• Etusivu
  • Sisustus

Miten saat keraamiset laatat ja laattasaumat puhtaaksi?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Pukkila Oy Ab
Julkaistu 11.11.2022Päivitetty 22.11.2022
202211_80072.jpg

Pukkilan Scales-sarja sopii näyttäviin laatoituksiin niin keittiöön kuin pesutiloihinkin.

Laatat ovat pintaominaisuuksiltaan erittäin helppoja puhdistaa. Ne kestävät hyvin erilaisia puhdistusaineita. Harhaluulo kuitenkin elää, että laattoja saatetaan pitää huolto ja puhdistuvapaina. Laatan pinta kerää likaa aivan yhtä lailla kuin mikä muukin lattia- ja seinäpinta. Näin puhdistat laatat ja laattasaumat oikein.

Laatat puhtaiksi sisätiloissa

Sileäpintaiset lasitetut laatat on helppo puhdistaa ja pitää puhtaana. Niiden pinnalle riittää hyvin yleispesuaineella pesu. Lasittamattomat, esimrkiksi lattialaatat, ovat pinnaltaan taas karheampia ja niiden puhdistamisessa tarvitaan jo hieman mekaanista hankausta, jotta lika saadaan irti. Lasittamaton laatta ei silti ole tai tarkoita, että laatta olisi huokoinen ja imisi lian laatan sisälle. Ole huoletta, sillä lika on vain kiinni karheammassa pinnassa.

Peruspesu eli ylläpitosiivous laatoitukselle tehdään säännöllisesti viikoittain tavallisella kotisi yleispesuaineella. Tällä poistat esimerkiksi suihkutiloista laatan pintaan jääneen saippuan, ihon rasvan ja likahiukkaset. Lasitetuilta pinnoilta tämäntyyppinen lika on helppo poistaa, sillä lika ei imeydy tai kerrostu tiiviiseen lasitettuun keraamisen laatan pintaan.

Jos käyt suihkuttamassa hiuslakkaa pesuhuoneessa, viikkosiivouksella saat laatan pintaan hiuslakasta muodostuvan pinnan pois miedolla pesuaineella. Hiuslakka toimii kuin liima laatan pinnalla ja kerää kaiken pölyn, jota irtoaa niin pyyhkeistä kuin pyykeistäkin.

Laatat on hyvä kuivata lastalla aina suihkun ja laattojen pesun jälkeen.

Vahvasti emäksiset tai happamat puhdistusaineet poistavat pinttyneempää likaa, mutta niiden käytössä kannattaa myös olla varovainen, ettei vahingoita lattasaumoja tai laattalistoja.

Vahvasti emäksisellä puhdistusaineella, joihin lukeutuvat muun muassa konetiskiaineet, saadaan esimerkiksi pinttyneet öljy- ja rasvatahrat pois. Ole varovainen vahvasti emäksisten puhdistusaineiden kanssa, jos sinulla on esimerkiksi alumiinilistoja. Alumiini saattaa tummua.

Jos joudut käyttämään hapanta puhdistusainetta laatoille (kuten kalkinpoistoaineet ja saunapesut) poistaaksesi esimerkiksi kalkki- ja ruostetahroja, on laattasaumat kyllästettävä ensin huolellisesti vedellä, ettei hapan puhdistusaine syövytä sementtipohjaisia laattasaumoja.

Ulkolaattojen puhdistaminen

Ulkona käytetyt keraamiset laatat ovat aina lasittamattomia eli kuivapuristelaattoja. Laattojen pinnan karheus kerää likaa, mutta ulkona laatat on helppo hangata puhtaaksi varrellisella harjalla ja pelkällä vedellä. Talven jälkeen laattojen pinnassa saattaa olla ilmansaasteista rasvaa, nokea ynnä muuta ja näiden poistamiseen tarvitaan puhdistusainetta.

Miten laattojen saumat saa puhtaaksi?

Miksi ihmeessä laattasaumoja pitäisi edes puhdistaa? Onko se niin tärkeää. Kyllä on!

Huokoinen laattasauma kerää likaa ja bakteereita. Pölyn ja nestemäisten aineiden sekoitus imeytyy helposti saumalaastiin. Likaantuminen koskee myös seinä- ja lattialaattoja varsinkin suihkunurkkauksessa. Kosteassa ja lämpimässä home viihtyy vallan mainiosti.

Saatat myös yllättyä laattasaumojen väristä kunnon puhdistuksen jälkeen. Vuosia puhdistamatta olleet valkoiset saumat ovat muuttuneet ikävän harmaiksi, eikä musta saumavärikään pelasta siivoukselta, sillä myös musta laattasaumaväri saattaa vaalentua mustasta tummanharmaaksi

Vaaleista saumoista voi pestä rumentavat tummentumat pois klooria sisältävällä puhdistusaineella, mutta on huomioitava, että klooripitoinen puhdistusaine ja hapan puhdistusaine eivät sovellu käytettäväksi samaan aikaan.

Tummiin saumoihin taas peruspuhdistus tehdään emäksisellä puhdistusaineella.

Saumojen puhdistuksen jälkeen saumat saadaan pidettyä helpommin puhtaana, kun ne käsitellään saumojen suojausaineella, joka estää lian tunkeutumisen saumaan.

Ole huolellinen saumojen puhdistuksen kanssa, jos laattasi ovat luonnonkiveä, kuten marmoria, liuskekiveä tai travertiinia. Kivet saattavat reagoida tai jopa värjääntyä voimakkaasti happamen puhdistusaineen kanssa.

Kotikonstit laattojen ja saumojen puhdistukseen

Etikka on vanhin voitehista – ainakin melkein. Etikalla saat poistettua muun muassa homeen laattapinnoista. Sekoita desi etikkaa ja kaksi desiä vettä ja laita seos suihkepulloon. Suihkuta laatat ja anna kuivua.

Ruokasooda poistaa myös monia tahroja ja likaa, kuten kalkkia, ruostetta ja steariinia.

Vaaleat saumat vaaleiksi sitruunalla. Hyvän tuoksun lisäksi sitruunamehu yhdistettynä etikan ja ruokasoodan kanssa puhdistaa pinttyneenkin lian vaaleista laattasaumoista.

Info

Info

Tutustu Pukkilan laattavalikoimaan

Aikeissa rakentaa tai remontoida? Tutustu Pukkilan isojen laattojen valikoimaan, josta löytyy upeita vaihtoehtoja eri tiloihin. Pinnoista sekä kuoseista löytyvät niin himmeät, karheat ja kiiltävät vaihtoehdot unohtamatta marmori-, kivi-, betoni- sekä puukuviointeja. Mikä on sinun suosikkisi?

Ota suunnittelija avuksi

Suunnittelijamme kaikissa Pukkila myymälöissä auttavat sinua laattavalintojen tekemisessä ja auttavat parhaiden vaihtoehtojen löytämisessä. Varaa aika maksuttomaan suunnittelutapaamiseen ja ota askel kohti unelmiesi sisustusta.

Pukkila Oy Ab
Sisustus
seinät
lattiat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_79936.jpg
Pitääkö väite paikkansa - suurien laattojen paikka on ainoastaan suurissa tiloissa?
Suuret laatat mielletään helposti julkisten tilojen, kuten kauppakeskusten ratkaisuiksi. Laatat toimivat paitsi käytännöllisenä, helposti puhdistettavana ratkaisuna, mutta myös rauhoittavat suurta ja muuten värikylläistä tilaa. Tämän päivän sisustustrendit ovat vihdoin tuoneet suuret laatat myös tavallisten ihmisten koteihin. Kookkaiden laattojen avulla on nyt kotiin mahdollisuus luoda näyttäviä pintoja ja todellisia katseenvangitsijoita – arjen käytännöllisyyttä unohtamatta.Ajatuksen siitä, että suuret laatat pienentäisivät tilaa, voi heittää romukoppaan. – Kai tiesit, että suuria laattoja pystyy nyt käyttämään myös pesuhuoneen lattialla kaatovaatimuksista huolimatta?
20226_78806.jpg
Marmorikuviota seinille ja puukuviota lattiaan - laatat Talo Pukkilan sisustuksen kulmakivenä
Naantalin asuntomessujen kohde Talo Pukkila on puurakenteinen ja atriummallinen koti, jossa Pukkilan laatat ovat sisutuksen kulmakivi. Kompakti koti (133 m2) on rakennuttu nelihenkiselle perheelle. Yksitasoisen talon lähes kaikki lattiapinnat ovat keraamista laattaa. Talon tumma sisustus on tunnelmallinen ja tyylikäs. Spa-osaston mustat marmorikuvioiset laatat tuovat luksusta arkeen. Talon tunnelma on kodikas erilaisten materiaalien ja sävyjen ansiosta.
202212_80396.jpg
Klassikot palaavat kylpyhuonetrendeihin 2023 - ne kestävät myös aikaa
Kylpyhuoneen laatoitustrendejä tulee ja menee. Koska kylpyhuone laatoituksineen kestää vähintään vuosikymmeniä, kannattaa hyviin ja ajattoman kauniisiin laattoihin panostaa. Uusista trendeistä löytyy aina niin värejä, tekstuureja kuin eri materiaalejakin. Poimimme tulevista kylpyhuoneen sisustustrendeistä ne, jotka kestävät aikaa myös vuoden 2023 jälkeenkin. Näillä vinkeillä päivität kylpyhuoneesi ikuiseksi klassikoksi.
20162_45434.jpg
Tee itse! Aito antiikkinen tiiliseinä sen olla pitää
Pieni kerrostalokolmio yhdistettiin linjasaneerauksen yhteydessä seinän takaa myyntiin tulleeseen yksiöön. Asuntoremontin edetessä yksi olohuoneen seinä päätettiin verhoilla aidoilla käsin lyödyillä sisustustiilillä.
20204_63968.jpg
Kaunis kylpyhuone ja sauna - mitä valita pintamateriaaliksi?
Olisiko aika uusia kylpytila ja sauna? Monelle kylpytilojen ja saunan uudistus on unelmoitu uudistuksen kohde. Kaikki haluavat hemmotella itseään, siksi tiloihin halutaan ekologisuutta ja materiaaleilta pitkää elinkaarta – ja nämä toiveet kivi täyttää erinomaisesti. Luonnonkivi tuo ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Lisäksi luonnonkiven ominaisuudet ovat arvostettuja, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle, jossa kiveä on käytetty.
20218_72117.jpg
Kipsilevyn monenlaiset käyttömahdollisuudet
Kipsilevy on kaikille tuttu seinien levytysmateriaali. Helppo työstettävyys ja asennettavuus ovat aina olleet Gyprocin kipsilevyjen valtti. Tiesitkö, että Gyproc levyvalikoimasta löytyy erinomaiset vaihtoehdot myös kovan kulutuksen paikkoihin sekä ulkoseiniin, joissa vaaditaan erityistä kosteusvarmuutta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton