• Etusivu
  • Rakentaminen

6. Maaperän tutkiminen ja perustamistavan valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2017
20176_49689.jpg

Tontin rakennuspohjan laatu kannattaa selvittää mahdollisimman nopeasti. Se on syytä tehdä tonttia ostettaessa ja viimeistään talon suunnittelun yhteydessä päätettäessä rakennuksen sijoittamisesta tontille.

Perustamistavan valinta riippuu pohjasuhteista; onko maaperä kantava vai pehmeä, millä tasolla on pohjaveden pinta ja mikä on maaperän radon pitoisuus. Pohjasuhteiden selvittämiseksi on rakennuspaikalla useimmiten suoritettava pohjatutkimus, mikä kannattaa käynnistää yhteistyössä rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. Kunnan rakennusvirastossa saattaa olla valmiita maaperäkarttoja, joista ilmenee tietoja alueen maaperästä. On hyvä tutustua myös lähistöllä sijaitsevien muiden rakennusten perustamistapaan ja niistä saatuihin kokemuksiin muilta rakentajilta.

Maaperätutkimuksen perusteella rakennesuunnittelija valitsee perustamistavan ja määrittää tarvittavan anturaleveyden ja raudoitukset. Heikosti kantavilla maapohjilla joudutaan käyttämään joko massanvaihtoja, kevennystäytteitä tai paalutusta.

Pohjatutkimus tehdään yleensä aina kun rakennuspohjassa on hienorakeisia maalajeja, rakennuspaikan maaperän olosuhteet vaihtelevat tai rakennus sijaitsee rinteessä. Jos pohjaolosuhteet ovat vaikeat esimerkiksi mahdollisten painumien takia, joudutaan selvittämään myös pehmeiden kerrosten kokoonpuristuvuusominaisuudet.

Pohjatutkimuksia tekevät asiaan erikoistuneet insinööritoimistot. Tutkimuksessa kairataan maaperään useampia reikiä kantavaan maakerrokseen asti. Tutkimuksilla selvitetään: millä tasolla on pohjavesi, kuinka syvällä kantava maa, onko maaperä savea, silttiä, moreenia vai kalliota.

Pohjatutkimuksella selvitetään maaperän kantavuus ja perustamisolosuhteet perustamistavan valitsemiseksi ja perustuksien mitoittamiseksi ja laaditaan perustamistapalausunto, jota rakennesuunnittelija käyttää valitessaan sopivaa perustamistapaa, tarvitaanko tontilla paaluttamista tai voitaisiinko käyttää kevennysperustusta.

Epätasaisen painuman aiheuttama halkeama tiiliseinässä.
Epätasaisen painuman aiheuttama halkeama tiiliseinässä.

Montun kaivaminen ilman pohjatutkimusta on aina riski, sillä sen teko vaikuttaa ympäristön pohjavesiolosuhteisiin. Vaikutukset kannattaa selvittää etukäteen. Maaperän tutkimisella valitaan juuri ko. tontille parhaiten soveltuva Soklex-perustusratkaisu.

Soklex-perustusvalumuotin avulla valetaan sekä antura ja sokkeli samanaikaisesti. Valmismuotin vahvuuksia ovat mm. hyvä lämmöneristyskyky, nopea asennettavuus sekä kohdekohtainen rakenteen muunneltavuus. Muottia voidaan käyttää kaikkina vuodenaikoina, koska muotin runkomateriaali on myös lattia- ja routaeristeenä käytettävää EPS-solumuovia. Soklex soveltuu kaikille perustamistavoille.

Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella.
Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella.
Talviaikaan on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula.
Talviaikaan on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula.

Perustamistavan valinta

Hyvin kantavalla maapohjalla yleisin perustusratkaisu on maanvarainen laatta; antura ja sokkeli valetaan samanaikaisesti käyttäen Soklex- perustusvalumuotteja ja laatta valetaan erikseen.

Reunavahvistettua laattaa käytetään, kun maapohjana on heikosti kantava hienorakeinen maalaji tai rakennus perustetaan esim. täyttömaan varaan. Keveät rakennukset kuten ulkovarastot ja autotallit sekä terassit saadaan perustettua helposti ja taloudellisesti reunavahvistetulle laatalle.

20125_30870.jpg

Tuulettuvaa alapohjaa käytetään etenkin radonherkillä alueilla ja paaluperustusten yhteydessä. Rakennesuunnittelussa on erityisesti otettava huomioon riittävä tuuletus ja kosteudenpoisto. Tuulettuvissa alapohjissa käytetään yleensä 1200 mm korkeaa Soklexmuottia, jotta saadaan tehtyä riittävän korkea ryömintätila.

20125_30871.jpg

Paaluperustusta käytetään silloin, kun maaperän kantavuus ei riitä kantamaan rakennuksesta aiheutuvia kuormia. Paaluperustuksessa kuormat välitetään jalustapalkkien tai paaluanturoiden kautta paaluille, jotka välittävät kuorman maaperään. Soklex - järjestelmällä paaluperustus tehdään anturalaatikoita ja/tai paaluanturoita ja perustusvalumuotteja käyttäen.

20125_30872.jpg

Soklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten lomaasunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa Soklex-pilarianturamuoteilla.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Keittiön välitilalaatoitus?
Kysymys:Aikomuksena on vaihtaa nykyiset välitilalaatat eli irrottaa ensin vanhat, jotka on kiinnitetty kipsilevyyn. Kuinka on mahdollista saada ne irti mahdollisimman siististi ilman että seinä murenee käsiin?
Meditointia radiaattorin edustalla
Tyylikkäät radiaattorit ja kuivaimet
Purmolla on laaja lämmitysratkaisujen valikoima, joka takaa ihanteellisen sisäilmaston koko kotiin vuoden ympäri - asuinympäristöön katsomatta. Kyse on kuitenkin muustakin kuin vain lämmityksestä. Suhtaudumme muotoiluun vakavasti ja huolehdimme siitä, että kaikki lämmitysratkaisumme luovat kotiin lämpimän tunnelman ja sointuvat ihanteellisesti erilaisiin sisustustyyleihin.
202110_73377.jpg
Laadukasta arkkitehtuuria arvostavat myös naapurusto ja rakennusvalvonta
Omakotitalon rakentaminen on yksi elämän suurimmista ja jännittävimmistä projekteista. Se tarjoaa mahdollisuuden luoda juuri sellainen koti, joka vastaa täydellisesti omia tarpeita ja unelmia. Kuitenkin monille ajatus arkkitehdin palkkaamisesta voi herättää epävarmuutta ja pelkoja. Onko arkkitehti liian kallis? Ymmärtääkö hän minun visioni? Menetänkö kontrollin omaan projektiini?Nämä ovat yleisiä huolenaiheita, mutta todellisuudessa arkkitehdin palkkaaminen voi olla yksi parhaista päätöksistä, joita voit tehdä rakennusprojektisi onnistumisen varmistamiseksi. Arkkitehdin asiantuntemus voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä välttämällä kalliita virheitä ja parantamalla energiatehokkuutta. Valitsemalla arkkitehdin, jonka kanssa sinulla on hyvä kemia ja joka kuuntelee tarkasti toiveitasi, voit varmistaa, että visiosi toteutuu juuri sellaisena kuin haluat. Lisäksi arkkitehti pitää sinut mukana päätöksenteossa ja kunnioittaa toiveitasi, joten et menetä kontrollia projektiisi.
Yhdellä napinpainalluksella kytket päälle sopivan tunnelman.
Taloautomaatio sinun apunasi
Tilanneohjauksilla helppoa hallintaaHuonelämpötilan ohjaus KNX-taloautomaatiolla on helppoa. Yhdellä napinpainalluksella voi kytkeä päälle tietyn tilanneohjauksen, joka säätää saman tien kodin toiminnot ennalta määritettyyn tilaan.Kotona/poissa-ohjauksella talo ohjataan niin sanottuihin perustiloihin. Poissa ollessa ilmanvaihto laskee minimiin ja lämpötilaa voidaan pudottaa. Samalla liesi ja halutut pistorasiat kytkeytyvät pois päältä ja vesiventtiili sulkeutuu vesivuodon välttämiseksi. Kotiin saapuessa toiminnot palautetaan normaaliin käyttötilaan.Lue lisää: KNX ohjaa kodin toimintoja
Pilar solar, Flen, Spike ja Ter Up.
Pihavalaisinäänestys on ratkennut - katso tulokset
Rakentaja.fin järjestämässä pihavalaisinäänestyksessä lukijat saivat valita suosikkivalaisimisensa neljän ehdokkaan joukosta. Ääniä annettiin 29.8.–24.9.2022 yhteensä 1 457 kappaletta, ja suurimman äänipotin keräsi Airamin muotokieleltään futuristinen Pilar solar -lyhtyvalaisin, joka on ladattavissa sekä aurinkokennolla että USB-kaapelilla. Kaikkien äänestäjien kesken arvotun palkinnon voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Voittaja valitsi itselleen LedStore Ter Up -valaisinsarjan.
20215_70476.jpg
Ekologista säästöä kauko­lämpötalon lämmitykseen - tutustu hybridi­ratkaisuihin
Kaukolämmön ja lämpöpumppulämmityksen parhaat puolet yhdistämällä taloyhtiössä voidaan siirtyä ekologisempaan lämmitykseen, joka säästää luonnon lisäksi rahaa. Hybridijärjestelmät NIBE reHEAT ja NIBE airHEAT voivat pienentää vuosittaisia lämmityskuluja jopa neljänneksellä. Lämmitysjärjestelmän automatiikkaan on mahdollista liittää myös NIBE-aurinkosähköpaneelit, jolloin omalla sähköntuotannolla saadaan lämmityskustannuksia entistäkin pienemmiksi. Koko järjestelmä on valmiiksi mietitty kokonaisuus ja tulee yhdeltä toimittajalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton