• Etusivu
  • LVI

Hirsitalon hyvä sisäilma syntyy ilmanvaihdosta ja puun hyvistä ominaisuuksista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 08.11.2023
20229_79639.jpg

Upealle tontille meren rantaan rakennettu Honka Lux -huvilaan asennettiin Vallox-ilmanvaihto, joka pitää sisäilman raikkaana ja talon rakenteet kunnossa.

Hirren hyvä ominaisuus eli ilmankosteuden tasapainottaminen yhdistettynä toimivaan koneelliseen ilmanvaihtoon, tekee hirsitalon sisäilmasta erityisen hyvän hengittää. Honka Lux -hirsihuvilan rakentanut Timo Äkräs valitsi Vallox ilmanvaihdon, koska se on laadukas ja sen avulla voi maksimoida maalämmön energiatehokkuuden.

Luotettava ja varmatoiminen ilmanvaihto

"Hirsitalo hengittää" -sanonta tarkoittaa käytännössä sitä, että hirsi sitoo ja luovuttaa kosteutta niin, että hirren ja huoneilman kosteuspitoisuudet ovat tasan. Hengittävyys ei siis tarkoita sitä, että ilma siirtyisi hirren läpi. Koska nykyaikaiset hirsitalot rakennetaan tiiviiksi, tarvitaan hirsitaloonkin koneellinen ilmanvaihto varmistamaan ilman vaihtuvuuden.

Uuteenkaupunkiin, meren rannalle rakennetun Honka Lux -huvilan ilmanvaihtokoneeksi valikoitui Vallox 110 MV. Huvilan isäntä Timo Äkräs perusteli valintaansa laadukkuudella. Laatua on hänen mukaansa itse laitteen toiminta ja sen avulla saavutettu energiatehokkuus, mutta myös se, että laitteeseen on saatavilla kattavat huoltopalvelut ja varaosia monenkin vuoden päästä.

Vallox ilmanvaihto valikoitui Honka Lux -huvilaan sen laadukkuuden vuoksi. Laatuun sisältyy se, että MyVallox-ilmanvaihto on toimintavarma, helppo käyttää, huomaamaton ja siihen on saatavilla esim. varaosia pitkänkin ajan päästä. Vallox on myös kotimainen tuote, jolla on Avainlippu-merkki.
Vallox ilmanvaihto valikoitui Honka Lux -huvilaan sen laadukkuuden vuoksi. Laatuun sisältyy se, että MyVallox-ilmanvaihto on toimintavarma, helppo käyttää, huomaamaton ja siihen on saatavilla esim. varaosia pitkänkin ajan päästä. Vallox on myös kotimainen tuote, jolla on Avainlippu-merkki.

Lämpöenergia tehokkaasti hyötykäyttöön

Vallox ilmanvaihtokoneen lisäksi maalämmöllä lämpenevään huvilaan asennettiin Vallox kanavapatteri. Sen avulla maalämmön energiaa voidaan hyödyntää maksimaalisesti kylminä talvina myös ilmanvaihdon osalta. Tuloilmaa ei siis tarvitse lämmittää sähköllä kovinakaan pakkasjaksoina, mikä tehostaa energian käyttöä.

Kesällä kanavapatteria voidaan hyödyntää kuuman ulkoilman viilennykseen. Kuitenkin kovimpien hellejaksojen aikana kanavapatterilla varustetun ilmanvaihtokoneen tuloilma ei ole kaikkien mielestä riittävän viileää, joten Honka Lux -hirsihuvilassa viilennys hoidetaan ilmalämpöpumpulla. Ilmanvaihtokone ottaa sen muodostaman viileän ilman talteen ja hyödyntää tuloilman viilennyksessä.

Lue lisää Honka Lux hirsitalon ilmanvaihtoratkaisusta ja maalämmön hyödyntämisestä.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakan täydennykset ja lisäselvitykset
Toimenpiteet:Urakkalaskennan aikana urakoitsijoiden mahdollisesti esittämien lisäkyselyjen aiheuttamat täsmennykset tai suunnittelijoiden havaitsemat suunnitelmien täsmennystarpeet toimitetaan kirjallisesti kaikille urakoitsijoille siten, että ne ovat urakoitsijoilla riittävän ajoissa ennen tarjouksen jättämisajankohtaa. Mahdollinen laskenta-ajan jatkamistarve päätetään täydennysten ja lisäselvitysten toimituksen yhteydessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Tarjouspyyntöjen täydennysasiapaperitHyväksyntä:Projektipäällikkö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton