• Etusivu
  • LVI

Keittiö ja ilmanvaihto

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 19.05.2023
20141_37533.jpg

Saarekekeittiön liesituulettimen säätö tapahtuu seinän painikkeista.

Keittiön ilmanvaihto

Hyvään ruokaan liittyy herkullisten tuoksujen maailma. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole osa tätä nautintoa, vaan likainen ja rasvainen ilma tulee poistaa nopeasti ja tehokkaasti. Keittiön käryjen ja hajujen poisto vaikuttaa erittäin paljon viihtyisän sisäilmastoa luomiseen.

Onkin erittäin tärkeä niin sanotuissa "saarekekeittiöissä" suunnitella kärynpoisto niin, että käryt, kosteudet ja rasvat eivät leijaile koko sisätilaan, vaan lähtevät syntysijoiltaan suoraan pois. Myös kalusteiden väliin asennettava liesikupu tai tuuletin pitää suunnitella ja asentaa niin, että käryt poistuvat eivätkä seikkaile keittiössä, keittäjän silmissä ja nenään.

Jos keittiössä on vierekkäin sähkö- ja puuliesi, niille voidaan asentaa yhteinen liesikupu.

Kaapistossa piilossa olevissa roskat saattavat alkaa haista varsikin, jos roskis on vielä vajaa eikä akuuttia tarvetta tyhjentämiseen ole. Siksipä roska-astioiden tilasta on hyvä tehdä hajujen poistokanava, jotta ruoan ja muut jätteet eivät pilaa keittiön ilmaa, vaan hajut lähtevät astioista suoraan ulos.

Keittiö tarvitsee myös yleispoiston, joka takaa sen, että mahdollisista likaisista astioista tulevat hajut poistuvat.

Huom! Huoneeseen on järjestettävä riittävä raitisilman saanti, jos liesikupua tai -tuuletinta sekä muulla kuin sähköenergialla toimivia laitteita käytetään samanaikaisesti.

Liesituulettimen etäisyys

Käryn poiston on oltava riittävä kun keitetään tai paistetaan ruokaa. Käryn poiston tehokkuuteen vaikuttavat poistoilmamäärä, liesikuvun tai – tuulettimen etäisyys kärylähteestä ja liesikuvun tai – tuulettimen kärynkeräysosan tilavuu

Liesituulettimen sijoituksessa on noudatettava ensisijaisesti laitteen käyttöohjeiden vaatimuksia. Usein käyttöohjeissa liesituuletin (tai moottoroitu liesikupu) neuvotaan sijoittamaan siten, että sen etäisyys yläpuolella olevasta keittotasosta on 500 mm. Kaasutason etäisyys liesituulettimesta on 700 mm. Puuhellan huuvan etäisyys hellan pinnasta on 1000 mm.

Jos liesituuletin sijoitetaan vaatimuksia matalammalle on vaarana, että tuulettimeen mahdollisesti kertynyt rasva syttyy palamaan lieden kuumuuden vaikutuksesta tai rasvaa alkaa valua tuulettimesta keittotasolle. Lisäksi liian matalalla oleva tuuletin haittaa näkyvyyttä keittotasolle ja myös korkeiden astioiden käyttämistä tasolla (esim. mehumaija). Mikäli liesituuletin sijoitetaan korkeammalle kuin suositus on, asennetaan liesituulettimeen erillinen volyymiosa.

Saarekekeittiö
Saarekekeittiö
Liesituuletin on upotettu yläkaappien alle.
Liesituuletin on upotettu yläkaappien alle.

Perinteinen, moottoroimaton liesikupu (eli huuva) ohjaa käryt katonrajassa olevaan ilmanvaihtokanavaan. Tällaisia huuvia käytettiin aikoinaan kerrostaloissa ja on niitä vieläkin käytössä. Moottoroimaton liesikupu sijoitetaan useimmiten noin 500 mm korkeudelle keittotasosta. Asenna aina käyttöohjeiden ohjeiden mukaan.

Liesituulettimen ja -kuvun ero

Liesituulettimeen kuluu liesikupu ja moottori. Moottori sijaitsee heti kuvun yläpuolella eikä tarvitse toimiakseen muuta kuin sähkön. Liesikupu on taas pelkkä kupu, joka tarvitsee toimiakseen huippuimurin. Puulieden yläpuolella oleva huuvassa ei yleensä ole moottoria, vaan se toimii painovoimaisesti. Sen toimintaa voidaan kuitenkin tehostaa huippuimurilla tai kanavapuhaltimella. Huuvaan voidaan myös asentaa rasvasuosatin, joka estää rasvan ja muun lian pääsyn ilmanvaihtokanavaan.

Liesituuletin ja ilmanvaihtojärjestelmä

Liesituuletin ei ole yhteydessä asunnon muuhun ilmanvaihtojärjestelmään, vaan sitä käytetään ruuanlaiton yhteydessä tai tilanteessa, jossa halutaan tehostaa keittiön ilmanvaihtoa. Liesikupua ei myöskään saa liittää hormiin, jota käytetään muulla kuin sähköenergialla toimivien laitteiden palamiskaasujen poistamiseen ulos. Liesituulettimet ja -kuvut liitetään ilmanvaihtojärjestelmän poistoilmakanavistoon käyttäen kierresaumaputkea Ø 125 mm.

Muistathan myös, että tulipesää sytyttäessä liesituuletin tai -kupu ei saa olla päällä.

Liesikuvut ja -tuulettimet omakoti- ja rivitaloihin

Vallox Capto on kupumallisto, josta löytyvät laitteet jokaiseen kotiin. Mallistoon kuuluvat niin valkoiset kuin teräksen väriset laitteet, joissa kaikissa on karkaistu liukulasi. Malliston ominaisuuksiin kuuluu myös suuri kärynkeräysosa, tehokas ja himmennettävä ledvalo ja konepestävä rasvasuodatin.

Mallistosta löytyy 500 tai 600 mm leveänä liesituulettimet (LTC), ilmanvaihtokoneiden ohjaukseenkin soveltuvat säädinkuvut (PTC) sekä talotuulettimet (TTC). Kaikissa edellä mainituissa malleissa on liesivahtitoiminto: kupu antaa hälytyksen poikkeavan suuresta lämpötilan noususta esimerkiksi taloautomaatiolle tai erilliselle hälyttimelle.

201610_47487.jpg
Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
keittiö
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20184_52441.jpg
Saarekekeittiön kärynpoisto
Keittiön ilmanvaihtoHyvään ruokaan kuuluu herkulliset tuoksut. Ruuanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole kuitenkaan osa nautintoa, joten likainen ja rasvainen ilma on poistettava nopeasti ja tehokkaasti.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!
20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
Vallox Exxeo-huippuimuri
Uusi huippuimuri sopii monenlaisiin kohteisiin
Vallox tuo markkinoille kokonaan uudistetun huippuimurisarjan. Vallox Exxeo -mallistosta löytyy sopiva imuri kaikenlaisiin kohteiseen, sillä mallisto sisältää seitsemän eri kokoista (150–4100 dm3/s) huippuimuria, joista kaikkiin on valittavissa kolme ohjaustavaltaan erilaista mallia.Kohteeseen sopiva huippuimuri valitaan tarvittavien ilmamäärien mukaan: sarjan pienimmän huippuimurin ilmavirta (150 Pa staattisella painehäviöllä) on 150 dm3/s ja isoimman 4100 dm3/s.
20203_63046.jpg
Uudistettu ilmanvaihto tuo useita hyötyjä taloyhtiölle
Uudistettu MyVallox-ilmanvaihto sisältää entistä enemmän automatiikkaa ja käytettävyyteenkin on panostettu. Taloyhtiöiden kannattaa panostaa automatisoituun, tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon, koska sen avulla säästetään energiaa ja asumismukavuus paranee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton