• Etusivu
  • Materiaalit

Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja muurattu, varaava tulisija

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 09.11.2023Päivitetty 10.11.2023
1920 AdobeStock_312287127

Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.

Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.

Varmaa ja sähköstä riippumatonta lämpöä sekä mukavaa oloa

Suomen ehkä yleisin lämmitystapa on sähkölämmitys. Sähkönhinnan epävarmuus sekä halu karsia turhaa sähkönkulutustaan on saanut kuluttajat liikkeelle ja kiinnostumaan aiempaa enemmän eri tavoista lämmittää. Tässä yhteydessä ovat myös varaavat takat nostaneet suosiotaan sekä uudisrakentajien että remontoijien keskuudessa.

Kun omakotitalon energiakustannuksia pilkotaan pienempiin käsitteisiin, voidaan huomata, että aivan tavallisen asunnon energiakustannuksista noin 60 % muodostuu lämmityksestä. Mahdollisuus lämmittää puilla varaavaa tulisijaa auttaa säästämään sähkölaskun kokonaissummassa.

Puilla lämmitettävä tulisija on takuuvarma kodin lämmittäjä, joka on riippumaton ulkoisista energialähteistä. Sähkökatko tai ei, niin puilla kotiaan lämmittävän ei tarvitse huolehtia riittääkö lämpö tai saako lämmintä ruokaa perheelleen. Talvisin moni kärsii myös sisäilman kuivuudesta, materiaalina tiili osoittaa tässäkin kohtaa hyödyllisyytensä. Tiili nimittäin tasaa rakennuksen sisäisiä kosteusvaihteluita ja parantaa myös sisäilman laatua ympäri vuoden.

Selvää säästöä takan avulla

Säästön määrä riippuu paljon siitä, kuinka ahkera puilla lämmittäjä on. Varaava takka ottaa parhaiten hyödyn irti polttopuusta – jopa yli 90 % hyötysuhteella. Takka toimii myös hyvänä parina maalämmön tai ilmalämpöpumpun kanssa. Tiilestä muurattu piippu sekä tulisija parantavat puun polton hyötysuhdetta sekä käyttömukavuutta. Lämmönluovutusajan ollessa pitkä, pitenee loogisesti myös polttamisjaksojen välinen aika.

Jotta takka saadaan toimimaan optimaalisella tavalla, kannattaa palkata avuksi alan ammattilainen. Ammattitaitoinen suunnittelija tai takkavalmistaja osaa ottaa huomioon lämmitystarpeen takkaa mitoittaessaan sekä sen, että tulisija on myös vähäpäästöinen. On helpompaa ennakoida kuin huolehtia mahdollisista ikävistä yllätyksistä. Takkaa suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon myös voimaan astunut Eco Design, joka määrittää päästörajat erilaisille tulisijoille.

Materiaalina tiili on myös kestävä sekä paloturvallinen. Poltettu tiili kestää nimittäin haastaviakin olosuhteita sekä lämpötilojen vaihteluita. Tiili ei pala, sillä se on valmistuksensa yhteydessä poltettu savesta keraamiseksi rakennuskappaleeksi peräti yli 1000 asteen lämpötilassa. Tiesitkö, että tiilipiipun käyttöikä oikein käytettynä on yli 50 vuotta ja täyttää korkeinta T600 lämpötilaluokkaa vastaavat vaatimukset?

Muista myös, että vanhan takan vaihdosta tai uuden asennuksesta voi työn osuudesta hyödyntää myös kotitalousvähennyksen.

Tasaista lämpöä pitkään

Varaavan takan taika on sen massassa, joka kerää itseensä palotapahtuma-aikana vapautuvan lämmön ja luovuttaa sitä hiljalleen asuntoon. Tiili on tulisijassa erinomainen ratkaisu juurin sen suuren lämmönvarauskyvyn ansiosta. Siihen, kauanko takka lämpöä luovuttaa vaikuttaa kyseisen tulisijan paino. Suurien takkojen kohdalla aika voi olla jopa yli 65 tuntia. Varaavan takan kohdalla onkin helppo muistaa, että mitä painavampi, sitä parempi. Takkaa ei tule kuitenkaan ylimitoittaa, sillä liian tehokas takka tekee huoneesta helposti liian kuuman – vastaavasti alimitoitettu takka ei riitä tehoiltaan lämmittämään tilaa.

hormitiilet-takkareferenssit-wienerberger

Jos lämmitys pitää tapahtua nopeasti, on silloin kamiina tai kiertoilmatakka oikea ratkaisu, sillä ne luovuttavat lämmön heti yhtä aikaa itse palotapahtuman kanssa. Ohutkuorisina ja kevyinä ratkaisuina ne eivät toki varaa lämpöä itseensä. Kamiinat sekä kiertoilmatakat tulevat myös pintalämpötilaltaan todella kuumiksi, etenkin kun niitä vertaa varaavaan tiilestä muurattuun tulisijaan. Matalan pintalämpötilan etuna on sen turvallisuus myös pienten lasten leikkiessä lähellä sekä asumisviihtyvyyden kannalta sopiva huonelämpötila. Varaavaa takkaa poltettaessa huonetila ei pääse kuumenemaan äkkiä ja liiaksi.

Tiilipiippu – tuo kodin toinen lämmönvaraaja

Tiilipiippu toimii kuten takka, se varastoi itseensä lämpöä luovuttaakseen sitä hiljalleen eteenpäin. Se varastoi itseensä myös savukaasujen mukana menevän hukkalämmön. Erityisesti useampikerroksisissa kodeissa tiilipiippu tuo mukavan lisäedun lämmitettäessä.

Tiilestä valmistettu piippu voidaan toteuttaa yksi- tai useampihormisena riippuen tarpeesta. Mikäli kodissa on useampi tulisija, voidaan ne kytkeä piippuun niiden vaatimusten mukaisesti. Liitosaukkoja voidaan tiilihormiin tarvittaessa lisätä tai ummistaa tarpeen mukaan.

Muurattu savupiippu on paloturvallinen ratkaisu. Se täyttää korkeinta T600 lämpötilaluokkaa vastaavat vaatimukset, lisäksi se on nokipalon kestävä ja ilma- ja kaasutiivis.

Täysin ilman huoltoa ei tiilipiippukaan säily kunnossa, vaan säännöllinen nuohous pitää sekä hormin että tulisijan käyttökunnossa.

Millaisen tulisijan tarvitsen: tulisijatyypit lyhyesti

Takat voidaan jakaa karkeasti neljään eli kategoriaan: varaaviin takkoihin, kamiinoihin, kiertoilmatakkoihin sekä leivinuuneihin. Jokaisella edellä mainituista on omat käyttäjänsä ja hyvät käyttökohteet. Muista takkaa hankkiessasi käyttää alan ammattilaista valintasi apuna ja tulisijan muuraustyössä.

hormit-ja-takkareferenssit-wienerberger

Varaava takka

Kodeissa jossa asutaan ympäri vuoden on varaava takka se suositelluin valinta. Se auttaa lämmityskustannusten pienentämisessä ja pitää pirtin mukavan lämpöisenä pitkän aikaa. Lämmön luovutusaika riippuu tottakai tulisijan koosta – mitä massiivisempi, sitä enemmän se varaa lämpöä itseensä.

Koska pintalämpötila pysyy tässä tulisijamallissa matalana, voidaan se pinnoittaa lähes millä tahansa pinnoitteella, jos ei esimerkiksi tiilipinta miellytä silmää tai aivan sovi muuhun sisustukseen. Tulisija voidaan rapata tai pinnoittaa keraamisilla laatoilla. Halutessaan takan voi myös maalata, jolloin uudistus käy muita vaihtoehtoja nopeammin.

Kiertoilmatakka

Kiertoilmatakan etu on siinä, että se lämmittää nopeasti. Tästä syystä se sopii talouteen, jossa lisälämmön tarve on harvoin, mutta lämpöä pitää saada nopeasti. Sen lämmitysidea perustuu konvektioon eli ilmakiertoon, jossa huoneilma lämmitetään takan kuoren sisällä ja johdetaan takaisin huonetilaan lämmitettynä. Kiertoilmatakka kuumenee lämmitettäessä ja puhaltaa ulos erittäin kuumaa ilmaa, joka rajoittaa osaltaan takan sijoittamista huoneeseen.

Varaavaan takkaan verrattuna kiertoilmatakka on rakenteeltaan kevyempi ja koostuu metallisesta sisäosasta, joka on yleisimmin päällystetty silikaattilevyä käyttäen. Silikaattilevy on niin sanottu palosuojalevy, eli se ei varastoi itseensä lämpöä. Viimeistelypintana kiertoilmatakoissa näkee useimmiten rappauksen.

Kamiina

Pieni sekä kompakti kamiina on kiertoilmatakan lailla nopea lämmittäjä. Pienemmän kokonsa puolesta se on oiva ratkaisu esimerkiksi saunamökkeihin sekä kylmiin tiloihin, jotka pitää saada nopeasti lämpimäksi. Lämmittäessään kamiina kuluttaa vain vähän puuta, mutta on myös huomioitava, että kamiinan avulla tuotettu lämpö ei varastoidu. Koska kamiina lämmittää nopeasti, saattavat lämpötilat hormistoon nousta korkeiksi – tästä syystä pitää erityisesti kiinnittää huomiota hormin valintaan.

Leivinuuni

Lempeä leivinuuni sopii sijoitettavaksi keittiöön tai vaikka tilanjakajaksi keittiön ja olohuoneen välille. Talvipakkasilla se on paitsi oiva lämmittäjä, myös ruoanlaittaja. Leivinuunin yhteyteen on mahdollista sijoittaa myös erillinen hella.

Wienerberger Oy Ab
Materiaalit
tulisijat
hormit
lämmitys
energiankulutus
energiansäästö
koti
asuminen
paloturvallisuus
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20088_12400.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti. Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.Ilmaston nopea muutos tulee aiheuttamaan rakennusten julkisivuille merkittäviä rasituksia, esim. kosteudesta johtuvia. Poltetusta tiilestä muurattu julkisivu on ominaisuuksiltaan erinomainen ja tulevaisuudessa entistäkin arvostetumpi ratkaisu.
20226_78577.jpg
Julkisivutiili, joka ei jää huomaamatta - katso uudet värit
Tiili on näyttävä sekä kestävä materiaali julkisivuun. Vaikka tiilellä on pitkä perinne rakennusmateriaalina, se on pysynyt mielenkiintoisena ja ilmeeltään tuoreena. Uudet värit ja pinnat sekä innovatiivisuus tiilen käytössä antavat mahdollisuuden ainutlaatuisiin julkisivupintoihin.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton