• Etusivu
  • LVI

Näistä merkeistä huomaat, toimiiko mökin ilmanvaihto oikein & näin parannat sitä

Sari Nieminen
Päivitetty 04.07.2025
mökin ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää myös vapaa-ajan asunnoissa. Se suojaa rakenteita kosteudelta ja parantaa sisäilman laatua ympäri vuoden. (Kuva Shutterstock)

Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajan asunnossa toimiva ilmanvaihto on tärkeää asumismukavuuden ja rakenteiden hyvinvoinnin kannalta. Mökkien käyttötavat eroavat kuitenkin tavallisista asunnoista – esimerkiksi sähkö, juokseva vesi tai jatkuva lämmitys voivat puuttua, ja rakennus voi olla pitkiä aikoja tyhjillään.

Ilmanvaihdon puutteet voivat johtaa kosteuden kertymiseen, rakenteiden vaurioihin ja sisäilman tunkkaisuuteen. Tässä artikkelissa käymme läpi, millaisista merkeistä huomaat ilmanvaihto-ongelmat ja miten voit parantaa mökin ilmanvaihtoa tehokkailla ja käytännöllisillä ratkaisuilla.

Mistä tunnistaa mökin huonon ilmanvaihdon?

Toimimaton ilmanvaihto mökillä paljastuu usein muutamasta selvästä merkistä. Yleisin niistä on tunkkainen haju, joka syntyy etenkin silloin, kun rakennus on ollut pitkään tyhjillään. Haju johtuu liiallisesta kosteudesta, joka jää rakenteisiin ja tekstiileihin, jos ilma ei vaihdu riittävästi.

Muita ilmanvaihto-ongelman merkkejä ovat:

  • Kondenssivesi ikkunaruuduissa
  • Maali tai tapetti irtoaa ikkunakarmeista tai seinistä
  • Pyykki kuivuu hitaasti
  • Sängynpeitteet ja muut tekstiilit tuntuvat kylmiltä ja kosteilta
  • Takan veto on heikkoa tai savua tulee sisään

Tällaiset oireet kertovat siitä, että käytetty ilma ei poistu kunnolla rakennuksesta ja korvaavaa, raikasta ilmaa ei virtaa sisään tarpeeksi.

Paranna mökin ilmanvaihtoa

Ilmanvaihto toimii oikein, kun kostea ja käytetty sisäilma poistuu tehokkaasti ja tilalle saadaan puhdasta, raikasta ulkoilmaa. Ongelmia syntyy usein, jos jompikumpi näistä ei toteudu, esimerkiksi korvausilmaa ei saada riittävästi tai poistokanavat eivät toimi kunnolla.

Tuloilman ongelmat voivat ilmetä heikkona takan vetona, vetämättömyytenä tai painostavana sisäilmana. Korvausilman määrää voi lisätä asentamalla venttiileitä ulkoseiniin tai ikkunaluukkuihin. On tärkeää, että jokaisessa huoneessa on vähintään yksi korvausilmaventtiili, ja suuremmissa tiloissa jopa useampi.

Poistoilman ongelmat näkyvät kosteuden kertymisenä, hitaasti kuivuvana pyykkinä ja tunkkaisena hajuna. Tällöin on hyvä tarkistaa, onko rakennuksessa toimiva poistokanava tai huippuimuri. Poistoputken tai koneellisen poistopuhaltimen avulla käytetty ilma saadaan tehokkaasti ulos, ja ilmanvaihto saadaan käyntiin.

Poistoilmanvaihto kuntoon mökillä

Jos mökissä esiintyy liiallista kosteutta, tunkkaista hajua tai sisäilma ei vaihdu riittävästi, ongelma liittyy usein poistoilman puutteelliseen poistumiseen. Tällöin ilmanvaihtoa voidaan parantaa asentamalla poistokanava tai huippuimuri, joka siirtää käytetyn ilman hallitusti ulos rakennuksesta.

Yksinkertaisimmillaan poistoputki auttaa synnyttämään rakennukseen lievän alipaineen, joka saa ilman liikkeelle. Jos luonnollinen poistuminen ei riitä, tehokkaampi ratkaisu on koneellinen poistoilmanvaihto, jossa puhallin siirtää ilmaa ulos ohjatusti. Tämä auttaa pitämään sisäilman raikkaana ja rakenteet kuivina myös silloin, kun mökki on tyhjillään pidempiä aikoja.

Huippuimuri voidaan kytkeä esimerkiksi liesikupuun tai sitä voidaan ohjata erillisen säätimen tai automaattisten anturien avulla. Älykäs ohjaus mahdollistaa sen, että ilmanvaihto sopeutuu mökin käyttöön – ollessaan tyhjillään järjestelmä voi toimia pienellä teholla ja tehostua, kun mökillä ollaan.

Älä sulje ilmanvaihtoa talveksi

Kesällä mökillä voi usein tuulettaa avoimista ovista ja ikkunoista, mutta talviaikaan ilmanvaihdon toimivuus korostuu. Juuri silloin, kun rakennus on tyhjillään ja ovet pysyvät kiinni, ilman vaihtuminen voi pysähtyä kokonaan ja se voi johtaa vakaviin kosteusongelmiin.

Ilmanvaihtoa ei tarvitse pitää täydellä teholla silloin, kun mökillä ei oleskella. Riittää, että järjestelmä toimii perus- tai ylläpitotasolla. Tärkeintä on, ettei ilmanvaihtoa suljeta kokonaan. Jos mökissä on lämmitys päällä, on myös huolehdittava siitä, että kosteus ei pääse kertymään rakenteisiin.

Hyvin toimiva, säädettävä ilmanvaihtoratkaisu mahdollistaa mökin suojaamisen vaurioilta myös silloin, kun rakennus on pitkään käyttämättä.

Info

Info

Huonon ilmanvaihdon merkit

  1. Tunkkainen haju, kun talo on ollut tyhjillään
  2. Takka vetää huonosti
  3. Kondenssivesi ikkunoissa
  4. Pyykki kuivuu hitaasti
  5. Kylmät tai kosteat tekstiilit, esimerkiksi vuodevaatteet
  6. Irtoileva maalipinta tai tapetit

Vinkit mökin ilmanvaihtoon

  • Varmista, että rakennuksessa on tarpeeksi korvausilmaventtiileitä
  • Asenna poistoputket tai huippuimuri, jotta kostea ja likainen ilma poistuu
  • Älä sulje ilmanvaihtoa ja lämmitystä kokonaan, kun rakennus jää tyhjilleen
  • Muista ilmanvaihto, kun taloa tiivistetään
LVI
ilmanvaihto
suunnittelu
painovoimainen ilmanvaihto
mökki
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

mies katsoo ilmanvaihtokanavia katossa
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
Pientalon ilmanvaihdon suunnittelussa on otettava huomioon niin rakennusmääräykset kuin käytännön olosuhteetkin. Ilmanvaihtokoneen sijoitus, teho, automatiikka ja kanavien reititys vaikuttavat kaikki siihen, kuinka tehokkaasti ja miellyttävästi järjestelmä toimii arjessa.Tässä artikkelissa esittelemme 10 tärkeää vinkkiä, jotka auttavat sinua varmistamaan, että pientalosi ilmanvaihto toimii suunnitellusti, energiatehokkaasti, hiljaisesti ja huoltovapaasti. Olitpa sitten rakentamassa uutta tai remontoimassa vanhaa, näiden ohjeiden avulla vältät yleisimmät sudenkuopat ja varmistat terveellisen sisäilman vuosiksi eteenpäin.
Kodin suunnittelu
Suunnittele kotisi ilmanvaihto huolella
Hyvä ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
20213_69486.jpg
Näin valitset oikean liesikuvun ilmanvaihtokoneen tai huippuimurin ohjaukseen
Liesikuvun hankinta on keittiön rakentajalle tai remontoijalle tärkeää, sillä se vie ruuanlaiton käryt pois asunnosta. Liesikuvun pitää toimia tehokkaasti, sopia keittiön sisustukseen sekä sopia teknisesti asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.Liesikuvun valinnassa on tärkeä selvittää, millainen on asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Ohjataanko liesikuvulla huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta? Tarvitaanko keittiöön niin sanottu talotuuletin? Vai onko kerrostalossa, johon kupu tulee, ilmanvaihdon yhteispoistojärjestelmä? Tässä jutussa keskitymme liesikupuihin, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta tai huippuimuria.
20235_81894.jpg
Puupinnat kuntoon huoltomaalauksella
Ulkoseinät, aidat, terassit ja kalusteet kaipaavat huoltoa; haalistuneen maalin uusimista, värin vaihtoa tai kuluneen lakkapinnan kunnostamista. Perinteiseen pensseliin verrattuna maaliruiskulla työ käy nopeasti ja helposti.
20144_38734.jpg
Näin tiivistät lattian läpiviennin ja kynnyksen
1. Puhdista läpiviennin ulkopinta ja karhenna tarvittaessa esim. hiekkapaperilla (muoviset läpiviennit). Leikkaa FM Kuitukankaasta tai Kuitukangaspalasta n . 3 0 x 3 0 cm² (WC-viemäriputkelle) tai n. 20 x 20 cm² (käsienpesualtaan viemäriputkelle) kokoinen pala. Taittele pala ja leikkaa kulma auki n. 15 mm putken sädettä pienemmäksi.2. Levitä WP Vedeneristysmassaa runsaasti läpiviennin ympärille ja juureen, vähintään 15 mm valmista lattiapintaa korkeammalle. Pujota tekemäsi tiivistyspala tiiviisti läpiviennin ympärille. Tiivistyspalan tulee olla tiukka, joten venytä se tasaisesti putken päälle.3. Varmista, että tiivistyspala nousee tiiviisti putkea vasten. Painele esim. lastalla huolellisesti kiinni lattiaan.4. Sivele uusi kerros vedeneristysmassaa tiivistyspalan päälle ja putken ympärille.
20224_77816.jpg
Kuormaliinojen turvallisuus - monen kuljetuksen heikoin lenkki
Kuormien turvallisuudesta on puhuttu paljon, mutta mitenkäs on kuormaliinojen laita? Paljonko kuormaliina kestää ja mikä on sen heikoin lenkki? Tarvitsemme turvallisen, itsestään kelautuvan kuormaliinan, jonka takaisinkelaus toimii, vaikka upottaisit sen ensin hiekkaan!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton