• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse - Hiekkalaatikko

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.11.2006Päivitetty 30.09.2020
20156_43765.jpg

Hiekkalaatikko on helppo rakentaa myös itse.

Lapset rakastavat hiekkalaatikkoleikkejä ja siksi hiekkalaatikko löytyykin usean lapsiperheen pihasta. Hiekkalaatikon rakentaminen onnistuu helposti myös itse. Näillä tee se itse -ohjeilla saa rakennettua hiekkalaatikon, joka on varustettu kätevällä penkillä / pöydällä. Penkillä voi lepuutella jalkojaan ja se toimii myös oivallisena hiekkakakkujen alustana. Hiekkalaatikon ohjeet ovat 2 m x 2 m kokoiselle hiekkalaatikolle. Hiekkalaatikon ohjeita voi soveltaa sekä oman pihan että käyttötarpeiden mukaan.

Info

Info

Tarvikkeet ja työkalut hiekkalaatikon rakentamiseen

Tarvikkeet:

  • Höylättyä lautaa n. 36 m (21x95 mm tai 28x95 mm)
  • 8 kpl pystytolpat 50x100, h= 500 mm
  • Vaakatuet 50 x 100
  • Hiekkaa
  • Suodatinkangasta

Työkalut:
  • vatupassi
  • saha / sirkeli
  • nuija

Hiekkalaatikon sijoitus

Suorassa auringonpaahteessa lasten ei ole hyvä puuhastella. Sijoita laatikko siten, että puut varjostaisivat laatikkoa keskipäivän auringonpaahteelta. Toisaalta olisi suotavaa, että keittiön ikkunasta tai terassilta on hyvä näkyvyys hiekkalaatikolle.

Hiekkalaatikon pohjustus

Hiekkalaatikon pohjalle kannattaa laittaa suodatinkangas, jotta hiekka ei pääse sekoittumaan alla olevaan maa-ainekseen. Jos hiekkalaatikko sijoitetaan nurmikentälle, hyvä idea on sorastaa hiekkalaatikon ympärys. Näin kenkien mukana kulkeva hiekka ei kulkeudu nurmikentälle.

Muottien teko

Aloita hiekkalaatikon teko sivumuoteilla. Sahaa pystytolpat n. 500 mm:n pituisiksi. Aja sirkelillä pystytolppien päät nuolen näköiseksi. Kokoa kaksi muottia, joissa on kuvan mukaisesti kolme pystytukea, sekä kaksi muottia, joissa on vain keskellä yksi pystytuki.

200611_686.jpg

Hiekkalaatikon kokoaminen

- Kokoa hiekkalaatikon muotit kehikoksi suoran alustan päällä (samanlaiset muotit vastakkain, kiinnitys kulmista).
- Tarkista ristimitta.
- Kaiva hiekkalaatikolle varattuun paikkaan urat muottien alle (esim. 10x10 cm ).
- Sijoita kehikko sille kaivettuihin uriin.
- Nuiji kevyesti pystytukien kohdalta, jotta tolpista jää jäljet maahan. Ota kehikko pois.
- Syvennä maata pystytukien kohdalta esim. rautakangella.
- Nosta kehikko paikoilleen.
- Nuiji varovasti laatikko paikoilleen. Tarkista ristimitta.
- Täytä urat esim. soralla.

Sahaa puutavarasta 50x100mm oikean pituiset vaakatuet penkille. Asenna vaakatuet siten, että vaakatuki jää pystytolppien yläreunasta laudan paksuuden verran alle. Kiinnitä vaakatuet.

200611_687.jpg

Penkin laudoitus

Penkin laudoitus kannattaa aloittaa nurkasta. Jotta saat ensimmäisen laudan tarpeeksi lähelle nurkkaa, lovea tarvittaessa lautaa hieman pystytolpan tieltä pois. Hyvä laudoituksen väli on perinteinen kirvesmiehen kynän paksuus. Voit myös sahata "mittatikun", jonka asetat lautojen väliin asennuksen ajaksi. Näin väleistä tulee tasaiset.
Viimeistele hiekkalaatikon reunat asentamalla päälilaudat kuvan mukaisesti.

200611_688.jpg
200611_689.jpg

Hiekkalaatikon hiekka

Hiekkalaatikkoleikit kruunaa oikeanlainen hiekkalaatikon hiekka. Hiekkalaatikko hiekan tulee olla tarpeeksi hienojakoista. Täydellisten hiekkakakkujen onnistumisen salaisuus on hiekan hyvä tiivistyminen. Lapsiperheiden suosikilla, Ruduksen Leikkihiekalla, on hiekkakakkutakuu!

Lue lisää pihan kiviaineksista

Hyvillä ohjeilla hiekkalaatikon rakentaminen sujuu kuin leikki.
Hyvillä ohjeilla hiekkalaatikon rakentaminen sujuu kuin leikki.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20165_46425.jpg
Huoleton maalämpöjärjestelmä
Auringon säteilyn tuottama lämpö ulottuu Suomessa noin 15 metrin syvyyteen. Suurin osa maalämpöpumpulla saadusta lämmöstä on kuitenkin geotermistä eli maansisäistä lämpöä. Suomen oloissa geoterminen lämpö tuottaa 200 m syvyydessä noin kuuden asteen lämpötilan. Asentamalla taloon maalämpöjärjestelmän, pääsemme käsiksi tuohon ehtymättömään, uusiutuvaan ja saasteettomaan lämpövarastoon.
20147_40156.jpg
Rakentamisilmoitus – kotitalouksien ilmoitusvelvollisuus
Kotitalouksien on 1.7.2014 lähtien ilmoitettava Verohallinnolle tiedot kaikista ostamistaan rakennusluvan alaisista töistä.
201710_50610.jpg
Ekohumlantie, Porvoo
Klassinen, kartanotyylinen omakotitalo, jonka harja-/mansardikatto sai modernin betonitiilikatteenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKesällä uudet omistajat saaneen tyylikkään, vuonna 1988 valmistuneen porvoolaistalon betonitiilikatto oli remontoitava, sillä sen aikanaan tavanomainen ratkaisu, muovinen aluskate, oli jo monin paikoin pahasti repeillyt. Vanhat Ormaxin Mahti -betonikattotiilet sen sijaan olivat vielä ehjät.
20073_4276.jpg
Luonnonkivi sisustuksessa
Luonnonkivi henkii ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle. Luonnonkivi on erittäin käytännöllinen materiaali kodin eri pinnoille.Lisätietoa luonnonkivistä...
20154_43072.jpg
Löylyn henki kuntoon venttiilein
Saunaa remontoidessaSaunaa remontoidessa joudutaan monien valintojen eteen. Valitaan kiuas, laudemateriaali, seinien, katon ja lattian materiaalit sekä sävyt. Valinnat ovat usein kalliitakin. Kaiken kaikkiaan haluamme viihtyä ja nauttia saunomisesta. Kuitenkin liian usein löylyä ottaessa tuntuu kuin happi loppuisi ja alkaa ahdistaa.
1426_258570227_201031295635.jpg
Reiätön valokate on tiivis sateensuoja
Klik! ja tiivistä tuli. Fastlock-valokate asennetaan putkisaumakiinnityksellä, jolloin ruuvireikiä läpi katteen ei tarvita. Valokate valmistetaan polykarbonaatista, joka säilyttää kirkkautensa vuodesta toiseen. Valokate soveltuu terassien ja autokatosten kattamiseen - miksei myös sisääntulokatoksen.Fastlock Canopy on samaa materiaalia kuin valokate. Kaarevan muotonsa ansiosta voit tehdä sillä ovikatoksen, jonka päälle ei lumi keräänny.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton