Nämä seikat huomioimalla voit tehdä omasta mökistä talviasuttavan

Tämäkin pieni mökki voisi olla talviasuttava.
Yhä useampi meistä viihtyy mökillään enemmän ja enemmän niin vapaa-ajan kuin myös työn merkeissä. Kesäaikana eristämättömällä mökillä olo on huoletonta, mutta miten käy silloin kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa ja kylmyys hiipiä myös sisälle? Mökin muuttaminen talviasuttavaksi hyvällä eristyksellä onnistuu pienin kustannuksin.
Mökistä kakkoskodiksi
Käsi ylös meistä se, joka on hankkinut nyt viimeisen kahden vuoden aikana itselleen sen unelmien kesämökin. Suomalaiset ovat mökkikansaa ja mökkikauppa käykin kuumana vuodesta toiseen. Todennäköisesti hankittuja mökkejä olisi tarkoitus myös remontoida omien tarpeiden mukaiseksi.
Mikäli haaveissa on jopa talvipakkasilla lämpimänä pysyvä tupa, kannattaa tutkia mökin eristyksen tilanne – tai onko sitä ylipäätään olemassa. Kannattaa myös miettiä sitä, että mikä on vanhan eristyksen kunto, vastaako se nykypäivän normeja ja tarpeita.
Lisäeristäminen on edullinen ratkaisu kun ajatellaan remonttiprojekteja noin yleensä. Työ on myös suoritteena sellainen, että sen pystyy halutessaan tekemään itse, vaiheittain tai sitten sen voi teettää kerralla urakoitsijalla.
Se, mitä eristämisestä saadaan hyötyä, on tottakai konkreettisesti ympärivuoden lämmin ja miellyttävä tila jossa olla, mutta myös kiinteistön arvo nousee sekä energiankulutus pienenee, kun lämpö ei pirtistä karkaa.


Kevyet rakennuseristeet ennen ja nyt
Moni muistaa lapsuudestaan sen sävyltään keltaisen ja iholla pistelevän lasivillan. Tällainen eriste on kuitenkin nyt historiaa, sillä suomalaiset ISOVERin ammattilaiset ovat tuotekehitelleet lasivillan pumpulinpehmeäksi ja pistelemättömäksi. 2020-luvun lasivilla ei kutise, ei pistele eikä pölyä.
Lasivilla on myös vähähiilinen valinta eristeeksi, sillä se valmistetaan parhaimmillaan jopa 80-prosenttisesti kierrätyslasista. Luonnostaan palamaton tuote ei kaipaa valmistusprosessissa sekaansa palonestoaineita tai muita myrkyllisiä kemikaaleja.
On aika lisäeristää – mistä lähteä liikkeelle?
Helpoin tapa lähteä liikkeelle on kurkistaa yläpohjaan ja sen kuntoon. Koska lämpö karkaa helpoimmin ylöspäin, on yläpohjan eristäminen puhallusvillalla järkevä sekä kustannustehokkain vaihtoehto parantaa lämmöneristystä nopeasti.
Yläpohja
Yläpohjaan kannattaa valita sellainen eriste, joka on palamaton sekä painumaton, kuten puhallusvilla. Puhallusvilla ei sido itseensä kosteutta.
Tällaiset ominaisuudet tarjoaa ISOVERin uusiutuvalla energialla valmistettu ISOVER InsulSafe®, joka sopii myös tällaisiin remontointikohteisiin. Mikäli yläpohjassa on jo olemassa eriste, voidaan InsulSafe puhaltaa myös vanhan eristeen päälle – tärkeää on kuitenkin poistaa orgaaniset epäpuhtaudet eristeiden seasta (kuten hiirien jätökset yms.)
Puhallusvillan asennus on mahdollista teettää urakoitsijalla, mutta taitava remontoija voi toteuttaa lisäeristämisen myös itse rautakaupasta vuokrattavan puhallusvillakoneen avulla.
Tutustu InsulSafen ominaisuuksiin sekä asentamiseen tarkemmin täällä.
Alapohja
Kun yläpohja on huolehdittu kuntoon, kannattaa kurkistaa myös alapohjan tilanne. Eli miltä rossipohjan kunto vaikuttaa.
Mikäli lattian alta paljastuu huonokuntoisia tai painuneita eristeitä, on ne syytä korvata uusilla eristeillä, kuten ISOVER PREMIUM 33 -eristevillalla. Jämäkkä eriste soveltuu rakenteisiin, joissa halutaan toteuttaa mahdollisimman hyvä eristys tai pitää rakenteet ohuina. PREMIUM 33 eriste on lahoamaton sekä hajuton, eriste ei myöskään tarjoa kasvualustaa homesienille.

Seinärakenteet
Ulkoseinien eristäminen kannattaa jättää viimeikseksi. Ulkoseinien eristys nimittäin vaatii jo hieman aikaisempaa enemmän vaivannäköä, sillä mökin lautaverhoilu tulisi poistaa ja samalla tarkistaa, millaisessa kunnossa runkorakenteet ovat.
Mikäli rakenteet näyttävät hyvältä (tai vaadittavien korjausten toteuduttua), kannattaa seinärakenteeseen lisätä vesihöyryä läpäisevät ja tuulensuojapinnoitetut lämmöneristelevyt. ISOVERIn tuotteista tähän eristystarpeeseen vastaa ISOVER Facade.
Mikäli haluat täydentää mökin eristysratkaisuja, voit halutessasi sijoittaa lattia-, seinä- sekä kattorakenteisiin höyrynsulkukalvon. Höyrynsulun tehtävänä on varmistaa, ettei mökissä sisällä oleva kostea sekä lämmin ilma tunkeudu katon sekä seinien rakenteisiin.
ISOVERin innovatiivinen ja älykäs ISOVER Vario® Xtra -höyrynsulkukalvo on poikkeuksellinen höyrynsulku, sillä sen toiminta perustuu rakenteen kosteuden kuivumiseen sekä sisälle että ulos. – Rakenteet pääsevät siis kuivumaan kesäaikana pienentäen näin kosteusriskiä huomattavasti.
Voit lukea lisää ja tarkempaa tietoa höyrynsulkukalvosta täältä.
Ohje
Muista nämä ennen lisäeristystä:
Lisäeristämisen yhteydessä kannattaa korjattava talo tutkia kauttaaltaan läpi ja korjata havaitut viat.
Seuraavassa muistilista asioista, jotka kannattaa käydä huolellisesti läpi:
- maan kallistukset sokkelista poispäin
- salaojat ja sokkeli
- sokkelin, alapohjan ja seinien liitokset
- runkorakenteiden kunto
- ikkunoiden kunto ja tiiviys
- vanhojen eristeiden kunto
- kaikkien putkistojen kunto
- hormien ja tulisijojen kunto
- yläpohja- ja vesikattorakenteiden kunto
- ilmanvaihto
Korjausrakentaminen tulee perustaa terveen talon peruslähtökohtiin, jotka ovat luonnollisesti samat kuin uudisrakentamisessa: kuivat, hyvin eristetyt ja tiivistetyt rakenteet sekä oikein mitoitettu hallittu ilmanvaihto.
Lukuvinkkejä
Aiheeseen liittyvää

Eristevalinnalla vaikutusta asumismukavuuteen

Säästä lämmityskuluissa - panosta lämmöneristykseen

2020-luvun lasivilla ei kutise, eikä pölise

Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle

Säästä talosi energiakuluissa - huolehdi eristämisestä
