• Etusivu
  • Talo

Yläpohjan lisäeristyksen säästöesimerkkejä

Testaa ISOVER Energiansäästölaskuria

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 24.01.2014Päivitetty 07.02.2024
20151_42162.jpg

ISOVER InsulSafe-puhallusvillaa

ISOVER InsulSafe on tehokas lämmöneriste, jota suositellaan käytettäväksi yläpohjien eristämiseen sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa. Se täyttää kaikki ontelot, ehkäisee kylmäsiltoja ja laskeutuu tasaisesti. Se on painumaton ja luonnostaan palamaton eriste, jonka valmistuksessa ei käytetä haitallisia kemikaaleja

ISOVER PUHALLUSVILLA on puhallusvillaksi valmistettua niin sanottua valkovillaa, jota käytetään yläpohjien eristämiseen vaakarakenteissa. Kotimaisen ISOVER InsulSafe puhallusvillan raaka-aineesta jopa 85% on kierrätyslasia.

Laske oman kotisi säästö tästä

Kattoristikot, tasainen yläpohja

Kattoristikoita (kattotuoli) on alettu käyttämään yläpohjan kantavana rakenteena yleisimmin 1950-luvun lopulla. Perinteisesti ristikot tehtiin työmaalla niin sanotusta pitkästä puutavarasta ja niiden laatu on saattanut vaihdella tekijän mukaan hyvinkin paljon.

Nykyisin käytettäviä NR-ristikoita (Naulalevyristikko) alettiin käyttää 1970 -luvulla, kun niiden valmistustekniikka saatiin kehitettyä ja teollistettua. Eristeenä yläpohjissa käytettiin alun perin sahanpurua ja kutterinlastua, joka muuttui 1960-luvulla mineraalivillaksi. Mineraalivillat olivat alun perin rullaeristeitä ja muuttuivat levyeristeeksi 1970-luvun loppupuolella. 1980-luvulta lähtien on eristeenä käytetty yleisesti myös mineraalivillasta valmistettua puhallusvillaa.

Alla olevissa esimerkkilaskelmassa määritetty kilowattitunnin hinnaksi 0,12 €. Säävyöhykkeenä Helsinki.

Info

Info

Esimerkki 1:
Yläpohjan pinta-ala on 80 m², eristeenä on purua 200 mm.

Kun yläpohjaan lisätään 200 mm puhallusvillaa, säästyy vuodessa lämmitykseen kuluvaa energiaa 2373 kWh, euroissa säästöä tulee 285 € vuodessa.

Jos esimerkin eristemäärään lisätään vielä 100 mm (lisäeristys yhteensä 300 mm) säästöä lämmityskustannuksiin saadaan 318 € vuodessa ja kulutuksena 2648 kWh.

Info

Info

Esimerkki 2:
Yläpohjan pinta-ala on 200 m², eristeenä on levyvillaa 200 mm.

Kun yläpohjaan lisätään 200 mm puhallusvillaa, säästyy vuodessa lämmitykseen kuluvaa energiaa 1859 kWh, euroissa säästöä tulee 223 € vuodessa .

Jos esimerkin eristemäärään lisätään vielä 100 mm (lisäeristys yhteensä 300 mm) säästöä lämmityskustannuksiin saadaan 269 € vuodessa ja kulutuksena 2238 kWh.

Info

Info

Esimerkki 3:
Yläpohjan pinta-ala on 135 m², eristeenä on puhallusvillaa 200 mm.

Kun yläpohjaan lisätään 200 mm puhallusvillaa, säästyy vuodessa lämmitykseen kuluvaa energiaa 1617 kWh, euroissa säästöä tulee 194 € vuodessa .

Jos esimerkin eristemäärään lisätään vielä 100 mm (lisäeristys yhteensä 300 mm) säästöä lämmityskustannuksiin saadaan 230 € vuodessa ja kulutuksena 1914 kWh.

Entä asennuksen kera?

120 neliöinen ristikkoyläpohjarakenteinen omakotitalo. Yläpohjassa eristeenä 300 mm vanhaa purueristettä. Jos tällaisen rakenteen päälle asennetaan 200 mm vahvuinen eristekerros ISOVER InsulSafe-puhallusvillaa, voidaan saavuttaa 0,15 € kilowattituntihinnalla vuosittain yli 2200 kWh:n säästö, joka on euroissa noin 350 €.

Tällaisen kokonaisuuden kustannus asennuksen kera on noin 1500 €, mikä tarkoittaa noin neljän vuoden takaisinmaksuaikaa. Koska InsulSafe on painumaton, säilyttää se eristyskykynsä vuosikymmeniä, eikä huoltotoimenpiteitä tarvita.

Kurkihirrellinen yläpohja

Vanhoissa rakennuksissa, joissa on ollut avoin yläpohja, käytettiin usein kantavana rakenteena niin sanottua kurkihirttä. Eli talon keskilinjalla kulki kantava palkki, joka on kannatettu talon päädyistä sekä muutamasta pisteestä talon keskeltä. Vesikatetta varten asennettiin kattopalkit, jotka yläpäästään tukeutuvat kurkihirteen ja alaosastaan ulkoseinälinjaan. Eristeenä on käytetty olkia, turvetta, hiekkaa, sahanpurua tai muuta vastaavaa.

Alla olevissa esimerkkilaskelmassa määritetty kilowattitunnin hinnaksi 0,12 €. Säävyöhykkeenä Helsinki.

Info

Info

Esimerkki 4:
Yläpohjan pinta-ala on 80 m², eristeenä on purua 200 mm.

Kun yläpohjaan lisätään 200 mm puhallusvillaa, säästyy vuodessa lämmitykseen kuluvaa energiaa 958 kWh, euroissa säästöä tulee 115 € vuodessa .

Jos esimerkin eristemäärään lisätään vielä 100 mm (lisäeristys yhteensä 300 mm) säästöä lämmityskustannuksiin saadaan 136 € vuodessa ja kulutuksena 1134 kWh.

Info

Info

Esimerkki 5:
Yläpohjan pinta-ala on 200 m², eristeenä on 200 mm purua.

Kun yläpohjaan lisätään 200 mm puhallusvillaa, säästyy vuodessa lämmitykseen kuluvaa energiaa 2396 kWh, euroissa säästöä tulee 287 € vuodessa .

Jos esimerkin eristemäärään lisätään vielä 100 mm (lisäeristys yhteensä 300 mm) säästöä lämmityskustannuksiin saadaan 340 € vuodessa ja kulutuksena 2835 kWh.

Info

Info

Esimerkki 6:
Yläpohjan pinta-ala on 135 m², eristeenä on levyvillaa 200 mm + levyvilla 100 mm.

Kun yläpohjaan lisätään 200 mm puhallusvillaa, säästyy vuodessa lämmitykseen kuluvaa energiaa 1657 kWh, euroissa säästöä tulee 199 € vuodessa .

Jos esimerkin eristemäärään lisätään vielä 100 mm (lisäeristys yhteensä 300 mm) säästöä lämmityskustannuksiin saadaan 135 € vuodessa ja kulutuksena 1958 kWh.

Katso mitä puhallusvilla on:

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
eristys
yläpohja
energiansäästö
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20176_49428.jpg
Lisäeristyksen muistilista
Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Rakennuksen viihtyisyyttä onkin taloudellisesti kannattavinta parantaa lisäeristyksellä. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Lue, mitä ennen lisäeristystä kannattaa tehdä, jotta lopputulos on taatusti toimiva ja turvallinen.
20212_68870.jpg
Myös ilmanvaihto­kanavat tulee eristää
Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.
20135_34992.jpg
Passiivitalo = energiatehokkuus
Passiivitalotovat kannattavia ratkaisuja taloudellisesti: rakennusvaiheessa tehty investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästön kautta, ja myös itse talo elää pitkään.Halvinta energiaa on se, jota ei käytetä ollenkaan. Sitä ei tarvitse tuottaa, kuljettaa eikä maksaa. Sillä ei luonnollisestikaan ole myös haittavaikutuksia, ei ihmisiin eikä luontoon. Tämä onkin energiatehokkaan talon perusperiaate. Koska lämpö pysyy talossa, aktiivinen lämmönlisäyksen tarve perinteisen lämmityksen keinoin on hyvin vähäistä. Se taas säästää energiaa ja kustannuksia. Koska Multi-Comfort -talon tekniikka on yksinkertaista, se vaatii hyvin vähän ylläpitoa.ISOVER Multi-Comfort -passiivitalo on energiatehokkaan rakentamisen kokonaisuus, joka tarjoaa käytännön keinot sekä esimerkkejä passiivitalon rakentamiseen.
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton