• Etusivu
  • Talo

Kestääkö esimerkiksi lasivilla kosteutta?

Asiaa asumisen mukavuudesta sekä rakennuksen terveydestä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 20.12.2023
20217_71544.jpg

Rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.

Periaatteessa mitä tahansa eristemateriaalia käyttäen voidaan saavuttaa rakennukselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset. Mutta eri eristemateriaalien väliltä löytyy eroja, kun tarkastellaan ääneneristys- sekä palo-ominaisuuksia ja tuotteen ekologisuutta. Eristevalinnalla on vaikutusta niin asumisen mukavuuteen kuin myös itse rakennuksen terveyteen, eikä tehtävän valinnan merkitys muutu, on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Esimerkiksi rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.

Keveillä rakennuseristeillä hyvä lopputulos

Vuoden 2020 alkupuolella ISOVER lanseerasi uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Erityisesti ISOVER PREMIUM 33 on uusista eristeistä mainitsemisen arvoinen, useampaan käyttökohteeseen soveltuva eriste, joka tarjoaa 9 % paremman lämmöneristävyyden edeltäjäänsä verrattuna. Tuotekehittelyssä ISOVER halusi kuunnella heitä, jotka työssään käsittelevät eristeitä päivittäin – näin syntyikin eriste, joka ei kutise, pölise, on helppo asentaa ja pitää kotisi lämpimänä kovillakin pakkasilla. Saatavilla on siis huippuunsa viritettyä eristävyyttä yhdistettynä erinomaiseen puristuvuuteen sekä palo- ja ääniominaisuuksiin.

Koska levy itsessään on jämäkkä, on se myös miellyttävä asentaa sekä leikata tarvittaessa. Tuote asentuu kerralla suorana levynä valmiiksi mitoitettuun runkoväliin pelkällä kevyellä työntämisellä ja painelulla. Eriste ei siis saa painua notkolle eikä jäädä kuperaksi runkotolppien väliin. Oikean kokoiseksi levyn saa, kun jättää levyn pituus- sekä leveyssuunnassa noin 5 mm suuremmaksi kuin itse eristettävä väli. Koska eriste solahtaa helposti oikealle paikalleen, ei seinärakenteisiin jää turhia kylmäsiltoja ja eristekerros on tasainen kauttaaltaan. – Näin toimimalla saadaan eristeestä kaikki hyöty irti.

Koska levy itsessään on jämäkkä, on se myös miellyttävä asentaa sekä leikata tarvittaessa.
Koska levy itsessään on jämäkkä, on se myös miellyttävä asentaa sekä leikata tarvittaessa.

Vinkki:

Aikaisemmin mainittuun ääneneristämiseen ISOVER on kehittänyt myös erillisen ratkaisun. Ääneneristämiseen uusista eristeistä löytyy omansa, juuri kyseiseen tehtävään suunniteltu eristevilla: ISOVER ACOUSTIC. Levyssä on nimittäin optimoitu paino/tiheyssuhde, joka tekee tästä erinomaisen sekä kustannustehokkaan vaihtoehdon väliseinien ääneneristämiseen.

ISOVER ACOUSTIC
ISOVER ACOUSTIC

Turvallisia ratkaisuja koko rakennuksen elinkaaren ajaksi

Jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa tulee huomioida myös tulevan rakennuksen paloturvallisuus. Paitsi että rakenteiden pitää pysyä turvallisina suunnitelmiin merkityn ajan, ne eivät myöskään saa muodostaa ympärilleen myrkyllisiä palokaasuja tai palavia pisaroita, jotka vaikeuttaisivat pelastushenkilökunnan toimintaa. Koska lasivilla on epäorgaaninen materiaali, on se myös palamaton ja näin ollen myös paloturvallinen ratkaisu ilman että eristeeseen on tarvinnut lisätä erikseen palonestoaineita.

Esimerkiksi ISOVER PREMIUM 33 on pinnoittamaton levy, joka on valmistettu epäorgaanisesta sekä neutraalista materiaalista. Eriste on lahoamaton sekä hajuton, eikä tarjoa homesienille otollista kasvualustaa. Ominaisuuksiensa ansiosta eristettä voidaankin käyttää myös kohteissa, joissa edellytetään M1 päästöluokkaa. Tuotteeseen ei myöskään ole lisätty mitään korroosiota aiheuttavia ainesosia.

Lasivillan eduksi voidaan laskea myös sen häiritsemättömyys esimerkiksi matkapuhelinten kuuluvuuksissa, vaikka eristepaksuus olisi passiivi- ja nollaenergiatalojen vaadituissa eristepaksuuksissa. Eriste ei nimittäin pidä sisällään mitään, mikä häiritsisi signaalin etenemistä.

ISOVER PREMIUM 33
ISOVER PREMIUM 33

Ympäristöä kunnioittaen, ekologisesti

ISOVER eristeet valmistetaan kierrätyslasista. Tiesitkö, että ISOVER-eristeestä jopa 70 % on kierrätyslasia ja näin ollen yritys onkin Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä? Pieni hiilijalanjälki muodostuu rakennuksen koko elinkaaresta. Mistä raaka-aineista lähdetään liikkeelle, miten tehokkaasti tuotetta saadaan käyttäjille, sen kestävyys rakennuksen elinajan ja lopulta itse purkujätteen kierrätys. Mitä paremmin kierto toimii, sitä ystävällisempää se on ympäristölle.

ISOVER-eristeratkaisut ovat vähähiilisiä ratkaisuja. Saint-Gobain Finland teetti asiantuntijayritys Bionovalla selvityksen ISOVER-eristeratkaisujen ympäristövaikutuksista rakenne- ja rakennustasolla koko rakennuksen elinkaaren aikana. Selvityksessä kävi ilmi, että ISOVERin tuotteet ovat vähähiilisiä ratkaisuja.

Kysymys: Entä jos eriste kastuu rakennusaikana?

ISOVERin lasivillaeristeet ovat itsessään vettähylkiviä ja myös hyvin kuivumiskykyisiä. Lasivilla ei ime itseensä kosteutta esimerkiksi viistosateesta (kapillaarisesti) eivätkä ilmankosteudesta (hygroskooppisesti). Eristeet säilyttävät siis hyvät eristysominaisuutensa sääolosuhteista riippumatta.

Viistosateessa olleet eristeet kastuvat esimerkiksi pinnaltaan vain muutaman millimetrin matkalta ja tämä kosteus haihtuu nopeasti. Eristeen kuivuttua ovat hyvät eristysominaisuudet yhä edelleen tallella.

Vedenhylkivyydestä sekä kuivumiskyvystä huolimatta eristeiden saapuessa rakennustyömaalle, tulee ne asianmukaisesti suojata joko peitteellä tai viedä säältä suojattuun tilaan.

Eristeiden saapuessa rakennustyömaalle, tulee ne asianmukaisesti suojata joko peitteellä tai viedä säältä suojattuun tilaan.
Eristeiden saapuessa rakennustyömaalle, tulee ne asianmukaisesti suojata joko peitteellä tai viedä säältä suojattuun tilaan.
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
seinät
eristys
alapohja
väliseinät
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202010_67177.jpg
2020-luvun lasivilla ei kutise, eikä pölise
Nykypäivän pehmeä lasivilla on vuosien tuotekehityksen tulos. Se on miellyttävää ja pehmeää käsitellä, vaikka ihan paljain käsin. Se ei kutise eikä pölyä.Tuotekehityksessä on haluttu erityisesti kiinnittää huomiota tuotteiden pölyämättömyyteen, käsiteltävyyteen ja asentamismukavuuteen. Jämäkkä levy ei hajoa ja se on helppo leikata ja asentaa.
keltainen omakotitalo ja keväinen puutarha
Turvalliset ja tehokkaat eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa.ISOVERilta löytyy turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen tuoden asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttaen suojelemaan ympäristöä.ISOVER-eristeet on valmistettu ja kehitetty Suomessa, joten ne sopivat suomalaisiin oloihin. Eristeet valmistetaan Hyvinkäällä ja Forssassa. Osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta, onkin Suomalaisen Työn Liitto myöntänyt ISOVERille Avainlipun.
20181_51382.jpg
Yläpohjan lisäeristys säästää lämmityskuluissa
Jopa 20 % kodin lämmöstä saattaa poistua yläpohjan kautta, kun ylös nouseva lämmin ilma pääsee karkaamaan huonosti eristetyn katon kautta. Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti, kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Yläpohja onkin rakennusosa, joka on helpoimmin ja kannattavimmin lisäeristettävissä.
20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.
202010_67177.jpg
Mihin lasivillaeristeen vähähiilisyys perustuu?
ISOVER-eristeet valmistetaan kierrätyslasistaVähähiilisempi tulevaisuus, siihen kaikkien tulisi pyrkiä. ISOVER lasivillaa valmistava Saint-Gobain Finland haluaakin omalta osaltaan haastaa suomalaiset yritykset toimimaan yhdessä päämäärän saavuttamiseksi.ISOVERin turvalliset, tehokkaat sekä asumismukavuutta lisäävät eristeet on Suomessa valmistettuja ja Suomen oloihin suunniteltuja eristeitä, joissa on otettu huomioon myös tuotteen kierrätysmahdollisuus sekä tuotteen hiilijalanjälki. Eristeet valmistetaan jopa 70 prosenttisesti kierrätyslasista. ISOVER onkin näin Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä.
20202_62791.jpg
Optimoitu käsiteltävyys ja asennettavuus
ISOVER lanseeraa täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Yhteistyössä asentajien kanssa laitoimme asentajien kokeman laadun keskiöön ja optimoimme käsiteltävyyden ja asennettavuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton