• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse - Hiekkalaatikko

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.09.2020
20156_43765.jpg

Hiekkalaatikko on helppo rakentaa myös itse.

Lapset rakastavat hiekkalaatikkoleikkejä ja siksi hiekkalaatikko löytyykin usean lapsiperheen pihasta. Hiekkalaatikon rakentaminen onnistuu helposti myös itse. Näillä tee se itse -ohjeilla saa rakennettua hiekkalaatikon, joka on varustettu kätevällä penkillä / pöydällä. Penkillä voi lepuutella jalkojaan ja se toimii myös oivallisena hiekkakakkujen alustana. Hiekkalaatikon ohjeet ovat 2 m x 2 m kokoiselle hiekkalaatikolle. Hiekkalaatikon ohjeita voi soveltaa sekä oman pihan että käyttötarpeiden mukaan.

Info

Info

Tarvikkeet ja työkalut hiekkalaatikon rakentamiseen

Tarvikkeet:

  • Höylättyä lautaa n. 36 m (21x95 mm tai 28x95 mm)
  • 8 kpl pystytolpat 50x100, h= 500 mm
  • Vaakatuet 50 x 100
  • Hiekkaa
  • Suodatinkangasta

Työkalut:
  • vatupassi
  • saha / sirkeli
  • nuija

Hiekkalaatikon sijoitus

Suorassa auringonpaahteessa lasten ei ole hyvä puuhastella. Sijoita laatikko siten, että puut varjostaisivat laatikkoa keskipäivän auringonpaahteelta. Toisaalta olisi suotavaa, että keittiön ikkunasta tai terassilta on hyvä näkyvyys hiekkalaatikolle.

Hiekkalaatikon pohjustus

Hiekkalaatikon pohjalle kannattaa laittaa suodatinkangas, jotta hiekka ei pääse sekoittumaan alla olevaan maa-ainekseen. Jos hiekkalaatikko sijoitetaan nurmikentälle, hyvä idea on sorastaa hiekkalaatikon ympärys. Näin kenkien mukana kulkeva hiekka ei kulkeudu nurmikentälle.

Muottien teko

Aloita hiekkalaatikon teko sivumuoteilla. Sahaa pystytolpat n. 500 mm:n pituisiksi. Aja sirkelillä pystytolppien päät nuolen näköiseksi. Kokoa kaksi muottia, joissa on kuvan mukaisesti kolme pystytukea, sekä kaksi muottia, joissa on vain keskellä yksi pystytuki.

200611_686.jpg

Hiekkalaatikon kokoaminen

- Kokoa hiekkalaatikon muotit kehikoksi suoran alustan päällä (samanlaiset muotit vastakkain, kiinnitys kulmista).
- Tarkista ristimitta.
- Kaiva hiekkalaatikolle varattuun paikkaan urat muottien alle (esim. 10x10 cm ).
- Sijoita kehikko sille kaivettuihin uriin.
- Nuiji kevyesti pystytukien kohdalta, jotta tolpista jää jäljet maahan. Ota kehikko pois.
- Syvennä maata pystytukien kohdalta esim. rautakangella.
- Nosta kehikko paikoilleen.
- Nuiji varovasti laatikko paikoilleen. Tarkista ristimitta.
- Täytä urat esim. soralla.

Sahaa puutavarasta 50x100mm oikean pituiset vaakatuet penkille. Asenna vaakatuet siten, että vaakatuki jää pystytolppien yläreunasta laudan paksuuden verran alle. Kiinnitä vaakatuet.

200611_687.jpg

Penkin laudoitus

Penkin laudoitus kannattaa aloittaa nurkasta. Jotta saat ensimmäisen laudan tarpeeksi lähelle nurkkaa, lovea tarvittaessa lautaa hieman pystytolpan tieltä pois. Hyvä laudoituksen väli on perinteinen kirvesmiehen kynän paksuus. Voit myös sahata "mittatikun", jonka asetat lautojen väliin asennuksen ajaksi. Näin väleistä tulee tasaiset.
Viimeistele hiekkalaatikon reunat asentamalla päälilaudat kuvan mukaisesti.

200611_688.jpg
200611_689.jpg

Hiekkalaatikon hiekka

Hiekkalaatikkoleikit kruunaa oikeanlainen hiekkalaatikon hiekka. Hiekkalaatikko hiekan tulee olla tarpeeksi hienojakoista. Täydellisten hiekkakakkujen onnistumisen salaisuus on hiekan hyvä tiivistyminen. Lapsiperheiden suosikilla, Ruduksen Leikkihiekalla, on hiekkakakkutakuu!

Lue lisää pihan kiviaineksista

Hyvillä ohjeilla hiekkalaatikon rakentaminen sujuu kuin leikki.
Hyvillä ohjeilla hiekkalaatikon rakentaminen sujuu kuin leikki.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20099_18646.jpg
Monipuoliset Kastelli-ratkaisut
Tutustu Kastellin rakentamistapaan, monipuolisiin talomallistoihin ja mahdollisuuksiin valita talopaketti eri valmiusasteilla peruspaketista muuttovalmiiksi asti. Kastelli-järjestelmä tarjoaa joustavan tavan toteuttaa nykyaikainen pientalo. Vaihtoehtoja on useita. Erilaisia valmiusasteita peruspaketista muuttovalmiiseen ja ratkaisuja löytyy myös pienemmälle budjetille. Seuraavassa esimerkkejä vaihtoehdoista.
20219_72289.jpg
Uusi akkukäyttöinen märkä-kuivaimuri testissä
Koekäytössä ollut akkuimuri osoittautui heti korvaamattomaksi apulaiseksi. Verstaassa, veneellä ja keittiössä imuri tekee juuri sen minkä lupaa: siivoaa niin märän kuin kuivan sotkun.
20083_9511.jpg
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan!
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Valmiiksi rakennettu ValmisHuvila on markkinajohtaja Kastellin vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin ValmisHuvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun.Tapahtumia ympäri Suomen!Tervetuloa tutustumaan Kastellin ValmisHuvilapäiville. Katso tapahtumat tästä
20111_24020.jpg
Mistä kellareiden ongelmat syntyvät
Kellareiden sisä- ja ulkopuolinen kosteusrasitusKarkeasti jaettuna kellarien ongelmat johtuvat kahdesta syystä: alkuperäisen rakenteen puutteista nykyiseen vaatimustasoon nähden tai asiantuntemattomista korjauksista. Kosteus-, laho- ja homevaurioita esiintyy usein tiiviiden pintamateriaalien taustapuolella ja puuosissa.Rintamamiestalojen kellarien rakenteet ovat yksinkertaisia. Seinärakenteet on pinnoitettu vesihöyryä läpäisevillä materiaaleilla ja maasta tuleva kosteus pääsee vapaasti haihtumaan kellaritilaan. Vuosikymmenten myötä kellaritiloille asetettavat tekniset ja viihtyvyysvaatimukset ovat kasvaneet, samoin mm. kosteusrasitus on lisääntyneen vedenkäytön myötä kasvanut jopa monisatakertaiseksi.Vanhojen rakenteiden ominaisuudet eivät enää vastaa muuttuneita vaatimuksia. Myös rakenteiden vaurioituminen kuten pakkasrapautuminen tai materiaalin tekninen vanheneminen voivat aiheuttaa riskejä ja ongelmia. Näin voi olla esimerkiksi vanhuuttaan kovettuneiden ja halkeilleiden bitumieristeiden kohdalla.
20213_69415.jpg
Sähköistys mukavuustasolle myös loma-asunnossa
Vapaa-ajan asuminen on muuttunut viime vuosina ainakin loma-asuntojen sijainnin ja varustelutason osalta. Nykyään halutaan vapaa-ajan asunnot lähelle vaikkapa laskettelurinteitä tai golfkenttiä. Myös etätyöskentely on siirtynyt mökeille Ja kaiken tasoiset mökit tekevätkin nyt kauppansa juuri etätyöskentelytarkoituksiin. Iso osa mökeistä kaipaa kuitenkin pientä päivitystä, ennen kuin ne soveltuvat etätyöskentelyyn.
20071_2983.jpg
Rakennusalan ammatit
RakennusmiesRakennusmiehen tulee hallita lähes kaikki työmaalla tehtävät työvaiheet betonivalusta aina loppuviimeistelyihin asti. Raskaimpien töiden osalta työmaalla olevat nosturit ja muut koneet ja laitteet kuitenkin keventävät rakennusmiehen työtä. Työ vaatii silti hyvää fysiikkaa ja luovaa ongelmanratkaisukykyä.Koulutusrakennusalan perustutkinto ammattioppilaitoksessa talonrakennusalan ammatti- ja erikoisammattitutkinto oppisopimus

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton