• Etusivu
 • Talo

Paranna kotisi lämmöneristystä

Helppo ja nopea sisäpuolinen lisälämmöneristys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Päivitetty 01.12.2023
20176_49431.jpg

Rakennuksen energian kulutusta ja lämpöhäviötä voidaan pienentää tehostamalla lämmöneristystä paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisälämmöneristys on remontointikohteessa aina kannattava investointi. Näiden lisäksi erityisesti ilmanpitävyyden parantaminen vähentää energiankulutusta selvästi sekä varmistaa rakenteen kosteusteknisen toimivuuden. Kingspan -eristeitä käyttämällä tehokkaampi lämmöneristys voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla.

1. Lisälämmöneristys vanhan rakenteen päälle

Tässä vaihtoehdossa tehoton lämmöneristys ja huonosti ilmanpitävä seinä- tai kattorakenne lisälämmöneristetään sisäpuolelle vanhan rakenteen päälle. Eristelevynä käytetään Kingspan Therma TW56 Anselmia (30 mm paksu eriste, johon on liimattu valmiiksi kiinni 9 mm:n reunaohennettu kipsilevy).

Lisälämmöneristyksellä saadaan erittäin nopeasti ja edullisesti tuntuvaa säästöä energiankulutuksessa, koska ratkaisu parantaa sekä rakenteen lämmöneristystä että ilmanpitävyyttä. Esimerkiksi tyypillisessä purueristeisessä rintamamiestalon seinässä tällä menetelmällä voidaan seinän lämmöneristävyys tuplata ja ilmanvuotoluku laskea paremmalle tasolle kuin monessa uudessa rakennuksessa.

20172_48166.jpg
Info

Info

Kun lisälämmöneristys tehdään sisäpuolelta:

 • Vältytään julkisivun purku- ja kunnostustöiltä.
 • Rakenteiden paksuus ei kasva ulospäin: ei vaadi sokkelin ja räystäsrakenteiden leventämisiä. Myöskään ikkunoita ei tarvitse uusia / siirtää.
 • Ei vaadi erillistä lisärunkoa, vaan levyt voidaan kiinnittää suoraan vanhan rakenteen päälle.
 • Kingspan -lämmöneristeillä eristettäessä on kaikki samassa paketissa: ei vaadi höyrynsulkua eikä erillistä tuulensuojalevyä.
 • Kun eristelevy on kiinnitetty, voidaan aloittaa seinän pinnoitustyöt

2. Eristeiden vaihto peruskorjauksen yhteydessä

Peruskorjauksessa talon seinä-, katto- ja lattiarakenteet avataan ja niihin vaihdetaan eristeet.
Puurunkoisessa talossa tämä tarkoittaa Kingspan Therma TP10 -eristeiden asentamista rungon väliin sekä yhtenäiseksi kerrokseksi joko sisä- tai ulkopuolelle. Lisäksi talon ikkunat ja ovet vaihdetaan tai kunnostetaan, sekä taloon järjestetään koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla.

Kingspan -eristeiden ansiosta talon rakenteet pysyvät ohuina, tilaa säästyy ja samalla vanhan arvokkaan rakennuksen arkkitehtuuri pysyy muuttumattomana. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että korjauksen yhteydessä rakenteisiin kannattaa laittaa niin paksu kerros Kingspan Therma -lämmöneristettä kuin suinkin mahdollista. Näin saavutetaan mahdollisimman hyvin energiaa säästävä ratkaisu. Kingspan -eristeiden kanssa ei tarvita erillistä tuulensuoja- tai höyrynsulkuratkaisua.

20172_48226.jpg

3. Vanhasta talosta matalaenergiarakennus

Vanhasta talosta voidaan korjata matalaenergiatalo samaan tapaan kuin täydellisessä peruskorjauksessa, mutta paksummilla Kingspan -eristekerroksilla ja vaihtamalla ikkunat ja ovet matalaenergiatasoisiksi. Lisäksi valitaan ilmanvaihtolaite, jonka lämmöntalteenoton hyötysuhde on mahdollisimman hyvä. Ohjeellisesti voidaan sanoa, että esimerkiksi seinissä matalaenergiavaatimukset täyttyvät jo 150 mm paksulla Kingspan -eristekerroksella.

Vaipan lämmöneristävyyden parantaminen merkitsee tehokkaampaa lämmöneristämistä paksummilla rakennekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisäksi mahdolliset kylmäsillat korvataan paremmilla rakenneratkaisuilla. Ikkunoiden ja ovien kriittisiä kohtia ovat usein karmin ja seinärakenteen sekä karmin ja puitteen liitokset, joiden tiiviyttä parantamalla koko rakenteen lämmöneristävyys paranee. Ikkunan lasiosan lämmöneristävyyttä voidaan parantaa esimerkiksi lisälaseilla, pinnoituksella ja umpiolasielementeillä.

Lämpöhäviöitä voidaan pienentää:

 • Parantamalla rakennuksen vaipan lämmöneristystä ja sen toimintaa.
 • Lisäämällä vaipan ilmanpitävyyttä eli tiiviyttä.
 • Lisäämällä ikkunoiden ja ovien lämmöneristystä sekä tiiviyttä.
 • Järjestämällä rakennukseen hallittu ilmanvaihto.
 • Ottamalla talteen ilmanvaihdon poistoilman lämpö.
Info

Info

Minkä ikäistä taloa olet kunnostamassa?

Pientaloratkaisut aikakauden mukaan: katso mikä lisälämmöneristys sopii kotiisi

Kingspan ThermaTM -eristeiden ominaisuudet:

 • Ohuilla rakenteilla erinomainen lämmöneristävyys
 • Kosteus- ja paloteknisesti turvalliset rakenteet
 • Tilaa ja kustannuksia säästävä
 • Helppo ja nopea asentaa ja työstää
 • Eristeiden lämmöneristyskyky säilyy pitkään rakennuksen elinkaaressa.
 • Tuotteet on luokiteltu rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1-päästöluokkaan.
 • Kotimaisia CE-merkittyjä laatutuotteita kymmenen vuoden takuulla.
Kingspan Insulation Oy
Talo
seinät
eristys
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20173_48469.jpg
Ota kesämökki ympärivuotiseen käyttöön
Kesämökin aktiivisen käyttökauden pidentäminen alkukeväästä pitkälle syksyyn ja jopa talvikeleille asti onnistuu helposti lämmöneristämällä rakenteet tehokkailla polyuretaanieristeillä. Asennustyö hoituu nopeasti ilman erikoistyökaluja ja aiempaa kokemusta. Valmistunut rakenne pitää mökin lämpimänä viileillä keleillä eikä takan lämpö mene hukkaan.
20172_48156.jpg
Ulkoseinärakenteen lämmöneristys
Kingspan -eristeet soveltuvat mainiosti pientalojen ulkoseinärakenteen lämmöneristeeksi kaikille runkomateriaaleille kuten puu, betoni, tiili, harkko, kevytbetoni/siporex, hirsi ja teräs. Kingspan Therma -eristeitä käytettäessä ei tarvita erillisiä tuulensuoja- tai höyrynsulkukerroksia. Eristeillä päästään erinomaisiin lämmöneristysarvoihin huomattavan ohuilla eristekerroksilla. Rakenteesta saadaan oikeaoppisen tiiviitä helposti, mikä on alhaisten lämpöhäviöiden kannalta ehdottoman tärkeä ominaisuus.
201512_45081.jpg
Pientalon korjaushankkeen kulku
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: suunnitteluvaiheessa määräytyy suurin osa hankkeen kustannuksista. Mitä enemmän korjaukseen liittyviä asioita otetaan ennalta huomioon, sitä hallitummin, nopeammin ja edullisemmin varsinainen työ sujuu. Pienenkin korjauksen suunnittelussa kannattaa käydä ainakin jollain tasolla artikkelissa esitetyt asiat. Kaikki korjaushankkeet ovat erilaisia ja vaativat yksilöllistä suunnittelua. Kuitenkin tässä esitetään joitakin yleisiä asioita, jotka saattavat helpottaa hankkeen hahmottamista, suunnittelua ja läpivientiä ja joista kukin korjaukseen ryhtyvä voi poimia omaan tapaukseensa sopivat vinkit.
20183_52126.jpg
Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle
Tehokkaimpia markkinoilla yleisesti käytettävistä lämmöneristemateriaaleista seinä- ja kattorakenteissa on Finnfoamin FF-PIR.
20202_62791.jpg
Optimoitu käsiteltävyys ja asennettavuus
ISOVER lanseeraa täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Yhteistyössä asentajien kanssa laitoimme asentajien kokeman laadun keskiöön ja optimoimme käsiteltävyyden ja asennettavuuden.
201510_44553.jpg
Tehokas eriste seiniin ja kattoon
Finnfoamtoi markkinoille vuoden 2013 lopulla aivan uudenlaisen harmaan FF-EPS lämmöneristyslevyn. Uuden valmistusmenetelmän ansiosta erityisesti seinien sekä kattojen eristämiseen tarkoitettu ja suunniteltu FF-EPS tarjoaa tehokkaan eristysominaisuutensa lisäksi myös kustannustehokkaamman ratkaisun. Uusi teknologia mahdollistaa paremman lämmöneristyskyvyn suhteessa tiheyteen – näin syntyy parempi eristyskyky kevyemmillä levyillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton