• Etusivu
  • Talo

Lämmöneristys toimii myös helteitä vastaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 26.08.2022Päivitetty 09.05.2023
20228_79428.jpg

Hyvästä eristyksestä on apua myös kesähelteillä.

Usein mielletään, että eristyksen tarkoitus on ainoastaan pitää kylmä syys- ja pakkasilma poissa sisätiloista. Eristyksen tarkoitus on kyllä pitää kylmä loitolla, mutta tiesitkö, että hyvän eristyksen ansiosta myös paahtavan kuuma helleilma pysyy poissa ja kodin sisäilma säilyy miellyttävän viileänä.

Miten ratkaista kodin eristys?

Eristämisestä puhuttaessa ei tarkoiteta ainoastaan ulkoseinien eristämistä, vaan kyseessä on kokonaisuus, joka käsittää koko talon aina alapohjasta ullakkoon asti. Energiahintojen noustessa onkin hyvä herätä miettimään, minkälaisilla ratkaisuilla voisi omaa energiankulutustaan pienentää myös pitkällä juoksulla.

Lämmöneristäminen, silloin kun se tehdään järkevästi ja oikein, on erinomainen tapa tehdä todellisia taloudellisia säästöjä sekä muokata omaa asumismukavuuttaan vielä paremmaksi. Esimerkiksi uutta rakennusta suunniteltaessa kannattaa jo heti alkuvaiheessa tutkia sekä harkita määräyksiä energiatehokkaampia ratkaisuja. Määräykset muuttuvat säännöllisesti ja ennakoimalla jo rakennusvaiheessa säästää mahdollisten muutostöiden vaivan.

Yläpohjan eristäminen sekä lisäeristys – mitä etua niistä on?

Lämpö hakeutuu ylös, joten yläpohjan (välikaton) eristäminen on erittäin tärkeää. Lämpö pyrkii poistumaan yläpohjan rakenteen läpi ja sisä- ja ulkoilman välinen paine-ero pyrkii tasoittumaan, joka asettaa tarkastelun alle myös yläpohjan ilmatiiviyden. Nämä kaikki vaikuttavat kodin energiatehokkuuteen. Yläpohja, jossa on eristys sekä ilmatiiviys kunnossa toimii myös kosteusteknisesti oikein. Ei siis ole aivan merkityksetöntä mitä ja kuinka paljon yläpohjaan laittaa, tämä pätee sekä uudis- että korjausrakentamisessa.

Yläpohjassa eristeenä toimii esimerkiksi ISOVER InsulSafe Puhallusvilla.

Yläpohjassa eristeenä toimii esimerkiksi ISOVER InsulSafe Puhallusvilla.

Ulkoseinän eristys – mitä pitää huomioida?

Ulkoseinärakenteeseen tulee valita ominaisuuksiltaan oikeanlaiset eristeet. Ja eristeiden valintaan vaikuttaa tietysti, minkälainen runkorakenne talossa on. Hirsirunkoinen seinärakenne vaatii itselleen täysin erilaiset ratkaisut kuin esimerkiksi perinteinen puurunkoinen kokonaisuus. Jos kyseessä on lisäeristettävä kohde, tulee ottaa myös selvää mitä eristeitä ja ratkaisuja seinään on aiemmin tehty – näin pystytään välttymään esimerkiksi kaksinkertaiselta höyrynsululta joka taas aiheuttaisi seinärakenteeseen kosteusongelmaa.

Tutustu siis suunniteltuun tai jo olemassa olevaan rakenteeseen ennen eristystyöhön ryhtymistä, jotta löydät oikeat ratkaisut sekä yhteensopivat tuotteet. Apua löydät esimerkiksi ISOVERin rakennekirjastoista, joissa esitellään eri tuotteita sekä erilaisia ratkaisumalleja.

Ullakko ja välipohjat – muutama seikka muistettavaksi

Lisätilan ottaminen ullakolta voi kuulostaa houkuttelevalta. Oikeanlaisella eristämisellä kylmästä vintistä saakin mukavasti lisää tilaa. Eristys toteutetaan tällaisissa tapauksissa asentamalla se kattotuolien palkkien väliin. Jotta huonekorkeus säilyisi mahdollisimman korkeana, kannattaa eristykseen käyttää mahdollisimman ohuita lämmöneristeitä, kuten esimerkiksi ISOVER Facade EJ sekä ISOVER AluLiner. Muistathan huolehtia, että lämmöneristekerroksen sekä vesikatteen väliin jää riittävästi tuuletusväliä.

Välipohjat toteutetaan yleensä joko puurunkoisena tai vaihtoehtoisesti ontelolaattarunkoisena. Huomion kannalta oleellista on, että myös välipohjaan kannattaa huolehtia kunnollinen eristys. Miksi? Hyvin eristetty välipohja vaikuttaa muiden muassa askelääneneristykseen.

Mitä on askelääneneristävyys?

Tutustu tarjolla oleviin eristeratkaisuihin.
https://www.isover.fi/tuotehaku

Tutustu tarjolla oleviin eristeratkaisuihin.

Alapohja sekä lattia – hävitä vedontunne

Kylmä lattia saa helposti aikaan vedontunteen. Nopea apu paleleviin jalkoihin on tietysti paksut villasukat, mutta ajatukset kannattaa ehkä kuitenkin johdattaa vähän pidemmälle. Jos alapohjan sekä lattian eristykset ovat liian vähäiset vaikuttaa se sekä asumismukavuuteen että sisäilman laatuun. Toisin kuin yläpohjan kanssa, lämpö ei juuri karkaa alapohjan kautta, mutta liian vähäinen eristys tekee juuri vedontunnetta.

Tutustu erilaisiin alapohjaratkaisuihin ja niihin tarjottuihin eristysvaihtoehtoihin

Info

Info

Hyvin toteutettu ja kokonaisvaltaisesti suunniteltu eristys ei päästä turhaan lämpöä sisälle silloin kun kodin tulisi pysyä viileänä, mutta ei myöskään lämpöä karkaamaan silloin kun lämpö on tarpeen.

Tutustu ISOVERin tuotteisiin sekä ohjeisiin.

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
yläpohja
seinät
lämpöeristys
eristys
alapohja
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79208.jpg
Turvalliset ja tehokkaat eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa.ISOVERilta löytyy turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen tuoden asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttaen suojelemaan ympäristöä.ISOVER-eristeet on valmistettu ja kehitetty Suomessa, joten ne sopivat suomalaisiin oloihin. Eristeet valmistetaan Hyvinkäällä ja Forssassa. Osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta, onkin Suomalaisen Työn Liitto myöntänyt ISOVERille Avainlipun.
202010_67177.jpg
Mihin lasivillaeristeen vähähiilisyys perustuu?
ISOVER-eristeet valmistetaan kierrätyslasistaVähähiilisempi tulevaisuus, siihen kaikkien tulisi pyrkiä. ISOVER lasivillaa valmistava Saint-Gobain Finland haluaakin omalta osaltaan haastaa suomalaiset yritykset toimimaan yhdessä päämäärän saavuttamiseksi.ISOVERin turvalliset, tehokkaat sekä asumismukavuutta lisäävät eristeet on Suomessa valmistettuja ja Suomen oloihin suunniteltuja eristeitä, joissa on otettu huomioon myös tuotteen kierrätysmahdollisuus sekä tuotteen hiilijalanjälki. Eristeet valmistetaan jopa 70 prosenttisesti kierrätyslasista. ISOVER onkin näin Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä.
202010_67177.jpg
2020-luvun lasivilla ei kutise, eikä pölise
Nykypäivän pehmeä lasivilla on vuosien tuotekehityksen tulos. Se on miellyttävää ja pehmeää käsitellä, vaikka ihan paljain käsin. Se ei kutise eikä pölyä.Tuotekehityksessä on haluttu erityisesti kiinnittää huomiota tuotteiden pölyämättömyyteen, käsiteltävyyteen ja asentamismukavuuteen. Jämäkkä levy ei hajoa ja se on helppo leikata ja asentaa.
20183_52126.jpg
Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle
Tehokkaimpia markkinoilla yleisesti käytettävistä lämmöneristemateriaaleista seinä- ja kattorakenteissa on Finnfoamin FF-PIR.
20172_48235.jpg
Remontoi kotisi energiatehokkaaksi
Vanhan talon nykyaikaistaminen energiatehokkaaksi vaatii korjaustoimenpiteitä erityisesti lämmöneristyksen osalta. Ulkovaipan tiiveys on keskeisessä osassa, kun halutaan vähentää energiakulutuksen tarvetta. Uusittu lämmöneristys, ikkunat ja ovet parantavat rakennuksen energialuokkaa ja laskevat siten asumiskustannuksia. Eri aikakausien "tyyppitaloille" on olemassa omat korjausratkaisunsa.
20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton