• Etusivu
 • Rakentaminen

Huolehdi oman kodin vuositarkastuksesta

Välty ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2022
202212_78272.jpg

Kesällä kun maa on sula ja ilmat lämpimät, kannattaa keskittyä kodin suurimpiin huoltotöihin.

Omakotitalon kunto ja turvallisuus tulisi tarkistaa yhtä säännöllisesti kuin autokin katsastetaan. Säännöllisyys ja toistuvuus ovat määräaikaishuollon avainsanat. Listasimme, mitkä asiat jokaisen talon omistajan tai ylläpitäjän kannattaa tarkistaa vuosittain. Palvelun voi tarvittaessa myös hankkia ammattilaiselta.

Tarkista keväällä katto, kaivot ja salaojat

Talven jälkeen kannattaa tarkistaa ainakin:

 • Ovatko IV-suodattimet puhtaat? Anna keväisen raikkauden tulla kotiisi. Samalla voit sammuttaa mahdollisesti tarpeettomat lämmöntalteenotot ja laittaa päälle kesälämpötilaasetukset.
 • Toimivathan palovaroittimet? Onhan häkävaroitin muistettu asentaa paikoilleen? Tarkista varoittimet mieluiten kerran kuussa.
 • Miltä katolla näyttää? Aiheuttivatko lumi tai jää vaurioita kattopinnoitteeseen tai -rakenteeseen?
 • Vetävätkö sadevesikaivot? Puhdista tarvittaessa. Kurkista salaojien kunto samalla.
 • Onko pihalla routavaurioita? Pihapolkujen kohoumat ja painumat voivat aiheuttaa kompastumisia.
Kattorakenteissa oleva pieni vuoto voi aiheuttaa ison vahingon ellei sitä huomata ajoissa. (Kuva: Adobe Stock)
Kattorakenteissa oleva pieni vuoto voi aiheuttaa ison vahingon ellei sitä huomata ajoissa. (Kuva: Adobe Stock)

Toteuta kesällä suuret tarkistus- ja huoltotyöt kuten julkisivun tai lämmityksen korjaus

Kesällä, kun maa on sula ja ilmat lämpimät, kannattaa keskittyä kodin suurimpiin huoltotöihin.

 • Kaipaako julkisivu uutta maalia? Huolehdi tarvittavat esivalmistelut hyvissä ajoin kuntoon. Maalaa kauniilla pilvipoutaisella säällä. Tarkista aina maalausohjeet maalipurkin kyljestä tai kysy ohjeita maalaustarvikkeita myyvistä rautakaupoista.
 • Oliko lämmitysjärjestelmän kanssa ongelmia talvella? Huolehdi ne kuntoon ennen seuraavaa lämmityskautta. Kesällä kannattaa esimerkiksi suorittaa nuohous ja öljykattilan puhdistus.
 • Loppukesästä on syytä tarkistaa jälleen IV-suodattimien kunto – kesän aikana ilmassa liikkuu kaikenlaista siitepölyä sekä epäpuhtauksia.
 • Myös mahdollinen lisäeristäminen kannattaa tehdä kesäiseen aikaan.

Ennen syksyä: tarkista toimiiko sadevesijärjestelmä kunnolla

 • Tarkista sekä puhdista vesikourut lehdistä sekä muusta irtoroskasta. Tarkista samalla myös niiden yleiskunto mahdollisten puhkikulumisten varalta.
 • Huolehdi lämmitysasetukset takaisin talviasetukselle sekä ilmanvaihtokoneesta lämmöntalteenotto takaisin päälle.
 • Tarkista sadevesikaivot kesän jäljiltä ja huolehdi tarvittavista toimenpiteistä, mikäli sadevesikaivojen kunto sitä edellyttää.
 • Viimeistään ennen uutta lämmityskautta kannattaa testata palovaroittimien kunto sekä tarvittavat alkusammutusvälineet. Tiesithän, että esimerkiksi vaahtosammutin tarvitsee tarkistuksen määräajoin? Näin voidaan varmistua siitä, että tositilanteen sattuessa se on toimintakunnossa. Sijoita myös sammutuspeite helposti tavoitettavaan ja näkyvään paikkaan.
 • Suojaa talvenarat kasvit ja huolehdi viimeistään nyt routaeristys kuntoon.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tarkista talvella hiekoitus ja lumenpudotus

 • Kertyykö katolle lunta? Tarkista lumikuorma ja räystäällä mahdollisesti roukkuvat jääpuikot. Huolehdi lumen pudotuksesta.
 • Vältä turhat liukastumiset ja huolehdi pihatien asianmukaisesta hiekoituksesta.

Pitkin vuotta tehtäviä kodin pikkuhuoltoja:

 • Kylpyhuoneen lattiakaivot: Puhdista säännöllisesti. Poista irtohiukset sekä puhdista kaivon osat huolella esimerkiksi vanhaa tiskiharjaa käyttäen. Näin vältyt myös ikävältä viemärinhajulta.
 • Pesualtaiden hajulukot: Myös pesualtaiden hajulukkoihin kertyy käytön myötä irtohiuksia sekä pesuainejäämiä. Avaa varoen ja puhdista osat huolellisesti. Tarkista tiiviys.
 • Ovien saranat: Rasvaa säännöllisesti.
 • Yleinen turvallisuus: Korjaa irtonaiset terassilaudat, porrasaskelmat, keikkuva laatoitus ja muut vastaavat pienet viat heti, jotta vältyt niiden aiheuttamilta turhilta tapaturmilta.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Milloin on aika ottaa avuksi ammattilainen?

Huolehtimalla säännöllisesti kodin pienistä huoltotöistä annat itsellesi huoletonta aikaa sekä suurempien huoltotöiden tarve siirtyy pidemmälle. On kuitenkin asioita, joiden tarkistamiseen tarvitaan alan koulutettu ammattilainen. Erityisesti rakenteisiin sekä putkistoihin tehtävät tarkistukset on syytä antaa ammatti-ihmisen tehtäväksi. Perussääntönä voisi pitää: jos olet epävarma siitä, mitä pitäisi tehdä, on hyvä hetki turvautua ammattilaisen tarjoamaan apuun.

Rakentaminen
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20225_78328.jpg
Uusi luottokortti tarjoaa nopeutta ja helppoutta
Moni yritysluottokortti on suunnattu ennen kaikkea isommille yrityksille. Pienille yrityksille tarjontaa on ollut vähemmän. Qred aikoo paikata tämän puutteen.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20222_76835.jpg
Haaveiletko töistä rakennusalalla? Tutustu rekrykoulutukseen
Pula rakennusalan osaavista tekijöistä jarruttaa jo alan yritysten kasvua. Yhdeltä puuttuu maalareita, toiselta kattoasentajia tai maarakentajia. Rekrykoulutus on tehokas tapa löytää uusia tekijöitä. Siitä on hyötyä sekä yritykselle että opiskelijalle itselleen.
201910_60281.jpg
Ilmastoystävällinen rakentaminen vaatii nopeita toimia
Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat puolet maapallon luonnonvaroista ja noin 40 prosenttia energiasta. Ne aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä väestönkasvun, kaupungistumisen ja merenpinnan nousun kasvattaessa rakentamisen tarpeita entisestään. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vetosi New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen kokouksen yhteydessä rakennusalaan vähähiilisen rakentamisen vauhdittamiseksi.
Valkoinen kylpyhuone
Led-valaistus ja sadesuihkut hurmaavat kylpyhuoneissa
Porin Asuntomessukohteissa kylpyuoneisiin tuotiin arjen luksusta kosketusvapailla hanoilla, sadesuihkuilla ja led-valaistuksella. Myös seinälle nostetut wc-istuimet ja rakenteisiin kätketyt huuhtelukalusteet nostavat suosiotaan vuosi vuodelta.Tutustu Porin Asuntomessukohteisiin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton