• Etusivu
  • LVI

Huoltovarmuutta kotiin: Varaava takka lämmönlähteeksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 15.02.2024
Tulikivi-Martat-Raita-takalla-kokkausta-1920x1080px

Suomi on pitkien kylmien talvien maa. Miten sinä pidät kotisi lämpimänä sähkökatkon sattuessa? Kuvassa Tulikivi Raita.

Varaavan takan hankinnalla säästät mukavasti talven lämmityskuluissa. Sähköstä riippumaton varaava takka nostaa lisäksi tehokkaasti kodin energiaomavaraisuutta. Lämmin varaava takka on myös tehokas ilmanvaihtokone, sillä se vie huonetilasta kosteutta ja tuottaa miellyttävää lämpöä. Varaava takka tuo monia hyviä etuja arkeen ja säästät selvää rahaa.

Suomi on pitkä maa, joka tarkoittaa sitä että myös tavallisiin sääolosuhteisiin mahtuu monenlaista jo mahdollisesti keväisestä auringosta kipakkaan pakkaseen. Erityisesti pitkä sekä kylmä talvi on jotain mihin jokaisen suomalaisen tulee varautua tavalla tai toisella, asuu sitten eteläisessä tai pohjoisessa osaa Suomea. Sähkökatkot kun voivat yllättää lumimassan tai myrskytuulen katkoessa sähkölinjoja. Myös muiden sään ääri-ilmiöiden yleistyessä omavaraisuus lämmityksen sekä ruoanlaiton suhteen ei ole ollenkaan huono idea.

Hyödynnä ajankohtaiset talviedut ja kysy tarjous unelmiesi takasta

Varaava takka tuo lämpöä pitkään

Rintamamiestaloista tuttu keskusmuuri puuliesineen oli jotain, millä aikaisemmat sukupolvet tottuivat lämmittämään kotiaan. Liedellä valmistui samalla perheelle näppärästi päivän ruoka. Lämpö pysyi pitkään ja muuri luovutti sitä hiljalleen koko taloon. Pieni määrä puita, ja taas oli koti lämmin ja ruokaa valmistumassa – ei hullumpaa vai mitä?

Vaikka et asuisikaan rintamamiestalossa, on sinun silti mahdollista saavuttaa tuo lämmin tunnelma valmistuvan ruoan tuoksuineen.

PSSSST...
Takallakin voi kokata, kurkista vaikka

<p data-block-key="xlm0i">Puulämmitteisellä tulisijalla kokkaus on helppoa ja lisäksi ekologista.</p>
Puulämmitteisellä tulisijalla kokkaus on helppoa ja lisäksi ekologista.
Info

Info

Tulikivi ja Martat yhteistyössä

Takkakokkailu on erinomainen taito osata. Se on paitsi ekologista ruoanvalmistusta, myös järkevää, sillä pääset hyödyntämään tuplasti tulisijasi lämmön ja säästät energiaa.
Tulikivi toteutti yhdessä Marttojen kanssa "Viikon takkaruokareseptit" -videosarjan sekä opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa takkaa käyttäen helppoja ateriakokonaisuuksia pitkin viikkoa nautittavaksi.

Kiinnostuitko ohjeista, haluaisitko ne kirjallisena?
Sarjan opasvihkoa voi tiedustella Tulikiven toimipisteistä sekä Pohjois-Karjalan Martat ry:ltä.

Lisää takkakokkailusta!

Tulikiven tulisijojen avulla voit osaltasi varmistaa sinun arkesi huoltovarmuuden varaavan takan toimiessa sähköttömänä lämmityslaitteena ja uunina. Miksi sitten ennemmin varaava takka kuin vaikka kamiina tai kiertoilmatakka, joilla myös on mahdollista saada lämpöä kotiin?

Kuten nimitys jo sen kertoo, varaava takka varaa rakenteisiinsa ja massaansa lämpöä, jonka se luovuttaa huoneilmaan hiljalleen vielä tulen sammuttuakin. Tehokkaimmissa takoissa vielä jopa vuorokautta myöhemmin.

Kamiinat sekä kiertoilmatakat ovat paikassaan erinomainen ratkaisu. Niiden kanssa saa nopeasti aikaan lämpöä, mutta ohuen rakenteensa sekä varaavan massan puuttuessa tai massan ollessa vähäinen, ne myös jäähtyvät nopeasti.

<p data-block-key="clo5b">Tulikivi Aava V4 valkoinen.</p>
Tulikivi Aava V4 valkoinen.

On kuitenkin tärkeää, että takka on mitoitettu oikein – liian pienitehoinen takka joutuu helposti ylilämmittämisen kohteeksi. Ylilämmittämisen myötä laskee myös takan hyötysuhde, eikä sillä saavuteta haluttua lämpöhyötyä. Jos siis olet harkitsemassa takkaa, mieti kuinka suurta tilaa sillä on tarkoitus lämmittää ja kuinka usein.

Uusi takka on myös ekoteko, lue miten.
Tutustu Tulikiven takkamallistoihin

Tunnetko jo Jero-takkamalliston takat?

Jero-takkamallistossa yhdistyy kamiinan nopeus sekä varaavan takan lämmönvarauskyky. Lue kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa.

Jero-takkamallisto

Hyödynnä ajankohtaiset talviedut ja kysy tarjous unelmiesi takasta

Investoi itseesi sekä kotiisi

Varaava takka on investointi, joka maksaa itsensä takaisin jo sillä, että takkaa lämmitetään. Niin kutsuttu vanhan kansan tietotaito puun polttamisesta yhdistettynä moderniin insinööritaitoon takaavat pienet päästöt sekä korkean hyötysuhteen. Miten korkea hyötysuhde sitten konkretisoituu? Harvempina reissuina puuvajaan, sillä puita kuluu kerralla aiempaa vähemmän saman lämpömäärän saavuttamiseen. Takan avulla voit tuottaa liki puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta. – Säästö lämmitysenergialaskussa voi siis olla pakkastalvina merkittävä. Lämpöä on saatavilla kotiin juuri silloin kun sitä tarvitset ja vielä mukavasti lämmityskustannuksissa säästäen.

<p data-block-key="2ajdb">Tulikivi Koli S Classic-pinnalla.</p>
Tulikivi Koli S Classic-pinnalla.

Omakotiremonttien yhteydessä monet uusivat myös tulisijan. Takan valinnassa vaakakupissa painavat niin asukkaan omat mielipiteet takan ulkonäköön, malliin kuin myös hintaluokkaan jossa liikutaan. Unohtaa ei voi myöskään kokonaiskuvaa – miten takka sopii kodin sisustukseen. On siis tärkeää selvittää ensin itselleen, mitä siltä odottaa. Nykyisistä moderneista takoista löytyy taatusti malli jokaiseen makuun sekä tarpeeseen.

Tulikivi auttaa sinua toteuttamaan takkaremontin helposti sekä vaivattomasti

Voit lukea lisää takkaremontista ja miten takkaremontti hoituu helposti.

Takkaremontti

Info

Info

Vinkit lämmitykseen –polta oikeanlaista puuta

  • Polta ylivuotista puuta, joka on jo taatusti kuivaa ja palaa näin tehokkaasti.
  • Tulikiven tulisijoissa voit polttaa mitä puulajia tahansa sekä lisäksi puupohjaista pellettiä.
  • Tuo puut lämpenemään huoneeseen jo edellisenä päivänä, jolloin niiden pinta ehtii kuivahtaa.
  • Halkaise aina pyöreät puut.
  • Polta yhdellä lämmityskerralla noin 0,8 – 1 kg puuta / tulisijan 100 kg. Esimerkiksi 1 300 kiloa painavassa tulisijassa voidaan polttaa korkeintaan 13 kg puuta yhdellä lämmityskerralla.

Hyödynnä ajankohtaiset talviedut ja kysy tarjous unelmiesi takasta

<p data-block-key="ykzhp">Tulikivi Saramo Classic-pinnalla.</p>
Tulikivi Saramo Classic-pinnalla.
Tulikivi Oyj
LVI
energiansäästö
energiankulutus
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
20164_46342.jpg
Tutustu tulevaisuuden lämmitystapaan
Suunniteltaessa uutta kotia, kannattaa miettiä tulevan kodin lämmitystä kokonaisuutena. Usein kodeissa keskitytään vain yhteen lämmönlähteeseen, vaikka useamman lämmönlähteen yhdistelmällä saadaan aikaiseksi ratkaisu, jonka avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa.
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton