• Etusivu
  • Talo

Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 17.05.2010Päivitetty 11.12.2023
20207_65862.jpg

Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.

Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.

Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.

ABB uutuus sarja: Saga

ABB on tuonut markkinoille uuden asennuskalustesarjan, joka on nyt saatavilla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Tämä innovatiivinen SAGA-tuotesarja edustaa ABB:n sitoutumista kestävään kehitykseen, kiinnittäen erityistä huomiota kiertotalouden periaatteisiin ja ilmastovaikutusten minimoimiseen suunnittelussa ja valmistuksessa.

Saga-tuotteet valmistetaan biopohjaisesta ja kierrätettävästä muovista, ja ne ovat täysin kierrätyskelpoisia elinkaarensa lopussa. Nykyisin peräti 75 prosenttia Saga-tuotteista valmistetaan ISCC PLUS -sertifioidusta biopohjaisesta muoviraaka-aineesta. Suurin osa tuotannosta tapahtuu Porvoossa, missä on saavutettu nettonollatuotanto vähentämällä ilmastopäästöt lähes nollaan.

Saga™-tuotteet on valmistettu UV-säteilyn kestävästä materiaalista, ja niiden muotoilu on huomaamaton ja selkeä. Väriltään tuotteet ovat raikkaan valkoisia (RAL9003). Asentajien ja loppukäyttäjien suosikkina Saga valikoitui ulkopuolisen markkinatutkimustoimiston suorittamassa design-tutkimuksessa. Saga sopii moniin eri ympäristöihin, mukaan lukien asuin-, liike- ja julkiset rakennukset, ja se integroituu saumattomasti ABB-free@home-kotiautomaatioon sekä ABB i-bus® KNX -rakennusautomaatiojärjestelmiin.

ABB Impressivo-sarja

Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.

Info

Info

Joitain yleisiä ominaisuuksia ja suosituksia kosteisiin tiloihin tarkoitetuille pistorasioille:

  1. Pistorasioiden IP-luokitus (Ingress Protection) kertoo niiden suojauksen asteen kosteutta ja pölyä vastaan. Esimerkiksi IP44 on yleinen luokitus kosteisiin tiloihin, ja se tarjoaa suojan roiskevedeltä.
  2. Pistorasioiden materiaalien tulisi olla kosteus- ja korroosionkestäviä.
  3. Pistorasioiden tulisi täyttää sähköturvallisuusstandardit. Tämä varmistaa, että ne on testattu ja hyväksytty kosteisiin tiloihin.
  4. Pistorasioiden asennuskorkeus voi vaihdella, mutta ne on sijoitettava siten, että ne ovat suojassa suoralta vedeltä, kuten roiskeilta ja suihkusta tulevalta vedeltä.

ABB Kosti-sarja

Myös Kosti-sarjan asennuskalusteet sopivat kosteisiin ja kuiviin tiloihin. Pintaan asennettava Kosti-sarja sopii hyvin myös ulkorakennuksiin, ullakoille ja kellareihin.

Sähköasennustuotteiden kotelointiluokka valitaan tilan mukaan. Kuivaan sisätilaan riittää IP20-kotelointiluokka ja kosteaan tilaan suositellaan käytettäväksi IP44-kotelointiluokkaa. IP21-kotelointiluokan tuotteita saa asentaa aina kuivaan tilaan, mutta rajoituksin myös kosteaan tilaan. Kysy sähköurakoitsijaltasi lisätietoja.

Kosteisiin tiloihin asennettavissa pistorasioissa tarvitaan suojamaadoitus ja vikavirtasuoja. Vikavirtasuoja suojaa sähkölaitteen käyttäjää sähköiskun sekä vaarallisesti viallisen sähkölaitteen varalta. Vikavirtasuojaus on erityisen tärkeää olosuhteissa, joissa sähkön käyttöolosuhteet ovat vaaralliset, kuten kylpyhuoneessa tai ulkona.

ABB Oy
Talo
sähkötarvikkeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
201310_36648.jpg
ABB Welcome ovipuhelinjärjestelmä
ABB Welcome ovipuhelinjärjestelmä kodin turvaksiNykymaailmassa on hyvä tietää, kenelle ovensa avaa. Laadukkaalla videotunnistuksella voidaan varmistaa kodin turvallisuus. ABB Welcome ovipuhelinjärjestelmä sopii yhtä hyvin uusiin omakoti- ja kerrostaloihin kuin saneerauskohteisiin, joihin haetaan ensiluokkaisia ratkaisuja. Omakotitalopaketti on helppo tilata ja helppo asentaa - kaikki tarvittavat osat yhdessä paketissa. Ovipuhelinjärjestelmä on yhteensopiva muotoilultaan ja värimaailmaltaan IMPRESSIVO®-kalustesarjan kanssa.Lue lisää: ABB Welcome ovipuhelinjärjestelmä
20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta
3531_980837723_2021427124814.jpg
Led-valaisimet kaikkiin kodin tarpeisiin
LedStoren led-valaisimia voi monipuolisesti ja helposti yhdistää erilaisiin käyttötarkoituksiin. LedStoresta löytyy laadukkaat valaisimet niin ulko- kuin sisäkäyttöön. Esimerkiksi yhdistelemällä erilaisia alasvaloja ja led-nauhoja saadaan luotua eri vuorokauden aikoihin sopiva tunnelma. Kosteisiin tiloihin on myös tarjolla useita erilaisia vaihtoehtoja paneelien, plafondien, spottivalojen ja led-nauhojen avulla.Sisätilojen led-valaistusUlkotilojen led-valaistus
Wago lattakaapelointi As Oy Karhunpesä
Lattakaapeli­järjestelmästä helppo ratkaisu latauspisteiden sähkönsyöttöön
Sähköautojen yleistyessä vauhdilla kasvaa myös taloyhtiöillä tarve latauspaikkojen järjestämiseen. Käytännössä asuntokohtaiset autopaikat ovat muuttumassa "tankkauspisteiksi". Valmiudet tähän tulisikin ottaa jo hyvissä ajoissa huomioon sähköistyskapasiteettia laajentamalla. Kaapelireittien suunnittelulla ja asentamisella latauspaikoille taloyhtiö varmistaa osaltaan asukkaiden arjen toimivuuden nyt ja tulevaisuudessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton