• Etusivu
  • Talo

Näin asennat teräsrunkoseinän

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 28.03.2024
20235_40136.jpg

Teräsrangat on muun muassa helppo katkaista oikeaan pituuteen.

Gyprocin Teräsranka on helppo ja nopea tapa asentaa kodin väliseinät. Teräsrangan etuna onkin mittatarkkuus sekä suoruus. Teräsrangat pysyvät kiskon laippojen välissä kitkalla, lopullinen kiinnitys varmistuu levytettäessä. Rangan voi siirtää keskelle levysaumaa levytettäessä.

Teräs on puuhun verrattuna hyvä materiaali, sillä se on elämätön. Ominaisuutensa ansiosta kipsilevyn takana ei tapahdu suhteellisen kosteuden tai lämpötilan muuttuessa samanlaista elämistä kuin puurankaa käytettäessä. Ääneneristysarvot on myös mahdollista saavuttaa yksinkertaisemmalla rakenteella terästä käytettäessä.

Tiesitkö muuten, että teräsranka on puurankaa edullisempi ratkaisu?

Tutustu Gyprocin Teräs- ja Puurankajärjestelmiin tästä

Teräsrungon osat sekä niiden kiinnitys

Teräsrunkoon kuuluu SK-kisko ja ELPR-ranka.

Kiskot kiinnitetään lattiaan ja kattoon alustan materiaaliin sopivalla kiinnikkeellä. Kiinnikejako on k-400. Kiskot jatketaan puskuliitoksin. Seinän liittymään asennetaan pystyyn ELPR-ranka.

Rangan asennus kiskoon

Rangan katkaisupituus on vapaa väli, josta vähennetään 20 mm. Rangat pyöräytetään paikoilleen noin 600 mm:n jaolle ja jätetään liikkumaan vapaasti kiskon laippojen puristukseen. Rankoja ei tarvitse kiinnittää kiskoihin. Seinälevyjen reuna sekä keskilinja tulee määrittämään rangan paikan levytystä tehtäessä. Ranka kiinnittyykin lopullisesti vasta levytyksen yhteydessä.

Oviaukon kohdalla tulee rangan sisälle asentaa seinän korkuinen puulista, johon ovikarmi kiinnitetään. Taita lattiakiskosta 150 mm:n pituinen osa ylöspäin. Tämän tarkoitus on tukea liitoskohtaa.

Lähdettäessä kiinnittämään levyä, kiinnitetään levy ensin rangan laipan avoimelle puolelle. Kuten puurangassakin, vältä levysaumojen sijoittumista samalle rangalle. Ruuvit ruuvataan reunoilla k 200 välille ja keskirangalla k 300 välille. Kartonkilevyn reunasta ruuvien tulisi olla 10 mm etäisyydellä, leikatusta reunasta sama etäisyys 15 mm.

Katso eri ruuvit ja niiden soveltuvuus täältä.

<p data-block-key="vqe9m">Teräsranka asennetaan vapaasti ylä- ja alakiskon väliin.</p>
Teräsranka asennetaan vapaasti ylä- ja alakiskon väliin.

Katso video, miten teräsrangan asentaminen onnistuu

Muista huomioida tukirakenteet ja aukkokohtien levytys

Muista asentaa seinään tarvittavat tukirakenteet esimerkiksi hanakulmia ja kaapistoja varten. Tuet tulisikin olla vähintään 1,0 mm peltiä.

Aukkokohdat tulisi aina levyttää täysillä levyillä. Aukot avataan loveamalla, jolloin leikataan lyhyet sivut sahalla ja pitkät käyttäen mattopuukkoa. Näin meneteltäessä säilyvät pintakäsittelytöitä helpottavat reunaohennukset kunnossa.

<p data-block-key="2jf7c">Lähdettäessä kiinnittämään levyä, kiinnitetään levy ensin rangan laipan avoimelle puolelle.</p>
Lähdettäessä kiinnittämään levyä, kiinnitetään levy ensin rangan laipan avoimelle puolelle.
Info

Info

Gyproc Teräsranka

  • Puurankaa edullisempi ratkaisu.
  • Teräsranka on elämätön, joten kipsilevyn takana ei tapahdu muutoksia suhteellisen kosteuden tai lämpötilan muuttumisen johdosta.
  • Metalliranka on ääniteknisesti puurankaa parempi vaihtoehto, sillä metallirankaa käyttäen on äänieristys toteutettavissa yksinkertaisempien rakenteiden avulla.
  • Helppo kiinnittää ja asentaa.
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
terästuotteet
kipsilevyt
runko
väliseinät
teräs
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
20208_66314.jpg
Lapsiperheen kotiin seinälevy, joka kestää kovempaakin menoa
Lapsiperheen kotiin Gyproc Habito® -rakennuslevyt olivat nappivalinta.Kun Matti Posio rakensi perheelleen omakotitaloa Inkooseen vuonna 2015, hän valitsi kaikin tavoin pitkäaikaisia, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja. Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt hän vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.Habito®-levyt ovat erittäin kestäviä: niiden iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Siksi niillä onkin helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu – erinomainen seikka varsinkin lapsiperheessä.Kun Posiot rakensivat taloaan, Matilla ja Jennillä oli kaksi lasta. Nykyisin perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1-vuotias Elias, 6-vuotias Eino, 8-vuotias Saana sekä saksanseisoja Moku.Vilkkaiden lasten isä ei ole halunnut joutua miettimään, kestävätkö talon seinät jalkapallopeliä sisätiloissa. Eläväisten lasten on saatava leikkiä rajustikin, jos siltä tuntuu
20214_69715.jpg
Ohut ja kestävä seinärakenne
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää suurtakin rasitusta tarjoten samalla uudenlaista ripustamisen vapautta. Tarjolla on kipsilevy, jolla on helppo rakentaa sisäseiniä niin asuin- kuin varastotiloihinkin. Nyt seinärakenne on mahdollista saada jopa perinteistä väliseinää kapeampana ratkaisuna – mistä siis on kyse?
20195_58150.jpg
Miten tehdään puurunkoinen väliseinä?
PuurunkoPuurunkoiseen väliseinään kannattaa valita runkomateriaaliksi mitallistettua ja hyvälaatuista puutavaraa. Kun runkotavara on jo valmiiksi kuivaa, vältytään seinärakenteen turhalta vääntymiseltä. Runkojaoksi yleensä valikoituu runkotolpan keskeltä keskelle mitattuna 600 mm oleva mitoitus. Muina vaihtoehtoina voidaan käyttää runkojakoja k-k 300 ja k-k 400 mm esimerkiksi silloin, kun seinä on tarkoitus laatoittaa.Runkotolpitukseen tarvitsee asentaa lisätuennat ennen seinien levytystä pesualtaita sekä muita seinään kiinnitettäviä raskaita esineitä, esimerkiksi kaappeja varten. Myös sähkörasioille tarvitsee tehdä tukeva alusta. Käytettäessä Gyproc Habito® -levyä kaapistot ja muut seiniin ripustettavat raskaatkin esineet on sen sijaan mahdollista asentaa levyyn suoraan ilman kipsilevyproppua tai erikseen asennettavaa kalustetukea. Habito®-levyä kannattaa muutenkin harkita vaihtoehdoksi, sillä sen iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Lue lisää Habitosta täältäSeiniin äänieristämistä varten laitettava pehmeä villa kannattaa valikoida rungon paksuuden mukaan, jolloin villa ei pullista kipsilevyseinää.Lue lisää Habitosta!Lue lisää Gyproc -kipsilevy vaihtoehdoista
kipsilevyn kierrätys gyproc
Tiesitkö, että kipsilevyn voi kierrättää?
Gyproc-levyjen kierrätys on luonnonvaroja säästävää toimintaa. Kun uusia Gyproc-levyjä valmistetaan, luonnonkipsin lisäksi käytetään myös kierrätyskipsiä. Valmistettavan levyn ominaisuudet eivät heikkene puhdasta kierrätyskipsijaetta käytettäessä. Kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja sekä edistää samalla kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.Vuosien saatossa puhtaan kierrätyskipsijakeen keräystoiminta on kehittynyt Kirkkonummen tehtaan laiteinvestointien, hyvien yhteistyökumppaneiden avulla sekä tiiviillä yhteistyöllä talotehtaiden sekä asiakkaiden kanssa.Miten siis kierrätys tapahtuu?
20173_48714.jpg
Olisiko pienen remontin aika?
– Paikkaa kolhut itseVäliseinien ulkokulmat ovat usein kovalla koetuksella. Isoja huonekaluja siirrettäessä, tai vaikka lasten leikkien tiimellyksessä ei ole tavatonta, että kipsilevystä tehdyn väliseinän ulkokulma saa osakseen kovan iskun ja mahdollisesti murtuu. Tuttu näky on myös kipsilevyseinään ilmestynyt reikä juuri oven kahvan kohdalla. Näihin pulmiin löytyy kuitenkin ratkaisut Gyprocin AquaBead Kulma- ja reunasuojalistoista sekä Gyproc Kipsilevypaikasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton