• Etusivu
  • Talo

Roikkuuko jääpuikkoja räystäällä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 24.02.2011Päivitetty 31.10.2023
20212_51656.jpg

Jääpuikot katolla voivat olla merkki eristysongelmista.

Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.

Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.

Jääpuikot syntyvät räystäälle monesta eri syystä

Ensimmäisenä kannattaa vilkaista kummalle puolelle katetta jääpuikot syntyvät.
Katteen alapintaan voi muodostua jääpuikkoja, mikäli katteen alapintaan pääsee tiivistymään kosteutta, joka lopulta lähtee valumaan kohti räystäitä. Tämä voi olla merkki vakavasta ongelmasta mm. rakenteiden tuuletuksessa, jolloin rakenne kannattaa tutkituttaa perusteellisesti.

Mikäli puikot syntyvät katon päältä sulavasta vedestä, vaihoehtoja on monia:

  • Talvi on lämmityksen kulta-aikaa, jolloin lämmönsäätimet ja termostaatit käännetään kohti kaakkoa ja takassa poltetaan puita mottitolkulla. Varsinkin vanhoissa taloissa lämmön pitäminen seinien ja katon sisäpuolella saattaa olla haasteellista. Vanhat eristeet ovat painuneet, auttamatta liian ohuet tai pahimmassa tapauksessa puuttuvat kokonaan.
20212_68756.jpg
  • Vanhoissa taloissa saattaa katon eristettä olla jopa enemmän ulkopuolella kuin sisäpuolella. Lumi nimittäin on yllättävän hyvä eriste. Valitettavasti lumen eristyskyvystä ei juuri ole hyötyä, enemmänkin haittaa. Kun lämpö pääsee karkaamaan huonosti eristetyn yläpohjan kautta ulos, katolla oleva lumi estää lämmön matkan jatkumisen ja hukkalämpö alkaa sulattaa lumikerrosta alhaaltapäin. Sulanut lumi valuu vetenä harjalta alaspäin ja jäätyy puikoiksi räystäälle. Mitä komeammat jääpuikot, sitä komeampi lämmityslasku.
  • Mikäli lämpöhäviö on suuri, puikkojen tilalle saattaa muodostua jäävalli, joko patoaa sulavan veden katolle. Tämä sula vesi onkin sitten jo suuri riski rakenteille, jos se sattuu pääsemään vesikatteen alle. Ainoastaan energianhukka ei raota kukkaron nyörejä, vaan jää saattaa tehdä tuhojaan itse katemateriaalille, sadevesijärjestelmille ja muille kattotarvikkeille.
  • Jääpuikot voivat syntyä myös harmittomasti. Kevätauringon paahde peltikatolla saa lunta sulamaan, joka kuitenkin jäätyy pakkasessa heti peltikatteesta päästyään. Huomioi siis erityisesti, että pohjoispuolisella katolla aurinko ei välttämättä ole oikea tai ainoa syyllinen.
  • Myös takan vinha lämmittäminen voi sulattaa lunta piipun ympäristöstä, jollain piipun kohdalle räystäälle ilmestyy jääpuikkoja. Tässäkin tapauksessa kannattaa varmistaa, että piippu on eristetty oikein ja riitävästi.
20212_24573.jpg

Miksi tekisin mitään?

Ongelman ratkaisemiseksi kannattaa toimeen tarttua jo hyvissä ajoin. Yläpohjan lämmöneristys on saatettava kuntoon, jolloin sähkömittarin hillitön kärrynpyörä hidastaa kulkuaan, öljy- tai pellettilämmittäjän polttoainevaraston pohja pilkistää myöhemmin sekä muutkin lämmittäjän voivat lihottaa säästöpossuaan haltuun jääneillä euroilla. Muistettava on myös, että katolta putoava jääpuikko tai –kimpale on turvallisuusriski ja onnettomuuden sattuessa maksumieheksi tai -naiseksi joutuu kiinteistön omistaja.

Se, että räystäällä ei puikkoja roikukaan, ei välttämättä tarkoita eristysasioiden olevan kunnossa. Jääpuikot ovat vain yksi merkki, josta viimeistään epäilyksien pitäisi herätä.

Helppo ja tehokas lämmöneriste

ISOVER InsulSafe® on tehokas lämmöneriste, jota suositellaan käytettäväksi yläpohjien eristämiseen sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa. Se sopii lisäeristeeksi vanhan eristeen päälle riippumatta siitä, mitä vanha eriste on. Se täyttää kaikki ontelot, ehkäisee kylmäsiltoja ja laskeutuu tasaisesti.

ISOVER InsulSafe® on lasivillasta valmistettua irtoeristettä. ISOVER InsulSafe® on valmistettu epäorgaanisesta ja kemiallisesti neutraalista materiaalista, eikä se sisällä korroosiota aiheuttavia ainesosia. ISOVER InsulSafe® on lahoamaton ja hajuton tuote eikä se tarjoa homesienille otollista kasvualustaa. Kotimaisen ISOVER InsulSafe® puhallusvillan raaka-aineesta peräti 70% on kierrätyslasia.

ISOVER työskentelee yhdessä markkinoiden johtavien puhallusvillaurakoitsijoiden kanssa, ja urakoitsijoiden verkosto kattaa koko maan. ISOVER-puhallusvillaurakoitsijat ovatainoana Suomessa VTT-sertifioituja, joten eristystyön lopputulos on turvallinen ja luotettava.

ISOVER InsulSafe® kuuluu parhaaseen paloluokkaan A1 eli se on palamatonta. Materiaali on epäorgaanista, joten se ei ole otollinen kasvualusta erilaisille mikrobeille (esim. home). A1-paloluokka on saavutettu ilman lisättyjä palonestoaineita, joten tuote sopii myös joutsenmerkittyjen rakennusten lämmönlähteeksi.

ISOVER InsulSafe on luonnon mineraaleista valmistettu tuote, joka ei sisällä myrkyllisiä lisäaineita, ei homehdu, edistää hyvää sisäilmastoa sekä soveltuu Joutsenmerkittyihin taloihin. Näiden ominaisuuksiensa lisäksi InsulSafe ei sido itseensä kosteutta, vaan on läpihengittävä eriste.
20212_68757.jpg

Kun valinnoilla on väliä

Kiinnostuitko InsulSafe-puhallusvillasta, haluatko tietää enemmän sen ominaisuuksista?
Klikkaa kuvaa ja pääset lukemaan lisää ISOVER InsulSafe-puhallusvillasta!

20212_68888.jpg
https://www.isover.fi/insulsafe

Nyt se on helppoa: tarjouspyyntö lähimmille alueesi puhallusvillaurakoitsijoille

Puhallusvillan hankkiminen ja asentaminen on tehty helpoksi. Puhallusvillaa.fi-sivustolla tavoitat lähimmät urakoitsijasi koko Suomen kattavasta urakoitsijaverkostosta.

Klikkaa kuvaa siirtyäksesi Puhallusvillaa.fi-sivustolle.
https://www.puhallusvillaa.fi/

Klikkaa kuvaa siirtyäksesi Puhallusvillaa.fi-sivustolle.

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
yläpohja
lämpöeristys
energiansäästö
energiaremontti
eristys
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.
20176_49428.jpg
Lisäeristyksen muistilista
Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Rakennuksen viihtyisyyttä onkin taloudellisesti kannattavinta parantaa lisäeristyksellä. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Lue, mitä ennen lisäeristystä kannattaa tehdä, jotta lopputulos on taatusti toimiva ja turvallinen.
20234_81370.jpg
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja?
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja? Pitääkö koko talo lisäeristää vai riittääkö vain yhden rakennuksen osan lisäeristys?
20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.
20135_34992.jpg
Passiivitalo = energiatehokkuus
Passiivitalotovat kannattavia ratkaisuja taloudellisesti: rakennusvaiheessa tehty investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästön kautta, ja myös itse talo elää pitkään.Halvinta energiaa on se, jota ei käytetä ollenkaan. Sitä ei tarvitse tuottaa, kuljettaa eikä maksaa. Sillä ei luonnollisestikaan ole myös haittavaikutuksia, ei ihmisiin eikä luontoon. Tämä onkin energiatehokkaan talon perusperiaate. Koska lämpö pysyy talossa, aktiivinen lämmönlisäyksen tarve perinteisen lämmityksen keinoin on hyvin vähäistä. Se taas säästää energiaa ja kustannuksia. Koska Multi-Comfort -talon tekniikka on yksinkertaista, se vaatii hyvin vähän ylläpitoa.ISOVER Multi-Comfort -passiivitalo on energiatehokkaan rakentamisen kokonaisuus, joka tarjoaa käytännön keinot sekä esimerkkejä passiivitalon rakentamiseen.
20219_72278.jpg
Huomioi nämä eristyksessä ja tee mökistäsi talviasuttava
Yhä useampi meistä on viihtynyt mökillään enemmän ja enemmän niin vapaa-ajan kuin myös työn merkeissä. Kesäaikana mökillä olo on huoletonta, mutta miten käy silloin kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa ja kylmyys hiipiä myös sisälle? Mökin muuttaminen talviasuttavaksi onnistuu pienin kustannuksin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton