• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee Se Itse - Vaja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.11.2006Päivitetty 12.10.2018
200611_698.jpg

Tällä kertaa Tee se itse -osiossa käsitellään yksinkertaisen, mutta lujarakenteisen vajan rakentamista. Vajan rakentamisessa voi käyttää rakennuksilta jääneen ylimääräisen puutavaran, mahdolliset levyt sekä maalit.

Monta käyttömahdollisuutta


Vajaa voidaan käyttää mm. varastona, leikkimökkinä tai vierasmajana. Toisaalta rakentamisen aloittaminen voidaan hyvinkin alkaa juuri vajan rakentamisella, joka voi toimia koko rakentamisen ajan taukotupana sekä työmaakoppina.

Yksinkertainen rakenne


Vajan rakentamista varten löysimme erinomaisen työohjeen Puuinfon ohjesarjasta. Tässä työohjeessa on kahden eri kokoisen vajan ohjeet, 6 m2 ja 10 m2. Vaja pystytetään raudoitettujen peruspilarien päälle, joihin on valun yhteydessä asennettu ankkurointiteräkset kannatinpalkkien kiinnittämistä varten. Kannatinpalkkien ja lattiapalkkien päälle tehdään lattia joko vanerista tai raakaponttilaudasta. Runko pystytetään huomioiden ikkuna ja oviaukkojen paikat. Ikkunoiden ja oven muoto ja koko valitaan ympäristöön sopivaksi. Kattotuolit tehdään lattialla työohjeen mukaisesti. Vesikaton pohja tehdään vanerista tai raakaponttilaudasta, jonka päälle asennetaan kattohuopa. Julkisivuverhous voidaan verhoilla lomalaudoituksella tai julkisivupaneelilla. Sisäpuolelta vajan voi levyttää, paneloida tai jättää sellaiseksi - tulevan käyttötarkoituksen mukaan. Maalaamalla viimeistelet vajan lopullisen ulkonäön!

Varmista lupa-asiat

Rakennuslupaa koskevat asiat on syytä varmistaa jo hankkeen suunnitteluvaiheessa kunnan rakennusvalvonnassa.

Tarkemmat työohjeet ja materiaalilistat:
Puuinfon työohjeet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_79122.jpg
Puuvalmiiden pintojen käsittelystä: Ikkunat, ovet, pergolat sekä aidat
Ulko-ovet, ikkunanpuitteet pergolat ja aidat ovat jatkuvasti alttiina luonnon elementeille: sade, aurinko, lumi ja UV-säteily. Alttiita turhan aikaiselle rapistumiselle ovat erityisesti etelän puoleiset ovet ja ikkunat sekä talot, joissa räystäät ovet erityisen lyhyet, kuten nykyään on muodikasta. Aidat ja kattamattomat pergolat taas ottavat vastaan kaikki sateet ja lumituiskut. Suojaa siis nämä pinnat hyvin.
201911_61524.jpg
Varastoi polttopuusi oikein
Polttopuiden varastoinnissa on tärkeää pystyä pitämään puut riittävän kuivana, olipa varasto sitten ulkona tai sisällä. Kuiva polttopuu syttyy paremmin, palaminen on tehokkaampaa ja puhtaampaa. Kuivan puun lämpöarvo myös on parempi. Säilyttämiseen liittyy kuitenkin paloturvallisuusasioita.
1874_629265302_2011111112018.jpg
"Kaupungin oikealle laidalle"
… voisi perheen äiti todeta. Äidin unelmana oli palata lapsuuden maisemiin. Kun vielä sopiva tonttikin löytyi, paluu äidin lapsuuden kaupunginosaan on kohta totta. Tulevan kodin paikka on lähellä koulua, päiväkotia sekä isovanhempia. Lisäksi matka keskustaan, lähikauppaan ja vanhempien työpaikoille on lyhyt.Perheellä on asunut kaksikerrosratkaisutalossa ja todennut sen heille sopimattomaksi. Siispä lähdettiin liikkeelle yksikerrosratkaisusta. Sen on todettu olevan käytännön kannalta parempi mm. siivouksen ja talon toimivuuden kannalta. Lisäksi perheen aikuiset totesivat portaiden vievän pinta-alaa molemmista kerroksista.Kastelli-talomalliston talo valikoitui kokemuksen kautta. Aiemmin oli rakennutettu Kastelli-talo. Talo oli muuten toimiva, kerroksia vaan oli liikaa. Talopaketin tilaus, toimitus ja pystytys sujuivat ongelmitta; kun kerran kaikki toimi, miksi vaihtaa riskien pelossa toiseen talotoimittajaan?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Hirsirakenteisen rantasaunan kosteusvaurio?
Kysymys:Saunatilassa on suihku / vesipiste, joka on lahottanut (tummentanut) suihkun takana olevaa hirsipaneeliseinän alaosaa ja lattialaudoitusta. Miten korjaus tulisi tehdä?
20236_82314.jpg
Uutta ilmettä kylpy­huoneeseen valais­tulla peilillä - tutustu uusiin ominaisuuksiin
Kylpyhuoneen keskeisin elementti on peili, joka tuo osaltaan tyyliä tilaan. Muodon ja koon lisäksi Led-valoin varustettu peili vaikuttaa säätyvällä valaistuksellaan tilan tunnelmaan. Vaihtoehtoja ja eri ominaisuuksia kannattaa vertailla ennen hankintaa, jotta peili palvelee parhaiten omia käyttötarpeita ja sopii sisustukseen.
20145_39379.jpg
Osallistu NIBEn kevätkampanjaan
Tehokasta ja ympäristöystävällistä lämmitystä!NIBEn laajasta lämpöpumppuvalikoimasta löydät toimivan, pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellun ratkaisun niin uuteen kuin remontoitavaankin kotiin.Energiakustannukset pienenevät jopa 80% ja saat ekologista lämpöä energiatehokkaasti. NIBEn lämpöpumpuilla vuosihyötysuhde (SCOP) on jopa yli 5! (EN 14825- Cold climate )NIBE laatuun voit aina luottaa!Nyt kannattaa hankkia NIBE maalämpö- tai ilmavesijärjestelmä. KAUPAN PÄÄLLE SONY α3000 JÄRJESTELMÄKAMERA!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton