• Etusivu
  • Rakentaminen

Pyhien taikaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.12.2020
201911_61368.jpg

Ennustaminen ruoasta, juomasta, sattumuksista ja luonnon antimista on ikiaikainen perinne pyrkiä ottamaan selkoa tulevan vuoden niin vilja- kuin naimaonnesta.

Joulun aikaan keskitytään enemmän satokauden ennustamiseen, kun taas uudenvuoden yönä saadaan tietää naimakumppanin nimi, koko ja näkö.

Jouluna pyritään hartauteen ja taioilla edesautetaan seuraavan vuoden onnea ja autuutta. Edesmenneillä sukulaisilla sekä jumalolennoilla on jouluöinä suuri merkitys onnen saavuttamiseksi.

Uutta vuotta odotellessa nuoret tekevät juhannuksen tapaan taikoja, joiden avulla tuleva puoliso ilmestyy joko uneen, veden pintaan, peiliin tahi eteiseen asti. Vakkansa jo valinneet taikovat itselleen ja tiluksilleen roppakaupalla onnea.

Sanontoja ja uskomuksia pyhien ajaksi


Ennen on mies vuojen lehmätä ennenkö joulun akata.


- Jämsä 1937

Jouluna piti saada jotain uutta ylleen, muutoin hiiri söi takapuolen.
- Lempäälä 1935

Ei jouluyönä saa paljon maata, kun sitten pysyy virkkuna koko vuoden kun jouluyön valvoo. Täytyy syödä seisaalla ihan yhtäpäätä, että tulee hyvä vuosi ja on syömistä taas toisenakin jouluna.
- Vampula 1937

Joulupäivänä ei saanut mennä kylään, sillä se oli suuri synti ja häpeä ja sai siitä nimen "joulusika", jos ei viettänyt kotonaan joulupäivää. Kun taas tapanina pruukattiin käydä vieraisilla ahkeraan.
- Mouhijärvi 1937

Viheriäistä joulua seuraa valkoinen pääsiäinen.
- Tottijärvi 1904

Kun jouluna pohjoisesta tuulee, tulee hyvä kesä.
- Heinola 1909

Jos Tapaninpäivän aamuna tuli taloon ensimmäiseksi mies, oli se hyvä merkki, ja mies sai ryypyn. Mutta jos se oli nainen, vihastui isäntä ja sanoi: "Ennemmi sais sonttaki heittä pihatto akkunast sisäl."
- Halikko 1914

Uudenvuoden aattona puolenyön aikaan otettiin mustat lammasnahkat, vietiin ne saunaan ja istuttiin niitten päälle veitsi hampaissa. Silloin kuuli onnensa.
- Liperi 1937

Ken ensimmäisenä ehti kirjoittamaan uuden vuosiluvun heti, kun kello oli lyönyt kaksitoista, oli koko vuoden vikkelin ja ketterin koko talossa.
- Ulvila 1935

Uudenvuoden aattoiltana tulee ajatella jotain asiaa, jonka toivoisi toteutuvan, ja sitten mennä naapurin akkunan alle ja kuunnella, mitä he puhuvat. Jos talonväki omaan asiaansa sanoo: niin se on, niin se on, niin silloin sekin asia on totta, jota kuuntelija on ajatellut.
- Puumala 1907

Uudenvuodensaunassa ei saa puhua, ettei niele kesällä kärpäsiä.
- Lapua 1935

Ja viimeisin muttei suinkaan vähäisin:

Ei sillä ole merkitystä mitä joulun ja uuden vuoden välillä syö, vaan sillä mitä uuden vuoden ja joulun välillä syö!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20121_29236.jpg
Vallox osaa ilmanvaihdon
Vallox BlueSky on taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Asennuksen nopeus ja vähäinen kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -kanavasta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen. Vallox BlueSky on erityisesti ilmanvaihtoon kehitetty taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen kanavajärjestelmä. Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox ilmanvaihtokoneelta Vallox äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimen kautta Vallox BlueSky ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan koko taloon. Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmässä jokaiseen venttiilin on yhdistetty yksi tai kaksi putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta. Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä voidaan asentaa vaivattomasti väliseinien sisälle, välipohjiin, alaslaskettuihin kattoihin ja koteloihin tai betonivaluun, BlueSky ilmanjakojärjestelmä on helppo puhdistaa, eivätkä melu ja äänet kantaudu huoneesta toiseen kanaviston kautta.Vallox BlueSky on hajuttomasta polyeteenistä valmistettu taipuisa ilmanvaihtoputki. Putkessa on kaksikerroksinen rakenne – aallotettu ulkovaippa sekä sileä, antistaattinen, hajuton, tiivis ja mikrobisuojattu sisäpinta.
20239_83068.jpg
Musta väri toimii kylpyhuoneessakin - inspiroidu yksityiskohdista
Kylpyhuoneen sisustaminen ja remontointi on monelle kodin sisustajalle ja remontoijalle innostava projekti. Kylpyhuone on paikka, jossa voi rentoutua, joten sen sisustuksen tulisi tukea rentoutumista ja rauhoittumista. Perinteisesti vaaleat ja neutraalit sävyt ovat olleet suosittuja kylpyhuonetrendeissä, mutta nyt on aika astua rohkeasti ulos mukavuusalueelta.
20107_22511.jpg
Monier esittelee ilmaa puhdistavan kattotiilen
Kattotiilivalmistaja Monier esittelee ilmansaasteita puhdistavan kattotiiliuutuuden Titano/x:n loppukesän kattokiertueellaan Turussa, Jyväskylässä, Tampereella ja Helsingissä.– Ainutlaatuinen kattomateriaali ansaitsee arvonsa mukaisen esittelyn. Pohjoismaisittainkin poikkeuksellisen Kattokiertueemme avulla haluamme kertoa niin rakennusalan ammattilaisille kuin muillekin suomalaisille mahdollisuuksista, joita tulevaisuuden katot ja kattomateriaalit tuovat tullessaan. Titano/x osoittaa, että se tulevaisuus on jo täällä, Monier Oy:n avainasiakas- ja myyntitiimipäällikkö Kim Nylund huomauttaa.Titano/x on kevyt betonikattotiili, jonka sisäänrakennettu suoja, ainutlaatuinen pinta suojaa tehokkaasti kattotiiltä uv-säteilyä ja happamia sateita vastaan ja pitää pinnan puhtaana levästä ja sammalista. Sen lisäksi se pilkkoo ilmaan mm. autojen pakokaasuista joutuvaa typpioksidia vaarattomaksi, sateen mukana pois huuhtoutuvaksi suolaksi.– Vastaavanlaisia tuotteita on tuotu markkinoille aikaisemminkin, mutta Titano/x poikkeaa niistä siinä, että se on erityisesti suunniteltu pohjoismaisiin taloihimme ja haastavaan pohjoiseen ilmastoon, Monierin tuotepäällikkö Birgitta Pollari painottaa. – Erittäin kestävällä ja muotoilultaan kauniilla kattotiilellä rakennettu 200 m2:n katto pilkkoo yhtä paljon typpioksidia kuin tavallinen auto tuottaa 17 300 kilometrin matkalla. Lisäksi se on kevyempi ja vahvempi kuin tavallinen betonikattotiili, mikä helpottaa katonasennusta ja jopa pidentää katon käyttöikää, hän lisää.
taidelasiovet-pyörretalossa-1920x1080
Kaunein välioviäänestys 2024
Kaunein väliovi -äänestys on päättynyt.Välioviäänestyksen tulokset ovat nähtävillä tässä artikkelissa >>Arvonnan voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti....................................................................................................................Tänä vuonna kaunein välioviäänestykseen on valittu ovia Liune-kohteista. Muun muassa Nata Salmelan saunan liukuovi, saaristohotelli the Barö:n vihreät liukuovet tai Harri Syrjäsen CLT-ovet ovat tämän vuoden äänestyksessä mukana.Valitse suosikkisi kuuden vaihtoehdon joukosta. Samalla voit osallistua arvontaan. Tutustu vaihtoehtoihin ja äänestä suosikkiasi artikkelin lopussa olevalla lomakkeella.Palkintona äänestäneiden kesken arvotaan 300 € arvoinen lahjakortti Liune verkkokauppaan. Lahjakortin voi käyttää kaikkiin Liunen normaaleihin verkkokauppatuotteisiin. Äänestys päättyy 29.2.2024 ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti viestillä.
20205_65009.jpg
Kun julkisivu kaipaa paikkausta
Julkisivut joutuvat Suomen sääoloissa kovalle koetukselle, minkä vuoksi niiden oikea-aikaiseen huoltoon tulee kiinnittää riittävästi huomiota.Riittävän ajoissa toteutetulla korjaustyöllä saadaan vahingot minimoitua. Nimittäin betoni- ja rappauspintojen rapistuessa, paljastuu mahdollisesti myös teräsrakenteita, jotka altistuvat mm. korroosiolle.
201411_41624.jpg
Ilmeikkäät keraamiset takat Tulikiveltä
Tulikiven keraaminen takkamallisto koostuu CE-merkitystä sarjasta moderneja varaavia takkoja, jotka sopivat sisustukseen kuin sisustukseen. Mallistossa on kuusi erilaista runkoa, joiden avulla syntyy kaikkiaan jopa 1 000 erilaista mallia. Selkeistä elementeistä koostuva kokonaisuus on helppo koota mieleisekseen. Näin kotiin sopiva ratkaisu löydetään helposti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton