• Etusivu
  • Talo

Neljä mieltä askarruttavaa kysymystä seinien eristämisestä vastauksineen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 22.03.2024
20183_52126.jpg

Kun kodin eristys ja ilmanvaihto on toteutettu oikein, on asuminen viihtyisää ja terveellistä. Suuri etu on myös lämmityskulujen pieneneminen. Eristämisestä herää usein paljon kysymyksiä. Tässä on listattuna yleisimpiä kysymyksiä seinien eristämisestä vastauksineen. Vastaukset on antanut varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma Finnfoamilta.

1. Kuinka toteutan puurunkoisen uudisrakennuksen lämmöneristyksen?

Tähän tarkoitukseen on kehitetty Finnfoam seinäeristelevy FL-K600 tai FI-K600, joka on 210 mm paksu ja suunniteltu 600 mm:n runkovälille. Suuren vesihöyryvastuksen ansiosta erillisiä höyrynsulkuja, tuulensuojalevyjä tai ristikoolauksia ei tarvita, mikä vähentää työvaiheiden määrää. Läpiviennit on helppo tiivistää elastisella saumavaahdolla ja höyrynsulkuteipillä. Eristeen käytöllä maksimoidaan rakenteen tiiviys ja energiataloudellisuus. Perinteisellä ulkoseinärakenteen ratkaisulla, jossa eristeen pinnassa on sisäverhous ja ulkopinnassa on tuuletusväli ja ulkolaudoitus, päästään RakMk:ssa vaadittuun ulkoseinärakenteen U-arvoon 0,17 W/m2K. Eristys voidaan tehdä myös perinteisesti suorareunaisista tai puolipontatuista eristelevykerroksista tiivistämällä ne joustavalla PU-vaahdolla (esim. Tremco Illbruck FM330) puurungon väliin.

Lämmöneristys voidaan toteuttaa myös tehokkailla FF-PIR -eristeillä. FF-PIR-polyuretaanieristeillä eristepaksuus perustalossa on rakenneratkaisusta riippuen 130-150mm.

Vaihtoehtona passiivi- ja nollaenergiataloihin ovat FF-PIR lämmöneristyslevyt, joita valmistetaan paksuudella 20-240 mm. Esimerkiksi puurunkoisessa talossa 100-150mm FF-PIR levyt asennetaan yhtenäisenä kerroksena kulkemaan kantavan rungon ulkopuolelle. Runkotolppien väliin asennetaan höyrynsuluksi 50-100 mm FF-PIR-levyt, jotka tiivistetään elastisella PU-vaahdolla (esim. Tremco Illbruck FM330) runkoon. Sisäpintaan runkojen väliin voidaan asentaa myös 50-75 mm villaa ääneneristeeksi.

2. Miten toteutan rintamamiestalon ulkoseinän lisälämmöneristeen?

Sisäpuoliseen lisälämmöneristykseen on tarkoitettu Finnfoam saneerauslevy S40 tai FF-PIR 40 ALS saneerauslevyllä. Finnfoam S40:ssä on levyjen saumoissa valmiit listaurat 20 x 50 mm:n listalle sisäverhouksen ja levyjen kiinnitystä varten ja vastaava listaura FF-PIR 40 ALS eristeessä on 20 x 100mm. Kiinnityslistana voidaan käyttää normaalia puulistaakin, mutta on suositeltavaa käyttää vanerilistaa esim. MetsäWoodin Kerto-T 21x50mm listaa (aina tilaustavara), koska se on suoraa ja kestää halkeamatta tiiviinkin sisäverhouksen kiinnityksen. Listaurien ansiosta saadaan lisäeristyksen kuluttamat asuinneliöt mininoitua. Saneerauslevyillä saadaan parannettua seinän eristyskykyä oleellisesti, sillä tiiviit Finnfoam ja FF-PIR-lämpöeristeet pienentävät lämpötilaeroja ja vähentävät lämpövirtoja vanhan huokoisen eristeen sisällä. Vaihtoehtona lisäeristyksen toteutukseen ovat myös kipsilevypintaiset FF-PIR GYL-levyt, joilla saadaan toteutettua samanaikaisesti lämmöneristys ja sisäverhouslevytys yhdellä asennuksella. Levyt saumataan aina joustavalla saumavaahdolla (esim. Tremco Illbruck FM330 ElasticFoam). Tiivit eristelevyt muodostavat seinään uuden höyrynsulun, joten vanha höyrynsulku tulee poistaa tai puhkoa (n. 10 reikää/m2).

Seinien lisälämmöneristys voidaan toteuttaa myös normaaleilla suorareunaisilla ja puoli/täyspontatuilla Finnfoam ja FF-PIR-eristelevyillä, jolloin päälle tuleva kiinnityskoolauslauta muodostaa myös asennustilan sähköille. Tällöin 13mm kipsilevyn kanssa suositeltava koolauslaudan paksuus on 32mm, että sähkörasiat mahtuvat muodostuvaan asennustilaan, ilman eristeiden loveamista.

3. Miten Finnfoam-levyt tulisi tiivistää sisätilojen eristyksen yhteydessä?

Sisäpuolisissa rakenteissa, joissa on tärkeää saada rakenteista täysin ilmatiiviitä eli Finnfoam ja FF-PIR -polyuretaanieristeet toimivat niissä myös höyrynsulkuna, levyt tulisi saumata elastisella/joustavalla PU-vaahdolla (esim. Tremco Illbruck FM330 ElasticFoam) tai muulla yhteensopivalla liimamassalla. Eristettä asennettaessa runkotolppien väliin vaahdotusväliksi tulisi jättää molemmin puolin n. 10-15 mm vaahdon riittävän muodonmuutoskyvyn takaamiseksi. Vaahtosauman liitos tulisi koostua kahdesta vaahdotuskerroksesta. Toinen vaahdotus tehdään ensimmäisen kovetuttua. Sauman pintaan muodostuva pintanahka takaa sauman ilmatiiviyden ja jälkimmäisestä kerroksesta ylipursuneen vaahdon leikkaus ei heikennä kahteen otteeseen tiivistetyn sauman ilmatiiviyttä. Rakenteen ilmatiiviys varmistetaan teippaamalla sisimmäisen Finnfoam- tai FF-PIR levykerroksen saumat höyrynsulkuteipillä.

20192_48618.jpg

4. Voiko Siporex-talon eristää ulkopuolelta Finnfoam-lämmöneristeellä?

Kyllä voi, jos ulkopuolelle asennettava Finnfoam tai FF-PIR-eristekerros on riittävän paksu, jotta Siporex- rakenne muuttuu täysin lämpimäksi. Tämän mitoituksen tulee tehdä aina pätevä rakennesuunnittelija. Jos halutaan toteuttaa ohut lisäeristys, tulee se tehdä Finnfoam tai FF-PIR-eristeillä seinärakenteen sisäpintaan.

Tutustu Finnfoamiin

Finnfoamilta monipuoliset lämmöneristeet

20186_53464.jpg
https://www.rakentaja.fi/artikkelit/14843/finnfoam_tarjoaa_lammoneristyksen.htm
Finnfoam Oy
Talo
seinät
eristys
alapohja
väliseinät
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
202010_67177.jpg
2020-luvun lasivilla ei kutise, eikä pölise
Nykypäivän pehmeä lasivilla on vuosien tuotekehityksen tulos. Se on miellyttävää ja pehmeää käsitellä, vaikka ihan paljain käsin. Se ei kutise eikä pölyä.Tuotekehityksessä on haluttu erityisesti kiinnittää huomiota tuotteiden pölyämättömyyteen, käsiteltävyyteen ja asentamismukavuuteen. Jämäkkä levy ei hajoa ja se on helppo leikata ja asentaa.
20202_62791.jpg
Säästä lämmityskuluissa - panosta lämmöneristykseen
Maaliskuussa 2020 ISOVER lanseerasi täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Tuotekehittelyyn otettiin mukaan asentajia sekä hyödynnettiin heidän käyttökokemustaan eristeistä ja niiden toimivuudesta.Tässä esittelyssä ISOVER PREMIUM 33:
20202_62791.jpg
Optimoitu käsiteltävyys ja asennettavuus
ISOVER lanseeraa täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Yhteistyössä asentajien kanssa laitoimme asentajien kokeman laadun keskiöön ja optimoimme käsiteltävyyden ja asennettavuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton