• Etusivu
  • DIY

Tee se itse - lintulauta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.11.2006Päivitetty 30.10.2023
202210_79659.jpg

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi. Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin!

Lintujen ruokinta-automaatti

Materiaaliksi automaattiin voi käyttää ns. tuuman vahvuista ja kuusi tuumaa leveää lautaa, joko sellaisenaan tai höylättynä sekä ohuehkoa 6,5 – 12 mm paksua vaneria. Raakalaudan mitat ovat esim. kuusilautaa käytettäessä 22 * 150 mm, vastaava löylätty/mitallistettu kuusilauta on kooltaan 18 * 145 mm. Materiaalimenekki on varsin vähäinen. Pisin yhtenäinen laudan kappale on noin 33 cm pitkä. Ruokinta-astian pohjalevy reunustetaan höylätyllä listalla. Puutavaran ja vanerin lisäksi tarvitaan kaksi saranaa ja rautalankaa. Tarvittaessa saranat voidaan valmistaa vaikkapa nahkasuikaleista ja rautalankakin voidaan korvata ohuella nailon-narulla.

Työkaluiksi tarvitaan saha, vasara, mitta ja höylä tai puukko, viisteiden tekemistä/viimeistelyä varten. Kuten lähes kaikkiin puutöihin, kannattaa tähänkin varata vähän hiontapaperia käden ulottuville.

Ruokinta-automaatin valmistaminen

Valmistaminen aloitetaan mittaamalla ja piirtämällä lauta-aihioihin oheisen kuvan mukaiset kappaleet, jotka tämän jälkeen sahataan merkintöjen mukaisesti. Ruokinta-automaatin kasaus aloitetaan pohjalevystä, josta edetään kohti kattoa. Pohjalevyn jälkeen kiinnitetään päädyt ja niiden väliin tuleva palkki (esimerkiksi 18 * 18 mm höylätty lista). Sivuille tulevat vanerilevyt naulataan tai ruuvataan kiinni päätyihin.

200611_696.jpg

Lopuksi rakennetaan katto. Katon rakentamisen yhteydessä kiinnitetään myös ripustukseen tarvittavat rautalangat. Toinen puoli katosta naulataan kiinni päätyihin ja toinen puoli jätetään saranoiden varaan siementen täyttöaukoksi.

200611_697.jpg

Viimeistely ja variaatiot

Pintakäsittelyä kannattaa miettiä. Linnut tuskin ovat kovin "säseriä" ja tottuvat aikaa myöden, mutta neutraali luonnon mukainen väritys olisi hyvä. Pintakäsittelyainetta ei myöskään saisi liueta ruokaan. Kyljessä olevat vanerit tai ainakin toisen niistä voi korvata läpinäkyvällä muovilevyllä tai lasilla, jotta ruuan vähenemistä on helppo seurata. Muovilevy voidaan kiinnittää runkoon ruuveilla, ja lasilevy esimerkiksi silikonilla.

DIY
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Valaistu terassi
Pihapiirivalaistusvinkit Rakentajan valo-oppaasta
Vaikka kesä vasta tekeekin tuloaan ja ilmat alkavat lämmetä vähitellen, kannattaa pihavalaistuksen suunnittelu aloittaa jo hyvissä ajoin.Airam pihavalaisinmallisto koostuu kokonaisuuksista, jotka sopivat erilaisiin pihapiireihin. Valaisimet soveltuvat hyvin suomalaiseen miljööseen sekä vaativiin valaistusolosuhteisiin.Oli sinulla sitten perinnetalo tai modernimpaa arkkitehtuuria oleva koti, pihavalaisin- ja lamppumallistosta löytyy vaihtoehtoja myös sinun pihapiiriisi.
20235_81774.jpg
Suomalainen led-innovaatio voitti palkintosijan maailman suurimmassa suunnittelukilpailussa
A' Design Awards & Competitionin arvostetun palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa on palkittu vantaalaisen Lamppukauppa Led Storen Oy:n yrittäjä Janne Halttu. Halttu suunnitteli monipuolisen led-innovaation kaikkien saataville, nimittäin Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen.
20209_66568.jpg
Monesta pihasta löytyy laiton halkopino
Energian hintojen vaihdellessa moni on ryhtynyt aktiiviseksi takan lämmittäjäksi. Siksi juuri nyt on huomionarvoista ottaa silmätikuksi polttopuiden säilytys. Suomessa pelastuslaki määrittelee esimerkiksi jätteiden ja roskien säilytyspaikan. Edellä mainittuja tai muuta palavaa ainesta ei saa säilyttää rakennuksen välittömässä läheisyydessä. Siksi esimerkiksi räystään alle tai talon seinän vierusta ei ole lainmukainen säilytyspaikka. Tulipalon sattuessa väärin säilytetyt puut voivat alentaa vakuutusyhtiön maksamia korvauksia.
201912_61904.jpg
Koristele koti valoilla! - Tunnelmaa hämyisiin iltoihin
On tullut aika kaivella tutut ja perinteiset koristeet kaapin perukoilta. Vaikka valotuike tuo tunnelmaa, varmista, että saat nauttia siitä turvallisesti ja huoletta.
201410_41233.jpg
Pihi LED pakkaslamppu syttyy heti
Illat pimenevät, joten nyt on hyvä tarkastaa pihavalaisimien toiminta ja vaihtaa valaisimiin uudet lamput.Valonlähteiksi E27-kantaisiin valaisimiin Airam suosittelee pakkasled-lamppuja. Ne riittävät pihan valonlähteiksi normaalikäytössä vuosikausiksi eteenpäin ja toimivat sekä kesällä että talvipakkasilla.Airamin led pakkaslamput on kehitetty erityisesti pohjolan kylmiin talviolosuhteisiin. Ne syttyvät heti ja antavat täyden valon niin lämpimässä kuin pakkasessakin. Käyttölämpötila-alue on erittäin laaja aina –40 pakkasasteesta + 40 plusasteeseen. Jatkuva spektri takaa hyvän värintoiston. Valittavana kaksi eri tehoa ja värilämpötilaa.
201011_23833.jpg
Hormien kunnostus
Savuhormin massaus ei heikennä tulisijan vetoaVuotavan savuhormin korjaamiseen on kaksi toisistaan poikkeavaa menetelmää, sisäputken asentaminen tai hormin tiivistäminen massauksella. Tässä jutussa keskitytään jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Massaus soveltuu korjausmenetelmäksi, jos hormin läpimitan ei haluta pienenevän. Ohut laastikerros ei heikennä tulisijan vetoa. Päinvastoin, pinnoittamalla hormiin saadaan sileämpi sisäpinta, joka itse asiassa parantaa vetoa.Ennen kuin mistään korjaustoimenpiteistä päätetään, on syytä selvittää hormin rikkoutumisen ja vuotojen syyt. Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot, tai erilaiset mekaaniset vauriot.Suurin ongelma savuhormien kestävyyden kannalta on sekä kosteuden että syövyttävien savukaasujen kondensoituminen hormin sisäpinnalle. Kondensoituminen ei useimmiten ole vaaraksi hyvälaatuiselle poltetulle tiilelle, mutta muurauslaastiin sen vaikutus on suuri. Laastin sisältämä kalkki muuttuu kipsiksi, mikä aiheuttaa hormin saumojen rapautumista.Veden kondensoituminen hormin sisäpinnalle alkaa, kun pinnan lämpötila alittaa vesikastepisteen. Hormin pinnalle tiivistyvä vesi ja savukaasujen sisältämät syövyttävät aineet kuten rikkihappo imeytyvät hormirakenteisiin.Hormi voi rapautua myös ulkopuolelta, sillä hormirakenteisiin joutunut vesi voi jäätyessään aiheuttaa piipun yläosassa ulkopinnan tiilien rapautumista.Yhteydenottopyyntö hormin kunnostuksestaLisätietoa hormien kunnostuksesta...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton