• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon suunnittelu pientaloon: 10 vinkkiä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 02.01.2015Päivitetty 10.11.2023
20163_45683.jpg

Ilmanvaihto voidaan automatisoida antureiden avulla. Anturit mittaavat sisäilman laatua ja säätävät ilmanvaihtokoneen tehoa automaattisesti, energiaa säästäen. Antureita on saatavilla Valloxin SE- ja MV-malleihin.

1. Vain ammattilainen osaa

Talon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

2. Ilmanvaihtokoneen teho

Valittaessa ilmanvaihtokonetta on oleellista mitoittaa kone asunnon tarpeiden mukaiseksi ja varmistaa koneen säätömahdollisuus. Ilmanvaihtokoneen on normaalioloissa pystyttävä vaihtamaan asunnon ilma kerran kahdessa tunnissa koneen tehon ollessa 50–60 %. Tällöin jää tehostamisen varaa mm. kesäajan yötuuletukseen tai tehon laskemiseen poissaolon ajaksi.

3. Ilmanvaihtokoneen automatiikka

Konetta valitessa on päätettävä myös laitteen automatisoinnin aste. On olemassa mekaanisesti säätyviä ilmanvaihtokoneita sekä automaattisesti säätyviä koneita, jotka säätävät tehon esimerkiksi pesuhuoneeseen sijoitetun kosteusanturin tai makuuhuoneen hiilidioksidianturin antamien arvojen mukaan.

Anturit mittaavat sisäilman laatua ja tehostavat ilmanvaihtoa tarvittaessa sekä estävät ilmanvaihdon hukkakäytön ja turhan kulutuksen asunnon ollessa tyhjillään. Esimerkiksi kosteusanturi aistii, jos sisäilmassa on liikaa kosteutta ja tehostaa ilmanvaihtoa. Näin liika kosteus poistuu nopeasti eikä jää rakenteisiin muhimaan. Kun kosteuspitoisuus on normalisoitunut, laskee ilmanvaihdon teho normaaliteholle.

Vallox SE-ilmanvaihtokoneet on varustettu Vallox Digit SED –ohjaimella, jonka avuksi koneeseen voidaan liittää erillinen kosteus- ja hiilidioksidianturi. MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on ohjaimena MyVallox Control. Myös MyVallox-koneisiin voidaan liittää erilliset kosteus- ja hiilidioksidianturit, mutta niissä on jo valmiiksi sisäänrakennettu kosteusanturi.

4. Lämmöntalteenottokyky

Ilmanvaihtokoneen ominaisuuksista tärkeä on sen lämmöntalteenottokyky. Sisään tuleva ilma lämmitetään poistuvan ilman lämmöllä säästäen kylmän ulkoilman lämmityksen vaatimaa energiaa. Kesäkaudella tämä vaihe ohitetaan.

Talon energiankulutuksesta peräti 20–50 % tulee ilmanvaihdosta. Siksi on erittäin tärkeää, että kulutuksen hillitsemiseksi tehdään kaikki mahdollinen: ilmavirrat jaetaan asuntoon tarkoituksenmukaisesti ja valitaan kone, joka tuottaa riittävän tuuletuksen noin puolella teholla ja jolla on kyky ottaa lämpöä tehokkaasti talteen.

MyVallox ilmanvaihtokoneet ovat lämmöntalteenoton huippua, vuosihyötysuhde on jopa 75%. VTT onkin myöntänyt niille A+ energialuokan vuosihyötysuhteestaan.
MyVallox ilmanvaihtokoneet ovat lämmöntalteenoton huippua, vuosihyötysuhde on jopa 75%. VTT onkin myöntänyt niille A+ energialuokan vuosihyötysuhteestaan.

5. Ilmanvaihtokoneen sijoitus

Ilmanvaihtokone sijoitetaan lämpimään, minimissään +10 °C sisätilaan, jossa koneen käyntiääni ei häiritse asumista ja jossa sitä on helppo huoltaa. Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tekninen tila, lämmin varasto tai kodinhoitohuone. Sen sijaan makuu- tai oleskelutilaan rajoittuvaan seinään konetta ei häiriöäänten vuoksi tule asentaa. Paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että koneen ääni on sitä kovempi, mitä suurempaa tehoa käytetään. Lisäksi on huomioitava, että koneen käyttö vaatii sähköä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä. Myös jälkilämmitys saattaa olla vesiperusteinen.
Ilmanvaihdon äänitasoihin pystytään vaikuttamaan koneen sijoituksella, kanavien äänenvaimennuksella sekä koneen tyypin valinnalla.

Esim. Vallox 95 Silent -koneessa vaipan läpi tuleva ääni on 5-6 desibeliä normaalia alhaisempi.

6. Ilmanvaihtokanavistot

Ilmanvaihtokanaviston äänenvaimennus on edullista hoitaa kanavistoon sijoitettavilla vaimentimilla. Vaimentaminen voidaan myös joissakin konetyypeissä toteuttaa koneeseen tulevalla äänenvaimennusosalla ja tarvittaessa tehostaa kanavavaimentimilla. Äänenvaimentimet on rakennusvaiheessa helppo asentaa, jälkeenpäin niiden asentaminen on kallista ja hankalaa. Äänenvaimentimien vaikutus asumisviihtyvyyteen on merkittävä. Kanavien suunnittelussa on päätettävä, sijoittaako ne lämpimään vai kylmään, eristystä vaativaan tilaan. Muovikanavat ovat yleistyneet asennuksen helppouden takia. Keittiön kohdepoistokanavan on joka tapauksessa oltava terästä.

7. Ulkoilmakanavan asennuspaikka

Seinään tai räystään alle sijoitettava raitisilmasäleikkö tulee sijoittaa talon viileämmälle puolelle varjoon, jotta kesällä aurinko ei pääse kuumentamaan ilmaa. Lisäksi kannattaa varmistua siitä, ettei tuloilmaa johdeta sisälle esim.pölyävältä kadulta. Jäteilma puolestaan johdetaan katolle.

8. Ilman kierto

Jotta ilma pääsee kiertämään koko asunnossa on sille varmistettava kulkureitit eli esimerkiksi ovien alla ei saa olla seinän umpinaiseksi tekeviä kynnyksiä. Vaihtoehtoisesti oviin tai seiniin on tehtävä kiertoilma-aukot. Koneellinen tulopoistoilmanvaihto ei estä ikkunoiden aukipitämistä eikä tuuletusta ikkunoista. Kannattaa kuitenkin huomioida avoimista ikkunoista talvella karkaava energia ja keväisin niistä sisään tuleva siitepöly. Asianmukaisesti suunniteltu ilmanvaihto tuo puhdasta, suodatettua ilmaa asuintiloihin, joista se kulkeutuu likaisiin tiloihin ja poistuu ulos.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

9. Käyttöönotto

Ilmanvaihdon asianmukainen suunniteltu pitää sisällään myös käytönopastuksen. Ilmanvaihtojärjestelmän oston yhteydessä on aina sovittava myös järjestelmän säätämisestä. Näin saadaan tietoon koneen käyttönopeus, jolla ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa.

10. Huolto

Ilmanvaihtokoneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein, ja tarvittaessa puhdistettava tai vaihdettava suodattimet sekä poistettava muut roskat ja lika. Käytön myötä oman koneen vaatiman huoltotiheyden oppii tuntemaan, mutta esimerkiksi Valloxin Digit SED -ohjauksella ja MyVallox Control -ohjaimella varustetuissa koneissa on huoltomuistutin, joka muistuttaa huollosta. Suodattimet pitäisi vaihtaa/puhdistaa keväisin ja syksyisin, mutta vaihdettava ne on vähintään kerran vuodessa. Huoltotiheyteen vaikuttavat muun muassa asuinympäristö ja perheenjäsenten allergiat.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20138_36041.jpg
Viisi tapaa suorittaa iv-remontti onnistuneesti
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20183_52064.jpg
Tiesitkö tätä ilmanvaihdosta?
Hyvä ilmanvaihto on hyvä henkivakuutus talollesi. Se on investointi, joka vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja elinikään. Samalla se on investointi omaan terveyteesi ja asumisen mukavuuteen.Hyvä ilmanvaihto vaihtaa sisäilmaa jatkuvasti pitäen sen puhtaana ja raikkaana hengittää. Tehokkaan ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla sisäilman happipitoisuus pysyy riittävän korkeana ja vältetään hiilidioksiditason noususta johtuva väsymys ja työtehon laskeminen.Monet nyt peruskorjattavat talot on rakennettu aikana, jolloin asuintilojen kosteuskuorma oli merkittävästi nykyistä pienempi. Aiemmin peseydyttiin harvemmin, pyykkiä pestiin vähemmän ja se kuivattiin ulkona. Pesutilat saunoineen saattoivat sijaita erillisessä ulkorakennuksessa. Talot rakennettiin siten, että ilma vaihtui ikkunoista, hormeista ja ovenraoista.Sekä rakentamisen että elämäntyylin muuttuminen pitää huomioida myös remontoidessa. Vanhan talon korjaus aloitetaan usein tiivistämällä taloa: lisätään eristeitä ja vaihdetaan ikkunat tiiviimmiksi, jotta veto loppuisi ja lämmitysenergia ei karkaisi harakoille. Remontoijan on tärkeä muistaa se, että elämisestä syntyvä kosteus tiivistyy rakenteisiin ellei sitä poisteta ulos.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20182_51528.jpg
Ilmanvaihtokoneen voi asentaa pesutornin päälle
Vallox on tuonut markkinoille huippumatalat Vallox 101 MV ja Vallox 101 MC -ilmanvaihtokoneet. Suunnittelun lähtökohtana oli ilmanvaihtokoneen sijoittaminen pesutornin päälle, koska tällöin vapaa tila korkeussuunnassa on usein rajoitettu. Vallox 101 -ilmanvaihtokoneisiin pääsee tutustumaan kevään rakennusmessuilla 10 eri paikkakunnalla.
20213_69486.jpg
Oletko yhdistämässä liesikupua ilmanvaihtokoneeseen tai huippuimuriin?
Liesikuvun hankinta on keittiön rakentajalle tai remontoijalle tärkeää, sillä se vie ruuanlaiton käryt pois asunnosta. Liesikuvun pitää toimia tehokkaasti, sopia keittiön sisustukseen sekä sopia teknisesti asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.Liesikuvun valinnassa on tärkeä selvittää, millainen on asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Ohjataanko liesikuvulla huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta? Tarvitaanko keittiöön niin sanottu talotuuletin? Vai onko kerrostalossa, johon kupu tulee, ilmanvaihdon yhteispoistojärjestelmä? Tässä jutussa keskitymme liesikupuihin, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta tai huippuimuria.
Ilmanvaihtokanavien puhdistus omakotitalossa
Milloin on aika puhdistaa kiinteistön ilmanvaihtokanavat?
Ilmanvaihtojärjestelmiin kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homesieniä, mikrobeja, bakteereja, savu-, käry- ja kemikaalien jäämiä. Myös kanaviin päässyt kosteus levittää epäpuhtauksia. Epäpuhdas sisäilma vaikuttaa suoraan terveyteen, viihtyvyyteen, paloturvallisuuteen sekä työtehoon. Toimiva ilmastointijärjestelmä paitsi parantaa sisäilmaa, myös auttaa pitämään kiinteistön rakenteet kunnossa poistamalla haitallisen kosteuden rakenteista ja parantaa samalla rakennuksen energiataloudellisuutta. Suositus on puhdistaa ilmanvaihtokanavat 10 vuoden välein.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton