• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Savustusuuni

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.11.2006Päivitetty 12.10.2018
200611_670.jpg

Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.

Näitä tarvitset savustusuunia varten:


* 1 kpl paksu betonilaatta uunin alustaksi


* 4 kpl 43 x 43cm:n kokoisia hormielementtejä (A, B, C ja D)


* 6 kpl 35 cm pitkiä, 12 mm:n kierretankoja (E, F ja G) sekä mutterit


* 1 kpl 3 mm paksu, 20 x 35 cm:n reikälevy (hiiliarina H)


* 1 kpl 1,5 mm paksu, 29 x 29 cm:n teräslevy (välilevy K)


* 1 kpl 3 mm paksu, 50 x 50 cm:n teräslevy (savupurukaukalo J)


* 1 kpl 50 x 54 cm:n pala 18 mm:n vaneria (katto P)


* 1 ilmanottoventtiili (R)


* 1 paistilämpömittari (U),


* vuorivillaa tai laastia elementtien tiivistämiseen


Katto päälle

Savustusuunin päällä pitää olla kunnollinen katto (P), jotta savu vaikuttaisi uunin yläosassa eikä lämpö pääse karkaamaan. Katto tehdään vanerista ja se täytyy tehdä hieman vinoksi, ettei vesi jää makaamaan sen päälle. Kattolevyn alle tehdään yksinkertainen kehikko, jotta katto ei olisi suorassa kosketuksessa ripustuskoukkuihin.

Osaluettelo:
A ensimmäinen (alin) elementti
B toinen elementti
C kolmas elementti
D neljäs (ylin) elementti
E kierretangot 2 kpl
F kierretangot 2 kpl
G kierretangot 2 kpl
H hiiliarina
J savustuspurukaukalo
K välilevy
P katto
R ilmanottoventtiili
U paistilämpömittari

Kuvan mitat ovat senttimetreinä

Elementtien välien tiivistäminen voidaan tehdä vuorivillasuikaleiden tai laastin avulla.

Betonilaatta alle
Savustusuunin alle on hyvä laittaa betonilaatta, jonka suuruiselta alueelta pintamaa poistetaan ja tasataan.

Savustusuunin rakentaminen

Elementti A (alin)


Alimpaan elementtiin (A) tehdään aukko ilmaventtiiliä (R) varten ja venttiili asennetaan paikalleen ruuveilla. Seuraavaksi merkitään kierretankojen (E) paikat 30 cm välein ja noin 5 cm etäisyydelle elementin (A) yläreunasta.Tankojen varaan ripustetaan hiiliarina (H) joka on taivutettu reikälevystä. Hiiliarinan tulee olla ainakin 3 mm paksua teräslevyä. Savustuspuru tarvitsee oman kaukalonsa (J) suhteellisen lähelle lämmönlähdettä. Savustuspurukaukalo on myöskin tehty 3 mm paksusta, 50 x 50 cm kokoisesta teräslevynkappaleesta. Sen reunat taivutetaan 5 cm:n matkalta ylöspäin, jotteivät purut leviäisi ympäriinsä.

Elementti B

Ritilöiden ja levyjen kannatintangot upotetaan elementtiin (B). Ensin tankoja varten porataan elementin (B) toiseen sisäsivuun 3,5 cm syvä, Ø 14 mm, reikä. Vastakkaiselle sivulle porataan 1,5 cm syvä reikä. Kierretangolle kierretään mutteri vastaavalle etäisyydelle, jolloin se ei luista liian pitkälle ja osoittaa missä kohdassa tanko on. Elementtiin (B) tehdään luukku, sahaamalla siitä yksi sivu pois. Sahatusta sivusta saadaan luukku kiinnittämällä siihen kunnon ovisaranat. Ylimmäinen sarana sovitetaan 2,0 cm etäisyydelle elementin yläreunasta ja alasarana 6,0 cm etäisyydelle alanurkasta. Aseta luukku paikalleen, sovita toisten sarananpuolikkaiden paikat ja kiinnitä luukku elementtiin.

Elementti C

Asenna kaksi tankoa (F) kolmannen elementin (C) sisään. Niiden varaan tulee välilevy (K), johon tippuu savustettavasta ruoka-aineesta lähtevä neste ja se toimii samalla savustustilan pohjana.

Elementti D (ylin)

Neljäs elementti ( D) tiivistetään paikalleen. Sen yläreunaan kiinnitetään kaksi kierretankoa (G). Tankojen etäisyys yläreunasta on noin 10 cm. Tankojen varaan voi ripustaa savustettavan kalan ripustuskoukkuja. Savustustilaan voidaan asentaa myös paistilämpömittari (U), 5 cm etäisyydelle elementin alareunasta.

Eikun valmistamaan savustettuja herkkuja!

Eikun valmistamaan savustettuja herkkuja!

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_64127.jpg
Ostajan ennakkotarkastusvelvollisuus kiinteistön kaupassa
Kiinteistön kaupassa myyjä on velvollinen antamaan ennen kauppaa ostajalle kiinteistöstä ja sillä sijaitsevista rakennuksista ne tiedot, jotka hän on tiennyt tai hänen olisi pitänyt tietää. Myyjän tuleekin kertoa tiedot, jotka tyypillisesti vaikuttavat kiinteistön arvoon. Myyjän tiedonantovelvollisuudesta huolimatta ostaja ei voi luottaa pelkästään myyjän antamiin tietoihin, vaan hänen on ennen kauppaa itse tarkastettava tai tarkastutettava kiinteistö.Ostajan ennakkotarkastusvelvollisuudesta kiinteistönkaupassa on säädetty maakaaressa (2:22§). Lain mukaan ostaja ei saa laatuvirheenä vedota seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä. Ostajalla ei ole velvollisuutta ilman erityistä syytä tarkistaa myyjän kiinteistöstä antamien tietojen paikkansapitävyyttä eikä ulottaa tarkastusta seikkoihin, joiden selvittäminen edellyttää teknisiä tai muita tavanomaisesta poikkeavia toimenpiteitä.Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. Yleisesti voidaan pitää ostajan itsensä suorittamaa tarkastusta riittävänä, kun hän on noudattanut tarkastuksessa tavanomaista huolellisuutta. Erityistä rakennusalan ammattitaitoa tarkastukseen ei pääsääntöisesti vaadita.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tarjouslomakkeet, yksikköhintaluettelot
Toimenpiteet:Rakennuttajatehtävistä vastaava laatii urakkakohtaiset tarjouslomakkeet ja yksikköhintaluettelot. Tarjouslomakkeissa otetaan huomioon urakkakohtaisesti tarjoushinnan erittelytarve.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö ja erikoissuunnittelijatDokumentit:Tarjouslomakkeet ja yksikköhintaluettelot.Hyväksyntä:Projektipäällikkö
20236_61134.jpg
Luonnollinen puutalo hengittävällä puukuidulla
Kastellin talomalleihin saa halutessaan luonnollisen puukuitueristeen - Kastelli Green™, jonka myötä kotisi on aito ja ekologinen puutalo, jonka koko eristerakenne on puuta.
20072_3456.jpg
Icopal Fastlock Uni
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
201212_33254.jpg
Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille
Weberistä on tullut lattia-alan ykkösnimi siksi, että toimitamme kokonaisratkaisuja, emme pelkkiä tuotteita. Haluamme, että saat kattavan lattiaratkaisun, jolla on haluamasi ominaisuudet.
20131_33386.jpg
KNX-taloautomaatio tuo rakennukseen mukavuutta, yksilöllisyyttä, turvallisuutta ja energiansäästöä
Ohjelmoitava ABB KNX-taloautomaatiojärjestelmäOhjelmoitava KNX-taloautomaatiojärjestelmä suunnitellaan yksilöllisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Järjestelmä ohjaa lämmitystä, ilmanvaihtoa ja valaistusta energiatehokkaasti ennalta asetettujen tilanteiden mukaisesti.KNX-taloautomaatiossa on monipuolisia toimintoja, jotka helpottavat ja tuovat turvallisuutta asumiseen. Tässä joitakin vinkkejä:Kotona/poissa -toimintoVain yhdellä painalluksella saa monta toimintoa. Kotiin tultaessa valot syttyvät vaikkapa eteiseen, keittiöön ja käytäviin. Samalla kaikki halutut pistorasiat voidaan laittaa päälle ja ilmanvaihto palautuu normaaliin tilaan, kun poissa ollessa se on ollut minimissä. Kotoa lähdettäessa poissa-toiminnolla saadaan valot sammumaan ja halutut pistorasiat pois päältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton