• Etusivu
  • Talo

Turvallinen koti – turvallinen arki

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 03.04.2024
20227_79051.jpg

Perheen arki lähtee aikataulujen keskenään sovittamisella, kuka kuskaa ketäkin, mihin ja milloin. Joten eikö olisi hienoa, jos kotisi voisi muuntua arjen tarpeisiin sopivaksi ja pystyisit seuraamaan kotisi tilaa etänä? Voisit tarkastaa etänä, onko lapsesi päässyt lähtemään kouluun tai, että kodista on ylimääräiset valot sammuneet, tarpeettomista pistorasioista katkennut virta, lämmitystä laskettu energian säästämiseksi ja saada palo- tai vesivuotohälytyksistä tieto puhelimeen.

Asumisen turvallisuutta voidaan lisätä helposti pienillä teknisillä parannuksilla sekä valitsemalla taloon parhaiten sopivat järjestelmät. ABB-free@home kodinohjausjärjestelmä ohjaa valaistusta, lämmitystä, pistorasioita, autonlämmitystä, tilanneohjauksia, kaihtimia, markiiseja, tilanneohjausta ja ovipuhelinta. Ohjauksia voi tehdä myös mobiililaitteilla, ja hälytykset saat suoraan puhelimeesi.

Turvallisuutta valaistuksella

Valaistus oikeaan aikaan oikeassa paikassa ei ole vain turvallisuuskysymys, vaan pystyt säästämään myös sähköä. Liiketunnistimilla on helppo ohjata valaistusta syttymään tarvittaessa piha-alueella ja sisällä. Ulkona pidät myös kutsumattomat vieraat loitolla. Free@home-tilanneohjauksella saat valot syttymään ja sammumaan haluttuun aikaan. Ohjauksen saa toimimaan automaattisesti, jolloin ne toimivat esimerkiksi kellonajan, säätilan tai auringon liikkeiden mukaan. Voit ottaa käyttöön myös geofencing-ominaisuuden, jolloin järjestelmä tunnistaa mobiililaitteesi määritellyn matkan päästä kotoasi ja automaattisesti sytyttää ulkovalaistuksen ennen kotiin saapumista.

Kotona on monia huoneita joihin valot saattavat vahingossa jäädä turhaan päälle pitkiksikin ajoiksi: kellarit, saunatilat, varastot ja autotallit. Liiketunnistimien tai kotiautomaationavulla valot eivät koskaan jää päälle tai pala turhaan.

ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmällä pystyt luomaan erilaisia valaistuksia vain yhden napin painalluksella. Voit himmentää valaistusta tunnelmaan sopivaksi, yövalaistuksen turvallista kulkemista varten tai lisätä valaistusta tarkan työn tekemiseen. Yhdistä halutut toiminnot yhden napin taakse.

Sähkölaitteiden turvallisuus

Sähkölaitteiden turvallisuus on paljolti kiinni niiden käytöstä. Silitysrauta, kahvinkeitin tai televisio ovat kaikki potentiaalisia paloriskejä. Suurimmat vaaratekijät aiheutuvat laitteiden jäädessä vahingossa päälle.

ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmällä voidaan ohjata valitut pistorasiat, esimerkiksi liesi ja kahvinkeitin, automaattisesti pois päältä, kun kotoa poistutaan. Se voidaan toteuttaa joko ns. kotona/poissa-toiminnolla, jossa järjestelmälle kerrotaan lähtiessä joko seinäpainikkeesta, tai vaikka mobiililaitteella, että ollaan lähdössä, ja koti menee poissa-tilaan.

Tällöinhän pistorasioiden virrankatkaisun lisäksi voi tapahtua myös paljon muuta, esimerkiksi kaikki päälle unohtuneet valot sammuvat ja lämmitys menee säästötilaan. ABB-free@home -järjestelmän on mahdollista myös tunnistaa puhelimen sijainnista, että käyttäjä on poistunut kotoa, jolloin poissa-tila aktivoituu automaattisesti.

Vesivahingon estäminen

Kosteuden tunnistaminen ei suoralta kädeltä tunnu liittyvän turvallisuuteen, mutta kosteuden muhiessa väärässä paikassa pitkiä aikoja, aiheuttaa se esimerkiksi homekasvustoa ja se taas terveydelle haittaa. On siis hyvä saada pienetkin kosteusvuodot kiinni ajoissa. Isommat vuodot taas ehtivät usein aiheuttaa suuret vahingot, jos niitä ei heti huomata. ABB-kosteusvahdilla voidaan valvoa kaikkia kotona vettä käyttäviä laitteita. Voit ohjata järjestelmää katkaisemaan vedentulon päävesijohdosta automaattisesti. Kosteusvahti on helppo lisätä myös jälkiasennuksena. Kosteusvahdin saat liitettyä ABB-free@home-järjestelmään, jolloin hälytykset saat kätevästi puhelimeen.

Info

Info

Lisäturvaa ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmällä

  • hälytys ikkunoiden jäädessä auki
  • ovikellon soitto aktivoi ulkovalaistuksen
  • lisäkameroita videovalvontaan
  • hälytys palovaroittimesta puhelimeen
  • paniikkikytkin
  • hälytykset kosteusvahdista puhelimeen
  • valitut pistorasiat aina virrattomia, kun ketään ei ole kotona

Kun olet poissa kotoa

Kotiautomaatiosta saat parhaan hyödyn, kun ohjaat sitä ns. tilanneohjauksin. Toiminto ohjaa valopisteitä, pistorasioita ja muita sähköisiä laitteita toiveidesi mukaan. Voit ohjata kotiasi myös älykkäällä "jos – niin" logiikalla. Esimerkiksi jos tuuli yltyy kovaksi, markiisi nostetaan ylös tuulivahinkojen välttämiseksi. Tai jos tunnistin havaitsee liikettä kotonasi sinun poissa ollessasi, lähetetään puhelimeesi ilmoitus.

Pidä kutsumattomat vieraat loitolla lomasimulaation avulla. Kotisi näyttää lomasi aikana asutulta, sillä ABB-free@home tallentaa valojen syttymis- ja sammumisaikataulut viikon ajalta ja toistaa samaa rutiinia talon ollessa tyhjillään.

Kotona/poissa-kytkin varmistaa, ettei pois kotoa lähtiessä tarvitse käydä läpi kaikkia pistorasioita ja laitteita yksitellen, vaan saat halutut laitteet pois päältä keskitetysti. Vain yhtä nappia painamalla, pystyt sammuttamaan virrat tai säätämään kaikkia haluamiasi laitteita, kuten valot, lämmityksen pienentämisen ja markiisien ylös vetämisen.

20227_79050.jpg

Turvallinen ovivahti

Ovikello soi, mutta et odota vieraita. Olisiko mukavaa tietää, kuka ovellasi on? Tai kun et ole kotona näet, kuka on käynyt oven takana. Turvallisuuskysymykset nousevat esille nykyisin usein. Pystyt integroimaan ABB-Welcome tai ABB-Welcome IP-ovipuhelimen ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmään. Järjestelmään kuuluu kosketusnäyttö ja videoyhteys ovelle. Oven saat avattua myös mobiililaitteella, jos et itse satu olemaan kotona. Ovipuhelin tallentaa myös ovipuhelinta soittaneen kuvan.

Info

Info

ABB-free@home -kotiautomaatio

ABB-free@home tarjoaa mahdollisuuden luoda vapaasti toimintoja ja ohjauksia. Kotisi toimii juuri omien mieltymystesi mukaan, ja muokkautuu myös tulevaisuuden tarpeisiin ja muuttuviin elämäntilanteisiin.

ABB Oy
Talo
automaatio
sähkö
lukitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20184_52708.jpg
Parin vuoden jälkeen kotiautomaatio on osoittanut tarpeellisuutensa
Olemme aikaisemmin esitelleet porvoolaisen perheen, joka muutti uuteen omakotitaloonsa vuoden 2016 kesällä. Talon isäntä tiesi, että hän haluaa tähän kotiin lapsiperheen arkea helpottavaa automaatiota lisäämään asumismukavuutta. Hän valitsi kotiinsa ABB-free@home-kotiautomaation ja asennuskalustesarjaksi Impressivon.Nyt taloon muutosta on kulunut kohta pari vuotta ja on aika ottaa selvää, miten arki on sujunut. Onko silloin valitut toiminnot vielä käytössä, mitä on muuttunut ja onko järjestelmään tullut lisää ominaisuuksia?Lue myös aikaisempi osa: Kotiautomaatio osaksi talopaketteja
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20218_72041.jpg
Uutta ratkaisua sähköautonlataukseen uudisrakentamisessa
Sähköautojen yleistyessä sähköautojen kotilataaminen nousee tärkeäksi aiheeksi uudisrakentamisessa. ABB:n kokonaisratkaisu sähköautonlataukseen auttaa uudisrakentajia varautumaan sähköauton kotilataamiseen, vaikka sähköautoa ei heti hankittaisikaan. Ratkaisu mahdollistaen sekä dynaamisen kuormanhallinnan että älykkään, turvallisen ja luotettavan lataamisen kotona.
202011_67558.jpg
Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.
20221_76676.jpg
Sähkötekniset laitteet on hyvä uusia ajoissa
Taloyhtiön on lain mukaan pidettävä kunnossa kaikki taloyhtiöön kuuluvat perusjärjestelmät, jotka ovat välttämättömiä tai tarpeellisia huoneiston käyttämiseen. Perusjärjestelmiin kuuluvat lämmitys, sähkö, vesi, viemäröinti, tiedonsiirto, kaasu, ilmanvaihto ja muut sen kaltaiset järjestelmät. Kaikki nämä kuuluvat siis taloyhtiön kunnossapitovelvollisuuksiin.Asunto-osakeyhtiölaissa edellytetään hallitukselta kunnossapitoselvityksiä taloyhtiön remonttitarpeista. Kuka sitten on taloyhtiössä vastuussa ja mistä sähköteknisten järjestelmien osalta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton