vahvistaa tilan avoimuutta ja esteettömyyttä. Yhdistämällä nämä kaksi elementtiä, sisustus ei ainoastaan puhuttele visuaalisia aisteja, vaan myös kuuloaistia, luoden kokonaisvaltaisen ja harmonisen ympäristön.

<p data-block-key="ghhju">Liunen CLT-ovi on saatavilla sekä kääntyvänä- että liukuovena. Muun muassa Harri Syrjänen valitsi uuden kotinsa luonnolliseen sisustukseen sopivat CLT-ovet. </p>
Liunen CLT-ovi on saatavilla sekä kääntyvänä- että liukuovena. Muun muassa Harri Syrjänen valitsi uuden kotinsa luonnolliseen sisustukseen sopivat CLT-ovet.

Kun astumme kotiin, ensimmäinen kosketus tilaan on usein ovi. Se ei ole vain kulkureitti, vaan myös sisustuselementti, joka määrittelee tilan tuntua ja toiminnallisuutta. Vuoden 2024 sisustustrendeissä liukuovet nousevat esiin monipuolisina ratkaisuina, jotka yhdistävät esteettisyyden ja käytännöllisyyden uudella tavalla.

Liukuovet ovat ihanteellisia tilanjakajia ja liukuovet mahdollistavat tilojen monikäyttöisyyden. Ne voivat erottaa työtilan olohuoneesta tai luoda yksityisen tilan avoimeen tilasuunnitteluun. Samalla ne ovat sisustuselementtejä, jotka voivat yhdistää tai erottaa eri toimintoalueita kodissa.

Lue miten teet käytännöllisen työtilan kotitoimistolle liukuovista >>

<p data-block-key="824vx">Ekologisen matkailukohteen Saaristohotelli the Barö:n huoneissa väliovet ovat vihreäksi maalattuja Liune Taika-ovia. </p>
Ekologisen matkailukohteen Saaristohotelli the Barö:n huoneissa väliovet ovat vihreäksi maalattuja Liune Taika-ovia.

Vuoden 2024 sisustustrendeissä liukuovet ovat enemmän kuin vain käytännöllisiä tilanjakajia. Ne ovat osa kodin henkeä, jotka heijastavat asukkaiden tyyliä ja arvoja. Ne ovat monimuotoisia elementtejä, jotka tuovat tilaan sekä toiminnallisuutta että esteettisyyttä. Liukuovien avulla voimme luoda tiloja, jotka ovat sekä kauniita että käytännöllisiä, ja jotka elävät harmoniassa vuoden 2024 sisustustrendien kanssa.

Äänieristävät ovet vaikuttava kodin asumismukavuuteen >>

Kestävän kehityksen edelläkävijä

Kestävän kehityksen mukaiset valinnat ovat yhä tärkeämpiä. Liukuovissa tämä tarkoittaa ympäristöystävällisten materiaalien ja paikallisten tuotteiden suosimista. Tämä ei ainoastaan vähennä ympäristövaikutuksia, vaan myös tukee paikallista taloutta ja käsityöläisyyttä.

Kotimaiset Liune-ovet on vastuullinen valinta:

  • Liunen puolikovissa MDF-kuitulevyovissa käytetyt mänty ja kuusi ovat peräisin ainoastaan harvennushakkuusta saadusta puumateriaalista.
  • Runkoelementit valmistetaan CE-merkityistä teräsprofiileista, jotka kestävät takuulla kaikkia ilmasto-olosuhteita.
  • Teräsrakenteet eivät pala tai lahoa, ja niiden pitkäaikaiskestävyys on tutkitusti markkinoiden paras.
  • Rakenteiden muunneltavuus lisää Liune-väliovien käyttöikää ja pieni huoltotarve säästää elinkaarikustannuksia.
Aulis Lundell Oy
Sisustus
liukuovi
väliovi
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Välioviäänestyksen tulokset kuvattu pallon muotoiseen prosenttigraafiin
Välioviäänestyksen voittaja on selvinnyt
Perinteitä kunnioittavat ja kauniit elegantit 3-peiliset maitolasiset pariovet nappasivat voiton Liune- väliovien äänestyksessä. Toisen sijan äänestyksessä otti hyvin niukalla äänienemmistöllä Vihreä TAIKA-liukuovi ja kolmanneksi, vain muutaman äänen perusteella, tuli saunan lasinen liukuovi.Uudet Liune-ovien väri ja ideat on otettu hyvin vastaan, vaikka perinteisempi malli olikin äänestäjien enemmistön mieleen. Yllätykseksemme viime vuoden voittaja, musta kääntyvä väliovi jäi pitämään joukon häntäpäätä. Näin ajat ja sisustukselliset mieltymykset muuttuvat. On silti hyvä, että esimerkiksi Liune Door tarjoaa jokaiseen makuun sopivan välioven, eikä trendien muuttuminen vaikuta mallien saatavuuteen.Ääniä yhteensä annettiin 888 kpl.
20238_82790.jpg
Uusi materiaali on otettu käyttöön väli­ovissa - tervetuloa tulevaisuuteen
Olet varmasti jo kuullut CLT-taloista. CLT:tä on käytetty talon rakenteissa, muun muassa ylä- ja alapohjassa, kaiteissa, väliseinissä sekä terasseilla. CLT on saavuttanut suosiota hyvin paloa kestävänä, erittäin lujana ja jäykkänä sekä ominaisuuksiinsa nähden kevyenä rakennuslevynä.Nyt CTL on jalostettu myös välioviin!
201410_41383.jpg
Liukuovi on helppo ja nopea asentaa
Pohjakuvasta on yleensä hyvä lähteä liikkeelle suunnittelemaan tilan tarvetta ja tilassa tapahtuvaa liikennettä. Liukuovi ratkaisee monia pulmia, joita kääntyvien ovien kanssa voi olla useita.
harri syrjäsen uuden kodin clt-ovi. kuvassa pesuhuoneen puunvärinen ovi
Tervetuloa Liune Door koulutuspäivään 2.4.2024
Osallistu innostavaan ja informatiiviseen koulutuspäivään, joka keskittyy Liune Door -tuotteeseen ja sen asennustekniikkaan. Tilaisuus järjestetään Liunen näyttelytilassa Runeberginkadulla, ja se tarjoaa erinomaisen tilaisuuden perehtyä uutuuksiin ja jakaa asiantuntemusta muiden alan ammattilaisten kanssa.
20226_78549.jpg
Sopiiko liukuovi meidän kotiin?
Liune-liukuovi on oivallinen ovivaihtoehto kompakteihin tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativallekin sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja. Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti ja rakenne kestää käytössä. Liune liukuovet soveltuvatkin yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko tila on käytettävissä vapaasti.
20144_38674.jpg
Liukuva sisäovi meidän kotiin?
Liune Door on seinän sisään integroitu liukuva sisäovi. Se on moderni ovivaihtoehto tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativallekin sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja. Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti, lisäksi Liunen teräsrakenne kestää rakennuksen koko elinkaaren. Liune liukuovet soveltuvatkin yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko vapaa kulkutila on käytettävissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton