• Etusivu
  • LVI

Uuden ilmanvaihtokoneen vaihtaminen vanhan tilalle on nyt helpompaa kuin koskaan ennen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 15.11.2023
20239_83000.jpg

Ilmanvaihdon muuttaminen energiatehokkaammaksi ja ominaisuuksiltaan nykyaikaiseksi käy helposti ja nopeasti, kun uuden ilmanvaihtokoneen kanavalähdöt ovat samat kuin vanhalla koneella.

Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone mullistaa ilmanvaihdon saneerauksen. Koneen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja, jolloin saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti.

Parempi sisäilma − pienempi energiankulutus

Hyvä sisäilma vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen. Koneellinen ilmanvaihto hyvällä suodatuksella varmistaa puhtaan ja raikkaan sisäilman, mutta mistä tietää milloin on aika vaihtaa vanha ilmanvaihtokone uuteen?

Yksi merkittävä peruste ilmanvaihtokoneen vaihtamiseen on pyrkimys parantaa ilmanvaihdon energiatehokkuutta sekä säästää energiaa ja rahaa. Koneellisen ilmanvaihdon energiankulutukseen vaikuttavat mm. puhaltimien energiatehokkuus sekä ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokyky.

Vuosikymmenten kuluessa niin puhaltimissa kuin lämmöntalteenottokennoissa on tapahtunut huomattavia harppauksia eteenpäin, ja lisäksi kehittynyt automatiikka on tuonut vaivattomuutta ilmanvaihdon ohjaukseen.

Miksi vaihtaa vanha uuteen?

Vanhempien ilmanvaihtokoneiden, kuten MUH Ilmava, Vallox Digit ja Vallox 75/95 -mallien lämmöntalteenoton hyötysuhde on vain n. 50 %, kun nykyaikaisella ilmanvaihtokoneella se voi olla jopa lähes 80 %. Valloxin ilmanvaihtokoneet lämmittävät tuloilman lähes ympäri vuoden yli +17 asteeseen pelkällä poistoilman lämpöenergialla.

− Hyvällä lämmöntalteenotolla voi siis säästää talon muussa lämmityksessä, kun ivkone pystyy hyödyntämään poistoilman lämpöä, kertoo Vallox Oy:n koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.

Lisäksi uusien ilmanvaihtokoneiden puhaltimet kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhat puhaltimet.

− Vanhaan ilmanvaihtokoneeseen ei voi vaihtaa tehokkaampaa lämmöntalteenottokennoa, koska ne ovat suurempia, eikä myöskään vaihtovirtapuhaltimien (AC) tilalle voi vaihtaa energiatehokkaampia tasavirtapuhaltimia (EC).

Energiatehokkuuden nimissä voikin monessa talossa ja asunnossa olla jo järkevää vaihtaa vanha kone uuteen.

− Koneen vaihtamisesta kysytään meiltä usein, ja monia on jarruttanut pelko isoista, aikaa vievistä ja kalliista kanavamuutostöistä, jotka konetta vaihtaessa saattaisivat olla edessä, Aaltonen toteaa.

Tilanteeseen on Valloxilta tulossa ratkaisu, joka helpottaa ja nopeuttaa ilmanvaihtosaneerausta ja tuo siksi myös rahallista säästöä.

− Vallox on tuonut markkinoille uuden Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen, jonka eri malleilla voidaan korvata yli 50 vanhaa ilmanvaihtokonemallia.

Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja ilman suuria kanavistomuutostöitä.
Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja ilman suuria kanavistomuutostöitä.

Helppo vaihtaa vanhan paikalle

Uuden Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen eri mallit poikkeavat toisistaan vain kanavalähtöjen osalta, muuten ne ovat mitoiltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan samanlaiset. Mallit sopivat joko suoraan vanhan koneen paikalle tai vaativat vain pieniä, käytännössä muutamien millimetrien siirtoja kanavissa. Koneen nimessä oleva kirjain (esim. A) kertoo koneen mallin eli kanavalähtöjen järjestyksen ja sijainnit.

− Ilman kanaviston muutostöitä voidaan esimerkiksi vanhojen MUH Ilmavien tilalle vaihtaa uusi Vallox 125A MV malli, ja Vallox Digit SE -mallit voidaan korvata Vallox 125C MV mallilla.

Tarkemmat vastaavuustaulukot löytyvät tuote-esitteestä, jossa kerrotaan myös mitä tulee ottaa huomioon oikean Vallox 125 MV -mallin valinnassa.

Energiatehokas ilmanvaihtokone nykyaikaisilla ominaisuuksilla

Vanhojen ilmanvaihtokoneiden puhaltimiin verrattuna Vallox 125 MV:n puhaltimien sähkönkulutus on nykyisillä tasavirtamoottoreilla varsin pientä ja sulatusautomatiikan ansiosta Vallox 125 MV ei sammuttele tulopuhallinta kovimmillakaan pakkasilla.

Vallox 125 MV:n ristivastavirtakennon lämmöntalteenoton hyötysuhde on erinomainen, jopa lähes 80 %. Tehokkaan lämmöntalteenoton ansiosta ilmanvaihdon energiankulutus on suuremmillakin käyttötehoilla alhainen.

− Vaihdettaessa vanha kone uuteen Vallox 125 MV ilmanvaihtokoneeseen, saavutetaan energiansäästön lisäksi ominaisuuksiltaan nykyaikainen ja automaattisesti toimiva ilmanvaihto, Aaltonen toteaa.

Vallox 125 MV -koneessa on monipuoliset ohjausvaihtoehdot, kuten kosketusnäytöllinen ohjain ja etäohjausmahdollisuus maksuttomalla pilvipalvelulla. Sisäilman laatua tarkkailevat sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit tehostavat ilmanvaihtoa automaattisesti, kun sille on tarvetta. Sen lisäksi, että ilmanvaihdon automatisointi antureiden avulla helpottaa arkea, voidaan sen avulla myös säästää energiaa. Kun ilmanvaihdon tehoa pienennetään puoleen, myös sen kuluttama energia pienenee alle puoleen.

− Automatiikan ansiosta ilmanvaihto ei unohdu esimerkiksi saunomisen jälkeen isolle teholle turhan pitkäksi ajaksi, ja talon ollessa tyhjillään ilmanvaihto hoituu automaattisesti pienemmälläkin teholla.

Ilmanvaihdon energiaremontti helpottuu jatkossa huomattavasti, kun yhden Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen avulla löytyy sopiva ratkaisu kymmenien eri ilmanvaihtokonemallien tilalle.

Vallox 125 MV on nyt myynnissä ja saatavilla Valloxin jälleenmyyjiltä syyskuun 2023 loppupuolella.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
201511_44858.jpg
Ilmanvaihtoputkisto, joka pienentää energiankulutusta
Ilmanvaihto on yksi talon suurimmista energiankuluttajista ja poistoilman lämmön talteenotto on tehokas tapa säästää energiaa. Paljon puhuttu lämmön talteenoton vuosihyötysuhde kertoo, kuinka paljon poistoilman lämpöenergiasta voidaan hyödyntää sisään tulevan ilman lämmittämiseen. Ilmanvaihdon todelliseen energiankulutukseen vaikuttaa käytännössä moni muukin asia, joita ei E-lukulaskennassa huomioida lainkaan.Jotta ilmanvaihtolaitteen lämmön talteenotto toimii tarkoitetulla tavalla, poistoilma pitää tuoda ilmanvaihtolaitteelle luonnollisesti lämpimänä. Mikäli poistoilma jäähtyy ullakolle asennetuissa kanavissa, se huonontaa lämmön talteenoton toimintaa. Jos ilma jäähtyy poistoilmakanavassa keskimäärin yhdellä asteella, ilmanvaihtokoneen vuosihyötysuhde huononee noin neljä prosenttiyksikköä. Hyvinkin eristetyissä kanavissa jäähtymä ullakolla voi olla useita asteita. Toisaalta kesäkuumalla ilma myös lämpenee kuumalle ullakolle asennetuissa kanavissa eristeistä huolimatta.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton