• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Lintuhuvila

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2020
20086_11334.jpg

Tämänkertaisessa Tee Se Itse -artikkelissa käsittelemme pihaa koristavan lintuhuvilan eli lintulaudan rakentamista. Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!

Materiaalit

Katto:

18 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 400 mm


1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,


L = 550 mm

Runkotolpat:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 240 mm

Pohja:
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 500 mm
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 550 mm
1 kpl 508x500 mm (vesi)vanerilevyjä

Tuet:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 300 mm
1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,
L = 1000 mm

nauloja / ruuveja

Työkalut

Pientäkin rakennusprojektia varten tarvitaan työkaluja. Seuraavat työkalut on hyvä olla käytössä tätä tekelettä rakennettaessa:

- käsisaha
- mitta
- kynä
- vasara / ruuvinväännin
- käsi/pöytäsirkkeli

20086_11333.jpg

Runko

Lintuhuvilan rakentaminen aloitetaan katkaisemalla puutavara sopivan mittaiseksi. Katon rakentamiseen käytettävät palat voivat olla hieman reilun pituisia, jotta jää varaa niiden käsittelyyn. Jos on mahdollista, ja lintuhuvilasta halutaan tehdä säänkestävä, kannattaa käyttää materiaalivalinnoissa suluissa mainittuja vaihtoehtoja. Painekyllästetty puu ja vesivaneri kestävät ulkoilman säävaihtelut kesällä ja talvella.

Ensimmäisenä lähdetään kokoamaan lintuhuvilan pohjaa. 500 ja 550 mm laudat halkaistaan käsi- tai pöytäsirkkelillä ja näistä kootaan pohjalevyn päälle kehikko. Kiinnityksessä voi käyttää nauloja tai ruuveja, mielellään ruostumattomia. Kun kehikko on saatu kasaan, kiinnitetään kattoa tukevat "runkotolpat". Tässä ohjeessa tolpat asetetaan n. 75 asteen kaltevuuteen.

Katto

Seuraavaksi aloitetaan katon rakentaminen. 550 mm pitkä kakkoskakkonen viistetään tai käytetään sellaisenaan katon harjan tueksi. Katon lappeet kootaan erikseen valmiiksi ennen kuin ne liitetään yhteen. Laudat asetellaan maahan tai jollekin tukevalle alustalle lappeen muotoisesti. Lautojen väliin jätetään 55 mm leveät raot. Ylempi kerros peittää näin alempia lautoja 20 mm. Kun laudat on ruuvattu toisiinsa kiinni, voidaan harjanpuoleinen pää katkaista sopivaan kulmaan ja toinen pää tasata. Molempien lappeiden kokoamisen jälkeen ne kiinnitetään harjaa varten sahattuun tukeen.

Viimeistely

Ennen kuin katto kiinnitetään runkotolppiin, asetetaan huvila oikealle korkeudelle 1000 mm pitkän kakkoskakkosen avulla. Tätä tukemaan on sahattu 4 kappaletta 300 mm pitkiä kakkoskakkosia. Nämä halkaistaan, jolloin saadaan 8 kappaletta tukia. Ylä- ja alapäähän kiinnitetään 4 kappaletta vinotukia. Alas voi vielä sahata tukien alle sopivan kokoisen vanerilevyn, joka peitetään hiekalla tai muulla maa-aineksella. Tämän jälkeen kiinnitetään katto tolppiin ja lintuhuvila on valmiina käyttöön.

Valmis lintuhuvila koristaa pihaa ja pitää linnut ruokittuina.
Valmis lintuhuvila koristaa pihaa ja pitää linnut ruokittuina.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

3434_152675362_20205614610.jpg
Kelpaisiko sinullekin idyllinen hirsitalo?
Kuvittele se tunne sinä hetkenä kun astut ovesta sisään uuteen taloon. Jätät kengät eteiseen ja astelet uutta lattiaa pitkin olohuonetta kohti. Seinien puumateriaalit tuoksuvat uutuuttaan ja kodin tunnelma on samalla vieras ja kuitenkin jotenkin tuttu. Istahdat sohvalle ja katselet ympärillesi, isot ikkunat päästävät luonnonvaloa huoneisiin. On kuin luonto olisi osa kotiasi ja huokaiset: "Minun uusi kotini!"Kyllä, sinun kotisi - Hirsi-Kastelli
20162_45429.jpg
Kunnon ilma ensimmäiseenkin kerrokseen
Petteri Toivonen muutti Helsingin Kruununhaassa sijaitsevaan asuntoon kaksi vuotta sitten. 25 m²:n yksiö on 1920-luvulla rakennetun talon ensimmäisessä kerroksessa, katutasossa. Ilmanvaihdon puutteet tulivat nopeasti esille muuton jälkeen. Ulkoseinässä ollut rautainen venttiililuukku ei toiminut. Korvausilma tuli asuntoon ikkunoiden raoista ja siitä aiheutui selvää vedon tunnetta. Ilma poistui wc:n poistoventtiilin kautta. Painovoimainen ilmanvaihto toimii yleensä parhaiten kerrostalon alimmissa kerroksissa, kunhan korvausilmaventtiileitä ei ole tukittu.Asunnon ikkuna on itään, joten koko päivää aurinko ei pääse helottamaan. Lämmin asunnossa kuitenkin on kesäisin ja talvella vedon vuoksi kylmä.Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupastaJätä yhteydenottopyyntö taloyhtiön korvausilmaventtiileistä
20221_76677.jpg
Jäämassat voivat olla kohtalokkaita vanhalle katolle
Luminen maisema on tänä talvena ollut kaunis katsella, mutta saanut monet omakotiasujat katselemaan huolestuneena katollensa. Onko lumikuorma vahingoittanut kattoa, kestävätkö lumiesteet, vääntyvätkö rännit, tihkuuko vesi vintille? Tämä talvi oli hyvä muistutus siitä, Suomessa on edelleen neljä vuodenaikaa ja että nykytalvien vaihteleviin sääolosuhteisiin kannattaa varautua.
20073_3956.jpg
Millainen on kattosi?
1 KATTONI VAATII UUSIMISTAOnko kattosi vuotava, kulunut tai taloosi sopimaton? Olipa katon uusimisen syy mikä tahansa näistä, on varmaa, että uusi tiilikatto nostaa talosi arvoa.
20089_13032.jpg
Finlaysonin Muumi-tuoteperhe laajenee
Finlaysonin suosittu ja hellyyttävä Muumi-tuoteperhe kasvaa syksyllä 2008 muhkealla Muumimatolla sekä Puistomuumi-pussilakanasetillä. Myös Muumi-froteepyyheperhe kasvaa suositulla Nuuskamuikkunen-hahmolla.Lisätietoa Finlayson-tuotteista...
201111_28744.jpg
Ilmanvaihdon remontti
Toimiva ilmanvaihto pienentää asunnon radonpitoisuuttaEnsimmäinen toimenpide radonkorjauksissa on varmistaa ilmanvaihdon toimivuus. Usein korkea radonpitoisuus löytyy asunnosta, jossa ilmanvaihto ei toimi korvausilmaventtiilien puuttumisen takia. Ilmaa poistuu asunnon poistoilmaventtiilien kautta (WC, keittiö, suihkutilat) ja koska korvausilmaventtiilit puuttuvat, tulee korvausilmaa yleensä myös lattiavuotona alapohjan kautta. Tällä tavalla radonia ajautuu sisätiloihin. Korvausilmaventtiilien asennuksen jälkeen tilanne muuttuu. Poisto ei enää ime korvausilmaa vääristä vuotopaikoista, vaan raitista ilmaa tulee hallitusti korvausilmaventtiilien kautta. Toimiva ilmanvaihto on muutenkin niin olennainen osa nykypäivän asumista, ettei sen laittaminen kuntoon ole vikaratkaisu.Velco-venttiilit helposti ja edullisesti Jäsentukusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton