• Etusivu
  • Piha

Tee se itse - Pihagrilli

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.11.2006Päivitetty 19.10.2023
Pihagrilli

Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.

Pihagrillin tarvikkeet

soraa ja hiekkaa
lautoja sokkelia varten
9 säkkiä kuivabetonia
10 kpl harjateräksiä
n. 150 kpl tiiliä, 270x130x75 mm
2 kpl lattarautoja,
(lev. 40 mm, pit. 65 cm, vahvuus 4 mm)
2 kpl lattarautoja,
(lev. 40 mm, pit.115 cm, vahvuus 4 mm)
5 säkkiä muurauslaastia
teräslevy 44x80 cm, vahvuus 3 mm
rakoarina
teräsverkko 50x80 cm
peitelevy 56x100 cm, vahvuus 2 mm

200611_619.jpg

Kunnon pihagrilli tarvitsee hyvin tehdyn perustuksen

Aloita työ kaivamalla vähintään 1 m syvyinen, 100 x 120 cm:n kokoinen kuoppa ja täytä se soralla. Laita päälle hiekkakerros ja tiivistä. Tee laudoista sokkeli ja vala vahvuudeltaan 15 cm:n betonilaatta sora/hiekka-patjan päälle. Betonilaatan sisään on hyvä laittaa raudoitus antamaan laatalle kestävyyttä. Raudoitukseksi 10 kpl harjateräksiä, 5+5 ristiin, on riittävä. Anna valun kuivua rauhassa.

200611_621.jpg

Grillin muuraaminen

Lado ensimmäinen tiilikerros koeladontana ilman laastia. Näin varmistut tiilijaosta. Aloita sitten varsinainen muuraus betonilaatan päälle.

Ensimmäiset 2 kpl lattarautoja tulevat 6. ja 7. kerroksen väliin. Niiden varaan asetetaan teräslevy, johon tuhkat kertyvät ja josta ne on helppo poistaa. Toiset 2 kpl lattarautoja tulevat 8. ja 9. kerroksen väliin rakoarinaa varten. Rakoarinalle ladotaan hiilet.

Pihagrilliin muurataan 11 kerrosta tiiliä. Varsinainen grilliritilä syntyy 50x80 cm:n teräsverkosta ja peitelevy sopii puolestaan säilytystilan kanneksi. Grilliritilän etäisyyttä hiilistä voidaan mieltymysten mukaan säätää, jos useampien tiilikerrosten väliin asennetaan lattaraudat. Kun ylin kerros tiiliä on muurattu, niin tiilet voidaan päällystää esimerkiksi keramiikkalaatoilla. Näin puhdistuskin on helppoa.

Talvea vasten grilli on hyvä suojata laittamalla grillin päälle esimerkiksi vaneri- tms. levy. Se estää muuria imemästä itseensä niin paljoa kosteutta että sen jäätyminen pääsisi tekemään tuhojaan. Näppärä voi rakentaa grillille toki vaikka minkälaisen talvi- ja/tai sadesuojan. Ohjetta saa muutenkin muokata oman maun ja tarpeiden mukaan; siitä voi jättää vaikka halutessaan säilytystila/laskutason pois. Joka tapauksessa on tärkeää tehdä pohjatyöt huolella ja suojata talveksi.

Ps. Nopean grillin voi rakentaa myös ilman muuraamista - ja kierrätystiiletkin kelpaavat käyttöön!

Tee se itse -arkistosta löydät lisää mielenkiintoisia ohjeita...

Piha
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20208_66159.jpg
Säästä korjauskuluissa ja käytä monitoimista eristettä
Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista. SItten koitti lämmin kesäkuinen torstaiaamu rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusittiin laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannettiin salaojien toimintaa.
20151_42023.jpg
Pidä radon poissa kodistasi
Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.
ssab greencoat
Painuneet perustukset
Tulevaisuudessa pientalorakentaminen tulee sijoittumaan yhä enemmän sellaisille alueille, joissa teknisesti luotettava perustaminen edellyttää paalujen käyttöä. Paaluja on pientalorakentamisessa perinteisesti totuttu käyttämään ainoastaan sellaisissa pohjasuhteissa, joissa maaperä on siinä määrin kokoonpuristuvaa, että maan varaan perustaminen ei tule kysymykseen. Ennustetusta ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuuden lisääntyminen kesällä voi aiheuttaa pohjaveden alentumista ja odottamattomia painumia maanvaraisesti perustetuissa rakennuksissa.Lisääntyvät syys- ja talvisateet aiheuttavat puolestaan suurempia kosteusrasituksia alapohjarakenteisiin, joiden hallinta edellyttää ryömintätilan hyvää tuulettumista. RR-teräsperustus on kantavuudeltaan luotettava ja kosteusteknisesti moitteetta toimiva pientalon perustusratkaisu kaikkiin maaperäolosuhteisiin, myös kalliolle perustettaessa.Jätä yhteydenottopyyntö teräspaaluistaJätä yhteydenottopyyntö energiapaaluistaTilaa veloitukseton esite teräspaalutuksesta
20235_81601.jpg
Siistit ja helppohoitoiset sokkelinvierustat
Sokkelinvierustat saat siisteiksi ja helppohoitoisiksi kiveyksillä. Kun teet pohjatyöt huolella, rikkakasvit eivät pääse kasvamaan eivätkä sadevedet ohjautumaan talonvierustoille. Ruduksen valikoimasta löydät pihapiiriisi ja taloosi sopivat kivet; malleja, muotoja ja ladontavaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun. Valitse sopivin betonisista pihakivistä tai luonnonkivistä!
201212_33171.jpg
Tulikivi-kiukaat tuovat saunan osaksi sisustusta
Tulikivi-kiukaat tuovat saunan osaksi kodin sisustusta. Tulikivi-kiukaissa on panostettu moderniin muotokieleen, hyviin löylyihin ja puhtaaseen palamiseen. Kiukaiden suuri kivitila varmistaa pehmeät löylyt ja tehokkaan lämmönsiirron kiuasrungosta kiviin. Sauna lämpenee nopeasti, ja löylyistä tulee miellyttävän pehmeät. Siron kokonsa ja selkeälinjaisen muotoilunsa ansiosta kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin.Tulikivi-sähkökiukaissa voit ohjata saunatilan lämpötilaa sekä kivitilan lämpötilaa. Kivitilan lämpötilan ohjaaminen pitää kiukaan kivet tasaisen lämpiminä ja antaa jo matalissa saunatilan lämpötiloissa miellyttävän kosteat löylyt.Tulikiven puukiukaissa suuri lasiluukku avaa esteettömän näkymän tulipesän liekkeihin ja tuo tulen tunnelmallisen valon löylyhuoneeseen.Tutustu Tulikivi-kiukaat mallistoon
20161_45162.jpg
Millaisen hirsitalon sinä rakentaisit?
Hirsitalo on lämminhenkinen ja ekologinen valinta kodiksi. Honka hirsitalon Muuttovalmis -mallistosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, joka istuu niin perinteiseen metsämaisemaan kuin myös tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton