• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse - Hiekkalaatikko

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.11.2006Päivitetty 30.09.2020
20156_43765.jpg

Hiekkalaatikko on helppo rakentaa myös itse.

Lapset rakastavat hiekkalaatikkoleikkejä ja siksi hiekkalaatikko löytyykin usean lapsiperheen pihasta. Hiekkalaatikon rakentaminen onnistuu helposti myös itse. Näillä tee se itse -ohjeilla saa rakennettua hiekkalaatikon, joka on varustettu kätevällä penkillä / pöydällä. Penkillä voi lepuutella jalkojaan ja se toimii myös oivallisena hiekkakakkujen alustana. Hiekkalaatikon ohjeet ovat 2 m x 2 m kokoiselle hiekkalaatikolle. Hiekkalaatikon ohjeita voi soveltaa sekä oman pihan että käyttötarpeiden mukaan.

Info

Info

Tarvikkeet ja työkalut hiekkalaatikon rakentamiseen

Tarvikkeet:

  • Höylättyä lautaa n. 36 m (21x95 mm tai 28x95 mm)
  • 8 kpl pystytolpat 50x100, h= 500 mm
  • Vaakatuet 50 x 100
  • Hiekkaa
  • Suodatinkangasta

Työkalut:
  • vatupassi
  • saha / sirkeli
  • nuija

Hiekkalaatikon sijoitus

Suorassa auringonpaahteessa lasten ei ole hyvä puuhastella. Sijoita laatikko siten, että puut varjostaisivat laatikkoa keskipäivän auringonpaahteelta. Toisaalta olisi suotavaa, että keittiön ikkunasta tai terassilta on hyvä näkyvyys hiekkalaatikolle.

Hiekkalaatikon pohjustus

Hiekkalaatikon pohjalle kannattaa laittaa suodatinkangas, jotta hiekka ei pääse sekoittumaan alla olevaan maa-ainekseen. Jos hiekkalaatikko sijoitetaan nurmikentälle, hyvä idea on sorastaa hiekkalaatikon ympärys. Näin kenkien mukana kulkeva hiekka ei kulkeudu nurmikentälle.

Muottien teko

Aloita hiekkalaatikon teko sivumuoteilla. Sahaa pystytolpat n. 500 mm:n pituisiksi. Aja sirkelillä pystytolppien päät nuolen näköiseksi. Kokoa kaksi muottia, joissa on kuvan mukaisesti kolme pystytukea, sekä kaksi muottia, joissa on vain keskellä yksi pystytuki.

200611_686.jpg

Hiekkalaatikon kokoaminen

- Kokoa hiekkalaatikon muotit kehikoksi suoran alustan päällä (samanlaiset muotit vastakkain, kiinnitys kulmista).
- Tarkista ristimitta.
- Kaiva hiekkalaatikolle varattuun paikkaan urat muottien alle (esim. 10x10 cm ).
- Sijoita kehikko sille kaivettuihin uriin.
- Nuiji kevyesti pystytukien kohdalta, jotta tolpista jää jäljet maahan. Ota kehikko pois.
- Syvennä maata pystytukien kohdalta esim. rautakangella.
- Nosta kehikko paikoilleen.
- Nuiji varovasti laatikko paikoilleen. Tarkista ristimitta.
- Täytä urat esim. soralla.

Sahaa puutavarasta 50x100mm oikean pituiset vaakatuet penkille. Asenna vaakatuet siten, että vaakatuki jää pystytolppien yläreunasta laudan paksuuden verran alle. Kiinnitä vaakatuet.

200611_687.jpg

Penkin laudoitus

Penkin laudoitus kannattaa aloittaa nurkasta. Jotta saat ensimmäisen laudan tarpeeksi lähelle nurkkaa, lovea tarvittaessa lautaa hieman pystytolpan tieltä pois. Hyvä laudoituksen väli on perinteinen kirvesmiehen kynän paksuus. Voit myös sahata "mittatikun", jonka asetat lautojen väliin asennuksen ajaksi. Näin väleistä tulee tasaiset.
Viimeistele hiekkalaatikon reunat asentamalla päälilaudat kuvan mukaisesti.

200611_688.jpg
200611_689.jpg

Hiekkalaatikon hiekka

Hiekkalaatikkoleikit kruunaa oikeanlainen hiekkalaatikon hiekka. Hiekkalaatikko hiekan tulee olla tarpeeksi hienojakoista. Täydellisten hiekkakakkujen onnistumisen salaisuus on hiekan hyvä tiivistyminen. Lapsiperheiden suosikilla, Ruduksen Leikkihiekalla, on hiekkakakkutakuu!

Lue lisää pihan kiviaineksista

Hyvillä ohjeilla hiekkalaatikon rakentaminen sujuu kuin leikki.

Hyvillä ohjeilla hiekkalaatikon rakentaminen sujuu kuin leikki.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20112_24194.jpg
ASTA Rakentaja kutsuu messuilemaan
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-hallissa 11.–13.2.2011 järjestettävillä Asta Rakentaja -messuilla keskitytään jälleen rakentamiseen, remontointiin ja asumisen teemoihin. Näytteilleasettajien osastoilla, teema-alueilla, seminaareissa, tietoiskuissa ja työnäytöksissä esitellään käytännönläheisesti rakentamisen ja remontoinnin ideoita sekä pureudutaan alan ajankohtaisiin aiheisiin.
20084_10150.jpg
Tulikiven vuolukivigrilleillä
Kesäjuhlien keskipiste G160, pyöreä vuolukivigrilli, jolla loihdit kesäherkut koko perheelle ja autokuormalliselle kesävieraita. Tämä rakkaus ei ruostu. Se kestää hallayöt ja talvimyräkät. Toimii grillihiilillä ja puulla.Järeä vaihtoehto G720 tosigrillaajalle. Grilliherkut kypsennetään ritilällä tai vuolukivilaatalla. Toimii grillihiilillä ja puulla.Grillit toimitetaan tarvikepakettina.Lisätietoa Tulikiven grilleistä...
20204_64131.jpg
Mitä laki sanoo naapureista?
Mitä saa tehdä naapurin omenapuulle, jonka oksat varjostavat ikävästi auringonvalon pääsyn olohuoneeseen? Entä sen juurille, kun ne kulkevat aikomasi kasvimaan kohdalla? Naapurisopu rikkoutuu silloin tällöin näiden kysymysten äärellä. Kuka on oikeassa ja mitä voi tehdä? –Toisaalta on niin, että vaikka noudattaa lakia ja on sinänsä oikeassa, naapurisopu voi rikkoontua siitä huolimatta. Usein onkin paras vaihtoehto luopua joistakin oikeuksista kuin saada naapurista vihamies! Asiasta säätää vuonna 1920 säädetty laki eräistä naapuruussuhteista. Laki on iästään huolimatta relevantti moniin tämänkin päivän ongelmiin. –Toki monesta muustakin laista löytyy säännöksiä, jotka voivat säätää asiasta. Tässä on perehdytty ainoastaan naapuruussuhdelain säännöksiin.
20138_36009.jpg
Uuden sukupolven lämpöpumppu saneeraukseen ja uudisrakentamiseen
NIBE™F750NIBE F750 on täydellinen poistoilmalämpöpumppu uudisrakennuksiin ja vanhoihin omakotitaloihin tai vastaaviin.NIBE F750 on poistoilmalämpöpumppu, jossa on sisäänrakennettu tasavirtapuhallin sekä lämminvesivaraaja, joka on suojattu korroosiolta kuparilla. Sisäänrakennettu sähkövastus toimii lisälämmönlähteenä tarpeen mukaan.Lämpöpumppu ottaa talteen poistoilmassa olevaa energiaa ja käyttää sitä talon lämmitykseen, mikä pienentää lämmityskustannuksia merkittävästi. Yksikkö huolehtii talon ilmanvaihdosta sekä lämmittää lämmitys- ja käyttöveden. NIBE F750 sopii matalalämpötilamitoitettuihin lämpöpatteripiireihin ja/tai lattialämmitykseen.Lämpöpumpun toimintaperiaatteena on vaihteleva lauhdutus ja siksi kattilaosassa on 25 litran lämmöntasaussäiliö.Lue lisää NIBE F1345:stä kohdasta NIBE-maalämpöpumput
20078_6356.jpg
Lumon lasiterassit
Lumon lasiterassit tuottavat iloa kaikkina vuoden aikoina. Aurinko paistaa lasiterassilla syksyllä lämpimämmin. Saunan jälkeen lumista maisemaa on komea katsella lasin läpi. Puhumattakaan siitä, että kevät saapuu lasiterassille aikaisemmin.Vaivaton avattavuus saa lasikuistin elämään päivittäin. Lasien ansiosta terassi pysyy puhtaana, terassi voi toimia vaatteiden tuuletustilana ja pyykkien kuivatustilana. Lasitetulla terassilla voi nukuttaa lapsia vaunuissa ja se voi toimia vaikkapa ulkoiluvälinevarastona. Lisäksi lasiterassilla on käyttöä myös talvisin. Se mahdollistaa kalusteiden säilytyksen talviaikaan niin, että ne säilyvät hyvinä kevättä odottaen. Joulukuusi, kynttilät ja lyhdyt voidaan sijoittaa lasiterassille luomaan tunnelmaa ja ilahduttamaan pimeänä vuodenaikana.
20156_43619.jpg
Omakotitalo yhteisvoimin ryhmärakentamisella
Ryhmärakentaminen tarjoaa erilaisen tavan rakentaa. Asuntomessuilla Vantaalla toteutetaan 6 omakotitaloa ryhmärakentamisen periaatteella. Näistä kohteista 3 avaa ovensa messuvieraille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton