• Etusivu
  • Rakentaminen

Betonilattian valu ei kuivu kesällä - ratkaisu ongelmaan löytyy siirrettävästä lämmittimisestä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.02.2023
20225_78200.jpg

Lattialämmitysputkistoon liitettävä lämmitin kuivattaa betonilaatan turvallisesti, tehokkaasti ja ilman pölyä.

Betonin hidas kuivuminen vaikuttaa rakentamisaikoihin, koska pintatöitä ei päästä tekemään kovin nopeasti. Varsinkin kesällä betoni kuivuu paljon hitaammin kuin yleisesti luullaan. Tämän tietää myös parikymmentä vuotta rakennusalalla toiminut Veiko Lank, joka on kehittänyt ongelmaan kustannustehokasta ratkaisua.

Vuokraa laite betonin kuivattamiseen

Veiko Lankin ratkaisu betonin kuivattamiseen on vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettävä lämmitin StepWatt. Se on siirrettävä ja pieni lämmitin, jonka on kehittänyt ja koonnut itse. Idea syntyi yhdessä Lankin mentorin kanssa viitisen vuotta sitten. Ensimmäiset valmiit laitteet hän asensi työmaille noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Samalla syntyi idea lämmittimien vuokraamisesta muille.

Lämmittimen toimintaidea on yksinkertainen: vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettynä se lämmittää betonin, jolloin kosteus nousee ylös ja betoni kuivuu nopeammin kuin pelkästään ilmaa lämmittämällä.

Lank kertoo, että laite lämmittää veden noin 20–30-asteiseksi. Liian lämpimäksi betonia ei missään tapauksessa saa kuumentaa, sillä liian nopeasti kuivuva betoni jää hauraaksi. Tutkimusten mukaan lattian olisikin hyvä antaa kuivua kaikessa rauhassa vähintään kuukauden verran, ennen kuin sitä aletaan kuivattaa lämmittämällä.

Lankin yritys LVI-Step Oü toimii sekä Suomessa että Virossa. Hänellä itsellään on sekä timpurikokemusta että putkialan ammattikoulutus. Parinkymmenen vuoden työuran aikana hän on nähnyt, että betoni ei todellakaan kuivu niin nopeasti kuin kuvitellaan.

Betoni kuivuu hitaasti myös kesällä

Vanha nyrkkisääntö on, että betoni kuivuu sentin viikossa. Asiantuntijoiden mukaan sääntö pätee ohuilla laatoilla, mutta paksuissa ja massiivissa rakenteissa kuivuminen on hitaampaa. Eräiden arvioiden mukaan paksuissa massoissa kuivuminen kestää viiden sentin jälkeen jopa neljä viikkoa sentiltä. Pinta saattaa kuivua nopeasti, mutta syvällä kosteutta on vielä.

Yleinen harhakäsitys on, että kesällä, kun on lämmintä, betoni kuivuisi nopeammin kuin talvipakkasille. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Lämmin ilma sisältää paljon kosteutta ja siksi betoni kuivuu myös kesällä hitaasti.

Perinteisesti betonivaluja on kuivattu lämpöpuhaltimilla. Lankin vuokraamalla lämmittimellä on kuitenkin monia etuja verrattuna puhaltimiin.

Sähkönkulutus ja paloturvallisuus lämmittimen valtit

Vuokrattava lämmitin kuluttaa sähköä vähemmän kuin puhallin. Lank on laskenut, että 6 kilowatin tehoinen laite kuluttaa sähköä keskimäärin 1,5 kilowattia tunnissa. Puhaltimia tarvitaan usein kaksi lämmittämään koko talo. Lankin 6 kilowatin laite kuluttaa keskimäärin vähemmän kuin kaksi kappaletta 3 kilowatin puhaltimia.

Vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitetty lämmitin on myös paloturvallinen ja siisti. Puhallin lennättää rakennuspölyä. Se on paitsi sotkuista, niin myös riski paloturvallisuuden kannalta.

Veiko Lankin kokemuksen mukaan lämmitin nopeuttaa betonin kuivumista selvästi. Hän uskoo, että lattia on valmis pinnoitettavaksi jopa neljä viikkoa nopeammin kuin puhallinta käytettäessä. Varsinaista tutkimusta hän ei ole tehnyt asiasta, vaan aikataulu on kokemuksen mukanaan tuomaa tietoa.

Betonivalun kosteus pilaa muita materiaaleja

Optimaalisella kuivumisajalla on merkittävä taloudellinen vaikutus rakentamisessa. Jos kosteutta on liikaa, päällystystyö viivästyy.

Jos eriste ja lattiapäällyste laitetaan liian kostean betonin päälle voivat seuraukset olla kohtalokkaita – ja kalliita. Suomen Betonitietoyhdistyksen mukaan tyypillisiä vaurioita ovat muun muassa päällysteen irtoaminen, värjäytyminen, hajuhaitta sekä terveydelle haitalliset mikrobit ja kemialliset emissiot.

Pakkaskausina Lank suosittelee asiakkaalle, että yläpohjan eristys ja ikkunat ovat paikalloillaan. Myös tilan tuuletuksen pitää olla kunnossa, jotta kosteus saadaan pois sisätiloista. Ilmanvaihto on tärkeä, jotta betonista haihtuva kosteus pääsee ulos, eikä tiivisty rakenteisiin.

6 kilowatin tehoinen lämmitin vaatii toimiakseen kolmivaihepistokkeen. Uusi, pienempi 3 kilowatin lämmitin vaatii sukopistorasian. Molemmat laitteet ovat kooltaan varsin kompakteja – noin 70 cm pitkiä, 40 cm leveitä ja 60 cm korkeita. Ne eivät vie paljoa tilaa kuljetuksessa, eikä rakennuksella. Lämmittimet riittävät jopa 250 neliön lämmittämiseen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Mies käyttää metabon jiirisajaa joka on jalustalla.
Haluatko testata Metabon jiirisahaa? Tässä tilaisuutesi!
HAKUAIKA ON PÄÄTTYNYT JA TESTAAJAT VALITTU. Kiitos osallistumisesta!Osallistu ainutlaatuiseen kampanjaamme, jossa sinulla on mahdollisuus testata Metabon KGS 216 M tai KGS 254 M jiirisahaa! Tämä ei ole mikä tahansa saha, vaan huippuluokan työkalu, joka on suunniteltu tarkkuutta ja tehokkuutta silmällä pitäen.Kampanjaan osallistuminen on yksinkertaista:Ilmoittaudu mukaan valintaprosessiinValitsemme testaajat (2 kpl)Testaa sahaa ja jaa kokemuksesi kanssammeSaha on sinun!Kyllä, luit oikein! Kilpailun päätteeksi saat pitää testaamasi jiirisahan ja jalustan. Se on sinun, ilmaiseksi!Älä missaa tätä ainutlaatuista tilaisuutta. Osallistu nyt ja aloita mestarirakentajan matkasi parhailla työkaluilla Metabon ja Rakentajan kanssa! Lue ohjeet ja täytä hakemus.
28_P_154281_1.jpg
Ratkaisu katemateriaalin alustaksi erityisesti loiville katoille
Vuoden 2013 loppuvuodesta Finnfoam lanseerasi markkinoille lattioihin, seiniin sekä kattoihin soveltuvan uudenlaisen EPS-eristeen. Uusi teknologia mahdollisti paremman lämmöneristyskyvyn suhteessa tiheyteen, jolloin lopputuloksena oli parempi eristyskyky kevyempiä levyjä käyttäen.Nyt on tullut aika esitellä uutuus kyseiseen tuoteperheeseen.
201711_51018.jpg
Puhtaudenhallintakoordinaattori - PRO
Koulutuspaikka TTS, Sarkatie 1 VantaaKoulutusaika 10.-11.04.2019Koulutuksen kesto 2 päivää. Koulutukseen voi pelkästään osallistua tai sen voi myös suorittaa ja osoittaa sillä pätevyytensä. Suorittajille on koulutuksen lisäksi tentti ja näyttötyö. Näyttötyö on todellisen kohteen puhtaudenhallintasuunnitelman tekeminen.TavoiteKoulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää valmiuksia toimia puhtaudenhallintakoordinaattorina tai työmaan puhtaudenhallinnasta vastaavana ja opettaa puhtaudenhallinnan näkökulmasta hyviä toimintatapoja varsinkin toimittaessa rakennustyömaan ympäristössä.KohderyhmäKoulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka vastaavat työmaan puhtaudenhallinnasta, sen koordinoinnista tai haluavat muuten perehtyä puhtaudenhallintaan normaalia syvällisemmin.
20083_9834.jpg
Ilmanvaihtokoneita suoralla kytkennällä lattialämmitykseen
Vesikiertoinen lattialämmitys on yleisin lämmönjakotapa Suomessa. Sen valitsee lähes 60 prosenttia pientalorakentajista. Matalalämpöisen veden käyttö lämmönjaossa ja lämmön tehokas kohdistuminen sekä tasainen jakautuminen tekevät siitä miellyttävän ratkaisun, joka soveltuu hyvin myös maalämpötaloissa käytettäväksi. Myös ilmanvaihto voidaan oikeanlaisella ilmanvaihtokoneella kytkeä suoraan lattialämmitykseen, jolloin tuloilma jälkilämmitetään lattialämmityksestä otettavalla lämmöllä.
201810_54931.jpg
Ajallista arvokkuutta ja yksilöllisyyttä huokuva talo sai arvoisensa katon
Ajallista arvokkuutta ja yksilöllisyyttä huokuva talo sai arvoisensa katonKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Varma Vesikatto OyKohde on rakennettu vuonna 1984 Evira-talomalliston pohjalta muunneltuna versiona, joten siitä huokuu myös ajallista arvokkuutta sekä yksilöllisyyttä. Talon malli on nimeltään Tasokas, jonka kertoo myös rakennuksen ylväs ulkomuoto. Kohteen asukkaat etsivät pitkään tonttia, johon kyseisen rakennuksen toteuttaminen olisi mahdollista ja olikin onni, että rakennuspaikka löytyikin asukkaiden kotipaikkakunnalta idyllisestä Sauvosta.
20119_27733.jpg
Sähkökampanjassa säästöä keskimäärin 230 euroa/vaihtaja
Sähkön yhteisostokampanja osoittautui jälleen kerran onnistuneeksi ja uusia kampanjoita on tulossa. Neuvoteltu on jo mm. kodinkonepakettien yhteisostohinnoista. Myös sähkönkilpailutus on tarkoitus järjestää vielä kuluvan vuoden kuluessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton