• Etusivu
  • LVI

Polta puuta puhtaasti

Mitä pitäisi huomioida?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 18.11.2022
202111_73514.jpg

Koli S Classic

Miten sinä lämmität kotiasi? Sähköllä, puulla, pelletillä vai kenties jollain muulla? Tiesitkö, että kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen?

Suomen oloissa talven kylmimpään aikaan takoilla on merkittävä rooli kalliiden sähkön kulutus- ja hintapiikkien tasaajana, jolloin esimerkiksi ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Puilla tapahtuvan nykyaikaisen ja puhtaasti polttavan varaavan takan lämmitys on ekologinen ja luonnollinen lämmitysratkaisu.

Puun palaessa luovuttaa se saman hiilidioksidimäärän, jonka se on kasvunsa aikana sitonut itseensä. Sama määrä hiilidioksidia vapautuisi puun lahotessa luontoon, tästä syystä on kestävän kehityksen mukaista ottaa lämpöenergia talteen. Luonnollisuutensa lisäksi se on myös varma tapa lämmittää, sillä puulämmitykseen ei vaikuta myrskytuuli eikä sähköjen katkeaminen – kotisi pysyy lämpimänä.

Vinkit tulisijan oikeaoppiseen käyttöön meille antaa Tulikivi ja Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

Kiinnitä huomiota, minkälaista puuta poltat

Puun poltosta aiheutuu pienhiukkaspäästöjä; päästöjen aiheuttajista suurimmat ovat yleensä kuitenkin puukiukaat sekä vanhat, huonosti toimivat takat. Myös kiertoilmatakat, joissa tuotettua lämpöä ei varata massaan, kuuluvat samaan joukkoon edellisten kanssa. Oleellista on myös se, minkälaista puuta tulisijassa polttaa ja ettei tulisijassa polteta lainkaan roskia.

Oleellista on myös se, minkälaista puuta tulisijassa polttaa ja ettei tulisijassa poltetta roskia.
Oleellista on myös se, minkälaista puuta tulisijassa polttaa ja ettei tulisijassa poltetta roskia.

Tulisijassa on suositeltavaa polttaa niin sanottua ylivuotista puuta, jolloin puu on varmasti riittävän kuivaa. Mikäli kuivumisolosuhteet ovat hyvät, voi keväällä pilkottu puu olla syksyllä jo polttokelpoista.

Miten puut sitten kannattaa kuivata? Parhaiten puu kuivuu silloin, kun ilmavirta pääsee esteettä kulkemaan puupinon läpi. Aluspuita ei sovi unohtaa pinon alta, sillä maakosketuksessa oleva puu pysyy märkänä ja vähitellen lahoaa. Puupinoja ei myöskään kannata pinota aivan toisiinsa kiinni. Pyöreät puut kannattaa aina halkaista.

Yksinkertaisin tapa testata koivuklapin sopiva kuivuus on lyödä klapit vastakkain. Kun niistä kuuluu kilahdus, puu on sopivan kuivaa. Sytytystä ja paloa auttaa myös puiden sisälle tuonti jo edellisenä iltana, silloin puut lämpeävät ja niiden pinnasta haihtuu ylimääräinen kosteus.

Pienhiukkaspäästöjä mahdollista vähentää

Yhdessä tärkeässä avainasemassa on itse lämmityksen polttoaine eli puu, sen tulee olla puhdasta ja kuivaa. Päästöihin on mahdollista vaikuttaa kuitenkin myös vaihtamalla vanha takka vähäpäästöiseen ja vähän puuta tarvitsevaan tulisijaan, joka varaa tuotettua lämpöä ja luovuttaa sitä hiljalleen huonetilaan. Korkean hyötysuhteen omaavassa tulisijassa ei tarvitse polttaa puita kovillakaan pakkasilla kuin pari tuntia vuorokauden aikana. Oikein mitoitettu paloilman ohjaus ja hormin veto polton aikana edesauttavat puiden palamista puhtaasti.

Huolimatta siitä, että tulisijasi omaisi parhaan mahdollisen hyötysuhteen ja polttamasi puu on kuivaa ja palaa puhtaasti, ei tulisijan säännöllistä huoltoa sovi unohtaa. Turvallisuusnäkökulman lisäksi, tulisijan sekä hormin säännöllisellä nuohoamisella voidaan myös omalta osaltaan vähentää syntyviä päästöjä. Tuotettujen päästöjen vähetessä myös lähiseudun ilmanlaatu paranee. Tiiviisti rakennetuissa kaupunkiympäristöissä ja taajamissa savuhaittojen vähenemisen huomaa nopeasti.

Petro Structure white
Petro Structure white
– Nykyaikaisissa takoissa puu palaa puhtaasti. Polttoaine on kotimaista ja usein paikallista. Yli puolet puulämmittäjistä saa puunsa omalta pihalta tai mökiltä, sukulaisilta tai muuten maksutta.Tulikiven toimitusjohtaja HeikkiVauhkonen

Puhtaan puun polton lisäksi jokainen voi osaltaan vähentää hiilijalanjälkeä valitsemalla lähellä valmistetun kotimaisen tulisijan, mikä tukee myös Suomen taloutta.

Kriteerit uusille tulisijoille tiukkenivat 2022 EU-lainsäädännön myötä. Suomalaisista tulisijavalmistajista erityisesti vientitoimintaa harjoittavat yritykset ovat jo pitkään varautuneet tulossa oleviin kovempiin päästörajoituksiin. Tulikiven takkojen alhaiset pöly- ja hiilimonoksidipäästöt alittavat jo nyt maailman tiukimmat, saksan BImSchV:ssa asetetut päästönormit.

Uusi takka vanhan tilalle

Vanhan ja huonosti lämmittävän takan vaihtaminen uuteen ja nykyaikaiseen takkaan on ekoteko. Kun vaihdat vanhan tulisijasi uuteen, palamisesta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt voivat vähentyä moninkertaisesti. Uudet Tulikiven takat käyttävät poltettavasta puusta kaiken hyödyn jättäen jälkeensä vain pienen määrän tuhkaa. Puu palaa energiatehokkaasti ja sitä kuluu huomattavasti vähemmän kuin vanhan takan kanssa. Tämä näkyy puun kulutuksen vähenemisenä ja suoraan lompakossasi. Puumäärän lisäksi säästät myös sähköä, uusi takka varaa lämpöä pidempään ja luovuttaa sitä hiljalleen huoneilmaan. Tulisijan lämpö leviää miellyttävästi lattiasta kattoon saakka lämmittäen koko tilan.

Tulikiven takkaremontti on helppo tapa vaihtaa takka uuteen Tulikiven takkaan. Asiantuntevat uunimestarit purkavat vanhan takan ja asentavat uuden takan tilalle.

Raita S Structure Black
Raita S Structure Black

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
20222_76890.jpg
Takan energiatehokkuus, palotekniikka sekä rakennusmääräykset
Tulisija on tarpeellinen varuste suomalaisissa kodeissa, se edistää kodin huoltovarmuutta ja huoltovarmuus on erityisen tärkeä nykypäivänä. Mahdolliset sähkökatkot eivät millään lailla estä tulisijan käyttöä, puulämmitys toimii aina ilman sähköä, se onkin itseasiassa ainoa lämmitysmuoto, joka toimii puhtaasti ilman sähköä. Lämmityksen lisäksi tulisijalla valmistat ruokaa melkein kuin lämmityksen sivutuotteena.Energiatehokkaiden ratkaisuiden kehittäminen markkinoille sekä niiden hankkiminen omaan kotiin ovat osittain seurausta tiukentuvista rakennusmääräyksistä sekä tällä hetkellä korkeasta energian hinnasta. Miten hyvää energialukua sitten tavoitellaan? Esimerkiksi tiiviimmällä rakennustavalla sekä tiukasti kontrolloiduilla ilmanvaihtojärjestelmillä. Tiesitkö, että voit ottaa energiatehokkuuden huomioon myös takan kohdalla?
202111_73509.jpg
Uuden tulisijan hankkiminen - näin ostomatka etenee
Uuden takan hankkiminen vanhan takan tilalle tai ylipäätään takan hankkiminen, jos sitä ei ennestään ole tai sille ei ole edes hormia valmiina.Mistä lähtisi liikkeelle? Miten onnistuisi helpoiten hankinnassa? Ja millainen takka olisi sopivin?Mielessäsi pyörii varmasti monenlaisia kysymyksiä ja todennäköisesti olet jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa takkamallia sekä vertaillut erilaisia malleja keskenään. Suunnitteluvaihe onkin yksi tärkeimmistä vaiheista takkaprojektissa. Takan valinnassa ratkaisevat makuasiat, käyttötarkoitus, käytettävissä oleva tila ja budjetti. Takkaunelmasi voidaan toteuttaa, vaikka kodissa ei olisikaan entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta. Takan voi silti tehdä, kunhan sille löytyy oikea paikka.
20212_68718.jpg
Ajatuksia takan valinnasta, hankinnasta sekä käytöstä
Kesän korvalla kannattaa suunnitella takkaremonttia, takan asennus on nopeaa ja vaivatonta. Mikä olisikaan sen mukavampaa kuin käpertyä pehmeälle sohvalle ja nauttia takan tuomasta lämmöstä ja katsella liekkien iloista tanssahtelua. Takan tuoma lämpö on suloisen pehmeää sekä miellyttävää. Tuollainen lämpö on mahdollista saada aikaan vain puulämmitteisellä tulisijalla. Vuolukivinen takka luovuttaa lämpöä ei vain lämmitettäessä vaan myös pidempään aktiivisen lämmittämisen jo loputtua.
20228_78285.jpg
Toteuta takkahaaveesi nyt! Tässä tietoa erilaisista vaihtoehdoista
Joka vuosi syksyn koleus ja talvipakkaset saapuvat. Niihin kannattaakin varautua hyvissä ajoin. Toimi heti takkaoston kanssa, niin voit vielä vaikuttaa oman Tulikivi-takkasi toimitusajankohtaan ja käyttövalmiuteen. Unelma omasta takasta voidaan toteuttaa useimmiten myös, vaikkei nykyisessä kodissa olisi entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta.
20193_56948.jpg
Älysovellus auttaa takkapuita palamaan puhtaammin
Kotimainen keksintö automatisoi takan ilmanoton ja estää tahattoman ylilämmittämisenPuun pienpolton päästöistä on käyty vilkasta keskustelua. Takan puhtaaseen palamiseen voi vaikuttaa sillä, miten ilmaa päästetään tulipesään palamisen eri vaiheissa. Harva kuitenkaan jaksaa tai osaa vahtia ilmansäädintä riittävän tarkkaan. Tulikivi on kehittänyt ratkaisuksi Senso-takkaohjaimen, joka automatisoi takan ilmanohjauksen. Ilmansäädin liikkuu automaattisesti palovaiheiden mukaan ja varmistaa sopivan ilmamäärän. Järjestelmän sähköinen ohjaus toimii takkaan asennettujen mittausantureiden avulla. Takkaohjaimeen kuuluu lisäksi älylaitesovellus, joka neuvoo käyttäjää lämmittämään oikein. Se kertoo, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen kannattaa lopettaa. Senso-takkaohjaimen voi asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton