• Etusivu
  • Talo

Tiesitkö, myös sinun kipsilevysi sisältävät kierrätettyä materiaalia?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 11.12.2023
1920-kipsilevyn-kierratys-gyproc

Gyproc-levyjen kierrätys on luonnonvaroja säästävää toimintaa. Kun uusia Gyproc-levyjä valmistetaan, luonnonkipsin lisäksi käytetään myös kierrätyskipsiä. Valmistettavan levyn ominaisuudet eivät heikkene puhdasta kierrätyskipsijaetta käytettäessä. Kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja sekä edistää samalla kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.

Vuosien saatossa puhtaan kierrätyskipsijakeen keräystoiminta on kehittynyt Kirkkonummen tehtaan laiteinvestointien, hyvien yhteistyökumppaneiden avulla sekä tiiviillä yhteistyöllä talotehtaiden sekä asiakkaiden kanssa.

Miten siis kierrätys tapahtuu?

Mistä kipsilevy koostuu?

Kipsilevy on yhdistelmä kipsistä, kartongista, vedestä sekä pienestä määrästä lisäaineita. Kipsi louhitaan kipsikivenä, mutta sitä saadaan myös savukaasujen puhdistuksen yhteydessä hiilivoimalaitoksissa. Gyprocin levyissään käyttämä kartonki on valmistettu kierrätyspaperista. Muita kipsilevyjen valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita ovat muun muassa tärkkelys, vaahto sekä lasikuitu.

20201_62261.jpg
gyproc logo

Kipsi on luonnonmateriaali, jota voi periaatteessa kierrättää loputtomiin. Huolellisen käsittelyn ja laadunvalvonnan avulla kierrätyskipsistä voidaan valmistaa yhtä laadukkaita kipsilevyjä kuin luonnonkipsistäkin.
Kiertotalous on siis päivän sana tässäkin.

Miten kierrättää?

Purku- sekä leikkuujätekipsin kierrättäminen on vastuullista toimintaa ja yhteistyökumppaneille edullisempi vaihtoehto. Gyproc huolehtii kipsilevyjen kierrättämisestä yhdessä useiden yhteistyökumppaneidensa kanssa. Eri talotehtaat, purku-urakoitsijat sekä rakennusjätettä käsittelevät palvelutoimittajat toimittavat ylijäämäiset kipsilevynsä sekä jätekipsilevynsä kiertoon. Merkittävä rooli kipsin kierrätyksen edistämisessä on myös kaupungeilla, kunnilla sekä isoilla kiinteistönomistajilla.

Uusia yhteistyökumppaneita haetaan jatkuvasti, olisitko sinä kiinnostunut?

Kierrätyksessä tuotteen keräykseen käytetään sekä kierrätyssäkkiä että kuormalavaa riippuen keräykseen tulevan kipsijakeen määrästä. Erityisesti näitä käyttävät talotehtaat. Gyproc on myös yhteistyökumppaninsa Lassila & Tikanojan kanssa järjestänyt puhtaan kierrätyskipsijakeen työmaakeräyksen.

Kipsin kierrättäminen ei kuitenkaan ole vain ja ainoastaan talotehtaiden ja rakennusliikkeiden mahdollisuus, sillä myös pienrakentajat voivat halutessaan tuoda puhdasta kipsijaetta Kirkkonummen tehtaalle sopimuksen mukaan.

Näin kierrätysprosessi toimii.
Näin kierrätysprosessi toimii.
Info

Info

Millaista kierrätettävän kipsilevyn tulisi olla?

Materiaalin tulisi olla puhdasta sekä kierrätykseen soveltuvaa kipsilevyä, palautettavan kipsijakeen mukana EI saa toimittaa muita jätteiksi luokiteltavia rakennusmateriaaleja tai epäpuhtauksia.

Huolehdi siis, että kipsilevyjesi joukosta ei löydy:

  • Asbestia tai muita erityistä huolta aiheuttavia aineita (Katso, REACH article 57, article 59 and the Candidate list)
  • Klorideja
  • Muovia, alumiinia, puuta, kasveja tai elintarvikkeita
  • Eristysmateriaaleja kuten villa, EPS, Polyuretaani.
  • Betonia tai sementtiä sisältäviä materiaaleja, maa-aineksia kuten hiekka sora jne.
  • Ruuveja ja nauloja sekä muita metalliesineitä
  • Ylimääräistä paperia, pahvia tai kartonkia – levyssä oleva kartonki on sallittu.
  • Maaleja, lakkoja, ohenteita, bensiiniä eikä muita fossiilisia polttoaineita.

Huomioithan että kierrätyskipsin tulee olla ollut varastoituna siten, ettei kipsijae ole päässyt kastumaan varastopaikalla vesilätäköissä tai sulamisvedessä. Sadevesi tai lumi ei ole haitallista.

Lisätietoa kierrätyskipsin vastaanotosta sinulla antaa Sami Lönnberg p. +358 40 561 2252

Lajittelu ja kuljetusohjeet voit ladata tästä

Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
kipsilevyt
runko
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
20208_66314.jpg
Lapsiperheen kotiin seinälevy, joka kestää kovempaakin menoa
Lapsiperheen kotiin Gyproc Habito® -rakennuslevyt olivat nappivalinta.Kun Matti Posio rakensi perheelleen omakotitaloa Inkooseen vuonna 2015, hän valitsi kaikin tavoin pitkäaikaisia, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja. Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt hän vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.Habito®-levyt ovat erittäin kestäviä: niiden iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Siksi niillä onkin helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu – erinomainen seikka varsinkin lapsiperheessä.Kun Posiot rakensivat taloaan, Matilla ja Jennillä oli kaksi lasta. Nykyisin perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1-vuotias Elias, 6-vuotias Eino, 8-vuotias Saana sekä saksanseisoja Moku.Vilkkaiden lasten isä ei ole halunnut joutua miettimään, kestävätkö talon seinät jalkapallopeliä sisätiloissa. Eläväisten lasten on saatava leikkiä rajustikin, jos siltä tuntuu
20195_58150.jpg
Miten tehdään puurunkoinen väliseinä?
PuurunkoPuurunkoiseen väliseinään kannattaa valita runkomateriaaliksi mitallistettua ja hyvälaatuista puutavaraa. Kun runkotavara on jo valmiiksi kuivaa, vältytään seinärakenteen turhalta vääntymiseltä. Runkojaoksi yleensä valikoituu runkotolpan keskeltä keskelle mitattuna 600 mm oleva mitoitus. Muina vaihtoehtoina voidaan käyttää runkojakoja k-k 300 ja k-k 400 mm esimerkiksi silloin, kun seinä on tarkoitus laatoittaa.Runkotolpitukseen tarvitsee asentaa lisätuennat ennen seinien levytystä pesualtaita sekä muita seinään kiinnitettäviä raskaita esineitä, esimerkiksi kaappeja varten. Myös sähkörasioille tarvitsee tehdä tukeva alusta. Käytettäessä Gyproc Habito® -levyä kaapistot ja muut seiniin ripustettavat raskaatkin esineet on sen sijaan mahdollista asentaa levyyn suoraan ilman kipsilevyproppua tai erikseen asennettavaa kalustetukea. Habito®-levyä kannattaa muutenkin harkita vaihtoehdoksi, sillä sen iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Lue lisää Habitosta täältäSeiniin äänieristämistä varten laitettava pehmeä villa kannattaa valikoida rungon paksuuden mukaan, jolloin villa ei pullista kipsilevyseinää.Lue lisää Habitosta!Lue lisää Gyproc -kipsilevy vaihtoehdoista
20203_63204.jpg
Kova, kestävä ja uskomaton ripustuslujuus
Suurtakin rasitusta kestävä Gyproc Habito® antaa mahdollisuuden niin monipuoliseen seinälle ripustamiseen, kuin myös seinävahvuuden kaventamiseen. Väliseinäratkaisut onnistuvat niin asuin- kuin varastotiloihinkin.
20214_69715.jpg
Ohut ja kestävä seinärakenne
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää suurtakin rasitusta tarjoten samalla uudenlaista ripustamisen vapautta. Tarjolla on kipsilevy, jolla on helppo rakentaa sisäseiniä niin asuin- kuin varastotiloihinkin. Nyt seinärakenne on mahdollista saada jopa perinteistä väliseinää kapeampana ratkaisuna – mistä siis on kyse?
20235_40136.jpg
Teräsrangalla pystytät väliseinät nopeasti
Gyprocin Teräsranka on helppo ja nopea tapa asentaa kodin väliseinät. Teräsrangan etuna onkin mittatarkkuus sekä suoruus. Teräsrangat pysyvät kiskon laippojen välissä kitkalla, lopullinen kiinnitys varmistuu levytettäessä. Rangan voi siirtää keskelle levysaumaa levytettäessä.Teräs on puuhun verrattuna hyvä materiaali, sillä se on elämätön. Ominaisuutensa ansiosta kipsilevyn takana ei tapahdu suhteellisen kosteuden tai lämpötilan muuttuessa samanlaista elämistä kuin puurankaa käytettäessä. Ääneneristysarvot on myös mahdollista saavuttaa yksinkertaisemmalla rakenteella terästä käytettäessä.Tiesitkö muuten, että teräsranka on puurankaa edullisempi ratkaisu?Tutustu Gyprocin Teräs- ja Puurankajärjestelmiin tästä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton