• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihto ja tulisija: Haittaako koneellinen ilmanvaihto tulisijan syttymistä?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox Oy
Päivitetty 13.05.2025
takan-rakennusmääräykset

Ilmanvaihtojärjestelmä voi vaikuttaa myös tulisijan toimintaan. Se kuitenkin riippuu siitä, millainen ilmanvaihtojärjestelmä talossa on. Oikein toteutettu tulo-poisto-ilmanvaihto lämmöntalteenotolla ei muodosta asuntoon sellaista alipainetta, joka häiritsisi tulisijojen vetoa. Pelkkä poistoilmanvaihto tai painovoimainen ilmanvaihto aiheuttaa aina alipaineen. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta puu tarvitsee palaessaan niin paljon ilmaa, ettei se etenkään tiiviissä talossa tule vuotona, joten takan korvausilma tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Koneellinen poistoilmanvaihto esimerkiksi huippuimurilla tai talotuulettimella imee talosta ilmaa ulos. Sama tilanne on painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa: lämmin ilma pyrkii nousemaan ylöspäin ja poistuu poistoilmahormeista ulos. Korvausilma tulee ulkoa raitisilmaventtiileistä tai rakenteiden läpi vuotoina.

Mikäli korvausilmareittejä ei ole talossa riittävästi, rakennukseen voi syntyä palamista häiritsevä alipaine. Liesituulettimen tai keskuspölynimurin käyttö kasvattaa alipainetta.

Tulo-poisto -ilmanvaihdon toiminta

Lämmöntalteenotolla varustetulla tulo-poisto -ilmanvaihdolla tilanne on parempi. Oikein säädettynä ilmanvaihtokone ei tee taloon sellaista alipainetta, mikä häiritsisi tulisijan vetoa. Talosta poistetaan vain 5–10 % enemmän ilmaa kuin mitä ulkoa tuodaan, joten tulo- ja poistoilmavirrat ovat lähes yhtä suuret.

Muutaman prosentin alipaine suunnitellaan mittausvirheen varalta, ja sillä varmistetaan, ettei taloon muodostu ulkovaipan rakenteille aina tuhoisaa ylipainetta.

Ilmanvaihtokoneissa on kuitenkin eroja. Jotkin laitemallit sammuttelevat tuloilmapuhallinta kovalla pakkasella suojatakseen lämmöntalteenottokennoa jäätymiseltä. Tuloilmapuhaltimen pysäytys aiheuttaa aina alipaineen. Kannattaakin varmistaa, että hankittava ilmanvaihtolaite on sellainen, joka ei muuta tulo- ja poistoilmavirtojen suhdetta edes kovimmilla pakkasilla.

Puu tarvitsee palamiseen paljon ilmaa

Teoriassa puu tarvitsee palaessaan ilmaa noin 3,7 m³ puukiloa kohti. Palamisilman määrän optimaalinen säätö on kuitenkin vaikeaa, joten käytännössä hormista kulkee paljon enemmän ilmaa ulos. Siksi korvausilman hallittuun sisään tuontiin on kiinnitettävä huomiota ja sen toteutus pitää esittää ilmanvaihtosuunnitelmassa.

Kaikille tulisijoille pitää tuoda aina sulkuventtiilillä varustettu palamisilmakanava suoraan ulkoa jonnekin tulipesän lähelle, tulisijavalmistajan suosittamaan paikkaan. Tässä on tulisija- ja valmistajakohtaisia eroja. Jos tulisija ottaa palamisilman huonetilasta, on tilalle tuleva ulkoilma lämmitettävä talon lämmitysjärjestelmällä, jotta huone ei jäähdy. Siksi on järkevää kanavoida takan palamisilma ulkoa suoraan tulisijaan ja sieltä hormiin ilman, että se käy lainkaan huonetilassa.

<p data-block-key="u1ztu">Mikäli tulisija ottaa palamisilman huonetilasta, se jäähdyttää koko rakennusta. Kuvat © Härmäair.</p>
Mikäli tulisija ottaa palamisilman huonetilasta, se jäähdyttää koko rakennusta. Kuvat © Härmäair.

Jos palamisilma otetaan hallitsemattomasti ulkoseinärakenteiden läpi tai raitisilmaventtiilin kautta, on vaarana, että siitä aiheutuu paikallisia veto-ongelmia ja huoneilman kosteuden tiivistymistä rakenteisiin. Mikäli korvausilmareittejä ei ole riittävästi eikä takalle ole omaa korvausilmakanavaa, saattaa ikkunan avaaminen olla ainoa tapa varmistaa takan riittävä ilmansaanti.

Takkakytkin avuksi sytyttämisessä

Ilmanvaihtokoneiden takkatoiminto ei ole tarkoitettu takan palamisilman sisälle tuomiseen, vaan sytyttämisavuksi.

Kun hormi on vielä kylmä, ilmanvaihtokoneella tehdään hetkellinen ylipaine taloon. Kun hormi lämpiää, niin toimivan takan pitäisi kyllä vetää.

Ilmanvaihtokone ei pakkasella pysty ylläpitämään ylipainetta kovinkaan pitkää aikaa. Kun ilmanvaihtokoneen takkatoiminto suurentaa tuloilmavirtaa, ei pienen poistoilman lämpöenergia riitä pitämään lämmön talteenottokennoa lämpimänä. Kennon jäätymisvaaran uhatessa koneen automatiikka pienentää tuloilmavirtaa tai joissakin konemalleissa sammuttaa kokonaan tuloilmapuhaltimen.

Takkakytkimestä huolimatta palamisilmakanava on siis aina tarpeellinen.

<p data-block-key="hzmah">Takan lämmön siirtymistä voi tehostaa asentamalla tuloilmaventtiili takan yläpuolelle. Pienellä puhalluksella saadaan aikaan suuren ilmamassan siirtyminen ja katon rajaan nousseen lämpimän ilmamassan sekoittuminen. Takan päälle ei tule sijoittaa poistoventtiiliä.</p>
Takan lämmön siirtymistä voi tehostaa asentamalla tuloilmaventtiili takan yläpuolelle. Pienellä puhalluksella saadaan aikaan suuren ilmamassan siirtyminen ja katon rajaan nousseen lämpimän ilmamassan sekoittuminen. Takan päälle ei tule sijoittaa poistoventtiiliä.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Vallox 99 MV -ilmanvaihtokone
Nykyaikaista ilmanvaihto
Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa. Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
20229_79639.jpg
Hirsitalon hyvän sisäilman salaisuus: ilmanvaihto sekä puun ominaisuudet
Hirren hyvä ominaisuus eli ilmankosteuden tasapainottaminen yhdistettynä toimivaan koneelliseen ilmanvaihtoon, tekee hirsitalon sisäilmasta erityisen hyvän hengittää. Honka Lux -hirsihuvilan rakentanut Timo Äkräs valitsi Vallox ilmanvaihdon, koska se on laadukas ja sen avulla voi maksimoida maalämmön energiatehokkuuden.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
Nainen istuu ikkunan edessä pitäen sylissään koiraa
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
20222_76927.jpg
Valitse kohteeseen sopiva ilmanvaihtokone helposti
Vallox tarjoaa LVI-suunnittelun ja myyjien työn tueksi ohjelmat, joiden avulla sekä Vallox-ilmanvaihtokoneiden että Vallox Pureo -ilmankäsittelykoneiden valinta ja mitoitus on helppo tehdä. Ohjelmat tarjoavat luotettavaa tietoa ja hyvät raportointimahdollisuudet ammattilaisen käyttöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton