• Etusivu
  • Energia

Miten tunnistetaan häkä? Mitkä ovat häkämyrkytyksen oireet?

Sari Nieminen
Päivitetty 16.04.2025
Häkä-tulipesä-takka-häkämyrkytys

Häkä on hajuton, mauton ja näkymätön kaasu.

– Varomattomasta tai taitamattomasta tulisijan käytöstä johtuvia onnettomuuksia tapahtuu Suomessa aivan liikaa. Vaikka joskus syynä on viallinen tulisija tai savuhormi, valitettavan usein jopa kohtalokkaisiin onnettomuuksiin syyksi paljastuu ihmisen huolimattomuus tai puutteet lämmitystaidoissa. Jokainen häkämyrkytys on turha, linjaa Nuohousalan keskusliiton entinen puheenjohtaja Petteri Virranta.

Nykyiset tulisijat ovat oikein käytettyinä turvallisia ja helppohoitoisia. Onnettomuuksien syynä onkin usein osaamattomuus. Puulla lämmittäminen ei ole geeneissä sukupolvelta toiselle siirtyvä taito.

– Oikeiden lämmitystapojen opettelu on tärkeää, eikä neuvon kysymistä tarvitse mitenkään ujostella. Me nuohoojat neuvomme ja opastamme mielellämme asiakkaitaan tulisijojen oikeaan käyttöön, Virranta painottaa.

Häkä voi aiheuttaa myrkytyksen

Häkämyrkytyksiin kuolee Suomessa joka vuosi 10–20 henkilöä ja läheltä piti -tilanteita sattuu huomattavasti tätäkin enemmän. Autojen ja asuntovaunujen ohella suomalainen saa häkämyrkytyksen useimmin kesämökillä.

– Huoneilmaan pääsevä häkä johtuu myös taitamattomasta tulisijan käytöstä. Esimerkiksi korvausilman puute saattaa johtaa häkäkaasun kertymiseen huoneilmaan. Hengenvaarallista häkää on vaikea havaita, koska se on hajuton, mauton ja näkymätön kaasu. Häkä imeytyy vereen ja elimistöön tehokkaammin ja nopeammin kuin happi. Jo pieni häkäpitoisuus saattaa tappaa hyvin nopeasti, Virranta varoittaa.

Häkämyrkytyksen oireita ovat mm. pääsärky, huimaus, pahoinvointi ja uneliaisuus. Nämä onnettomuudet voitaisiin välttää, jos tulisijojen käyttäjät olisivat huolellisempia. Tulen käyttäjän onkin oltava tarkkana ja varmistettava, ettei häkää pääse sisäilmaan.

Häkää eli hiilimonoksidia (CO) muodostuu epätäydellisessä palamisessa aina silloin, kun tuli ei saa riittävästi happea. Käytännössä häkää muodostuu jonkin verran aina, kun tulisijassa on tuli.

tuli pyöreässä takassa

– On syytä muistaa, että häkää syntyy niin kauan kuin sininen liekki on näkyvissä hiilien seassa. Savupelti suljetaan vasta sitten, kun kaikki liekit varmasti ovat sammuneet ja hiillos tummunut, Virranta neuvoo. Pellin sulkemisen jälkeen on varmistettava vielä, ettei tulisijassa ole palavaa ainesta eikä tuhkaluukkuunkaan ole pudonnut hehkuvaa hiiltä, joka jäisi sinne kytemään. Tuhkan seassa kuumat hiilet voivat kyteä jopa päiviä.

Huomio

Huomio

Mistä tunnistaa häkämyrkyksen?

Häkämyrkytyksen oireita voivat olla:

  • Pahoinvointi
  • Päänsärky
  • Limakalvojen muuttuminen vaaleanpunaisiksi
  • Tajunnantason lasku
  • Tajuttomuus
  • Hengityslama

Miten häkä syntyy?

Häkää voi huoneilmaan päästä myös vaurioituneesta hormista. Tulisijojen ja hormien heikko kunto on merkittävä riski. Huonokuntoisia hormeja lienee maassamme kymmeniätuhansia. Ongelmalliseksi tilanteen tekee, ettei hormin kuntoa voi yleensä arvioida päältä päin.

Savuhormi joutuu käytössä kokemaan kovia. Sen sisärakenteiden on kestettävä voimakkaita kemiallisia rasituksia. Savukaasuista hormin seinämiin tiivistyvät hapot heikentävät laastin emäksistä sideainetta. Kaikki savukaasut sisältävät myös vesihöyryä, joka tiivistyessään voi kastella piipun.

Märkä piippu vaurioituu helposti jäätyessään. Kosteutta hormiin voi päästä myös kapillaarisesti maaperästä, jos sen perustuksia ei ole kunnolla kosteuseristetty. Vanha hormi on voinut rapautua oltuaan pitkään käyttämättömänä. Erityisen vaarallista on liittää tällaiseen hormiin uusi tulisija. Nuohousalan Keskusliiton jäsenet ovatkin huolissaan uusien tulisijojen ammattitaidottomista asennuksista.

– Uudet tulisijan käyvät hyvin kaupaksi ja niiden pystytyksen uskotaan onnistuvan jopa ensikertalaiselta. Olemme saaneet tietoa, että tehdasvalmisteisia tulisijoja kootaan virheellisesti ja asennetaan tarkastamattomiin savuhormeihin. Se voi aiheuttaa vaaratilanteita, sillä vanha, pitkään käyttämättömänä ollut savuhormi voi olla pahastikin vaurioitunut, eikä väärin asennettu tulisija toimi tarkoitetulla tavalla, Virranta painottaa.

Vanhan savuhormien kunto ja rakenteet on aina tarkistettava ennen uuden tulisijan pystytystä ja aina, kun piippu on ollut pitkään käyttämättä. Monet nuohoojat myös kunnostavat vanhoja hormeja. Se voidaan tehdä joko massaamalla, jolloin se ei muutu ahtaammaksi tai asentamalla sisäputki, joka pienentää hormin poikkipinta-alaa.

Mistä tietää, että rakennuksessa on häkää?

Häkäonnettomuutta vastaan on onneksi helppo varautua. Häkä on hiukan ilmaa kevyempää, eli se kulkeutuu yleensä lämpimien ilmavirtojen mukana ylöspäin. Häkäkaasun syntymisen tulisijassa voi ehkäistä poraamalla 10 – 12 millin reiän savupeltiin tai leikkaamalla savupellin kulmat pois.

Häkävaroitin toimii lisäturvana tiloissa, joissa on tulisija.

Kissa nauttii takkatulesta

Näin häkävaroitin kannattaa sijoittaa

– Häkävaroitin tulee asentaa ja testata ohjeiden mukaisesti. Sen sijoituspaikkaa kannattaa miettiä tarkkaan. Koska häkä on vain hiukan ilmaa kevyempää, se ei ilmavirtausten vuoksi välttämättä nouse kohtisuoraan kattoon. Paras paikka sille on vaakasuorassa, kattopinnassa noin puolen metrin etäisyydellä katon ja seinän rajasta, jolloin savukaasut osuvat siihen nopeimmin ja suuremmalla todennäköisyydellä, Virranta neuvoo.

Häkävaroitin ei korvaa pakollista palovaroitinta eikä häkävaroitinta ole tarkoitettu korvaamaan mahdollisten häkälähteiden huoltotoimenpiteiden ja asianmukaisten asennusten laiminlyöntiä. Palo- ja häkävaroitinten toiminta pitää testata vähintään kerran kuussa. Muista vaihtaa paristot säännöllisesti!

Vuonna 1932 perustettu Nuohousalan Keskusliitto ry kokoaa alansa keskusjärjestönä Suomen yksityisyrittäjinä toimivat nuohoojat työskentelemään ammattitaidon edistämiseksi ja yhteisten etujen valvomiseksi.

Lue lisää:
Näin sijoitat ja huollat tulisijan häkäturvallisesti

Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20188_54385.jpg
Kodin toinen varaava lämmittäjä - tiilipiippu
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.
201610_47532.jpg
Miksi tulisija ei syty tai pala kunnolla?
Tulipesän sytyttäminen on toisinaan vaikeaa. Ulkoisiin tekijöihin ei voida vaikuttaa - ilmanpaineeseen tai harakanpesään piipun päässä. Matalapaineella, tyynessä ja kosteassa ilmanalassa tulipesän sytytys saattaa olla työn ja tuskan takana. Myös korvausilmattomassa huonetilassa sytyttäminen on vaikeaa.
20208_66158.jpg
Oma talo muuttaa mukana - esittelyssä täysin uusi asumiskonsepti
Moduulirakentaminen on kehittyvä rakennusalan trendi, joka tarjoaa monia etuja perinteiseen rakentamiseen verrattuna. Moduulirakentamisessa rakennusprojekti jaetaan erillisiksi moduuleiksi, jotka valmistetaan tehtaassa ja kuljetetaan sitten työmaalle, jossa ne yhdistetään yhdeksi rakennukseksi. Tämä lähestymistapa mahdollistaa nopeamman rakennusprosessin, paremman tarkkuuden ja laadunvalvonnan, sekä vähentää hävikkiä ja rakennusjätettä.
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Varaavan takan maalaus?
Kysymys:Voiko punatiilestä tehdyn varaavan takan maalata? Ja kiinnostaisi myös tietää, että mikä olisi oikeanlainen maali tähän käsittelyyn?
mies ja nainen tutkivat ABBn free@homea
Turvallista ja ihanan tavallista arkea kotona
Perheen arki lähtee aikataulujen keskenään sovittamisella, kuka kuskaa ketäkin, mihin ja milloin. Joten eikö olisi hienoa, jos kotisi voisi muuntua arjen tarpeisiin sopivaksi ja pystyisit seuraamaan kotisi tilaa etänä? Voisit tarkastaa etänä, onko lapsesi päässyt lähtemään kouluun tai, että kodista on ylimääräiset valot sammuneet, tarpeettomista pistorasioista katkennut virta, lämmitystä laskettu energian säästämiseksi ja saada palo- tai vesivuotohälytyksistä tieto puhelimeen.
Keittiöremontti kannattaa
Rakentamisessa ja remontoin­nissa jokainen investointi on vastuullinen valinta
Elämä tuo tullessaan lukuisia muutoksia, isoja ja pieniä. Vuodet tuntuvat lipuvan ohitsemme varsinkin ruuhkavuosien aikaan ja koti kaipaa muutosta erilaisten tarpeiden mukaan. Koti kaipaa remonttia säännöllisesti ja siksi onkin hyvä pysyä tietoisena erilaisista tavoista tehdä vastuullisia ja pitkäikäisiä valintoja. Näin säästät luontoa, energiaa ja lompakkoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton