• Etusivu
  • DIY

Tee se itse - lintulauta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.11.2006Päivitetty 30.10.2023
202210_79659.jpg

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi. Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin!

Lintujen ruokinta-automaatti

Materiaaliksi automaattiin voi käyttää ns. tuuman vahvuista ja kuusi tuumaa leveää lautaa, joko sellaisenaan tai höylättynä sekä ohuehkoa 6,5 – 12 mm paksua vaneria. Raakalaudan mitat ovat esim. kuusilautaa käytettäessä 22 * 150 mm, vastaava löylätty/mitallistettu kuusilauta on kooltaan 18 * 145 mm. Materiaalimenekki on varsin vähäinen. Pisin yhtenäinen laudan kappale on noin 33 cm pitkä. Ruokinta-astian pohjalevy reunustetaan höylätyllä listalla. Puutavaran ja vanerin lisäksi tarvitaan kaksi saranaa ja rautalankaa. Tarvittaessa saranat voidaan valmistaa vaikkapa nahkasuikaleista ja rautalankakin voidaan korvata ohuella nailon-narulla.

Työkaluiksi tarvitaan saha, vasara, mitta ja höylä tai puukko, viisteiden tekemistä/viimeistelyä varten. Kuten lähes kaikkiin puutöihin, kannattaa tähänkin varata vähän hiontapaperia käden ulottuville.

Ruokinta-automaatin valmistaminen

Valmistaminen aloitetaan mittaamalla ja piirtämällä lauta-aihioihin oheisen kuvan mukaiset kappaleet, jotka tämän jälkeen sahataan merkintöjen mukaisesti. Ruokinta-automaatin kasaus aloitetaan pohjalevystä, josta edetään kohti kattoa. Pohjalevyn jälkeen kiinnitetään päädyt ja niiden väliin tuleva palkki (esimerkiksi 18 * 18 mm höylätty lista). Sivuille tulevat vanerilevyt naulataan tai ruuvataan kiinni päätyihin.

200611_696.jpg

Lopuksi rakennetaan katto. Katon rakentamisen yhteydessä kiinnitetään myös ripustukseen tarvittavat rautalangat. Toinen puoli katosta naulataan kiinni päätyihin ja toinen puoli jätetään saranoiden varaan siementen täyttöaukoksi.

200611_697.jpg

Viimeistely ja variaatiot

Pintakäsittelyä kannattaa miettiä. Linnut tuskin ovat kovin "säseriä" ja tottuvat aikaa myöden, mutta neutraali luonnon mukainen väritys olisi hyvä. Pintakäsittelyainetta ei myöskään saisi liueta ruokaan. Kyljessä olevat vanerit tai ainakin toisen niistä voi korvata läpinäkyvällä muovilevyllä tai lasilla, jotta ruuan vähenemistä on helppo seurata. Muovilevy voidaan kiinnittää runkoon ruuveilla, ja lasilevy esimerkiksi silikonilla.

DIY
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Alvar-Aallonkatu-5-Helsinki-weber-monoroc-eristerappaus
Julkisivu rantarakentamiseen
Helsingin kaupungin rantarakentamisen ohjeistossa on hyödyllistä tietoa rakentamiseen niin meren kuin suurten sisämaajärvien läheisyyteen, joissa olosuhteet ovat erityisen vaativat. Weberin ratkaisuista esimerkiksi MonoRoc eristerappaus- ja Kahi Facade –julkisivujärjestelmät sopivat erityisen hyvin rantarakentamisen sisämaata huomattavasti ankarammin julkisivurakenteita rasittaviin sääoloihin.Rantarakentaminen yleistyy. Helsingissä satamatoimintojen siirtyminen Vuosaareen on vapauttanut meren rannalla useita alueita asunto- ja toimistorakentamiseen ja muuhun käyttöön. Muissakin rannikkokaupungeissa suuntauksena on parhailla ranta-alueilla keskustan läheisyydessä sijaitsevien satamatoimintojen ja teollisuuden siirtäminen kauemmas ja asuntojen rakentaminen tilalle.Rakennusten ympäristöolosuhteet ovat rantarakentamisessa usein huomattavasti vaativammat kuin sisämaahan rakennettaessa. Suunnittelussa ja rakentamisessa on huolellisesti otettava huomioon nämä alueelliset erityispiirteet. Ohjeita kannattaa hyödyntää aivan meren tai suuren järven rannalla sijaitsevien alueiden lisäksi ainakin parin kilometrin etäisyyteen rannasta ulottuvalla vyöhykkeellä.Tärkeimmät muista alueista poikkeavat tekijät ovat yleensä kosteusolosuhteet, kovemmat tuulikuormat, vedestä ja jäästä aiheutuvat kuormitukset ja rasitukset, suuremmat viistosademäärät ja usein vaikeat perustamisolosuhteet.Rakenteiden käyttöikämitoitukselle olosuhteet asettavat erityisiä haasteita. Varsinkin julkisivujen suunnittelu on haastavaa. Kova tuuli yhdistettynä kosteusrasitukseen vaatii erilaisten julkisivudetaljien tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja rakentamista, jotta saavutetaan riittävä käyttöikä, eivätkä rakenteet turmellu ennenaikaisesti.
20154_43243.jpg
Robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Boschin innovatiivinen robottiruohonleikkuri Indego pitää huolen nurmikostasi leikaten sen automaattisesti sinun nauttiessa vapaa-ajastasi. Indegon "Logicut" -järjestelmä on älykäs navigointijärjestelmä, joka kartoittaa ensin leikkuualueen ja laskee tehokkaimman reitin. Lopputuloksena on kaunis ja elinvoimainen nurmikko.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite -murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Eikä tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.
Ulkolyhdyn-teko-HobbyConcrete-askartelubetonilla-weber
Tee itse ulkolyhty askartelubetonilla
Kankaan ja betonin liitosta syntyy mielenkiintoisia valutuotteita. Yksi hyvä esimerkki on puuvillaisesta pitsiliinasta ja weber HobbyConcrete Askartelubetonista tehty ulkolyhty.
20103_20613.jpg
Korkokatto höynäyttämistä?
Pankkilainojen korot ovat edelleen poikkeuksellisen alhaisella tasolla. Yleisimmin asuntolainojen viitekorkona käytetään vuoden euriboria, joka on nyt n. 1,22 %:n tasolla. Päälle tulee pankin marginaali, joka on tällä hetkellä n. 1 %:n tasolla. Viitekorkoihin vaikuttaa eniten inflaation taso. Näillä näkymin Euroopassa ja Suomessa inflaatio tulee olemaan maltillinen ainakin vuoden – kahden ajan. Mikäli inflaatio, eli hintojen yleinen kehitys pääsee jatkossa kovempaan vauhtiin, kertoo se yleensä myös asuntoihin sidotun omaisuuden arvonnoususta. Kansainvälisessä vertailussa Suomen asuntojen hinnat ovat maltillisella tasolla, joten asuntojen voimakas hintojen lasku on tuskin mahdollista. Korkojen noustessa maksat enemmän korkoa, mutta omaisuutesi arvo puolestaan nousee. Muistettava on kuitenkin, että oman talouden tasapainon varmistamiseksi on varauduttava jatkossa korkojen nousuun niiden yleiselle pitkäaikaiselle, n. 5 %:n tasolle. Nyt on meneillään pankkien yhteinen kampanja korkokaton markkinoinnissa. Kannattaako korkokatto vai ei, laske se tarkoin. Alla olevassa laskelmassa kysyttiin eräältä keskeiseltä asuntorahoittajalta korkokaton ja kiinteäkoron hintaa. Laskimme vertailun tasaerälyhennyksellä, jossa lainaa lyhennetään tasaerin ja päälle lisätään korko.Keskustele aiheesta...
20222_76969.jpg
Rakentaja.Fi on Suomen tunnetuin rakentajan ja remontoijan media
Tuore bränditutkimus kertoo, että Rakentaja.fin tunnettuus on kasvanut entisestään. Nyt yli puolet suomalaisista tuntee palvelun tai on käyttänyt sitä äskettäin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton