• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Lintuhuvila

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.06.2008Päivitetty 16.11.2020
20086_11334.jpg

Tämänkertaisessa Tee Se Itse -artikkelissa käsittelemme pihaa koristavan lintuhuvilan eli lintulaudan rakentamista. Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!

Materiaalit

Katto:

18 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 400 mm


1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,


L = 550 mm

Runkotolpat:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 240 mm

Pohja:
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 500 mm
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 550 mm
1 kpl 508x500 mm (vesi)vanerilevyjä

Tuet:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 300 mm
1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,
L = 1000 mm

nauloja / ruuveja

Työkalut

Pientäkin rakennusprojektia varten tarvitaan työkaluja. Seuraavat työkalut on hyvä olla käytössä tätä tekelettä rakennettaessa:

- käsisaha
- mitta
- kynä
- vasara / ruuvinväännin
- käsi/pöytäsirkkeli

20086_11333.jpg

Runko

Lintuhuvilan rakentaminen aloitetaan katkaisemalla puutavara sopivan mittaiseksi. Katon rakentamiseen käytettävät palat voivat olla hieman reilun pituisia, jotta jää varaa niiden käsittelyyn. Jos on mahdollista, ja lintuhuvilasta halutaan tehdä säänkestävä, kannattaa käyttää materiaalivalinnoissa suluissa mainittuja vaihtoehtoja. Painekyllästetty puu ja vesivaneri kestävät ulkoilman säävaihtelut kesällä ja talvella.

Ensimmäisenä lähdetään kokoamaan lintuhuvilan pohjaa. 500 ja 550 mm laudat halkaistaan käsi- tai pöytäsirkkelillä ja näistä kootaan pohjalevyn päälle kehikko. Kiinnityksessä voi käyttää nauloja tai ruuveja, mielellään ruostumattomia. Kun kehikko on saatu kasaan, kiinnitetään kattoa tukevat "runkotolpat". Tässä ohjeessa tolpat asetetaan n. 75 asteen kaltevuuteen.

Katto

Seuraavaksi aloitetaan katon rakentaminen. 550 mm pitkä kakkoskakkonen viistetään tai käytetään sellaisenaan katon harjan tueksi. Katon lappeet kootaan erikseen valmiiksi ennen kuin ne liitetään yhteen. Laudat asetellaan maahan tai jollekin tukevalle alustalle lappeen muotoisesti. Lautojen väliin jätetään 55 mm leveät raot. Ylempi kerros peittää näin alempia lautoja 20 mm. Kun laudat on ruuvattu toisiinsa kiinni, voidaan harjanpuoleinen pää katkaista sopivaan kulmaan ja toinen pää tasata. Molempien lappeiden kokoamisen jälkeen ne kiinnitetään harjaa varten sahattuun tukeen.

Viimeistely

Ennen kuin katto kiinnitetään runkotolppiin, asetetaan huvila oikealle korkeudelle 1000 mm pitkän kakkoskakkosen avulla. Tätä tukemaan on sahattu 4 kappaletta 300 mm pitkiä kakkoskakkosia. Nämä halkaistaan, jolloin saadaan 8 kappaletta tukia. Ylä- ja alapäähän kiinnitetään 4 kappaletta vinotukia. Alas voi vielä sahata tukien alle sopivan kokoisen vanerilevyn, joka peitetään hiekalla tai muulla maa-aineksella. Tämän jälkeen kiinnitetään katto tolppiin ja lintuhuvila on valmiina käyttöön.

Valmis lintuhuvila koristaa pihaa ja pitää linnut ruokittuina.

Valmis lintuhuvila koristaa pihaa ja pitää linnut ruokittuina.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20132_33756.jpg
Valokate suojaa taimet paahteelta ja hallalta
Terassin katteeksi valittiin Icopalin valokateAntti ja Eveliina Kallio päättivät hankkia tontin ja talopaketin, jonka voisi viimeistellä juuri oman maun mukaan. Sopiva tontti löytyi Tuusulasta, päiväkodin ja koulun läheisyydestä. Talopaketin perusmallia muokattiin muun muassa nostamalla sisäkattoja ja vaihtamalla terassin päälle tulevan katteen materiaali tiilestä valokatteeksi.Tontti löytyi keväällä 2010, ja rakennusprojekti aloitettiin maaliskuussa 2011. Tällöin käynnistyi pohjan tekeminen. Toukokuussa päästiin asentamaan terassin valokatetta.- Alkuperäisessä suunnitelmassa terassin katteena oli suoraan katosta jatkuva tiilikatteinen lippa. Se olisi aikalailla pimentänyt terassin puoleisia huoneita ja koko oleskelutilaa, kertoo Antti Kallio.Antti Kallio asentaa 30 neliön valokatetta terassilleen timpurinsa kanssa.
20215_70469.jpg
Viikon sisustusidea: Mitä vanhan mosaiikkiparketin rinnalle?
KYSYMYS:Olemme ostaneet 70-luvun kerrostaloasunnon. Olohuoneessa ja eteisessä on siisti mosaiikkiparketti, joka on kellastunut. Kolmessa makuuhuoneessa ja keittiössä on erilaisia muovimattoa. Ajattelimme ensin laittaa kaikki lattiapinnat yhtenäisiksi uudella laminaatilla. Nyt kuitenkin ajatteluttaa parketin peittäminen.Jos säilyttäisimme vanhan parketin, mitä teemme muiden huoneiden lattioiden suhteen? Haittaako, jos ne ovat jotain muuta kuin parkettia tai kuinka ne saisi yhteensopiviksi parketin kanssa? Kellertävä mosaiikkiparketti ei liene kovin muodikasta, mutta jos ostamme sitä myös muihin huoneisiin, niin eihän lattioista sitenkään saa samanväristä, vai saako?
20071_2819.jpg
Me Rakentajat -lehti
Harkitse Me Rakentajat –lehteäMe Rakentajat –lehti on 52-sivuinen, kolmesti vuodessa ilmestyvä rakennusalan erikoislehti. Sen jakelu on 50 000 kpl. Kohderyhmänä ovat aloittavat pientalorakentajat ja remontoijat sekä rakennusalan ammattilaiset; suunnittelijat, viranomaiset ja toteuttajat. Lehdessä on mahdollista olla mukana joko ilmoittajana tai sitten edullisempana ratkaisuna yhtenä kustantajana. Mikäli media kiinnostaa, ota yhteyttä päätoimittaja Raimo Holopaiseen, GSM 044 540 3232
202111_73598.jpg
Millä tiivistät kiukaan hormiliitoksen oikein?
Vanhan saunan kiukaan vaihtaminen sujuu helposti. Hommataan uusi kiuas tai vaihdetaan kiuasmallia kokonaan. Kiuas asentuu paikoilleen muitta mutkitta, mutta millä puilla lämpiävän kiukaan hormi pitäisi tiivistää niin, että se on tehty oikein?
20157_43920.jpg
Robotti-imurit käytännön testissä
TTS Työtehoseura testasi seitsemän robotti-imuria koeolosuhteissa ja viisi kotitaloutta kokeili niitä käytännössä. Imurit olivat parhaimmillaan selkeälinjaisissa, väljästi kalustetuissa tiloissa joissa ei ollut kevyitä tavaroita lattiatasossa. Nurkkien ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli toivomisen varaa. Myös mattojen hapsut, sähköjohdot ja kevyet matot tuottivat roboteille ongelmia. Testitalouksien arvioiden mukaan robotti ei korvaa perinteistä imuria, mutta sopii hyvin ylläpitosiivoukseen ja kiireapulaiseksi.Testin robotti-imurit olivat käyttökokeissa viidessä eri kotitaloudessa. Lisäksi imurit testattiin 60 m2 kokoisessa testitilassa, jossa oli eripaksuisia mattoja, kovaa lattiapintaa, kynnyksiä, portaikko, sokkeloisia tiloja ja oviaukkoja. Käyttömukavuudessa arvioitiin muun muassa imurin eri osien puhdistus, palautuminen telakkaan, imurointiääni, ohjaustaulun käytettävyys, paino, käsiteltävyys sekä käyttöohje.
20115_26129.jpg
Kokkolan messualue kohoaa
Kokkolan asuntomessuihin on aikaa vajaat kaksi kuukautta. Aikataulu asuntomessutyömaalla pitää, vaikka iso urakka onkin vielä tekemättä ja messuaikataulu painaa päälle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton