• Etusivu
  • Talo

Mikä on vanhojen kupariputkien käyttöikä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2014
20115_25991.jpg

Kysymys:

Hei, Omakotitaloni on valmistunut 1981. Talossa on kaukolämpö, ei lämpöpattereita vaan ilmalämmityssysteemi. Talossa on kupariset käyttövesiputket.
Mikä on kupariputkien käyttöikä? Olisiko jo nyt syytä uusia käyttövesiputket? Voiko putkien uusimistarpeen arvioida jotenkin? Jos talossa sattuisi putkivuoto, vaikuttaako vakuutuksen korvausmäärään putkien ikä?
Kiitos etukäteen neuvoistanne.

Vastaus:

Kuparisten käyttövesiputkien käyttöikä on selvästi yli 50 vuotta, kun putkien mitoitus on tehty oikein ja virtausnopeudet eivät ole liian isoja.
Putkialan asiantuntija voi arvioida putkiston uusimistarpeen alkuperäisten suunnitelmien perusteella. Vakuutuksissa on mainittu rajoittavia tekijöitä putkien iän suhteen ja tämä on selvitettävä vakuutusyhtiön kanssa.

Tästä pääset tutustumaan käyttövesijärjestelmiin lisää

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.
20213_69418.jpg
Miten saada paras mahdollinen hyöty lämmitys­saneerauksesta?
Lämmityssaneerauksen ollessa edessä, on kaikkein tärkeintä valita oikea seuraaja vanhalle lämmitysjärjestelmälle. Lämpöpumppu ei ainoastaan säästä rahaa lämmityskuluissa, mutta myös aiheuttaa huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin öljylämmitysjärjestelmät. Mitä nykyajan vaatimukset ja tämän päivän olosuhteet vaativat lämpöpumpuilta?
20145_39379.jpg
Osallistu NIBEn kevätkampanjaan
Tehokasta ja ympäristöystävällistä lämmitystä!NIBEn laajasta lämpöpumppuvalikoimasta löydät toimivan, pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellun ratkaisun niin uuteen kuin remontoitavaankin kotiin.Energiakustannukset pienenevät jopa 80% ja saat ekologista lämpöä energiatehokkaasti. NIBEn lämpöpumpuilla vuosihyötysuhde (SCOP) on jopa yli 5! (EN 14825- Cold climate )NIBE laatuun voit aina luottaa!Nyt kannattaa hankkia NIBE maalämpö- tai ilmavesijärjestelmä. KAUPAN PÄÄLLE SONY α3000 JÄRJESTELMÄKAMERA!
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakennuttajan omat hankinnat
Toimenpiteet:Koneiden ja laitteiden sekä irtokalusteiden hankinta suoritetaan tilaajan omina hankintoina, mikäli tilaajalla ja rakennuttajalla on resursseja suorittaa hankinnat. Jos todetaan ettei resursseja ole, sisällytetään hankinnat urakoihin.Vastuuhenkilöt:Rakennuttajan omissa hankinnoissa vastuuhenkilöinä toimivat tilaajan talouspäällikkö ja rakennuttajainsinööri.Dokumentit:Laiteluettelot, jotka kirjataan suunnittelun ja rakentamisen aikana tehtävään talohuoltokirjaan.Hyväksyntä:Rakennustoimikunta tai tilaaja.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuvalmiussuunnitelma
Maksuvalmiussuunnitelma eli likviditeettisuunnitelma pitää sisällään taloyhtiön juoksevien maksujen kattamisen osakkailta saatavilla korvauksilla, joista yleisimpiä ovat taloyhtiön vastike-, vuokra- ja käyttökorvaukset. Suurin osa taloyhtiöön tulevista maksuista on säännöllisiä, joko kuukausittain tai kerran pari vuodessa erääntyviä. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi vesi- ja jätevesimaksut, sähkö, jätehuoltomaksut, vakuutusmaksut sekä kiinteistöverot ja säännöllisesti tapahtuvat laitehuollot.Lainojen lyhennykset ja korot on kirjattu takaisinmaksusuunnitelmaan, joten ne ovat myös tiedossa maksuvalmiussuunnitelmaa tehtäessä. Kulutukseen perustuvan sähkölaskun suuruus sen sijaan vaihtelee kesä- ja talvikuukausina, mutta tämäkin voidaan arvioida aikaisempien vuosien perusteella.Maksuvalmiussuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös mahdolliset odottamattomat korjaustarpeet. Taloyhtiöllä olisikin hyvä olla noin kuukauden menoja vastaava rahamäärä säästössä, jottei äkillisiä korjaustarpeita tarvitsisi kustantaa lainarahalla.
20156_43823.jpg
Tule tutustumaan älylukkoon!
Kodin turvallisuutta on nyt aiempaa helpompi hallita. Liittämällä Yale Doorman -lukkoon SmartLock-moduulin voi älypuhelimesta ohjata kodin lukitus- ja hälytysjärjestelmiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton