Tee se itse – Pihagrilli

Näppärä pihagrilli toimii myös turvallisena nuotiopaikkana pihalla.
Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!
Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.
Pihagrillin tarvikkeet
- soraa ja hiekkaa (esim. 6–16 mm)
- lautoja sokkelia varten
- pala suodatinkangasta
- bitumihuopaa tai suulakepuristettua eristelevyä (esim. Finnfoam)
- 9 säkkiä kuivabetonia (S100)
- 10 kpl harjateräksiä (esim. 8 mm)
- n. 150 kpl pakkasenkestäviä tiiliä, 270x130x75 mm
- 2 kpl lattarautoja, (lev. 40 mm, pit. 65 cm, vahvuus 4 mm)
- 2 kpl lattarautoja, (lev. 40 mm, pit.115 cm, vahvuus 4 mm)
- 5 säkkiä muurauslaastia (M100/600)
- teräslevy 44x80 cm, vahvuus 3 mm
- rakoarina
- teräsverkko 50x80 cm
- peitelevy 56x100 cm, vahvuus 2 mm

Pihagrilli tarvitsee hyvin tehdyn perustuksen
Aloita työ kaivamalla vähintään 1 metrin syvyinen, 100 x 120 cm:n kokoinen kuoppa ja täytä se routimattomalla kiviaineksella (esim. 6–16 mm murske). Löytyy varmasti kyllä rautakaupasta. Laita murskeen päälle suodatinkangas, jotta hiekka ei valu murskeen sekaan. Laita päälle hiekkakerros ja tiivistä.
Kapillaarikatkoksi hiekan ja tiilen väliin voit asentaa bitumihuopaa tai vastaavasti suulakepuristettua eristettä, joka ei päästä kosteutta läpi.
Tee laudoista sokkeli ja vala vahvuudeltaan 15 cm:n betonilaatta sora/hiekka-patjan päälle. Käytä tähän kuivabetonia (S100).
Betonilaatan sisään on hyvä laittaa raudoitus antamaan laatalle kestävyyttä. Raudoitukseksi 10 kpl harjateräksiä, 5+5 ristiin, on riittävä. Anna valun kuivua rauhassa. Alustabetonin perusteellinen kovettuminen on syytä varmistaa pitämällä se aluksi märkänä noin viikon ajan.

Grillin muuraaminen
Lado ensimmäinen tiilikerros koeladontana ilman laastia. Näin varmistut tiilijaosta. Aloita sitten varsinainen muuraus betonilaatan päälle.
Ensimmäiset 2 kpl lattarautoja tulevat 6. ja 7. kerroksen väliin. Niiden varaan asetetaan teräslevy, johon tuhkat kertyvät ja josta ne on helppo poistaa. Toiset 2 kpl lattarautoja tulevat 8. ja 9. kerroksen väliin rakoarinaa varten. Rakoarinalle ladotaan hiilet.
Pihagrilliin muurataan 11 kerrosta tiiliä. Varsinainen grilliritilä syntyy 50x80 cm:n teräsverkosta ja peitelevy sopii puolestaan säilytystilan kanneksi. Grilliritilän etäisyyttä hiilistä voidaan mieltymysten mukaan säätää, jos useampien tiilikerrosten väliin asennetaan lattaraudat. Kun ylin kerros tiiliä on muurattu, niin tiilet voidaan päällystää esimerkiksi keramiikkalaatoilla. Näin puhdistuskin on helppoa.
Normaalilla muurauslaastilla M100/600 voi tehdä tavallisia tiilimuurauksia ulkona, kunhan tiilet ovat pakkasenkestäviä ja grilliin ei tule suoraa tulta tiileen saakka. 100/600-laasti kestää ulkona säänvaihteluita, mutta ei ole erityisesti suunniteltu kovaan lämpökuormaan eli jatkuvaan kuumennukseen ja jäähtymiseen. Jos grilliin tulee esim. erillinen grilliritilä ja tuli pysyy vähän irti rakenteista, 100/600 riittää hyvin.
Jos...
Jos grilliin muurataan sisäosaan myös tulitiiliä kestävyyden lisäämiseksi, tulitiilien muuraamiseen on omat laastinsa.
Jos haluat kiinnittää laatat grilliin tiilien päälle, käytä ainoastaan säänkestäviä kuivapuriste- eli klinkkerilaattoja.
Suojaa grilli talvella
Talvea vasten grilli on hyvä suojata laittamalla grillin päälle esimerkiksi vaneri- tai muu vastaava levy. Se estää muuria imemästä itseensä niin paljoa kosteutta että sen jäätyminen pääsisi tekemään tuhojaan. Näppärä voi rakentaa grillille toki vaikka minkälaisen talvi- ja/tai sadesuojan.
Ohjetta saa muutenkin muokata oman maun ja tarpeiden mukaan; siitä voi jättää vaikka halutessaan säilytystila/laskutason pois. Joka tapauksessa on tärkeää tehdä pohjatyöt huolella ja suojata talveksi.
Ps. Nopean grillin voi rakentaa myös ilman muuraamista - ja kierrätystiiletkin kelpaavat käyttöön. Muista kuitenkin, ettei mistä tahansa kierrätystiilistä tehty grilli välttämättä kestä kovin kauaa Suomen olosuhteita.
Tee se itse -arkistosta löydät lisää mielenkiintoisia ohjeita...
Aiheeseen liittyvää

Kalaa monella eri tapaa: nappaa herkulliset reseptit ja nauti

Viikon sisustusidea: Miten uudistaa keittiön ilme edullisesti?

Helppotekoinen halkoteline puunhakuun

Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle

Klassikkoruokaa uudella tapaa: kokeile tällaista uunikalaa
