• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Vaja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200611_698.jpg

Tällä kertaa Tee se itse -osiossa käsitellään yksinkertaisen, mutta lujarakenteisen vajan rakentamista. Vajan rakentamisessa voi käyttää rakennuksilta jääneen ylimääräisen puutavaran, mahdolliset levyt sekä maalit.

Monta käyttömahdollisuutta


Vajaa voidaan käyttää mm. varastona, leikkimökkinä tai vierasmajana. Toisaalta rakentamisen aloittaminen voidaan hyvinkin alkaa juuri vajan rakentamisella, joka voi toimia koko rakentamisen ajan taukotupana sekä työmaakoppina.

Yksinkertainen rakenne


Vajan rakentamista varten löysimme erinomaisen työohjeen Puuinfon ohjesarjasta. Tässä työohjeessa on kahden eri kokoisen vajan ohjeet, 6 m2 ja 10 m2. Vaja pystytetään raudoitettujen peruspilarien päälle, joihin on valun yhteydessä asennettu ankkurointiteräkset kannatinpalkkien kiinnittämistä varten. Kannatinpalkkien ja lattiapalkkien päälle tehdään lattia joko vanerista tai raakaponttilaudasta. Runko pystytetään huomioiden ikkuna ja oviaukkojen paikat. Ikkunoiden ja oven muoto ja koko valitaan ympäristöön sopivaksi. Kattotuolit tehdään lattialla työohjeen mukaisesti. Vesikaton pohja tehdään vanerista tai raakaponttilaudasta, jonka päälle asennetaan kattohuopa. Julkisivuverhous voidaan verhoilla lomalaudoituksella tai julkisivupaneelilla. Sisäpuolelta vajan voi levyttää, paneloida tai jättää sellaiseksi - tulevan käyttötarkoituksen mukaan. Maalaamalla viimeistelet vajan lopullisen ulkonäön!

Varmista lupa-asiat

Rakennuslupaa koskevat asiat on syytä varmistaa jo hankkeen suunnitteluvaiheessa kunnan rakennusvalvonnassa.

Tarkemmat työohjeet ja materiaalilistat:
Puuinfon työohjeet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20088_12259.jpg
Nuhjuisesta kerrostaloyksiöstä suunnitellen trendikäs koti
SisustussuunnitteluaSeurantakohteen kerrostalo-Tähtisilmän yksiön sisustussuunnitelmassa lähtökohtana oli muuttaa pinnoiltaan varsin kehnossa kunnossa olleet tilat nuorelle trendikkääksi ja mukavaksi asunnoksi. Värimaailmaksi muotoutuivat pehmeät valkoisen ja harmaan sävyt, joita tekstiileillä ja huonekaluilla, esim. oranssin tai vihreän ja valkean ja mustan värisillä, voisi helposti raikastaa haluamaansa suuntaan. Yksiöön suunniteltiin pintamateriaalit ja kiintokalusteet. Huonekalut ja valaisimet jäävät tulevan asukkaan harkintaan.
201811_55521.jpg
Säästä rahaa ja hanki puhallusvillat helposti katollesi
Kuten tiedetään, lämmin ilma nousee ylöspäin. Mikäli katto on huonosti eristetty, on lämpövuoto itsestäänselvyys. Katon kautta saattaa poistua jopa viidesosa kodin lämmöstä. Miksi siis heittää selvää rahaa hukkaan?Yläpohjan lisälämmöneristys on helppo tapa lisätä kodin energiatehokkuutta. Samalla on helppo katsastaa yläpohjan tila, sillä lisälämmöneristettä laitettaessa katolla on kuitenkin käytävä, jotta tietää vanhan eristeen paksuuden, tilan ja materiaalin. Kun katolle kiipeää, on hyvä samalla myös katsoa, ovatko lvi-putket kondenssieristettyjä.Jos katosta löytyy höyrynsulussa tai läpivienneissä vuotoja, tulee ne paikantaa. Huonokuntoinen lämmöneriste on parempi poistaa, sillä seasta voi löytyä esimerkiksi hiirenpesiä. Purueristeen päälle paloeristeeksi laitettu hiekka tai sekaeriste on myös parempi poistaa ennen lisälämmöneristystä.
200711_7418.jpg
Nuohousalan keskusliitto 75 v
Kun Suomen nuohoojat järjestäytyivät vuonna 1932, mestarin työnkuvaan kuului hormien ja tulisijojen puhdistaminen. Kuluneen 75 vuoden aikana niin tulisijat kuin hormitkin ovat muuttuneet ja nuohoojan työnkuva on huomattavasti monipuolistunut. Vaativien lämmityskattiloiden lisäksi puhdistetaan myös ilmanvaihtohormeja. Tulisijan käytön turvallisuudesta huolehtiminen ja opastus ovat myös yhä kasvava osa nykyaikaisen nuohoojan työtä.
20205_64693.jpg
Rinnakkaislämmitys toi 1500 euron vuosisäästön
Huoltopalvelualan ammattilainen Jarno Mäkinen puolitti omakotitalonsa energialaskun lämmitysjärjestelmän modernisoinnin myötä. Hybridijärjestelmän sydämenä sykkii nyt öljy, jonka rinnalla toimivat saumattomasti ilmavesilämpöpumppu ja aurinkojärjestelmä.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Väliseinän runko homeessa?
Kysymys:Purimme väliseinää uuden oviaukon tieltä. Osa väliseinässä käytetystä runkopuusta on läpeensä sinistä (pystyrunko), osa on tervettä. Asunnossa onkin ollut ns. mökin hajua. Olisiko kyseessä sinistäjäsienen vaurioittama puu? Pitäisikö puut käsitellä jotenkin, vai vaihtaa?
10_P_118868_1.jpg
Uusi opas antaa välineet esteettömään rakentamiseen
Ympäristöministeriö on tänään julkaissut päivitetyn oppaan esteettömän rakennuksen ja ympäristön suunnittelun tueksi. Suunnittelijoiden, rakennuttajien, rakentajien ja viranomaisten käyttöön laaditun oppaan on kustantanut Rakennustieto Oy.Esteettömässä ympäristössä kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa ja hoitaa asioitaan. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin riippumatta ihmisen toimintakyvystä. Kestävää ja pitkäaikaista käyttöä edistää se, että esteettömät tilat ovat muunneltavissa ihmisten tarpeiden mukaan.Esteetön rakennus ja ympäristö on opas esteettömän liikkumis- ja toimimisympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen. Oppaan pääasiallinen sisältö koskee muita kuin asuinrakennuksia, mutta ohjeita voi soveltaa hyvin myös asuntorakentamiseen. Vaikka kirja perustuu asetusten vaatimustasoon, sen tavoitteena on ohjata suunnittelemaan ja toteuttamaan rakennukset ja niiden ympäristöt vähimmäistasoa paremmin.Nyt julkaistu opas on kokonaan uudistettu painos vuonna 2011 ilmestyneestä samannimisestä julkaisusta. Esteetön rakennus ja ympäristö -oppaan on toimittanut yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä. Alan ammattilaisten ohella teos soveltuu hyvin myös rakennus- ja sisustussuunnittelun oppikirjaksi.Oppaan julkistamistilaisuudessa esiteltiin Helsingin keskustakirjasto Oodia, jonka suunnittelussa esteettömyys on huomioitu alusta pitäen."Etenkin julkisessa rakentamisessa on havahduttu siihen, että esteettömyyden tarkoitus on tuottaa hyviä ja toimivia tiloja kaikille käyttäjille, ei pelkästään erityisryhmille. Toki parannettavaakin vielä on. Toivon, että tämä opas palvelee suunnittelijoita ja toteuttajia konkreettisena työkaluna esteettömyyden huomioimisessa kaikenlaisessa rakentamisessa", Niina Kilpelä sanoo.Opas on julkaistu myös ruotsinkielisenä versiona. Sähköiset versiot ovat ladattavissa ympäristöministeriön verkkosivuilta. Painettua suomenkielistä teosta voi hankkia Rakennustieto Oy:n kautta.Esteetön rakennus ja ympäristö (pdf)Tilaa painettu opas (Rakennustieto Oy)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton