• Etusivu
  • Energia

Mitä sähköauton latausaseman jälkiasennuksessa pitää ottaa huomioon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 01.06.2023Päivitetty 02.06.2023
20236_82001.jpg

Sähköauton latausaseman jälkiasennus tarkoittaa sähköautojen lataamiseen tarkoitetun latausaseman asentamista olemassa olevaan rakennukseen tai paikkaan, jossa sellaista ei vielä ole valmiina. Nykyään rakennuksissa on otettu huomioon mahdollisuus asentaa sähköauton latausasema, mutta vanhemmissa rakennuksissa on syytä tarkistaa sähköasiat ensin kuntoon.

Selvitä latauspaikka

Ensimmäinen vaihe on selvittää, mihin latausasema halutaan sijoittaa ja millainen latausjärjestelmä on sopivin. Sopivan latausjärjestelmän valinta usein vaatii sähköalan asiantuntijan apua.

ABB:n tuotepäällikkö Henri Kapp muistuttaa, että latausaseman asennuksessa pitää huomioida muun muassa pääsulakkeiden/liittymän riittävyys sähköauton latausta silmällä pitäen. Sähköauton latausaseman voi asentaa minne tahansa, sillä latausaseman kotelointiluokka kestää vaikka suoraa vesisadetta, neuvoo Kapp.

Rakentaja! Voit varautua tulevaan sähköauton lataustarpeeseen ajoissa >>

Info

Info

Tarvitaanko rakennusvalvonnan lupa?

Taloyhtiöissä sähköautojen latauspisteen tai latauspisteiden asentaminen luvallisille autopaikoille esimerkiksi Helsingissä ei vaadi rakennusvalvonnan lupaa. Ennen rakentamista on syytä varmistaa, että tontin autopaikat ovat rakennusluvan mukaisia.

Selvitä sähköasennukset

Jotta latauspisteelle voidaan asentaa latausasema, sille pitää rakentaa sähkösyöttö ja usein myös väylä- ja tiedonsiirtokaapelointi dynaamista kuormanhallintaa ja mahdollista kommunikaatiota varten. Tämä voi tarkoittaa myös nykyisen sähköverkon muutosta tai laajentamista. Sähköalan ammattilainen hoitaa tarvittavat sähköasennukset, mukaan lukien latauslaitteen kytkemisen sähköverkkoon.

– Laadukkaissa sähköautolatausasemissa on mahdollisuus dynaamiseen kuormanhallintaan, mikä tarkoittaa autonlataukseen käytettävän tehon säätelyä muun kulutuksen mukaan. Eli silloin, kun kiinteistön muu kulutus on pientä, ladataan autoa joko täydellä teholla tai lähellä täyttä tehoa. Dynaaminen kuormanhallintakaan ei ratkaise riittämättömän kapasiteetin ongelmaa, mikäli pääsulakkeet ovat riittämättömät ja auton lataamiseen ei vaan riitä tehoa. Tällöin sulakekoon nostaminen on ainoa vaihtoehto. Pahimmassa tapauksessa koko liittymä kaapelia myöden voi mennä vaihtoon, Kapp huomauttaa.

Vältä vaarat sähköauton latausaseman kanssa >>

Latauslaitteen valinta

Päätä, millainen latauslaitetyyppi sopii parhaiten tarpeisiisi. On olemassa erilaisia latauslaitteita, kuten seinäasennettavat latauspisteet tai pylväsmalliset latausasemat, jotka tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja lataustehoja. Huomioi autosi latausmahdollisuudet ja tarvittava latausteho. Lisäksi varmista, että latauslaite on yhteensopiva autosi kanssa.

Jos et tiedä, minkälainen latausasema sinun kohteeseesi sopii, kannattaa ehdottomasti kääntyä ammattilaisten puoleen. Sähköauton latausasema-ammattilaisia ovat esimerkiksi laitevalmistajat tai asennusliikkeet. Latauslaitteen myyneen ja asentaneen asennusliikkeen on tunnettava laitteet ja osattava suunnitella kokonaisuus. Heillä on vastuu kokonaisuuden toteuttamisesta, muistuttaa Kapp.

Terra AC -latausasema on hinta-laatusuhteeltaan optimaalinen AC-laturi. Latausasema voidaan myös integroida saumattomasti ABB:n täydentäviin huoneistoautomaatioratkaisuihin, kuten free@home kotiautomaatioon.

Sopisiko Terra AC -latausasema sinun pihallesi? >>

Latauslaitteen asennus

Seuraavaksi on vuorossa latauslaitteen asentaminen. Latauslaite on varustettu joko pistokkeella tai kiinteällä latauskaapelilla, joka kytketään sähköauton latausliitäntään.

ABB:n Kapp muistuttaa, että sähköautonlatausaseman asentaminen on sähkötyötä, joka vaatii aina sähköalan ammattilaisen se suorittamaan.

Testaus ja käyttöönotto

Kun latausasema on asennettu, se tulee testata ennen käyttöönottoa. Tässä vaiheessa varmistetaan, että latauslaite ja sähköliitäntä toimivat oikein ja että latausprosessi sujuu moitteettomasti. Lopuksi latausasema voidaan ottaa käyttöön ja se on valmis sähköauton lataamiseen.

On tärkeää muistaa, että asennusprosessi pitää aina suorittaa pätevän sähköalan ammattilaisen toimesta, jotta varmistetaan turvallinen ja luotettava latausratkaisu.

ABB Oy
Energia
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20105_21849.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton