• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Vaja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.10.2024
200611_698.jpg

Tällä kertaa Tee se itse -osiossa käsitellään yksinkertaisen, mutta lujarakenteisen vajan rakentamista. Vajan rakentamisessa voi käyttää rakennuksilta jääneen ylimääräisen puutavaran, mahdolliset levyt sekä maalit.

Monta käyttömahdollisuutta

Vajaa voidaan käyttää mm. varastona, leikkimökkinä tai vierasmajana. Toisaalta rakentamisen aloittaminen voidaan hyvinkin alkaa juuri vajan rakentamisella, joka voi toimia koko rakentamisen ajan taukotupana sekä työmaakoppina.

Yksinkertainen rakenne

Vajan rakentamista varten löysimme erinomaisen työohjeen Puuinfon ohjesarjasta. Tässä työohjeessa on kahden eri kokoisen vajan ohjeet, 6 m2 ja 10 m2. Vaja pystytetään raudoitettujen peruspilarien päälle, joihin on valun yhteydessä asennettu ankkurointiteräkset kannatinpalkkien kiinnittämistä varten. Kannatinpalkkien ja lattiapalkkien päälle tehdään lattia joko vanerista tai raakaponttilaudasta. Runko pystytetään huomioiden ikkuna ja oviaukkojen paikat. Ikkunoiden ja oven muoto ja koko valitaan ympäristöön sopivaksi. Kattotuolit tehdään lattialla työohjeen mukaisesti. Vesikaton pohja tehdään vanerista tai raakaponttilaudasta, jonka päälle asennetaan kattohuopa. Julkisivuverhous voidaan verhoilla lomalaudoituksella tai julkisivupaneelilla. Sisäpuolelta vajan voi levyttää, paneloida tai jättää sellaiseksi - tulevan käyttötarkoituksen mukaan. Maalaamalla viimeistelet vajan lopullisen ulkonäön!

Varmista lupa-asiat

Rakennuslupaa koskevat asiat on syytä varmistaa jo hankkeen suunnitteluvaiheessa kunnan rakennusvalvonnassa.

Tarkemmat työohjeet ja materiaalilistat:
Puuinfon työohjeet

Rakentaminen
piharakennukset
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20156_43765.jpg
Tee se itse: hiekkalaatikko
Lapset rakastavat hiekkalaatikkoleikkejä ja siksi hiekkalaatikko löytyykin usean lapsiperheen pihasta. Hiekkalaatikon rakentaminen onnistuu helposti myös itse. Näillä tee se itse -ohjeilla saa rakennettua hiekkalaatikon, joka on varustettu kätevällä penkillä / pöydällä. Penkillä voi lepuutella jalkojaan ja se toimii myös oivallisena hiekkakakkujen alustana. Hiekkalaatikon ohjeet ovat 2 m x 2 m kokoiselle hiekkalaatikolle. Hiekkalaatikon ohjeita voi soveltaa sekä oman pihan että käyttötarpeiden mukaan.
200611_843.jpg
Tee se itse - Jäteaitaus
Nyt, kun kevät on lujaa vauhtia tulossa, on hyvä aloittaa piharakenteiden rakentaminen. Rakentamisen voi aloittaa tekemällä vaikka jäteastian ympärille siistin aitauksen. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
20076_5422.jpg
Laiturin piirustukset
Alla olevasta kuvasta näet laiturin piirustukset. Tee se itse -ohjeiden linkistä pääset tutustumaan tarkkoihin mittoihin ja materiaaleihin, joita laiturin piirustukset sisältävät.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
200611_670.jpg
Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
Sytykesipsit ja takkatuli.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton