• Etusivu
  • Varusteet

Älylatauksella voit vaikuttaa sähköauton latauksen hintaan

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Innohome Oy
Julkaistu 23.01.2024Päivitetty 29.01.2024
20236_82128.jpg

Sähköautoilu mielletään yhä helposti kalliiksi ratkaisuksi. Erityisesti mieltä askarruttavat latauskustannukset – onko sähköauton lataaminen järkyttävän kallista sähkön hinnan poukkoillessa? Miten latauskustannukset saadaan pysymään kurissa?

Sähköauton hankinta tuo mukanaan lataustarpeen. Kesäisin matkanteko taittuu pitkällekin ennen uudelleenlatauksen tarvetta, mutta miten käy esimerkiksi talviseen aikaan pakkasen verottaessa rangea sekä akun varausta? Kun akkua tarvitsee ladata useammin, nousevat myös latauskustannukset jonkin verran.

Sähköauton lataus kotona

Sähköauto on suositeltavinta ladata kotioloissa kunnon latauslaitteelta. Auton mukana tulee latauskaapeli, jonka lisäksi tarvitaan oikeaoppinen, ammattilaisen asentama, kotilatauslaite, joka on suunniteltu kytkennältään siten, että se kestää latausvirrat. Lataus on myös nopeampaa ja turvallisempaa kuin kuin suko-pistorasiasta ladaten. Itse asiassa, suko-pistorasioita ei tulisi lukuisten turvallisuusriskien vuoksi käyttää sähköauton lataukseen ollenkaan.

Muista käsitellä myös sähköauton latauslaitetta asianmukaisesti. Paitsi latauslaitteen, myös latausjohdon tulee olla ehjät. Muista myös latausjohdon oikeaoppinen säilytys silloin, kun sähköauto ei ole latauksessa. Näin vältetään johtoon sekä latauslaitteeseen kohdistuvat rasitukset.

Latauksen kesto on monen tekijän summa. Se, minkälaista tehoa latauspiste tarjoaa, yhdistettynä siihen, miten sähköauto ottaa sitä vastaan, vaikuttavat latausajan pituuteen. Myös latauslämpötila paitsi akulla, myös ulkona, heittävät oman vivahteensa latausaikaan.

Oikein mitoitettu sekä asennettu latauslaite on helppokäyttöinen ja turvallinen. Oman turvallisuuden vuoksi, kotilatauslaite on aina ammattilaisen asennettava, joten sitä ei tule kenenkään asentaa itse.

Näitä riskejä sähköauton lataus suko-pistorasiasta tuo

Sähköauton latauksen hinta?

Mitä se tarkoittaa tavalliselle kuluttajalle, kun lataukseen otetaan mukaan äly? Se tarkoittaa kotilatauksessa rahansäästöä. Älylataus on konkreettisesti sitä, että lataus ajoitetaan parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan, kuten yöaikaan, jolloin sähkön hinta on alhaisimmillaan. Jos olet pörssisähkön asiakas, älylataus ajoittuu vuorokauden edullisimmille tunneille. Jos taas olet kiinteän sähkösopimuksen piirissä, voit saada yöaikaan latauksesta rahallista etua siirtomaksujen suhteen.

Tässä sinun ei tarvitse olla vahtimassa sähkönhintojen muutoksia, siitä pitää huolen puolestasi älylataus. Se seuraa omatoimisesti sähkön hintavaihteluita päivän aikana ja käynnistää sähköautosi latauksen automaattisesti silloin, kun sähkö on edullisinta.

Tiesitkö, että sähkön hinnan ollessa edullisimmillaan, tarkoittaa se sitä, että erilaisista uusiutuvista energialähteistä on hyödynnettävissä paljon sähköä? – Näin älylatauksen käyttäjät säästävät myös ympäristöä.

Innohome kuormanhallinta

Älylataus ja Innohome Charlie -latausasema, näin käytät:

Innohome Charlie -latausasema yhdistettynä älylataukseen tarjoaa useampiakin vaihtoehtoja käyttäjälle. Nämä kolme tapaa sopivat käytettäväksi Innohome Charlie -latausaseman kanssa ilman että tarvitaan erillisiä toimia latausaseman suhteen.

Vaihtoehto 1:

Käytä auton omaa sovellusta ja ajasta itse haluamasi ajankohdat halvimmille tunneille. Monen automerkin oma sovellus mahdollistaa erilaisia ajastusmahdollisuuksia, joten tähän kannattaa tutustua. Esimerkkejä ajastusmahdollisuuksista ovat joka yö 01-06 aikavälillä tai vain tietyt tunnit. Tämä vaihtoehto sopii sellaiselle, joka haluaa pitää langat hyppysissään ja huolehtia itse latauksen ajankohdasta, esimerkiksi pörssisähkön hintoja aktiivisesti seuraava käyttäjä.

Vaihtoehto 2:

Synergi ja Gridio ovat latauksen ajastamiseen erikoistuneita älylatauspalveluita tarjoavia tahoja. Palvelun avulla latauksen ajastaminen automaattisesti vuorokauden edullisimmille tunneille onnistuu helposti. Aseta, milloin haluat autosi olevan ladattu sekä latauksen tason, niin sovellukset selvittävät parhaan latausajankohdan ja käynnistävät latauksen.

Synergi sekä Gridio ovat ilmaisia käyttää ja ovat yhteensopivia useimpiin automalleihin. Tämä vaihtoehto sopii sellaiselle, joka haluaa päästä helpolla ja samalla varmistaa ettei maksa latauksestaan liikaa.

Vaihtoehto 3:

Myös jotkin sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden älykkääseen lataukseen. Tällaisia ovat esimerkiksi Fortum Älylataus ja Nordic Green Energyn mobiilisovellus. Myös näiden kohdalla pystyy latauksen ajoittamaan aina edullisimpien tuntien kohdalle.

Bonus vaihtoehto:

Elenian verkkoalueella asuville on uusien sähkömittarien myötä tullut mahdollisuus ajastaa latauksia. Vaihtoehtoina ovat tuntikohtainen lataus, joka tulee ajastaa itse, tai vaihtoehtoisesti pörssisähkön edullisimpien tuntien mukaan automaattisesti tapahtuva lataus. Uusien sähkömittarien ansiosta tuli mahdolliseksi myös vuorottelu sähkölämmityksen sekä latauksen välillä. Näin yön halvimmat tunnit voidaan hyödyntää lataukseen ilman että asumismukavuus kärsii. Ota kuitenkin huomioon, että Elenian sähkömittari ja Charlie latausasema pitää yhdistää kaapelilla.

Innohome Oy
Varusteet
lataus
sähköauto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78858.jpg
Innohome Oy – ennakoivaa paloturvaa ja turvallista sähköauton latausta
Innohome Oy tarjoaa Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja sähköautonlataukseen tarvittavia kotilatauslaitteita sekä kodin ennakoivia paloturvatuotteita. Innohome Oy on tuonut markkinoille älykkäitä, innovatiivisia ja turvallisia paloturvatuotteita jo vuosien ajan ja sen jälleenmyyntiketju kattaa koko Suomen. Innohomen liesivahdit ja SSA ovat nykyaikaisinta paloturvatekniikkaa, joilla voidaan ennaltaehkäistä suuri osa kotien tulipaloista, kuten liesipalot ja sähkölaitepalot.
20227_78873.jpg
Ethän lataa sähköautoa tavallisesta suko-pistorasiasta?
Viime kuukaudet ovat osoittaneet kaikille, että kustannukset joka saralla nousevat koko ajan, eikä loppua hintojen nousulle ole näköpiirissä. Monet ovat joutuneet nipistämään omista kulutustottumuksistaan ja korvaamaan tuttuja ja turvallisia asioita edullisimpiin tai ympäristön kannalta järkevimpiin ratkaisuihin. Muun muassa polttoaineiden hintojen nousu on lisännyt kiinnostusta erityisesti sähköautoihin. Sähköautojen kanta kasvaa koko ajan, samoin latausverkon, mutta tässä vaiheessa kaikille sähköautoille ei riitä julkisia latauspaikkoja nimeksikään. Ladattavia sähköautoja on Suomessa jo noin 100 000 kappaletta, joten kotilatauslaitteiden tarve on merkittävä.
20235_78879.jpg
Lataa sähköautosi suomalaisella latauslaitteella helposti kotona ja mökillä
Suomalaisten kiinnostus sähköautoiluun on kasvanut parin viime vuoden aikana valtavasti, osittain omasta tahdosta, mutta osittain myös valtion rohkaisemana. Useat valtiot ovat asettaneet myös kovia tavoitteita ilmastopoliittisista syistä korvata bensiini- ja dieselkäyttöiset ajoneuvot sähköajoneuvoilla. Latauspisteitä onkin alettu rakentaa ympäri Suomen muun muassa kauppojen yhteyteen, jotta sähköautojen lataus olisi mahdollisimman vaivatonta kaikille. Useat taloyhtiötkin ovat jo ottaneet mukaan viisivuotissuunnitelmiinsa latauspisteiden hankinnan. Pientaloasujille koti tulee jatkossakinolemaan tärkein latauspaikka, koska autot yleensä siellä seisovat pisimpään paikoillaan. Latauslaitteen virallinen nimitys on latausasema.
3_P_160143_1.jpg
Tilaa maksuton sähkö­autojen lataus­kartoitus
Latauspisteiden asennus taloyhtiön autopaikoille kannattaa aina aloittaa kartoituksella. Latauspisteiden määrä, latauslaitteiden merkki ja latausteho määritellään kohteen teknisten resurssien ja lataustarpeiden mukaan. Kartoituksessa tutustumme taloyhtiöösi ja annamme vaihtoehtoja latausratkaisuissa.Plugitin kartoituskäynti on maksuton.Otamme vastuun lataamisesta, eli voit rauhassa keskittyä omaan arkeesi luottaen, että autot tulevat ladatuksi. Mikäli ongelmia tulee, me korjaamme ne.
harmaa sähköauto ladataan taloyhtiön parkkipaikalla
Miten sähköauton lataamisen hinta muodostuu?
Sähköauton latauspisteiden hinnoittelu sekä latausenergian hinnan muodostuminen on paljon keskusteltu aihe muun muassa taloyhtiöissä. Keskustelu kuumenee yleensä sitä mukaa kun sähkönhinta nousee. Tässä artikkelissa avataan latausenergian hintaan vaikuttavia asioita.
ParkCity sähköauton lataus
Sähköautojen latauspisteiden asennus onnistuu helposti ja joustavasti suurempiinkin kohteisiin – Case ParkCity
Sähköautojen latausvalmiuden järjestäminen ei ole ainoastaan taloyhtiöiden kuuma puheenaihe ja tarve, vaan sähköautoille tulee saada virtaa myös muualla kuin kotien läheisyydessä. Suuremmat kohteet, kuten esimerkiksi pysäköintilaitokset, vaativat myös sähköauton latauspisteitä. Tässä artikkelissa tutustutaan ja kuullaan projektin eri osapuolien kokemuksia miten Turun suurimpaan pysäköintilaitokseen, Turku ParkCityyn, asennettiin sähköautojen latauspaikat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton